18 januari 2017

Foto’s verwijderen van iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek

iCloud os x icoon

Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om foto's te verwijderen van je iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek. We kunnen daar kort over zijn, dat kan niet.

Veel gebruikers weten nog niet goed hoe iCloud-fotobibliotheek precies werkt, echter is de werking erg eenvoudig. Wie iCloud-fotobibliotheek inschakelt heeft maar één fotobibliotheek en die bevindt zich in iCloud. De bibliotheek zorgt ervoor dat alle foto's worden gesynchroniseerd met al je apparaten. Verwijder je dus een foto op je iPhone, dan wordt deze ook verwijderd op je Mac, Apple TV en iPad.

iCloud-fotobibliotheek is ontzettend handig, zo kun je alles op één apparaat bewerken en worden alle wijzigingen gesynchroniseerd. Alles over de werking van iCloud-fotobibliotheek lees je terug in deze handleiding.

Foto's verwijderen voor extra opslagruimte

De reden waarom gebruikers foto's willen verwijderen van hun toestel heeft meestal te maken met te weinig opslagruimte. De fotobibliotheek kan immers de nodige GB's opslurpen. Gelukkig heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd om de opslag van de fotobibliotheek te optimaliseren. Een geoptimaliseerde iCloud-fotobibliotheek houdt in dat bepaalde foto’s volledig worden bewaard (vaak de recente) en andere in een lagere resolutie.

Wanneer je deze foto’s wilt bekijken, zal de volledige versie van een foto worden gedownload vanuit iCloud. Na enige tijd wordt deze dan weer omgezet naar een lagere resolutie. Je iDevice of Mac regelt dit volledig zelfstandig, hierdoor heb je extra opslagruimte zonder dat je hier moet naar omkijken.

optimaliseer opslag foto

Je kunt de optimalisatie inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ Schakel ‘Optimaliseer iDevice-opslag’ in. Voor macOS (OS X) dien je de Foto’s applicatie te openen, navigeer dan naar de Menubalk ▸ Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in. (meer info).

Lees ook: Opslagruimte op je iPhone, iPad en iPod Touch vrijmaken

Overige tips met betrekking tot iCloud-fotobibliotheek

Wat is iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het
Hoe werkt de optimalisatie van iCloud-fotobibliotheek
Foto’s plaatsen in albums, let op met verwijderen
Hoe iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen?
Alle foto’s verwijderen uit iCloud-fotobibliotheek
Foto’s alleen verwijderen uit albumReacties


 • Michel

  11 december 2016 om 16:53

  Mijn iCloud bibliotheek staan bestanden die ik niet kan verwijderen, dit waren ooit foto’s. Ook de Fotostream op mijn iPhone/mac/iPad/appletv zie ik niet terug, terwijl ik wel alles terug zie op mijn iPhone, iPad en mac.

  Ook de gedeelde bibliotheek zie ik niet terug in de iCloud bibliotheek (online) als op mijn Apple TV.

 • John

  12 december 2016 om 0:03

  ik ben zeer tevreden met apple werk er al jaren mee. maar Icloud is vreselijk onzinnig en maakt alles vreselijk ingewikkeld. Een extra opslag van usb of harde schijf is toch veel handiger dan heb je alles in eigen beheer en je kan wissen en toevoegen zoveel je wilt. ik ga mijn cloud weer annuleren.

 • Gerrit

  12 december 2016 om 20:24

  Heb op mijn iPhone meerdere foto’s welke met geen mogelijkheid zijn te verwijderen omdat de prullenmand welke normaal onder elke foto staat ontbreekt.Toevoegen aan een map kan wel, en selecteren ook maar verwijderen met geen mogelijkheidl.Gebruik geen cloud voor mijn foto’s.

