17 oktober 2014

YosemiteiCloud Drive instellen op een Mac

iCloud Drive logo

Trouwe Apple fans kennen vast en zeker iDisk nog, dit was een online harde schijf waar je verschillende documenten in kon opslaan. Enige tijd geleden is deze verdwenen en was er niet echt een alternatief, tot nu. Sinds iOS 8 en OS X Yosemite kun je ook gebruik maken van iCloud Drive.

Het principe is erg eenvoudig, het is een online harde schijf die je overal ter wereld kunt raadplegen via al je Apple apparaten. iCloud Drive inschakelen op een Mac kun je doen via onderstaande procedure:

• Open Systeemvoorkeuren via het Apple logo in de menubalk
• Selecteer hier 'iCloud'
• Vink de optie 'iCloud Drive' aan

icloud drive finder

OS X zal nu iCloud Drive activeren en instellen in Finder. Via de knop 'opties...' kun je alle applicatie die toegang hebben tot iCloud Drive bekijken en eventueel de toegang ontzeggen door het vinkje uit te schakelen. Nadat iCloud drive is geactiveerd kun je de online opslag raadplegen via Finder, tap hier in de navigatiekolom op 'iCloud Drive'. Daarnaast worden alle documenten in iCloud nu ook in iCloud Drive bewaard in plaats van in 'iCloud'.

In Finder kun je vervolgens ook nieuwe mappen aanmaken en kun je gewoon bestanden en documenten slepen naar iCloud Drive om ze hierin te bewaren. Hoeveel GB's opslagruimte je hebt, hangt af van je iCloud opslag. Deze kun je aanpassen via Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer ▸ Koop meer opslag. Zo heb je al de keuze uit 20GB of 200GB, dat is een hoop opslag die je online kwijt kunt.

icloud drive-opties

Alle bestanden in iCloud Drive (ook die niet gekoppeld zijn aan een bepaalde applicatie) kun je synchroniseren en benaderen op al je Apple apparaten. Let hierbij wel op dat je Apple apparaten moeten beschikken over iOS 8 of OS X Yosemite, is dit niet het geval dan kun je het beste wachten tot al je Apple apparaten deze software ondersteunen.

Heb je windows? Geen paniek, Apple biedt ook voor deze gebruikers iCloud Drive aan. Meer informatie hierover kun je hier terugvinden.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Martin

  17 oktober 2014 om 10:16

  Hoe lang kan het ‘configureren…’ duren? Ik wacht nu al zeker 20 minuten op zowel mijn iMac als mijn iPad, terwijl mijn iPhone 6 zo klaar was.

 • Ruud

  17 oktober 2014 om 10:27

  Hi Martin, bij mij ook het geval.
  Als je terug gaat naar Systeemvoorkeuren en dan weer naar iCloud geeft ie als het goed is aan dat het klaar is…
  Bij mij wel ieg. Succes!

 • Nico

  17 oktober 2014 om 14:37

  Mijn iPhone 4 ondersteunt iCloud Drive niet. Voor mij is het dus belangrijk dat iCloud op de oude wijze blijft werken. Bij het updaten van mijn iPad 2 en iMac 2011 mag iCloud Drive dus niet geactiveerd worden. Als ik het goed begrijp kan ik beiden updaten met behoud van (oude) iCloud en is iCloud Drive een apart in te stellen optie. Ik las namelijk meerdere berichten dat de drive functie was ingeschakeld na updaten. Dit mag bij mij niet met 3 iPhone 4 toestellen, er is blijkbaar geen weg terug.
  Wie heeft ervaring met Yosemite in combinatie met iPhone 4.
  Kan ik zorgeloos updaten?

 • Ron

  17 oktober 2014 om 15:21

  Op zich geweldige optie, maar waar zijn mijn oude bestanden gebleven die in iCloud waren opgeslagen?

 • Patrick

  17 oktober 2014 om 15:49

  Er staat wel heel leuk dat je met iCloud drive bij al je bestanden kan komen op elk Apple apparaat met iOS 8, maar hoe kom ik er dan bij vanaf mijn ipad met iOS 8? Of gaat het in dit geval wel alleen om de app-gebonden bestanden (bijv. iWorks bestanden)?

