31 januari 2015

BasisOS X: Time Machine gebruiken en bestanden uit het verleden terugzetten

Time Machine OS X

Iedereen die Time Machine heeft geïnstalleerd kan documenten en overige bestanden terughalen uit het verleden. Ten eerste moet Time Machine worden geactiveerd, hoe je dit doet lees je hier terug op appletips.

Ten tweede kun je alleen bestanden terughalen uit het verleden vanaf het moment dat je Time Machine hebt geactiveerd. Heb je dus bijvoorbeeld al een 1 jaar een Mac, maar heb je pas sinds vorige week Time Machine geactiveerd, dan kun je nu nog maar de bestanden van 1 week terug bekijken.

Time Machine bewaart alle gegevens die op je Mac aanwezig zijn, al deze gegevens worden bewaard in Finder. Stel je wilt afbeeldingen die je ooit hebt bewaard in de map 'Afbeeldingen' terughalen dan dien je onderstaande stappen te volgen.

TimeMachine3

Klik in de menubalk op het Time Machine icoon (klokje met draaiende pijl) en selecteer de optie 'Activeer Time Machine'. Onmiddellijk wordt Time Machine geopend en krijg je een overzicht te zien van het 'Verleden'. Time Machine start altijd in het heden (nu) en via de pijlen naast het Finder venster kun je per periode terug gaan. Wil je sneller terug dan kun je via de tijdsbalk navigeren naar een bepaalde periode. Vervolgens opent Time Machine het Finder venster op de door jouw gekozen dag, hier zie je dan alle content die op die dag aanwezig was in die bepaalde map.

TimeMachine4

Selecteer het bestand of de gehele map die je terug wilt plaatsen. Klik daarna op 'Zet terug' en OS X zal onmiddellijk de gehele inhoud terugplaatsen in Finder op je Mac.

Deze procedure kun je op de gehele inhoud van Finder toepassen, de beginnende gebruiker kan dit toepassen op mappen en bestanden. De gevorderde kan dit dan weer toepassen op plisten en overige content in Finder.

Lees ook: De grootte van Time Machine reservekopieën (backups) beperken

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Harry

  10 februari 2015 om 17:50

  Kun je ook vertellen hoe het mogelijk is om time machine backup icm een netwerkschijf (windows) te gebruiken.

 • mila

  15 december 2015 om 12:21

  Hoi, mijn mac is opnieuw geïnstalleerd en ik wil graag mijn oude notities terughalen uit time machine, maar ik kan ze niet vinden en als ik time machine activeer kan ik alleen maar terug tot 12 uur vandaag, terwijl ik vorige week nog een backup gemaakt heb met dezelfde harde schijf. kan iemand me helpen?

 • Anne

  2 maart 2016 om 23:50

  Hoi ik heb een vraag!
  Ik heb een time machine back up gemaakt, en toen heb ik op mijn Macbook (niet op mijn externe harde schijf) een bestand verwijderd, en toen weer opnieuw een back up gemaakt.
  Maar nu is het verwijderde bestand niet meer terug te vinden op mijn externe harde schijf? Betekend dat als ik bestanden op mijn macbook verwijder, dat ze bij de volgende reservekopie ook niet meer op mijn externe harde schijf staan (die gemaakt wordt via Time machine)? Alvast bedankt :D

 • Wesley Fabry

  3 maart 2016 om 8:40

  Hallo Anne,
  neen als je iets verwijderd blijft deze in de Time Machine aanwezig, wel moet je de map open hebben waar het bestand zich bevond voor je Time Machine activeert.

  Uiteraard als je het bestand verwijderd zal deze in de toekomstige Back-ups er niet in zitten, maar als je teruggaat in de tijd zal je merken dat het bestand weer tevoorschijn komt, zoals in bovenstaande tip.

