2 januari 2017

WATCHmacOS: Je Mac ontgrendelen met een Apple Watch (Auto Unlock)

mac en macOS ontgrendelen Apple Watch

Wie een Apple Watch heeft kan vanaf macOS Sierra zijn of haar Mac ontgrendelen met behulp van de Apple Watch. De functie werkt totaal niet ingewikkeld en het activeren is vrij eenvoudig.

Als je jouw Watch draagt en je opent je Mac wordt deze onmiddellijk uit sluimerstand gehaald en ontgrendeld. Dit alles zonder dat je het wachtwoord moet invoeren of handmatig op een knop moet tikken. Voor je aan de slag gaat moet je ervoor zorgen dat je Mac is voorzien van macOS Sierra of nieuwer, de Apple Watch van watchOS 3 of nieuwer en je iPhone van iOS 10 of nieuwer.

Voorwaarden om je Mac te ontgrendelen met een Apple Watch

Helaas ondersteunt niet iedere Mac deze functie, zo moet je in het bezit zijn van een Mac midden 2013 of nieuwer. Dit kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Overzicht. Macs 'Begin 2013' en ouder kunnen geen gebruikmaken van de auto unlock-functie voor de Apple Watch. De reden hiervoor is dat de netwerkkaart niet instaat is afstanden te berekenen tussen twee netwerkapparaten.

Verder moet zowel op je Mac via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud als op je iPhone via Instellingen ▸ iCloud ingelogd zijn met hetzelfde iCloud account. Daarnaast moeten beide toestellen verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk. Uiteraard moet de Apple Watch om je pols zitten, gekoppeld zijn aan jouw iPhone en ontgrendeld zijn (toegangscode). Tot slot moet op je Mac bluetooth actief zijn.

Een mac ontgrendelen met een Apple Watch in macOS Sierra

Als belangrijkste punt moet je iCloud (Apple ID) beveiligd zijn met twee-factor-authenticatie. Zonder dit zal de gehele functie niet werken. Hoe je jouw account op deze manier beveiligd en activeert wordt hier stap-voor-stap uitgelegd.

Mac ontgrendelen met een Apple Watch

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Beveiliging en privacy'
• Vink de optie 'Sta toe dat je Mac wordt ontgrendeld door je Apple Watch'
• Vul het wachtwoord van je Mac in

Auto unlock instellen om Mac te ontgrendelen met Apple Watch

De optie wordt nu inschakeld. Let op, de optie wordt alleen zichtbaar als je aan bovenstaande voldoet. Als de optie niet tevoorschijnkomt moet je even de Apple Watch iPhone app openen ▸ Mijn Watch ▸ Algemeen ▸ Apple ID. Controleer of hier je Apple ID staat geactiveerd, tik eventueel op 'Log in' of vul je wachtwoord in via Instellingen iPhone app ▸ iCloud ▸ Tik op je account.

Wanneer je nu je de Mac in sluimerstand plaats of dichtklapt en daarna weer activeert zal de optie 'Ontgrendelen met Apple Watch' verschijnen in het inlogscherm. Op de Apple Watch krijg je een boodschap te zien dat de Mac is ontgrendeld met behulp van de watch.

Goed om te weten: Het automatisch ontgrendelen vindt alleen plaats wanneer de Mac uit sluimerstand wordt gehaald. Na een volledige herstart of log-uit zal je de eerste keer je wachtwoord handmatig moeten invullen.

Lees ook: Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Bijgewerkt artikel, origineel van 18/08/2016Reacties


 • Nick Seamore

  19 augustus 2016 om 13:53

  Is het ook mogelijk om de macbook pro met bijvoorbeeld een Fitbit charge HR te ontgrendelen. Tot op heden nog niets kunnen vinden.

 • Quinten

  20 september 2016 om 14:10

  Helaas, het toestel moet een continue verbinding kunnen maken en moet ook zowel WiFi als Bluetooth bevatten, daarnaast zou Fitbit de API zo open moeten stellen, dat dit zou werken. Dus helaas.

 • Philip

  21 september 2016 om 8:16

  Hoe krijg ik die 2-factor-verification aan ? Op mijn Apple ID staat de 2-step-verification al aan van toen die beschikbaar werd, maar ik vind niet zo dadelijk terug hoe ik dat kan veranderen naar 2-factor-verification … en dus krijg ik mijn Auto-unlock via AppleWatch niet aangezet …

 • Philip

  21 september 2016 om 8:25

  Vergeet mijn vraag, ik had in de instructies de stap gemist waarin eerst de 2-step-verification moest worden uitgeschakeld …

 • Andre

  22 september 2016 om 10:45

  Ik heb 2-step-verificatie uitgezet (bevesting via email gehad). Maar toch vraagt m’n iMAC om de 2-step-verificatie uit te zetten (ook na herstarts)? Wat gaat er mis?

