4 februari 2023

Raspberry Pi gebruiken voor het maken van Time Machine backups

6 min leestijd
Raspberry Pi gebruiken voor het maken van Time Machine backups
Experts
6 min leestijd

Time Machine is superhandig functie in macOS om op een makkelijke manier reservekopieën te maken van je Mac. Time machine geeft je namelijk de mogelijk om je gehele Mac te herstellen of een oudere versies van een documenten, bestanden of mappen terug te halen.

Helaas is Apple gestopt met de verkoop van de Time Capsule, dit was een internet wifi router met een ingebouwde harddisk waarop externe Time Machine backups gemaakt kunnen worden. Wil je toch externe Time Machine backups maken dan kun je gebruik maken van macOS server. Maar er is nog een (goedkopere) optie, je kunt een Raspberry Pi inzetten voor het maken van een Time Machine backup. Heb je een Raspberry Pi en USB harddisk/SSD dan kun je direct aan de slag!

Wat heb je nodig?

  1. Raspberry Pi (Getest op een Raspberry Pi 3)
  2. Micro SD card van minimaal 4GB
  3. Externe USB Hard Drive of SSD

Raspberry Pi OS installeren op de Raspberry Pi

Installeer Raspberry Pi OS Lite op een SD-kaart, de instructies hiervoor kun je terugvinden op raspberrytips.nl. Zorg er ook voor dat SSH en eventueel wifi wordt geactiveerd ingeschakeld.

Instructies hiervoor vind je terug op:

Plaats de SD-kaart in de Raspberry Pi en sluit een externe USB-harddisk aan, verbind het device via een netwerkkabel met netwerk als je geen gebruik maakt van wifi en schakel de Pi in.

Stel vervolgens een statisch IP-adres in voor de Raspberry Pi. Afhankelijk van je netwerk, kun je de Pi instellen op een handmatig IP-adres of je router automatisch met DHCP een statisch IP-adres laten toewijzen.

Log in op je Pi met behulp van SSH of doe het 'old school' met een toetsenbord en monitor. Voer het raspi-config uit om de gewenste wijzigingen aan te brengen, zoals bijvoorbeeld het wijzigen van de hostnaam. In dit artikel hebben wij de hostnaam 'timecapsule' gebruikt.

sudo raspi-config

Zorg ervoor dat de software op de Raspberry Pi volledig up to date is:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

USB harddisk configureren

Om gebruik te kunnen maken van de harddisk moet de ondersteuning voor het HFS+ bestandssysteem worden geïnstalleerd, dit doe met behulp van de het commando:

sudo apt-get install hfsutils hfsprogs

Nadat de installatie van de HFS tools is voltooid geen we opzoek naar het device ID van USB harddisk. Hiervoor kunnen we gebruik maken van het lsblk commando. Je krijgt een overzicht te zien van alle aangesloten opslagmedia:

lsblk

time machine raspberry pi

In het bovenstaande voorbeeld zie je dat SDA1 het Device ID is van de externe USB harddrive is. De devices die beginnen met mmcblk refereren naar de SD kaart opslag.

Nu we het device ID van de harddisk weten kunnen de deze formatteren met het hfsplus bestandsprobleem. Let op! Alle data aanwezig op de harddisk zal worden verwijderd.

sudo mkfs.hfsplus /dev/sda2 -v timemachine

Na het formatteren maken we een zogenaamde mounting-point aan:

sudo mkdir /media/tm && sudo chmod -R 777 /media/tm && sudo chown pi:pi /media/tm

Om het volume te kunnen mounten moeten het UUID van de USB harddisk (SDA2) achterhalen. Let op! Het UUID is bij iedere harddisk anders!

ls -lha /dev/disk/by-uuid

time machine raspberry pi

Het UUID van SDA2 is in ons geval: 329763b8-9059-3cd0-873f-53c78fe329dd.

Nu gaan we in fstab aangeven dat de USB hard drive (SDA2) met UUID 329763b8-9059-3cd0-873f-53c78fe329dd gemount worden als /media/tm. Dit doen we met behulp van de nano editor.

sudo nano /etc/fstab

Voeg de onderstaande regel toe, vervang het UUID (329763b8-9059-3cd0-873f-53c78fe329dd) door het UUID wat je zelf te zien kreeg in de bovenstaande stap.

UUID=329763b8-9059-3cd0-873f-53c78fe329dd /media/tm hfsplus force,rw,user,noauto 0 0

Uiteindelijk ziet de fstab er als volgt uit:

Nu gaan we testen of we de harddisk correct kunnen mounten (koppelen):

sudo mount /media/tm

Mocht de foutmelding "mount: /media/tm: unknown filesystem type ‘hfsplus’." verschijnen, herstart dan de Raspberry Pi sudo reboot en probeer deze stap opnieuw.

