15 juni 2017

iCloud-opslag uitbreiden, downgraden of aanpassen

icloud icon retina nieuw

Met behulp van iCloud Drive en iCloud-fotobibliotheek, kun je bestanden zoals foto's, documenten en overige bestanden bewaren in iCloud. Daarnaast worden er nog veel meer bestanden bewaard in iCloud, denk hierbij aan reservekopieën, mails, etc.

Wat iCloud precies is en hoe het werkt lees je hier uitgebreid terug. Standaard krijg je gratis 5 GB opslag, dit is voldoende om persoonlijke gegevens te synchroniseren en reservekopieën voor voor één of twee iOS apparaten. Wil je meer dan kun je extra opslag aanschaffen.

Let op: iPhone of iPad opslag kan niet worden uitgebreid met behulp van iCloud

Extra iCloud-opslag aanschaffen

Apple biedt vijf verschillende plannen aan, deze vind je hieronder terug. Je kunt ten alle tijden de opslag wijzigen.

• Gratis: 5 GB opslag
• € 0,99 per maand voor 50 GB opslag
• € 2,99 per maand voor 200 GB opslag
• € 9,99 per maand voor 2 TB opslag

Hoe je iCloud-opslag wijzigen vanaf iOS 10.3

• Open Instellingen
• Tik boven in op je Naam
• Navigeer naar iCloud
• Tik op op de schematische voorstelling van je opslag
• Selecteer 'Wijzig opslagabonnement'

Heb je nog iOS 10.2.1 of eerder dan kun je dit aanpassen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag ▸ Wijzig opslagabonnement

iCloud-opslag aanpassen

Je ziet hier nu je huidige abonnement, wil je dit wijzigen kies dan een ander pakket. Wil je downgraden en dus minder opslag gebruiken, kies dan voor de optie 'Downgrade-mogelijkheden.

Hoe je iCloud-opslag wijzigen in macOS (OS X)

• Open systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'iCloud'
• Klik rechtsonder op 'Beheer'
• Selecteer 'Wijzig opslagabonnement'

iCloud opslag wijzigen osx

Je ziet hier nu je huidige abonnement, wil je dit wijzigen kies dan een ander pakket. Wil je downgraden en dus minder opslag gebruiken, kies dan voor de optie 'Downgrade-opties.

Lees ook: Tips om opslagruimte in iCloud te besparenReacties


 • Chris Laarman

  1 september 2016 om 14:39

  Om mijn mede-lezers een indruk te geven:

  Ik heb nu 27 GB in gebruik van de 200 waarvoor ik betaal. Daarvan wordt 22,4 GB ingenomen door automatische back-ups: 10,9 GB van de iPad waarop ik “alles” doe, de rest van zes andere apparaten. (Voor automatische back-up van mijn Macs gebruik ik een AirPort Extreme. Vraag me niet naar de back-ups van mijn overige computers.)

  Ik heb allerlei opslag in clouds (gratis en betaald) en op opslagmedia. Ik weet nog steeds niet, wat voor mijzelf het beste is. Laat staan voor een ander. Mij lijkt risico’s spreiden het beste, en daarbij onder ogen te zien hoe snel het noodlot kan toeslaan. (Wat heb je zonder Internet aan een cloud, wat heb je aan een harde schijf die is buitgemaakt, kapotgegaan, of wegens radio-activiteit niet opgehaald kan worden?)

 • Roko

  1 september 2016 om 16:05

  Tip du jour; Bij downgraden wel eerst even al je data op de iCloud veiligstellen.

 • Charles

  3 september 2016 om 16:54

  ik wil upgraden van 25 GB naar 50 GB, echter het blokje 50 GB is niet te activeren wel staat blok je 200 GB al aangevinkt, maat dat is iets te veel voor mij.
  wie helpt ?
  dank jullie.

 • Wesley Fabry

  3 september 2016 om 17:00

  Charles, 25GB is niet beschikbaar dus dat is al vreemd. Kun je bij de downgrademogelijkheden geen 50 kiezen?

 • Cel

  6 september 2016 om 19:00

  Heeft iemand enig idee hoe ik die extra iCloud opslag ruimte kan kopen? Ik krijg alleen de optie creditcard nummer. Kan het ook een maandelijks via iDEAL, of hoe zit het nou precies?

