Experts

Mac: HTML-handtekening (CSS) maken in macOS (OS X)

mail os x icoon van Apple Mail OS X

Iedereen wil een mooie handtekening onder een e-mailbericht plaatsen wanneer deze wordt verstuurd. Niet alleen een vriendelijke groet, maar ook een afbeelding, telefoonnummer, links en overige informatie. Helaas is dit op de Mac niet zo eenvoudig en is het haast hogere wiskunde.

Gelukkig kun je eenvoudig met emoji's en tekstopmaak al een hoop verwezenlijken, meer info. Maar wie echt een mooie HTML (CSS) handtekening wil moet daar even tijd voor uittrekken en de nodige kennis van zaken hebben. We leggen stap voor stap uit hoe je dit aanpakt en met een handige tool heb je in een mum van tijd een mooi opgemaakte handtekening voor macOS Mail.

Raspberry Pi: Tor proxy installeren voor OS X en iOS

Tor icoon voor internet

Het Tor netwerk is een open netwerk voor anonieme communicatie gebaseerd op de Onion routing techniek ontwikkeld in 1995 door het departement van defensie in de verenigde staten. Het Tor-netwerk is bedoeld om te voorkomen dat achterhaalt kan worden wat de herkomst en bestemming van internet verkeer is.

Het netwerk werd door Edward Snowden gebruikt om geheime documenten openbaar te maken. Je kunt van het Tor netwerk gebruik maken door de speciale Tor browser voor OS X te installeren. Je kunt er ook voor kiezen al het internet verkeer onder OS X en iOS via het Tor netwerk te laten lopen, hiervoor kun je een Raspberry Pi gebruiken.

OS X: Het berichtencentrum herstellen

berichtencentrum logo OS X

Dankzij het berichtencentrum in OS X mis je nooit een bericht, melding of afspraak, echter kan het gebeuren dat je geen meldingen meer ontvangt. Dan kun je eventueel het berichtencentrum herstellen.

Niet alleen kun je dit toepassen wanneer je geen meldingen meer ontvangt, maar ook wanneer je deze niet meer kunt verwijderen uit het berichtencentrum. Let wel op dat je eerst controleert of de 'Niet Storen' functie actief is. Deze vind je terug door het berichtencentrum te activeren en vervolgens naar beneden te scrollen.

Het scherm van een Raspberry Pi overnemen met je Mac

De Raspberry Pi is voorzien van een 'Raspbian Desktop User Interface' die alleen zichtbaar is wanneer het device is aangesloten op een scherm. Ook zonder een fysiek aangesloten scherm is het mogelijk om de grafische interface van de Raspberry Pi te bekijken en te besturen vanaf je Mac.

In de onderstaande stappen installeren we de VNC server op de Raspberry Pi en maken we met behulp van de OS X VNC viewer verbinding met de grafische interface van de Raspberry Pi.

Raspberry Pi als AirPrint server gebruiken

Via AirPrint functionaliteit in iOS kun je draadloos printen vanaf een iPhone, iPad of iPod touch een super handige functie. Om er gebruik van te kunnen maken dient je printer AirPrint te ondersteunen, helaas hebben veel nieuwe en oude printers deze optie (nog) niet.

Met behulp van een Raspberry Pi is het mogelijk om je netwerk of USB printer AirPrint compatible te maken. Gebruik je een USB printer dan dien je deze aan te sluiten op de Raspberry Pi.

In de onderstaande stappen maken we van een Raspberry Pi een printer server met Airplay functionaliteit. De printer server kun je gebruiken in iOS maar ook onder OS X, Windows, Linux etc.

Raspberry Pi installeren met behulp van een Mac

De Raspberry Pi is een mini maar zeker complete computer die je voor veel verschillende zaken kunt gebruiken. Ook als Apple gebruiker is het interessant om Raspberry Pi in je netwerk te hebben hangen, je kunt er bijvoorbeeld een TimeCapsule, Accesspoint, AirPrint, Airplay of HomeKit of VPN server van maken.

Het besturingssysteem van de Raspberry Pi is Raspbian een speciale linux versie. In dit stappenplan doorlopen we alle stappen om een Raspberry Pi gebruiksklaar te maken met behulp van een Mac.

Doe het zelf: Laat het Apple Logo van je iPhone oplichten

iPhone 6 en iPhone 6 plus

Ook al lijkt Apple afscheid te nemen van het verlichte Apple logo op de MacBook 12inch retina, toch zijn er nog een hoop fans die dit het ultieme symbool vinden van een Mac en van Apple.

Het zou jammer zijn als Apple besluit het verlichte Apple logo vaarwel te zeggen, tot dan kunnen we hem gelukkig nog bewonderen op de andere MacBooks. Onlangs is er een iPhone Light Kit Mod uitgebracht door the unlockr, hiermee kun je het Apple logo van je iPhone 6 (Plus) laten oplichten.

OS X: Het Mac-adres van een netwerkkaart aanpassen

Netwerkhulpprogramma-icon-retina

Iedere netwerk adapter is voorzien van een uniek MAC-adres waarmee deze zich kan identificeren op het netwerk. Op sommige netwerken wordt de toegang verleend op basis van dit MAC-adres.

Wanneer in dat geval je MAC-adres niet bekend is bij de beheerder van het netwerk dan heb je simpelweg geen toegang. Ook is het mogelijk om met behulp van het MAC adres een bepaald IP adres toegewezen te krijgen, dit kan geregeld worden in de DHCP server.

tvOSApple TV 4: De tvOS webbrowser installeren

Apple TV 4 icoon

Op de nieuwe Apple TV 4 is helaas geen webbrowser aanwezig, maar als je een beetje handig bent met Xcode dan kun je een webbrowser installeren met behulp van sideloading.

De tvOS browser is mede ontwikkeld door 'jvanakker', doordat Apple het niet toestaat om UIWebView (een private API) te gebruiken dien je het bestand Availability.h aan te passen, de instructies hiervoor kun verderop teruglezen. De source code van de tvOS browser kun je op GitHub terugvinden. 

El CapitanOS X El Capitan: System Integrity Protection (Rootless) uitschakelen

OS X 10.11 El Capitan is door Apple voorzien van een extra beveilig genaamd 'System Integrity Protection' ook wel bekend als 'Rootless'.

System Integrity Protection zorgt ervoor dat de systeembestanden van OS X niet kunnen worden gewijzigd, zelfs niet als je beschikt over root-rechten. Wanneer je dus inlogt met root rechten op je Mac dan heb je alsnog niet de volledige controle over de systeembestanden.

Een Mac opnieuw installeren met OS X El Capitan (clean install)

Logo van OS X El Capitan tips

Wanneer er een nieuwe versie van OS X uitkomt zijn er enkele Mac gebruikers die het liefst OS X compleet opnieuw willen installeren en vervolgens de nieuwe software installeren. Rommel van de vorige installatie wordt hierdoor gewist en je start vanaf een compleet nieuw begin.

Dat heeft altijd zijn voordelen want OS X zal altijd sneller aanvoelen, ook wanneer je problemen ondervindt met je Mac kan een herinstallatie aan te raden zijn. Wil je OS X El Capitan opnieuw installeren (clean install), dan moet je onderstaande procedure nauwlettend volgen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!