Check hierna of het mounten van het volume correct is verlopen.

df -h

Resultaat:

In het overzicht zie je als alles goed is gegaan een regel die lijkt op:

/dev/sda1 75G 35M 75G 1% /media/tm

Netatalk Installeren

Nadat de harddisk in gemount moeten we Netatalk AFP gaan installeren op de Raspberry Pi:

sudo apt-get install netatalk -y

Je kunt na de installatie controleren of dit is goed gegaan met behulp van:

netatalk -V

Als Netatalk goed is geïnstalleerd moeten we enkele aanpassingen maken in de configuratie, dit doen we ook weer met de nano editor.

sudo nano /etc/nsswitch.conf

Voeg mdns4 en mdns aan de regel die begint met hosts:, het eindresultaat ziet er als volgt uit:

time machine raspberry pi

In netatalk moet we ook aangeven dat we het time machine protocol willen gebruiken voor het mountpoint /media/tm, dit doen we door afp.conf te bewerken:

sudo nano /etc/netatalk/afp.conf

Voeg aan het config bestand toe:

[Global]
  mimic model = TimeCapsule6,106

[Time Machine]
  path = /media/tm
  time machine = yes

time machine raspberry pi

Start hierna handmatig de avahi-daemon en nettalk service:

sudo service avahi-daemon start

sudo service netatalk start

Services automatisch starten

Na iedere herstart van de Raspberry Pi willen we niet de services handmatig starten, met behulp van Crontab kunnen we dit automatiseren. We voegen aan crontab een regel toe die 30 seconden na een herstart automatisch wordt gestart. Door deze vertraging heeft de harddisk genoeg tijd om eventueel op te spinnen en is deze altijd gereed op het moment dat de services worden gestart.

sudo crontab -e

Voeg de onderstaande regel toe:

@reboot sleep 30 && mount /media/tm && sleep 10 && service avahi-daemon start && service netatalk start

BELANGRIJK: In sommige gevallen kan het voorkomen de permissies op de externe harddisk automatisch in read-only eenmalig worden gewijzigd door services. Om die reden passen we nogmaals deze permissies aan:

sudo chown pi:pi /media/tm

Herstart Raspberry Pi

Herstart hier je Raspberry Pi met behulp van het commando:

sudo reboot -h 0

ook interessant
Time Machine instellen op een Mac
Time Machine instellen op een Mac

Time Machine instellen op een Mac inclusief uitleg over hoe je een externe harde schijf kunt koppelen aan je Mac of netwerk.

Verbinding maken met Time Machine

Wacht enkele minuten tot dat de Raspberry Pi volledig is opgestart. Ga hierna naar Finder en maak verbinding met de server Ga ▸ Verbind met server. Vul bij het Server afp:// + het IP nummer van de Raspberry Pi in (bijvoorbeeld afp://192.168.2.9). Je kunt eventueel ook de ingestelde hostnaam met de extensie '.local; gebruiken (bijvoorbeeld timemachine.local).

Er zal een inlogvenster verschijnen, gebruik de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je ook voor het inloggen met SSH gebruikt (standaard gebruikersnaam: pi, wachtwoord: raspberry).

Ga hierna naar de Time Machine voorkeuren ( ▸ Systeemvoorkeuren) en klik op 'Selecteer schijf...' In het overzicht zal je nu de Raspberry Pi Time Machine te zien krijgen. Selecteer deze en klik op 'Gebruik schijf'.

Time Machine problemen oplossen

Mocht je een melding krijgen dat er geen Time Machine backup kan worden gemaakt omdat de schijf alleen lees-rechten heeft, herstel dan op de Raspberry Pi de permissies van de harddisk. Dit doe je eenvoudig met behulp van het commando:

sudo chown pi:pi /media/tm

Vanaf nu worden er automatisch Time machine backups van je Mac gemaakt op de Raspberry Pi.

ook interessant
Mac: Time Machine gebruiken en bestanden uit het verleden terugzetten
Mac: Time Machine gebruiken en bestanden uit het verleden terugzetten

Met behulp van Time Machine kun je eenvoudig backups (reservekopieën/kopie) maken van je Mac en OS X. Hoe doe je dit en bestanden uit het verleden terugzetten.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt05/05/2023 19:22
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  18 reacties

Reacties

  • Dit werkt echt perfect. Zojuist een Time capsule gemaakt met meerdere partities zodat elke Mac zijn eigen gereserveerde ruimte heeft.

    Bedankt voor het gedetailleerde stappenplan

    Beantwoorden
  • Marc van Maastricht

    Yes @Kor. Ik heb een image naar de SD geflashed met de “Raspberry Imager” en wel met Homebridge variant voorgeïnstalleerd. Inderdaad met Bullseye. Daarna deze instructie gebruikt voor de installatie van Time Machine. Deze Time Machine server draait dus tegelijk met Homebridge.

    Dank voor de toevoeging @Richard!