 • Bernini

  13 januari 2017 om 11:25

  Ik heb I-Cloud uitgebreid naar 50GB omdat ik dacht dat het handig zou zijn i.v.m. centraalpunt voor foto opslag. Maar als iemand mijn telefoon steelt en bij mijn foto’s weet te komen en verwijderd dan ben ik dus alles kwijt. Uiteraard heb ik een wachtwoord op mijn telefoon, maar toch… blijft kritisch. Je zou verwachten dat I-cloud de basis is van waaruit je alles kan regelen. En niet vanuit je de apparaten. Nu moet ik dus opzoek naar externe bron waar ik mijn foto’s kan opslaan en beheren, en waar ik op alle plaatsen op de wereld kan inloggen.

 • Ton Kloppenborg

  18 januari 2017 om 17:32

  In de Fotobibliotheek op mijn iPhone staat 369,1 MB, ondanks dat ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ aangevinkt staat. Als ik een foto wil verwijderen komt het bericht dat deze op al mijn apparaten wordt verwijderd. Hoe te handelen?

 • Wesley Fabry

  18 januari 2017 om 17:38

  @ton Dan kun je het beste eens het artikel hierboven lezen. En ook dit: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

 • Rob W

  21 januari 2017 om 18:17

  Iedereen al opgevallen dat video’s opgenomen met iPhone wel in de iCloud terecht komen maar niet meer doorgestuurd worden naar Foto’s. Dit sinds iPhoto door Foto’s vervangen werd. En dit zonder enige ruchtbaarheid van Apple. Apple spreekt dan ook in het hulpprogramma van Foto’s alleen nog maar over foto’s. Het woord video komt niet meer voor.

 • Wesley Fabry

  21 januari 2017 om 18:41

  @rob met behulp van de iCloud-fotobibliotheek worden ook gewoon de video’s gesynchroniseerd ;-)

 • linda

  24 januari 2017 om 18:01

  Beste,

  mn laptop (een macbook air) met dus niet al teveel geheugen. Staat te vol.
  Vooral vol met foto’s.
  Ik begrijp dat als ik fotos op mn iphone verwijder, deze dan ook definitief van me laptop zijn. Maar zijn ze dan ook gelijk uit mn iCloud bibliotheek??
  Ik heb zowel op mn iOs devices als op mn macbook het optimalisatie aanstaan.
  Wat is een andere optie om toch het geheugen van mn MacBook Air wat te legen?

  groetjes,
  Linda

 • Wesley Fabry

  25 januari 2017 om 10:26

  @linda meer informatie over het verwijderen en de iCloud-fotobibliotheek: https://www.appletips.nl/fotos-verwijderen-idevice-icloud-fotobibliotheek/

  Optimaliseren is de enige oplossing als je de foto’s bibliotheek wilt beperken. Als dit niet voldoende is moet je toch eens je opslag gaan controleren. Dit kan via macOS zelf (meer info) of bijvoorbeeld CleanMyMac (meer info)

 • Eve H

  19 maart 2017 om 14:03

  Waarom is het zo moeilijk om foto’s van je I-phone te verwijderen ? ik wil een lege i-phone maar als ik mijn 500 foto’s overzet op mijn pc staan ze nog gewoon op mijn i-phone: en als ik ze 1 voor 1 wil verwijderen verwijder ik de foto’s ook uit de I-cloud…dat is toch super onhandig ! Typisch apple: je zult wel weer iets moeten aanschaffen hiervoor; zo zwem je in hun fuik en kan je er nooit meer uit … in die zin is Androit toch iets beter daar kan je zelf beslissen wat je met je data doet …..

 • Wesley Fabry

  20 maart 2017 om 10:09

  @Eve ik denk dat je de werking van iCloud-fotobibliotheek gewoon niet snapt. Bekijk dit eens: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

  Foto’s van iPhone verwijderen zonder in iCloud-fotobibliotheek: https://www.appletips.nl/icloud-fotobibliotheek-uitschakelen/

 • Zegalles

  22 maart 2017 om 10:19

  Ik denk dat ik de werking van iCloud photo’s dan ook niet goed snap. Ik weet nl dat mij iPhoto catalog ongeveer 75GB is, en ik hoef niet op elk moment zelfs alle thumbnails te zien.

  Het valt mij ook op dat sommige foto’s minstens 3 keer voorkomen. Als ik die dan verwijder, dan zijn ze er een maand later weer.