 • Danny

  17 oktober 2014 om 16:21

  Als ik op iCloud drive ga staan in Finder gebeurd er niets, en ik zie niets. Rechtermuisknop, open in venster, zie ik wel mijn bestanden die ik met voorvertoning heb bewaard in iCloud. Raar!

 • Maarten

  17 oktober 2014 om 17:56

  Maar kan ik mij iclouddrive ook gebruiken om een reserve kopie op te maken met Time machine???

 • Dirk Roorda

  17 oktober 2014 om 18:35

  Het gebruik van iDisk bracht veel frustratie met zich mee. Je wist nooit of iets echt gesynchroniseerd was. Met iCloud precies het zelfde. Goed, je sleept een map met 1GB naar je iCloud Drive map. Je verwacht dan dat de inhoud geupload gaat worden. En als dat dan niet gebeurt, wat doe je dan?
  Uren later zag ik dat een paar submappen waren overgekomen. Waarom de rest niet? Dus begint er weer een zoektocht op het internet naar wat er aan de hand zou kunnen zijn.
  Als contrast: in Dropbox weet je altijd waar je aan toe bent. In Yosemite heb je nu hele mooie groene checkmarks in de finder die van elke file laten zien dat ze gesynchroniseerd zijn. Dropbox maakt het simpel. iCloud Drive niet.
  Voordat je zo’n artikeltje publiceert dat vooral de mooispraak van Apple overdoet, zou het handig zijn om ook alvast de gebruikerservaringen mee te nemen, en zelf eens stevig te testen.

 • Ab

  17 oktober 2014 om 20:58

  Zelfde probleem als Danny. Symbool van de iClouddrive is zichtbaar in de finder maar doet verder niks. Je kunt er alleen via ctrl en open venster, en dan kan je wat bestanden zien maar volgens mij niet alles…

 • Lab Dude

  17 oktober 2014 om 21:55

  Heb ook hetzelfde probleem als Danny, mijn collega ook. Als ik in Finder op Ga en dan iCloud drive geeft ie een foutmelding.

 • Berry

  17 oktober 2014 om 22:05

  Had hetzelfde net op op Imac en Macbook.
  Allebei opnieuw opgestart en alles werkt volgens mij zoals het hoort.

 • Ron

  17 oktober 2014 om 23:09

  Op iMac complete inhoud van een map zichtbaar in de iCloud-drive, op de macbook staan maar 16 van de 50 bestanden, ook na herstart.

 • justin

  23 oktober 2014 om 15:08

  Ik kan geen documenten openen op mijn ipad of iphone. (er staat gecodeerde map) ik heb alle documenten (word doc,…) in icloud drive geplaatst bij finder. maar ken hen dus niet openen op mijn ipad of iphone… Iemand een idee hiervoor?

 • Jan

  25 oktober 2014 om 12:30

  Na installatie van Yosemite staat iCloud niet in Finder. Hoe kan dat? Of heeft dat ermee te maken dat ik een oude iPhone en dito iPad heb (lijkt me sterk, maar toch…)?

 • Guy

  25 oktober 2014 om 14:40

  Met veel geduld Yosemite geïnstalleerd maar het configureren van icloud Drive wil niet lukken. Het wieltje blijft maar draaien maar verder gebeurt er niks.

 • Margot

  29 oktober 2014 om 18:41

  Zelfde probleem hier. Het icoontje reageerde eerst wel en zei toen iets van configureren maar nu reageert hij helemaal niet meer. Raar… Iemand een oplossing? Zou tof zijn want nu heb je er niks aan.. is toch jammer!

 • Leon

  12 november 2014 om 18:36

  Ik hetzelfde probleem, echt niemand een antwoord??

 • nienke

  17 januari 2015 om 17:06

  Heeft iemand al een oplossing gevonden? Bij mij duurt het configureren ook al een tijdje, maar er is geen percentage zichtbaar/indicatie hoe lang het gaat duren.

 • Namvl

  13 februari 2015 om 10:31

  Bij mij precies het zelfde probleem.
  na het instaleren van Yosimite (wat overigens ook nogal lang duurde)
  Is mijn mac nu inmiddels 55 minuten aan het configureren. En ook erg lastig dat je niet kunt zien hoe lang het nog kan duren.

  Ik hoop dat iemand weet wat het (probleem) kan zijn.

 • Ruud

  27 februari 2015 om 16:01

  hoe en of waar vindt ik de iCloud drive map op mijn iphone die ik net heb gemaakt in osx

 • George

  28 februari 2015 om 20:11

  Ik ben bezig met de eerste installatie van een imac.
  Ik bevind me nog immer bij icloud drivebijwerken.
  Hoe lang duurt dit wel niet een lege computer?

 • Esther

  28 augustus 2015 om 9:14

  Ik heb net als George een nieuwe lege Mac. Er staat dus ook niets in iCloud.
  Hij is al een week aan het configureren. Opnieuw opstarten heeft geen resultaat.
  Iemand al een idee?
  Laatste post wat van februari, misschien dat iemand een half jaar later wel de oplossing heeft gevonden?

 • Wesley Fabry

  1 september 2015 om 8:44

  Het beste is om iCloud dan volledig uit te loggen en het daarna opnieuw te proberen.

 • Roel Brouwer

  5 oktober 2015 om 21:51

  Ik heb geen icloud drive op mijn mac. Staat niet onder icloud. Wel op de ipad. Hoe zit dit?

 • Peter Bloemendaal

  28 februari 2016 om 0:08

  Wie denkt dat iCloud Drive functioneel gezien te vergelijken is met DropBox, OneDrive of Google Drive komt helaas bedrogen uit. Onder iOS is GEEN fatsoenlijke client voorhanden die je simpel door alle mappen (dus niet alleen de appcontainers maar ook eigen aangelegde mappen) laat browsen. De iCloud browser van Apple toont alleen de appcontainers (dus van bijv. Pages, Numbers. etc.). De zelf aangelegde mappen browsen… vergeet het maar. Wanneer je je beperkt tot de appcontainers werkt het wel goed, maar het niet kunnen browsen van de andere mappen vanaf iOS was voor mij aanleiding iCloud Drive vaarwel te zeggen en over te stappen op DropBox. Daar functioneert het allemaal tenminste wel naar behoren. Bovendien kun je in DropBox selectief synchroniseren (dus bepalen welke mappen wel en niet met je andere computers gesynct moeten worden). Da’s handig wanneer je een MacBook hebt met een wat kleinere HD en je meer in de cloud hebt staan dan die kleine HD aan kan. iCloud Drive kent geen selectieve sync en plempt dus alles over. Daardoor ben je beperkt tot de maximale opslag die je kleinste HD aankan.

 • Wesley Fabry

  28 februari 2016 om 9:10

  Euhmm peter, dit kan toch gewoon?: http://www.appletips.nl/ios-9-icloud-drive-applicatie-installeren/

 • Peter Bloemendaal

  14 maart 2016 om 11:33

  @Wesley Fabry Ja, dat kan, maar heb je wel eens geprobeerd om in die iOS client mappen, die je op de Mac hebt gemaakt, tevoorschijn te toveren? Bij mij werkt dat in elk geval voor geen ene meter: ik zie die mappen niet in de iOS app. De app-containers zie ik uiteraard wel. Ik heb Apple al diverse keren benaderd met vragen hierover, maar krijg geen eensluidend antwoord.

 • Theo

  9 oktober 2016 om 21:09

  Ik kan nergens “optie” vinden om zelf selecties te maken.

  Verder vreemd dat ik mijn documenten alleen nog vinden via iCloud en dat daar vervolgens maar een beperkt deel van mijn documenten staan.
  Wat gaat er mis?

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2016 om 14:46

  @Theo het beste kun je jouw probleem uitgebreid vertellen op https://genius.appletips.nl, op dit moment is jouw probleem mij niet duidelijk.

 • J. A.

  14 februari 2017 om 22:48

  Hoe kun je op een MacBook Pro voor drie personen hun eigen iCloud Drive instellen?

 • Wesley Fabry

  14 februari 2017 om 23:13

  @j.a. Dat kan door ieder een eigen account te geven op de Mac en iCloud.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!