 • Christine

  18 mei 2016 om 9:49

  Ik ben bezig een backup terug te halen van een groot Word-document. Het origineel staat niet meer op de backup, maar wel een vijftal “Word work files” van dat bestand. Deze zijn ruim 50GB groot.
  Het terughalen in een paar seconden, hetgeen me onwaarschijnlijk lijkt.
  “Geef bestand snel weer” toont wit.
  Maar wanneer ik op “herstel” druk, vind ik dit bestand nergens terug.
  Kan het zijn dat een bestand wel getoond wordt in Time machine, maar er in werkelijkheid niet meer op staat??

 • escom1993

  25 juli 2016 om 21:39

  Hoe zoek je een bestand waar je wel de naam van weet maar waarvan je niet meer weet op welk moment het nog aanwezig was ? Kan je op een bepaalde manier zo’n bestand laten zoeken in al de backups van de TimeMachine ?

 • Wesley Fabry

  26 juli 2016 om 8:40

  @Escom dat kun je doen, open gewoon Finder en activeer Time Machine. Gebruik dan het zoekveld en vul hier de naam van het bestand in. Ga dan steeds dagen/weken terug om deze te zoeken. Het bestand komt tevoorschijn zodra deze gevonden wordt.

 • christine

  27 augustus 2016 om 17:28

  Ik heb sinds 2011 een time Capsule A1409.
  Vandaag wilde ik foto’s opzoeken. Alle foto’s weg (op een map na).
  Dus ik dacht ik ga terug in de tijd om de foto’s die toen nog op mijn computer stonden terug halen.
  Nu kan ik terug gaan tot 3 februari 2016. Hoe kan dat? waarom kan ik niet verder terug gaan, tot december 2011?

 • Henk

  7 november 2016 om 11:42

  Ik kan de time machine niet activeren want bij mij zie ik geen aan en uit balkje zoals in het voorbeeld.
  Ik heb macOs Siera als besturing.

  Onder het icoon van de Time machine ( Klok) staat bij mij;
  Automatische reservekopieën, aangevinkt en daaronder nog een icoontje van het hangslot
  ps Ik ben een nieuw Mac gebruiker en alles nog nieuw voor mij en wil graag de eerste backup terugzetten

 • Wesley Fabry

  7 november 2016 om 11:50

  Het balkje is ook verdwenen in macOS Sierra: https://www.appletips.nl/macos-time-machine-uitschakelen/ Beste is je vraag even te stellen op https://genius.appletips.nl met een schermafbeelding van de optie die je aangeeft. hier vind je terug hoe je een schermafbeelding kunt maken: https://www.appletips.nl/schermafbeelding-maken-op-iphone-ipad-mac-apple-watch-en-apple-tv/

 • Henk

  7 november 2016 om 12:13

  Dank Wesley. Inmiddels ben ik er voor een deel achter. Ik moet het Finder menu openen en daar staat het icoontje van de TimeMachine. Als ik daar op klik dan kan ik de time machine activeren.

 • hubert 99

  27 maart 2017 om 18:50

  Hoi kan iemand mij helpen. Regelmatig krijg ik de melding dat Timemachine een reservekopie moet maken. In het begin had ik dit niet. Ik heb altijd toegestaan om dit te doen. Van in het begin staat aangevinkt dat er automatisch een reservekopie moet gemaakt worden. Vandaag stel ik vast dat er enkel nog een backup te vinden is die vandaag genomen is. Voor de rest vind ik nergens nog een backup terug. Kan iemand mij helpen. Ben zelf niet goed op de hoogte van computers dus graag simpele uitleg aub. Alvast dank.

 • Wesley Fabry

  27 maart 2017 om 18:54

  @hubert dat is een erg vervelend probleem, time machine doet bij veel meer mensen de laatste tijd vreemd. Via systeemvoorkeuren ▸ Time Machine kun je het beste de schijf verwijderen en opnieuw toevoegen, kortom Time Machine opnieuw instellen/activeren. https://www.appletips.nl/os-x-een-externe-harde-schijf-instellen-voor-time-machine/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!