 • Rutger

  15 april 2017 om 0:01

  Hoi,

  Ik heb een Macbook air gekocht en wil van mijn oude laptop alle foto’s en documenten in de iCloud bewaren en daarna mijn oude laptop leegmaken. Ik heb 1 terabyte geheugen in iCloud dus dit zou genoeg moeten zijn. Hoe kan ik alles overzetten van de oude laptop naar iCloud?

  ps. op de macbook was te weinig ruimte om alle foto’s en documenten van de laptop over te zetten via windows migratie.

  Graag advies.

 • Wesley Fabry

  15 april 2017 om 7:13

  @rutger dat kan met behulp van iCloud-fotobibliotheek en iCloud Drive. Hieronder vind je links terug hoe je dit activeert en gebruikt.

  https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het
  https://www.appletips.nl/icloud-drive-instellen-op-een-mac-os-x-yosemite/

  Als dit niet voldoende is kun je het beste deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden kun je uitgebreid helpen.

 • Arie

  28 juni 2017 om 8:18

  Dat je iPhone volloopt is een kwestie van tijd. Deleten van foto’s gaat niet, want dan zijn ze overal weg. De beste oplossing is: koop een grote externe harddisk, die kosten niet echt veel meer tegenwoordig. Voor een 150 euro heb je er al een van 5 Tb. (5000 Gb) Dat is best veel ruimte. hang hem aan je Mac, maar aan je NAS of whatever gaat ook prima. Download de PhotoSync app. Die kost 3 euro of zo. Installeer de app op je iPhone en op je Mac. Als je hem eenmaal hebt gekocht kun je hem gratis op je andere apparaten installeren. Nou kan je heel simpel al je foto’s en video’s op je HD zetten. Controleer goed of het overzetten goed is gegaan. Is dat zo, dan kan je gerust je foto’s deleten van je iPhone (en dus automatisch van al je apparaten, incl. je cloud). Met PhotoSync kun je zelfs automatisch syncen, als je thuiskomt gaan meteen je foto’s naar je HD, daar hoef je niets voor te doen.

  Er is 1 maar. Nou heb je je foto’s alleen maar op je HD staan en die moet je dus Backuppen! Met de cloud hoefde je je geen zorgen te maken, maar nou heb je dus je materiaal alleen lokaal. Een backup op je comp is geen backup, krijg je brand of waterschade, of diefstal of een virus, dan ben je alles kwijt. Dus backup je HD regelmatig (koop desnoods 2 HD’s of brand alles op DVD’s) en bewaar die backup op een andere locatie. Daar zijn tig mogelijkheden voor: bij kennissen op zolder, op internet or whatever. Desnoods bewaar je toch je meest dierbare materiaal in je cloud, zodat je tenminste niet alles kwijtraakt. Maar dan heb je in ieder geval weer genoeg ruimte op je iPhone.

 • Ria niesten

  3 juli 2017 om 14:27

  Kan je met die sync app een backup maken op een harde schijf zonder iCloud uit te schakelen? Want ik wil eigenlijk een backup van mijn foto’s op een harde schijf of SD kaart voor als er iets mis gaat met iCloud. Het liefst wil ik foto’s op mijn telefoon verwijderen maar niet op de pc of iPad maar begrijp dat dat niet kan jammer genoeg.

 • Erik

  4 augustus 2017 om 12:12

  Wanneer ik mijn iPhone/iPad aansluit op iTunes staat in de gekleurde balk met gebruikte geheugenruimte per categorie dat er 8 foto’s zijn opgeslagen.
  Echter op zowel de iPhone/iPad als in de icloud zijn er geen foto’s zichtbaar/aanwezig.
  Wanneer ik de icloud bibliotheek uitschakel op de iPhone/iPad in de instellingen geeft deze aan dat er foto’s verwijderd worden van de iPhone/iPad (die er dus niet zijn) maar aanwezig blijven in de iCloud.bibliotheek (waar ze dus ook niet staan/zichtbaar zijn).
  Blijkbaar zijn ze aanwezig maar niet zichtbaar en daardoor niet te verwijderen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!