 • Anton van Rijn

  28 oktober 2016 om 14:45

  Ik wil mijn icloud downgraden naar 5GB maar ik sta nu in eens op op 2 TB
  Als ik Suport probeer te bereiken is niemand thuis.
  Wat kan ik hier aan doen.
  Boeven…………………………………….

 • Wesley Fabry

  28 oktober 2016 om 15:11

  @anton in bovenstaand artikel kun je de stappen volgen tot downgraden. Klik daarna op ‘Downgrade-mogelijkheden’ in iOS en ‘Downgrade-opties’ op een Mac. Lukt dit niet kun je Apple Support raadplegen via http://www.apple.com/nl/support/contact/ het lijkt me sterk dat ze je daar niet helpen, want is altijd wel iemand.

 • joke

  11 januari 2017 om 21:04

  Ik heb 50 gb gekocht .0,99 per maand. Op icloud staat dat ik dat hebt. Maar toch zegt de ipad steeds dat me geheugen vol is. Hoe kan dat

 • Wesley Fabry

  11 januari 2017 om 21:10

  @joke zeker dat het je icloud is en niet gewoon je fysieke opslag? https://www.appletips.nl/ios-melding-opslagruimte/

 • joke

  11 januari 2017 om 21:57

  Ja op icloud staat 50 gb . ik heb nu maar de reservekopie verwijderd.
  Nu kan ik alles weer doen.
  En ga anders morgen maar even langs een Applewinkel. Want het gebeurt steeds. En ik betaal toch iedere maand 0,99 dus het moet toch goed zijn. Anders is dit niet nodig.

  Bedankt voor het reageren

 • Bety

  14 januari 2017 om 10:18

  Ik heb een maandelijkse abonnement van 50 GB voor €0.99. Ik wil het downgraden naar gratis 5GB. Ik doe de vereiste stappen en ga naar downgrade-mogelijkheden. Ik kies de gratis 5GB maar ik kan niet drukken op gereed. Als ik op mijn huidige abonnement van 50GB druk kan ik wel op gereed tikken maar bij 5GB lukt het niet. Help me

 • Wesley Fabry

  14 januari 2017 om 10:21

  Als het niet lukt kun je het beste Apple raadplegen via http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • Esther Kromkamp

  11 februari 2017 om 22:17

  Ik heb een tijdje geleden het extra opslagabonnement aangeschaft: 50 GB voor €0,99 per maand.
  Nu krijg ik iedere maand mijn factuur per mail maar ik kan nergens zien hoe ik dit moet betalen. Geen link naar iDEAL ofzo.
  Weet iemand hoe dit gaat? Of gaat die via iTUNES ofzo?

 • Wesley Fabry

  12 februari 2017 om 8:46

  @esther als er iTunes tegoed op je account zit gaat het daar vanaf, zit een creditcard hieraan gekoppeld wordt deze gebruikt.

 • Inge

  6 maart 2017 om 17:37

  Ik heb mijn opslag net vergroot naar 1 tb maar als ik documenten via icloud drive wil opslaan zegt hij dat er te weinig ruimte is terwijl er nog nauwelijks wat op staat. Hoe krijg ik al mijn docs (via icloud drive?) in icloud?

 • Wesley Fabry

  6 maart 2017 om 18:02

  @inge op je Mac kun je gewoon de bestanden slepen naar iCloud drive. Meer informatie: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-drive-en-wat-kun-je-ermee/

 • Hiske

  8 maart 2017 om 9:09

  Ik heb mijn iCloud-opslag verhoogd naar 50GB. Zie ook dat er 0,99 afgeschreven is van mijn creditcard. Maar toch staat bij Huidig abonnement nog altijd de gratis 5GB aangevinkt. En reservekopie maken kan nog steeds niet. Duurt het soms een paar dagen/weken voor het nieuwe abonnement is doorgevoerd?

 • Wesley Fabry

  8 maart 2017 om 9:12

  @hiske neen, meestal wordt dit vrijwel onmiddellijk uitgevoerd. Beste kun je contact opnemen met Apple Support, je kunt ze op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

 • Esther Kromkamp

  18 maart 2017 om 20:33

  @wesley: nee ik heb geen creditcard. En heb ook heen iTunes tegoed (heb ooit 10 jaar gelden ofzo een iTunes kaart gekocht met €15 tegoed ofzo maar die is al lang op neem ik aan).
  Ik krijg nog steeds maandelijks een factuur per mail maar zie nergens hoe ik die kan betalen. Ik heb m’n abonnement nu maar weer gedowngrade naar gratis 5GB om hoge aanmaankosten te voorkomen!

