13 november 2020
Big Sur: Een compleet nieuwe look voor je Mac
Big Sur: Een compleet nieuwe look voor je Mac
Wijzigingen in de gebruikersinterface en de start van een nieuw tijdperk
Big Sur: Een compleet nieuwe look voor je Mac

Big Sur: Een compleet nieuwe look voor je Mac

Wijzigingen in de gebruikersinterface en de start van een nieuw tijdperk

Dankzij macOS Big Sur krijgt de Mac een frisse start met een compleet vernieuwde gebruikersinterface. Het design is volledig op de schop gegaan en echt alles is tot in de puntjes en kleinste details aangepast.

Apple heeft macOS 11 ruim opgezet met een gloednieuw design voor gemakkelijkere navigatie, terwijl er toch meer functies direct bij de hand zijn. Wat betekent dit nu voor de gebruiker en werkt het nieuwe ontwerp prettig? We leggen de aspecten van het nieuwe design graag voor je uit.

Start van een nieuw tijdperk

Voor we de nieuwe look van macOS gaan bespreken is het goed om te weten dat Apple met macOS Big Sur afscheid neemt van een oud tijdperk. Niet alleen de nieuwe interface bevestigt dit, ook de naam. Vanaf macOS Big Sur neemt Apple voorgoed afscheid van macOS 10, wat ooit startte als OS X (te lezen als OS 10) wordt nu opgevolgd door macOS 11. Hiermee duidt Apple definitief een nieuw fase voor de Mac aan, iets wat ook af te leiden is aan hun nieuwe M1-chips voor Mac.

ook interessant
Alles over de eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac
Alles over de eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac

De eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac is onthult, deze is krachtiger, energiezuiniger en tal van extra's t.o.v. Intel chips.

Interface macOS Big Sur compleet vernieuwd

Apple heeft macOS 11 ruim opgezet met een gloednieuw ontwerp voor eenvoudigere navigatie, terwijl er meer functies direct bij de hand zijn. Zo zal je merken dat alles meer ruimte heeft gekregen, van de knoppenbalk tot het Dock, van de vensters tot de navigatiekolommen. De vensters en menu's hebben mooiere rondingen gekregen en ook het kleurenpalet, schaduwen en materialen zien er tiptop uit.

Interface macOS Big Sur

Knoppen en bedieningselementen verschijnen pas als je ze nodig hebt. Je kunt zeggen dat macOS visueel simpeler is geworden en dat de content van gebruikers op de eerste plaats staat.

Geïnspireerd op iOS en iPadOS

Wanneer je het nieuwe design bekijkt valt je meteen op dat het systeem erg lijkt op iPadOS en iOS. Zo zijn de symbolen en het Dock meer in overeenstemming gebracht met symbolen in de rest van het Apple ecosysteem, terwijl ze toch hun eigen Mac-karakter hebben behouden. Hieronder kun je een duidelijk verschil zien tussen de UI van Catalina en Big Sur.

Big Sur: Een compleet nieuwe look voor je Mac
De aanpasbare menubalk is onder Big Sur echt transparant en valt minder op. Ook beschikt de Mac nu over een Bedieningspaneel dat je direct toegang geeft tot bepaalde systeeminstellingen. Het Berichtencentrum biedt meer interactieve meldingen en de vernieuwde widgets van iOS 14 en iPadOS 14 zijn ook terug te vinden op de Mac.

ook interessant
Overzicht van alle nieuwe macOS Big Sur functies
Overzicht van alle nieuwe macOS Big Sur functies

Overzicht van alle nieuwe macOS Big Sur functies en applicaties met o.a. een splinternieuwe gebruikersinterface, Berichten-app en meer.

Is de macOS UI gebruiksvriendelijk?

Wanneer een interface wordt aangepast is het altijd even wennen, maar macOS 11 voelt meteen vertrouwd aan. Zeker als je ook in het bezit bent van een iPhone of iPad. Hoewel alles er totaal anders uitziet, zijn de functies en mogelijkheden nog precies hetzelfde. Soms zul je even zoeken naar die ene optie of knop, maar over het algemeen is de gloednieuwe gebruikersinterface makkelijk te hanteren.

macOS Big Sur berichtencentrum en menubalk

Iets wat wel extra aandacht vraagt is de menubalk en het berichtencentrum, de onderdelen zijn grondig aangepast en soms moet je even zoeken naar bepaalde opties. Zo activeer je het berichtencentrum en de widgets via de tijdsnotatie in de menubalk en zijn sommige menuonderdelen niet meer zichtbaar.

Een mooi voorbeeld is het handmatig inschakelen van Night Shift of Niet Storen. Dit doe je nu via het bedieningspaneel. Niet storen kan direct via de knop en Night Shift doe je via het 'Beeldscherm-paneel'. Extra opties kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock en menubalk.

ook interessant
Bedieningspaneel gebruiken op een Mac
Bedieningspaneel gebruiken op een Mac

Vanaf macOS Big Sur beschikt de Mac over een bedieningspaneel, deze kun je aanpassen en gebruiken om snel systeemfuncties te wijzigen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt12/04/2021 12:23
Categorie macOS, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Wat ik lastig vind is dat meldingen rechtsboven verschijnen. Precies daar waar ik vaak moet zijn om bijv. een venster ‘+’ toe te voegen of bij de ‘delen’ knop.
    Weet iemand of ik dat ook op een andere plek kan krijgen?

    Beantwoorden
  • Ik geef nogal veel mappen een eigen icon (icns) die ikzelf aanmaak. Je ziet op die manier vrij snel welke map je nodig hebt. Sommige icons van de big sure (zijn niet om aan te zien) vind ik minder geslaagd Die van het launchpad en plaknotities bvb. Is er een mogelijkheid om deze te wijzigen? Mij lukt het niet momenteel.

    Beantwoorden
  • Klopt, dat is inderdaad niet meer mogelijk en even aanpassen :(

    Beantwoorden
  • Wat ik een echt gemis vind is dat in mail je niet meer in de lijst met berichten bovenaan kunt klikken om naar het nieuwste bericht te gaan, alleen via de scrollbar.

    Of heb ik wat gemist,,,

    Beantwoorden
  • De knoppenbalken van bijvoordbeeld safari en met name mail en Finder zijn er niet op vooruitgegaan. Je kan er veel minder knoppen in kwijt en ook de geselecteerde knoppen zijn slecht herkenbaar ivm de vorige MacOS versies waar een veel beter wit/grijs contrast was. Dit allemaal ten faveure van de navigatiekolom links van de betreffende apps. De extra ruimte die dat oplevert weegt mi niet op tegen het verlies aan ruimte in de knoppenbalken

    Beantwoorden
  • Sorry maar zo’n enorme grote verandering vind ik het niet en niet eens alle apps hebben de iOS app uitstraling. Je Dock is gewoon een rommeltje, zo niet Apple… leuk dat het onderwater met de nieuwe cpu’s werkt, nog steeds zit je met zo’n ouderwets melkglas dock…

    Beantwoorden
  • Was het nu niet beter geweest om bij de vergelijking tussen OSX en OS11 dat beeld telkens een 10 tal seconden ye behouden in plaats van om de halve seconde te staan flikkeren? Het is onmogelijk om op die manier de verschillen te zien.

    Beantwoorden
  • Klopt helemaal Ed, voor Big Sur is dit eigenlijk ook wel zo want Big Sur is helemaal geschikt voor de nieuwe processoren van Apple zelf. Deze introduceren ook een nieuwe structuur voor software en app, het is zelfs mogelijk om iOS apps te draaien op een Mac met Apple Silicon. Meer info: https://www.appletips.nl/mac-chips-aankondiging/

    Beantwoorden
  • OSX was de opvolger van OS9. De structuur onder de motorkap van beide OS was totaal anders, de interface verschillend maar niet radicaal. Beide hadden een vaste menubalk maar in OS9 was er een optioneel knoppenlint terwijl dat in OSX een vaste Dock werd. Wat is er buiten een wat gemoderniseerde interface in OS11 verschillend van OSX/Mac OS? Zijn er onder de motorkap verschillen of blijft dit in wezen een OS X met een gemoderniseerde interface?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store