Beginners

iOS 11iOS 11: Wifi en bluetooth uitschakelen via het bedieningspaneel

Bedieningspaneel control center

Vanaf iOS 11 heeft Apple het bedieningspaneel volledig op de schop gedaan en is dit nu één pagina geworden met alle snelkoppelingen bij elkaar. Deze kun je zelfs naar persoonlijke wensen aanpassen. Alles over het nieuwe bedieningspaneel lees je hier uitgebreid terug.

Wanneer je via het Bedieningspaneel bluetooth wil uitschakelen zal je merken dat dit niet gebeurt. De schakelaar in de Instellingen blijft actief, toch wordt bluetooth min of meer uitgeschakeld. Hetzelfde geldt ook voor wifi, in het paneel kun je dit wel 'uitschakelen', maar wifi blijft actief in de instellingen. Hoe dat precies zit leggen we uit.

tvOS 11: Weergave van de Apple TV automatisch overschakelen naar donkere modus

Apple TV 4 icoon

Sinds tvOS 10 is het mogelijk om de donkere modus te activeren op de Apple TV. Deze zwarte weergave, ook wel dark mode genoemd, zorgt ervoor dat de gehele interface donker wordt weergegeven.

Op de Apple TV is dit een zeer handige toevoeging. Vooral 's avonds en 's nachts kan de felle lichte interface behoorlijk vervelend zijn. Vanaf tvOS 11 kun je genieten van beide interfaces, want je kunt automatisch de Apple TV laten overschakelen op de donkere weergave wanneer het avond wordt.

Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Time Machine OS X

Soms kan het zijn dat je genoodzaakt bent je Mac opnieuw te installeren, dan is het fijn om te weten dat je dan een Time Machine reservekopie kunt terugzetten.

Het is daarom belangrijk om een Time Machine reservekopie te maken en deze functie te gebruiken. Hoe je dit doet lees je hier terug. Wanneer je een Mac opnieuw hebt geïnstalleerd kun je onderstaande procedure volgen om de reservekopie terug te plaatsen. Klik hier om een Mac opnieuw installeren via een Clean Install.

High SierraHigh Sierra: Nieuwe stem voor Siri en mogelijkheden

Siri icoon 2017

Sinds macOS Sierra kun je Siri gebruiken op je Mac. De persoonlijke assistent kun je op verschillende manieren activeren. Het eenvoudigste is via de menubalk, maar kan ook via een toetscombinatie of Touch Bar. Hoe je Siri moet activeren op een Mac vind je hier terug.

Vanaf macOS High Sierra zal je merken dat Siri een natuurlijkere stem heeft. Net zoals in iOS 11 heeft Apple de stem persoonlijke en realistischer gemaakt, ook in het Nederlands. Daarnaast kun je naast de vertrouwde mannenstem nu ook een Nederlandstalige vrouwenstem kiezen en dit is dan niet de Vlaamse variant.

iOS 11: Recent gebruikte apps weergeven of uitschakelen in het Dock

iOS 11 op een iPad

Dankzij iOS 11 is de iPad productiever dan ooit geworden, denk hierbij aan het nieuwe toetsenbord of de bestanden app. Veel nieuwe opties zijn even oefenen zoals Drag & Drop, maar uiteindelijk krijg je er een slimme iPad voor terug.

Vanaf iOS 11 wordt het Dock zwevend weergegeven en kun je deze ten alle tijden oproepen door met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen. Aan de rechterkant van het Dock vind je naast de scheidingsstreep je recent gebruikte apps terug. Dit zijn de (in de meeste gevallen) drie laatst geopende apps die niet in het Dock staan.

iPhone hoesjes in alle soorten en maten

De iPhone is niet bepaald de goedkoopste smartphone op de markt en deze worden ieder jaar iets duurder. De iPhone X die later deze maand leverbaar is spant hierbij de kroon, de goedkoopste uitvoering gaat € 1159,00 kosten.

Het is dus vanzelfsprekend dat je je iPhone wilt beschermen, zodat deze met zo min mogelijke schade die ene onvermijdelijke val uit je handen overleeft.

WhatsApp: Live je locatie delen

Whatsapp icoon voor iOS en Android

Zoek mijn Vrienden applicatie van Apple zelf, maar ook via Google Maps of Facebook Messenger kun je jouw locatie delen.

Vanaf versie 2.17.61 kun je ook in de populaire chatdienst je locatie live delen, zo kunnen je vrienden precies zien waar je bent. De optie is vooral handig wanneer je met een groep vrienden erop uit bent en dat je weet waar iedereen is. Het delen van je locatie is altijd tijdelijk en verloopt na een zelfgekozen tijd.

WATCHwatchOS 4: Apps weergeven als lijst i.p.v. raster

Apple Watch icon voor appindeling

Een typisch kenmerk van de Apple Watch is de honingraat-weergave voor apps. Dit raster is sinds de lancering van de Apple Watch aanwezig, vanaf watchOS 4 kun je deze weergave aanpassen naar een nieuwe weergave.

Wie het raster verwarrend of onduidelijk vindt kan vanaf nu de apps weergeven in een lijst. Hierin worden de apps dan op alfabetische volgorde gerangschikt. Met behulp van de Digital Crown of je vinger kun je scrollen doorheen de lijst. Voor sommige een welgekomen toevoeging.

Mac: De tijd wanneer je een bericht hebt ontvangen of verstuurd weergeven

Berichten iMessage icoon OS X

Met behulp van de Berichten applicatie in macOS kun je eenvoudig iMessage berichten versturen en ontvangen. Dankzij 'continuity' is het zelfs mogelijk om SMS-berichten te ontvangen op je Mac (meer info).

Een bericht dat je verstuurd of ontvangt is altijd op een bepaald tijdstip, deze tijd is niet direct zichtbaar in het bericht. Soms zie je wel wanneer een gesprek gestart is, maar de tijdsnotatie wordt standaard niet weergeven. Toch kun je heel eenvoudig de tijd bekijken in macOS.

iOS: Snel nummers en contacten bellen vanaf het toegangsscherm

telefoon logo ios

Omdat we sinds iOS 10 de iPhone moeten ontgrendelen door te drukken op de thuisknop hebben veel mensen moeite met het maken van een noodoproep. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen met behulp van de standaard widgets in iOS die je vanaf het toegangsscherm kunt raadplegen. Deze komen tevoorschijn wanneer je van links naar rechts veegt (de oude manier van ontgrendelen).

Vanaf iOS 10 heb je ook de beschikking over een favorieten-widget. Deze kan tot 8 van jouw favorieten nummers en contacten bevatten. Omdat je op deze manier snel de widgets kunt raadplegen kun je ook snel een contact of nummer bellen zonder je iPhone te ontgrendelen.

Kleine wijzigingen in iOS 11 (#4)

iOS 11 logo appletips

Extra 3D Touch acties in Berichten

Wie een iPhone heeft met een drukgevoelig scherm kan met behulp van 3D Touch extra opties activeren. Zo kun je snelkoppelingen en widgets raadplegen, maar ook de voorvertoning van een melding of bericht (meer info).

In de Berichten applicatie kon je al enige tijd 3D Touch toepassen, denk hierbij aan een voorvertoning van een bericht, link, foto of bij het versturen van effecten. Vanaf iOS 11 zijn er extra's toegevoegd. Wanneer je met behulp van 3D Touch op een link, foto of bericht drukt (niet doordrukken) krijg je een voorvertoning. Veeg de voorvertoning omhoog om direct dit item te delen, bewaren, kopiëren, etc.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!