    Beantwoorden
  • @Marc, heb je de laatste versie van Raspberry PI OS gebruikt? @Richard, de laatste versie is tegenwoordig Bullseye,

    Beantwoorden
  • @Marc: Bedankt voor de toevoeging! Staat nu in de tekst.

    Beantwoorden
  • Gelukt! Wat ind e instructie nog ontbreekt is dat je voor het commando “sudo mount /media/tm” de Raspberry Pi moet rebooten om hfsplus te activeren! Dus

    sudo reboot

    Daarna werkt het wel!

    Beantwoorden
  • Duidelijke instructie, maar het lijkt niet (meer) te werken (januari 2023). Alle stappen doorlopen zonder foutmelding, maar het gaat hier fout:

    pi@homebridge:~ $ sudo mount /media/tm
    mount: /media/tm: unknown filesystem type ‘hfsplus’.

    Ik heb toch echt met goede volg hfsplus geïnstalleerd.
    Iemand een oplossing?

    Beantwoorden
  • Bedankt voor de tutorial. Zou het eventueel mogelijk zijn hulp te krijgen met het volgende:
    Alle stappen met succes doorlopen en de eerste backup lukt zonder problemen. Kort erna blijft Time machine steeds hangen op “Looking for backup disk”. Foutmelding: “A network problem interrupted the backup. Make sure the computer and the backup disk are on the same network, and that the backup disk is turned on. Then try again to back up.”
    In de Finder staat de Pi wel gewoon tussen de harde schijven (en zie ik de folder Time Machine). Als ik de schijf formatteer en terug al de stappen overloop lukt de eerste backup weer maar verliest de macbook kort erna weer de verbinding met de Pi (in Time Machine, in Finder is hij wel nog gewoon verbonden).
    Ik draai op Big Sur als dat belangrijk is. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Top tutorial! Werkt uitstekend onder Big Sur.

    Beantwoorden
  • Super! Alles in 1x goed. Helpt natuurlijk wel dat ik al een Raspberry Pi had draaien. Bedankt hiervoor!!! Was me niet in m’n eentje gelukt.

    Beantwoorden
  • Ik weet wel zeker dat de instructies niet kloppen. Er moet bijv. onderweg diverse keren herstart worden en volgens mij is er ook iets met het inloggen m.b.v. SSH veranderd. Verder klaagt mijn Mac nu bij het contact maken met Pi als server dat er geen shares zijn. Dat laatste klopt natuurlijk, maar er wordt in de bovenstaande beschrijving niet over shares gerept.

    Beantwoorden
  • Alles is goed gelukt, ik zie de schijf ook op mijn Mac, alleen zegt ie :
    19,3 Gb van 28,5 Gb vrij…..terwijl het een schijf is van 250 Gb ??

    Beantwoorden
  • Ik vermoed dat instructies in deze post niet helemaal up-to-date zijn met de laatste Raspbian Buster ?

    Beantwoorden
  • sudo: unable to resolve host Pi: Name or service not known

    Nu na elk sudo command ?

    Beantwoorden
  • Ik ben momenteel bezig om een TimeCapsule te maken van een HDD en een PI. Echter kom ik telkens tegen het volgende probleem aan:
    Na een aantal GB’s stop de TimeMachine met backupen zonder enige melding. Als ik hem weer opnieuw laat beginnen krijg ik de melding dat mijn Mac geen toegang meer heeft tot de schijf. Als ik dan in Finder de TimeCapsule open kan ik alleen iets lezen en niks schrijven. Dan zou je zeggen een probleem met de permissies, zoals beschreven gebruik ik het command ‘sudo chown pi:pi /media/tm’ en krijg dan de volgende melding: ‘chown: changing ownership of ‘/media/tm’: Read-only file system

    Mijn vraag is, hoe kan ik dit oplossen? Dit gebeurt elke keer weer en weet niet hoe ik dit moet oplossen.

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Tijmen

    Beantwoorden
  • @arnold: Het is ook mogelijk met een flashdrive, alleen zijn dergelijk sticks vaak niet zo snel als een externe harddisk. Als je de bovenstaande stappen doorloopt moet het lukken.

    Beantwoorden
  • Hallo,
    Werkt het ook met een USB flashdrive van bijv 256GB? Krijg nu steeds foutmeldingen… kan het pad niet vinden. Hoor graag.

    Beantwoorden
  • @George – Voordeel van deze oplossing: Je kunt hem met meerdere Mac’s gebruiken en is altijd beschikbaar voor het maken van automatische backups, zonder dat je eerst de usb harddisk moet aansluiten.

    Dus.. vooral handig als je een MacBook bezit ofvan meerdere Mac’s een Time Machine backup wilt laten maken.

    Beantwoorden
  • Voor iedere oplossing is een probleem! Waarom niet simpel een HD of netwerkschijf aan je Mac hangen? Werkt meteen en probleemloos.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store