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 11:53

  @Andre als je de twee-staps-verificatie hebt uitgeschakeld via appleid.apple.com dan zou het in orde moeten zijn en kun je twee-factor-authenticatie inschakelen. Als dit niet zo is moet je contact opnemen met Apple via Apple Support (kan in NL)

 • Andre

  22 september 2016 om 15:20

  @Wesley, ik zag dat ik ook een stap in Systeem-> iCloud moest uitvoeren. nu werkt het wel :)

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 15:23

  @Andre super! bedankt voor je feedback

 • Jasper050

  22 september 2016 om 16:00

  Heb iMac late 2014 en deze ontgrendelt heeeeeel soms. Werkt het bij anderen wel goed?

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 16:02

  @jasper hier werkt het soms te goed, zelfs als mijn MacBook dichtgeklapt is ontgrendelt hij. De functie lijkt nog niet vlekkeloos te werken dus. Herstarten van alle apparaten helpt tijdelijk.

 • Jeroen

  23 september 2016 om 10:26

  Klopt het dat deze functie maar op slechts een apparaat werkt. Ik beschik zowel over een iMac (5K) als MacBook air. Deze komen allebei uit begin 2015. Tot nu toe werkt het alleen op de MacBook. Terwijl de instelling op beide apparaten is ingeschakeld.

  Iemand hetzelfde probleem of de oplossing?

 • Lars

  6 oktober 2016 om 12:48

  Bij mij werkt het inderdaad perfect. Erg handig. Alleen misschien weet iemand het antwoord hierop. Stel nou dat ik in een andere ruimte ben en alles is nog steeds verbonden met hetzelfde netwerk. Ontgrendeld de mac dan ook als iemand anders deze uit sluimerstand haalt terwijl ik niet in de buurt ben?

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2016 om 13:26

  @Lars aan de hand van bluetooth wordt de afstand gemeten. Je moet echt in de buurt zijn van je Mac, ± 1 meter. Bevind jij je verder dan deze afstand dan zal de Mac niet worden ontgrendeld.

 • Peterke

  11 oktober 2016 om 10:15

  Weet iemand of dit ook kan met alleen een iPhone en geen Apple Watch?

 • Wesley Fabry

  11 oktober 2016 om 11:25

  @peterke via Apple kan het alleen met de watch, maar apps van derde ondersteunen dit wel zoals bijvoorbeeld: near lock: https://go.appletips.nl/34dcbfcc

 • eric

  14 oktober 2016 om 12:30

  Ingesteld op mijn macbook air ’11 early 2015. Waarneer ik de macbook openklap zie ik staan “ontgrendelen met apple watch…”en het cirkeltje draait maar springt daarna gewoon weer op het wachtwoord veld om mijn wachtwoord in te typen. Het is mijn nog niet 1x gelukt om mijn macbook met de apple watch te ontgrendelen. Wat kan de oplossing zijn?

 • Berend

  3 januari 2017 om 9:03

  @eric, ik had soortgelijke problemen met mijn spiksplinternieuwe MBP2016. Ik heb volgens de procedure “clean install Sierra” (te vinden op dit forum) het OS opnieuw geïnstalleerd en nu werkt één en ander probleemloos.

 • Elluda

  28 maart 2017 om 8:13

  Op mijn late 2013 Mac werkte het ontgrendelen probleemloos. Tot enkele weken geleden. Geen instellingen aangepast, maar toch werkt het ineens niet meer. Alle apparaten (Mac, iPhone en Watch) opnieuw opgestart. Inmiddels ook alledrie de apparaten de software update geïnstalleerd. Maar niets helpt. Wat kan ik nog proberen?

 • Wesley Fabry

  28 maart 2017 om 8:28

  @elluda voldoe je aan de eisen? Dus bluetooth actief op iPhone, Apple Watch (is altijd aan) en Mac? iPhone en Mac verbonden met hetzelfde wifi-netwerk? Op iPhone en Mac het zelfde iCloud account actief?

 • Elluda

  28 maart 2017 om 14:20

  @Wesley ja, ik voldoe net als voorheen aan alle eisen. Alles gedubbelchecked.

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 9:51

  @Elluda Vervelend, heb je de optie al eens uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld?  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Vink de optie ‘Sta toe dat je Mac wordt ontgrendeld door je Apple Watch’ Als dat niet helpt kun je overal iCloud uitloggen en weer opnieuw inloggen. https://www.appletips.nl/icloud-herstellen-en-veilig-uitschakelen/

 • Elluda

  29 maart 2017 om 10:56

  @Wesley heel hartelijk bedankt. Het uitzetten, opnieuw opstarten, en vervolgens weer aanzetten van de optie op de Mac heeft gewerkt! Top!

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 11:24

  @Elluda Super! bedankt voor je feedback.

 • Henk

  16 oktober 2017 om 16:39

  Werkt het ook als mijn partner en ik allebei een iwatch hebben ? nu werkt het alleen op mijn Iwatch en moet mijn vrouw elke keer zelf inloggen… ze is een beetje jaloers :-)

 • Wesley Fabry

  17 oktober 2017 om 8:54

  @Henk dat werkt alleen maar voor één account omdat je op een mac maar 1 iCloud kunt toevoegen per gebruiker. Als je vrouw op de Mac een eigen account heeft (bij inloggen) dan kan ze dat ook gewoon doen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!