9 februari 2017

iOS: Deelopties aanpassen, verplaatsen en verwijderen op een iPhone of iPad

iOS algemeen logo

In iOS is het erg eenvoudig om foto's, webpagina's, contacten enzovoorts te delen via e-mail en berichten. De deelfunctie in iOS vind je terug in vrijwel alle applicaties door te tikken op het vierkantje met de pijl omhoog. De functie bevat niet alleen deelopties, ook kun je via deze weg afdrukken, bewaren in iCloud Drive of andere apps raadplegen.

De deelfunctie kun je dus eerder zien als een 'Meer-knop' dan een deel-knop. Vanaf iOS 8 is het mogelijk de deelopties aan te passen, te verwijderen of zelfs te verwijderen uit de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de opties weergeven die je daadwerkelijk gebruikt.

Deelopties aanpassen in iOS

De deelfunctie in iOS vind je vrijwel overal terug en kan dus overal aangepast worden. We leggen het aanpassen uit aan de hand van een voorbeeld.

• Open de Foto's applicatie
• Navigeer naar een foto en open deze
• Tik op het vierkantje met de pijl omhoog

Deelopties in iOS aanpassen

Vervolgens zie je alle applicaties en opties die je kunt kiezen om de foto mee te delen op de eerste rij. Veeg met één vinger over de opties van rechts naar links en tik op de knop 'meer'. Nu kun je de volgorde aanpassen door je vinger op de drie horizontale strepen te leggen en te slepen naar de juiste plek. Deelopties uitschakelen kun je doen door de schakelaar naast de deeloptie uit te schakelen.

Ook de tweede rij kun je op deze manier aanpassen. Hierdoor kun je ook het delen zoals 'Airplay', 'Plaats op beginscherm', 'Gebruik als achtergrond', enzovoorts aanpassen naar eigen wensen op exact dezelfde wijze als hierboven staat omschreven. Helaas is er geen mogelijkheid om standaard de volgorde aan te passen voor alle deelfuncties in iOS, dit wil zeggen dat je ze in de Safari app, in de contacten applicatie, in berichten, etc ook handmatig moet aanpassen.

Lees ook: Split View activeren en gebruiken in Safari op een iPadReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: