14 april 2019

Externe grafische processor gebruiken op een Mac

3 min leestijd
Externe grafische processor gebruiken op een Mac
Handleiding  
3 min leestijd

Sinds macOS High Sierra 10.13.4 is het mogelijk om een externe grafische processor, ook wel eGPU, te gebruiken op een Mac met Thunderbolt 3 (USB-C). Een eGPU geeft je Mac extra grafische prestaties en dat is handig bij het gebruik van professionele apps, 3D-games, het maken van VR-content en meer.

Het aansluiten van een externe grafische processor is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel een uitkomst voor bijvoorbeeld designers, ontwikkelaars en video professionals.

Ondersteunende apparaten

eGPU's worden ondersteund op iedere Mac die is uitgerust met Thunderbolt 3 en waarop macOS High Sierra 10.13.4 of nieuwer is geïnstalleerd.

eGPU aanschaffen

Op de markt zijn verschillende externe grafische processors beschikbaar. De meeste worden los verkocht waar je zelf nog de grafische kaart in moet steken. Om deze compatibel te maken met je Mac moet dit een AMD GPU zijn. Een overzicht van alle externe grafische processors en kaarten vind je hier terug. Daarnaast verkoopt de techgigant ook kant-en-klare-oplossingen zoals bijvoorbeeld de Blackmagic eGPU en Blackmagic eGPU Pro.

blackmagic display egpu

Taken die de eGPU kan overnemen

Over het algemeen versnelt de externe grafische processor apps die Metal. OpenGL en OpenCL gebruiken. Ook kunnen er extra monitors en beeldschermen worden aangesloten. Dankzij de eGPU kun je bijvoorbeeld ook direct een VR-headsets gebruiken in VR-apps en 3D games spelen. Goed om te weten, je kunt meer dan één eGPU aansluiten met behulp van de meerdere Thunderbolt 3 (USB-C)-poorten.

Verder is het goed om te weten dat de eGPU's niet kunnen gebruikt worden in combinatie met Windows Boot Camp, herstelmodus actief is of er systeemupdates worden uitgevoerd. De eGPU is dus geen vervanging voor de geïntegreerde videokaart wanneer daar iets mis mee is.

ook interessant
Automatisch wisselen tussen videokaarten (GPU) uitschakelen op een MacBook Pro
Automatisch wisselen tussen videokaarten (GPU) uitschakelen op een MacBook Pro

De nieuwste generatie MacBook Pro beschikt over twee videokaarten die automatisch kunnen wisselen. Dit kun je uitschakelen.

eGPU loskoppelen

Zodra je een externe grafische processor aansluit verschijnt er in het menubalk een speciaal icoon (vierkant met streepjes). Door hierop te klikken kun je de verbinding op een veilige manier verbreken.

eGPU loskoppelen van een Mac

Apps altijd gebruiken met een eGPU

Vanaf macOS Mojave heb je als eGPU-gebruiker de mogelijkheid om bepaalde apps altijd te openen in samenwerking met de externe grafische processor. Volg onderstaande stappen om dit in te stellen:

• Open Finder
• Navigeer naar 'Programma's'
• Klik met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de app
• Kies voor 'Toon info'

Klap indien nodig de informatie bij 'Algemeen' uit en vink de optie 'Bij voorkeur externe GPU' aan. Wanneer je de app opstart zal deze eerst controleren of een externe grafische processor is aangesloten en deze dan gebruiken. Zo niet, dan wordt de ingebouwde variant gebruikt.

eGPU gebruiken per mac  app instellen

Let wel, je ziet bovenstaande optie alleen als de eGPU is aangesloten. Ook wanneer de app zelf een GPU-selectie maakt en je hier niet van kunt afwijken wordt de optie niet getoond of wordt de keuze die je hebt gemaakt genegeerd.

Extern beeldscherm gekoppeld aan eGPU instellen

Als je gebruikmaakt van een externe grafische processor heb je de mogelijkheid om hierop een extern beeldscherm aan te sluiten. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om je MacBook dichtgeklapt te gebruiken. Dan is het wel net zo makkelijk om het externe scherm in te stellen als primaire beeldscherm. Open hiervoor  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldschermen ▸ Rangschikking. Sleep de witte menubalk naar het vak van het beeldscherm dat is aangesloten op de eGPU.

ook interessant
Donkere modus inschakelen of automatisch activeren op een Mac
Donkere modus inschakelen of automatisch activeren op een Mac

Het is mogelijk om een volledige donkere modus, ook al dark mode genoemd, te gebruiken op een Mac. Dit kan ook automatisch.

info
Auteur Wesley Fabry
Datum14/04/2019 19:11
Categorie Handleiding
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store