26 februari 2017

iPhone of iPad opslag kan niet worden uitgebreid met behulp van iCloud

iCloud os x icoon

Wie een iPhone of iPad met slechts 16 GB intern opslagruimte heeft loopt vaker tegen het volgende probleem aan. De opslag van je toestel is vol en je zal inhoud moeten verwijderen om ruimte vrij te maken. Veel iOS gebruikers denken dit dan op te lossen door iCloud-opslag bij te kopen, maar die gedachten is helaas foutief.

Steeds meer gebruikers zoeken via ons of appletips Genius naar hulp en melden dan ze iCloud-opslag hebben bijgekocht. Waarom blijft de iPhone dan de melding 'Vol' geven? iCloud-opslag is helaas geen verlengde van het interne opslaggeheugen van een iPhone of iPad. Kort gezegd, met iCloud kan je het opslaggeheugen niet uitbreiden. Wel kun je in beperkte maten iCloud gebruiken om opslagruimte vrij te maken op je iPhone of iPad. Dit kan onder meer met foto's en muziek.

iCloud-opslag gebruiken om fotobibliotheek te optimaliseren

In de meeste gevallen zal de fotobibliotheek de meeste opslag opeisen. Dan is het aan te raden gebruik te maken van een iCloud-fotobibliotheek. Dit is één bibliotheek die je bewaart in iCloud en deze wordt (indien gewenst) gesynchroniseerd met al je apparaten. Simpel gezegd, vanaf nu heb je geen bibliotheek meer op je Mac, iPhone of iPad maar in iCloud.

Dit heeft als voordeel dat je de opslag op je apparaten kunt optimaliseren, zo moet je niet alle foto’s op je apparaten bewaren, maar kun je ze raadplegen wanneer je ze nodig hebt. Stel je hebt een fotobibliotheek van 4GB groot dan kun je ervoor kiezen om deze te optimaliseren. Een geoptimaliseerde iCloud-fotobibliotheek houdt in dat bepaalde foto’s volledig worden bewaard (vaak de recente) en andere in een lagere resolutie. Wanneer je deze foto’s wilt bekijken, zal de volledige foto worden ingeladen vanuit iCloud zodat je de foto in volledige resolutie kunt bekijken. Na enige tijd wordt deze dan weer omgezet naar een lagere resolutie.

iCloud-opslag en fysieke opslagruimte

Je kunt de optimalisatie inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ Foto's en Camera ▸ Optimaliseer iDevice opslag. Klik hier voor uitgebreide info over het optimaliseren van je fotobibliotheek.

Overige tips om opslagruimte te winnen

Wanneer je de iCloud-fotobibliotheek optimaliseert kun je de nodige GB's winnen, echter zijn er nog meer tips die je kunt proberen. Zo kun je Apple Music abonnement afsluiten. Dan wordt je gehele muziekbibliotheek gematcht en online opgeslagen, dit gaat niet ten kosten van je iCloud-opslag. Daarna kun je de muziek streamen of select downloaden (meer info).

Daarnaast zijn er nog meer tips. Zo kun je bijvoorbeeld de cache legen van apps om ruimte te winnen. Klik hier voor meer informatie over wat je moet doen wanneer de opslagruimte van je iPhone of iPad vol is.

Lees ook: Opslagruimte van je iPhone of iPad 'uitbreiden' met een 'USB-stick'Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!