18 januari 2017

Foto’s verwijderen van iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek

iCloud os x icoon

Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om foto's te verwijderen van je iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek. We kunnen daar kort over zijn, dat kan niet.

Veel gebruikers weten nog niet goed hoe iCloud-fotobibliotheek precies werkt, echter is de werking erg eenvoudig. Wie iCloud-fotobibliotheek inschakelt heeft maar één fotobibliotheek en die bevindt zich in iCloud. De bibliotheek zorgt ervoor dat alle foto's worden gesynchroniseerd met al je apparaten. Verwijder je dus een foto op je iPhone, dan wordt deze ook verwijderd op je Mac, Apple TV en iPad.

iCloud-fotobibliotheek is ontzettend handig, zo kun je alles op één apparaat bewerken en worden alle wijzigingen gesynchroniseerd. Alles over de werking van iCloud-fotobibliotheek lees je terug in deze handleiding.

Foto's verwijderen voor extra opslagruimte

De reden waarom gebruikers foto's willen verwijderen van hun toestel heeft meestal te maken met te weinig opslagruimte. De fotobibliotheek kan immers de nodige GB's opslurpen. Gelukkig heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd om de opslag van de fotobibliotheek te optimaliseren. Een geoptimaliseerde iCloud-fotobibliotheek houdt in dat bepaalde foto’s volledig worden bewaard (vaak de recente) en andere in een lagere resolutie.

Wanneer je deze foto’s wilt bekijken, zal de volledige versie van een foto worden gedownload vanuit iCloud. Na enige tijd wordt deze dan weer omgezet naar een lagere resolutie. Je iDevice of Mac regelt dit volledig zelfstandig, hierdoor heb je extra opslagruimte zonder dat je hier moet naar omkijken.

optimaliseer opslag foto

Je kunt de optimalisatie inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ Schakel ‘Optimaliseer iDevice-opslag’ in. Voor macOS (OS X) dien je de Foto’s applicatie te openen, navigeer dan naar de Menubalk ▸ Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in. (meer info).

Lees ook: Opslagruimte op je iPhone, iPad en iPod Touch vrijmaken

Overige tips met betrekking tot iCloud-fotobibliotheek

Wat is iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het
Hoe werkt de optimalisatie van iCloud-fotobibliotheek
Foto’s plaatsen in albums, let op met verwijderen
Hoe iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen?
Alle foto’s verwijderen uit iCloud-fotobibliotheek
Foto’s alleen verwijderen uit albumReacties


 • Michel 11 december 2016 om 16:53

  Mijn iCloud bibliotheek staan bestanden die ik niet kan verwijderen, dit waren ooit foto’s. Ook de Fotostream op mijn iPhone/mac/iPad/appletv zie ik niet terug, terwijl ik wel alles terug zie op mijn iPhone, iPad en mac.

  Ook de gedeelde bibliotheek zie ik niet terug in de iCloud bibliotheek (online) als op mijn Apple TV.

 • John 12 december 2016 om 0:03

  ik ben zeer tevreden met apple werk er al jaren mee. maar Icloud is vreselijk onzinnig en maakt alles vreselijk ingewikkeld. Een extra opslag van usb of harde schijf is toch veel handiger dan heb je alles in eigen beheer en je kan wissen en toevoegen zoveel je wilt. ik ga mijn cloud weer annuleren.

 • Gerrit 12 december 2016 om 20:24

  Heb op mijn iPhone meerdere foto’s welke met geen mogelijkheid zijn te verwijderen omdat de prullenmand welke normaal onder elke foto staat ontbreekt.Toevoegen aan een map kan wel, en selecteren ook maar verwijderen met geen mogelijkheidl.Gebruik geen cloud voor mijn foto’s.