 • Marthe

  19 april 2017 om 17:22

  Beste, stel ik koop een abonnement van 50GB dus 0,99 euro/maand. Is het zo dat je per maand 50 GB extra krijgt? En wat gebeurt er als je na 2 maand bijvoorbeeld genoeg opslag hebt en je het abonnement wil annuleren? Verlies je die opslag dan? Kan je bijvoorbeeld 1 keer 50 GB aankopen en dus 0,99 euro betalen of moet je ineens voor een jaar kopen? Sorry voor deze vele vragen maar het concept is niet zo duidelijk voor mij.

 • Wesley Fabry

  19 april 2017 om 17:54

  @marthe voor een vast bedrag per maand mag je 50GB opslagruimte ‘lenen’ van Apple om te gebruiken voor je iCloud. Wanneer je niet betaald val je terug op de gratis 5GB. Alles werkt per maand, dus niets voor een jaar. Ook goed om door te lezen: https://www.appletips.nl/iphone-ipad-opslag-worden-uitgebreid-icloud/

 • Marjolijn

  4 mei 2017 om 8:57

  Beste Wesley,
  Ook ik heb mijn gratis 5GB Cloud-opslag opgewaardeerd naar 50GB.
  Twee vragen over de Apple-factuur.
  – Op de factuur staat niet of dit bedrag automatisch afgeschreven wordt of is of dat ik dat nog moet betalen.
  – Ik zou er graag een automatische overschrijving van maken via mijn bank maar ik vind nergens een banknummer op de factuur.

 • Wesley Fabry

  4 mei 2017 om 10:34

  @Marjolijn Zodra je een abonnement afsluit is deze ingegaan en in rekening gebracht. Voor de betalingen wordt je gekoppelde creditkaart of iTunes-tegoed gebruikt dat je account bevat. Je moet dus niets meer betalen en het wordt automatisch van je tegoed of creditkaart afgehouden, een overschrijving is niet mogelijk. Als je geen creditkaart gekoppeld hebt en je hebt te weinig tegoed dan zal dit worden aangegeven via een mail en moet je tijdig opwaarderen.

 • Brent

  14 juni 2017 om 0:15

  Beste,
  Ik heb net het abonnement van 50 GB aangeschaft voor 0,99 per maand.
  Maar als ik kijk naar het saldo van men Bankkaart is er ineens 3 euro afgegaan?
  Is dit eenmalig om dat dit de eerste betaling is of?..
  Met vriendelijke groeten

 • Wesley Fabry

  14 juni 2017 om 10:27

  @brent weet je zeker dat je 50GB hebt aangeschaft en niet 200GB? Als dat niet het geval is moet je contact opnemen met Apple Support, zij kunnen je verder helpen. Apple Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

 • marcel

  15 juni 2017 om 16:27

  Ik had ergens gelezen dat het 200gb abonnement gedeeld kon worden met het gezin, dat lijkt me wel makkelijk…zodat de fotos van mij en mijn vriendin in 1 map komen…

  kan dat en gaat dat makkelijk? we hebben nu beide 50gb en heb ik 1 gedeelde map met fotos van onze dochter..

 • Wesley Fabry

  15 juni 2017 om 17:38

  @marcel dat klopt, dat kan vanaf iOS 11 en macOS high Sierra, meer info lees je in de iOS 11 FAQ of High Sierra FAQ: https://www.appletips.nl/ios-11-faq/

 • Valerie

  3 augustus 2017 om 20:34

  Zojuist mijn iCloud storage geüpgrade naar 50GB maar bij mijn opslagbeheer is niets veranderd. Wel is er 1,98 gereserveerd op mijn creditcard door iTunes.

  Is dit afkomstig van mijn ‘aankoop’ bij iCloud of is het toch iets anders? En kan ik nog een keer proberen de 50GB te kopen

 • Wesley Fabry

  4 augustus 2017 om 9:58

  @valerie mocht het nog niet geupdate zijn kun je het best Apple zelf contacteren via de support-afdeling. Apple Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!