 • Bernini 13 januari 2017 om 11:25

  Ik heb I-Cloud uitgebreid naar 50GB omdat ik dacht dat het handig zou zijn i.v.m. centraalpunt voor foto opslag. Maar als iemand mijn telefoon steelt en bij mijn foto’s weet te komen en verwijderd dan ben ik dus alles kwijt. Uiteraard heb ik een wachtwoord op mijn telefoon, maar toch… blijft kritisch. Je zou verwachten dat I-cloud de basis is van waaruit je alles kan regelen. En niet vanuit je de apparaten. Nu moet ik dus opzoek naar externe bron waar ik mijn foto’s kan opslaan en beheren, en waar ik op alle plaatsen op de wereld kan inloggen.

 • Ton Kloppenborg 18 januari 2017 om 17:32

  In de Fotobibliotheek op mijn iPhone staat 369,1 MB, ondanks dat ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ aangevinkt staat. Als ik een foto wil verwijderen komt het bericht dat deze op al mijn apparaten wordt verwijderd. Hoe te handelen?

 • Wesley Fabry 18 januari 2017 om 17:38

  @ton Dan kun je het beste eens het artikel hierboven lezen. En ook dit: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

 • Rob W 21 januari 2017 om 18:17

  Iedereen al opgevallen dat video’s opgenomen met iPhone wel in de iCloud terecht komen maar niet meer doorgestuurd worden naar Foto’s. Dit sinds iPhoto door Foto’s vervangen werd. En dit zonder enige ruchtbaarheid van Apple. Apple spreekt dan ook in het hulpprogramma van Foto’s alleen nog maar over foto’s. Het woord video komt niet meer voor.

 • Wesley Fabry 21 januari 2017 om 18:41

  @rob met behulp van de iCloud-fotobibliotheek worden ook gewoon de video’s gesynchroniseerd ;-)

 • linda 24 januari 2017 om 18:01

  Beste,

  mn laptop (een macbook air) met dus niet al teveel geheugen. Staat te vol.
  Vooral vol met foto’s.
  Ik begrijp dat als ik fotos op mn iphone verwijder, deze dan ook definitief van me laptop zijn. Maar zijn ze dan ook gelijk uit mn iCloud bibliotheek??
  Ik heb zowel op mn iOs devices als op mn macbook het optimalisatie aanstaan.
  Wat is een andere optie om toch het geheugen van mn MacBook Air wat te legen?

  groetjes,
  Linda

 • Wesley Fabry 25 januari 2017 om 10:26

  @linda meer informatie over het verwijderen en de iCloud-fotobibliotheek: https://www.appletips.nl/fotos-verwijderen-idevice-icloud-fotobibliotheek/

  Optimaliseren is de enige oplossing als je de foto’s bibliotheek wilt beperken. Als dit niet voldoende is moet je toch eens je opslag gaan controleren. Dit kan via macOS zelf (meer info) of bijvoorbeeld CleanMyMac (meer info)

 • Eve H 19 maart 2017 om 14:03

  Waarom is het zo moeilijk om foto’s van je I-phone te verwijderen ? ik wil een lege i-phone maar als ik mijn 500 foto’s overzet op mijn pc staan ze nog gewoon op mijn i-phone: en als ik ze 1 voor 1 wil verwijderen verwijder ik de foto’s ook uit de I-cloud…dat is toch super onhandig ! Typisch apple: je zult wel weer iets moeten aanschaffen hiervoor; zo zwem je in hun fuik en kan je er nooit meer uit … in die zin is Androit toch iets beter daar kan je zelf beslissen wat je met je data doet …..

 • Wesley Fabry 20 maart 2017 om 10:09

  @Eve ik denk dat je de werking van iCloud-fotobibliotheek gewoon niet snapt. Bekijk dit eens: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

  Foto’s van iPhone verwijderen zonder in iCloud-fotobibliotheek: https://www.appletips.nl/icloud-fotobibliotheek-uitschakelen/

 • Zegalles 22 maart 2017 om 10:19

  Ik denk dat ik de werking van iCloud photo’s dan ook niet goed snap. Ik weet nl dat mij iPhoto catalog ongeveer 75GB is, en ik hoef niet op elk moment zelfs alle thumbnails te zien.

  Het valt mij ook op dat sommige foto’s minstens 3 keer voorkomen. Als ik die dan verwijder, dan zijn ze er een maand later weer.

Een reactie toevoegen: