23 januari 2017

iOS: Frauduleuze pop-up meldingen in Safari verwijderen

iOS safari icoon

Steeds meer en meer iPhone, iPad en iPod Touch gebruikers ontvangen in Safari een vreemde pop-up melding (ransomware) die niet kan worden afgesloten.

In het pop-up venster verschijnt een mededeling dat er problemen zijn met je iPhone (iOS Crash report), je een iPhone hebt gewonnen, je een nieuwe iPhone kunt testen, dat je via Facebook bent geselecteerd als winnaar van een prijs, iOS Premium Offers, etc. De meldingen zijn afkomstig van oplichters die proberen je geld afhandig te maken of andere kwade bedoelingen hebben.

Reclame, ransomware en overige pop-ups in iOS Safari uitschakelen

Het probleem van de pop-ups is dat deze terug blijven komen op het scherm wanneer je Safari gebruikt. Je kunt de webpagina niet afsluiten omdat je alleen maar op één knop kunt tikken en ze steeds opnieuw verschijnen. Hieronder lees je enkele oplossingen voor dit enorm vervelende probleem.

• Zet je iPhone, iPad of iPod Touch in vliegtuigmodus
• Dit doe je via Instellingen ▸ Vliegtuigmodus
• Open Safari
• Druk een paar keer op de pop-up melding (bijvoorbeeld 'OK'
• Na 3-4 keer zal Safari je vragen om de meldingen blokkeren
• Schakel Vliegtuigmodus weer uit en je kunt weer surfen

pop-up meldingen safari

Blijven de meldingen terugkomen? Druk dan tweemaal op de thuisknop waarna de appkiezer verschijnt, veeg hierna van beneden naar boven over het Safari venster om deze af te sluiten.

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Safari'
• Open 'Geavanceerd'
• Schakel 'JavaScript' uit
• Open Safari en sluit alle tabbladen af (klik hier voor info)
• Ga daarna naar Instellingen ▸ Safari ▸ Geavanceerd ▸ schakel 'JavaScript' in

fraude websites in iOS

Mocht de pop-up opnieuw verschijnen sluit dan Safari af (zoals hierboven staat beschreven) en wis de gehele geschiedenis inclusief websitedata. Dit doe je via: Instellingen ▸ Safari ▸ Wis geschiedenis en websitedata.

Pop-ups (ransomware) wissen via andere apparaten en voorkomen

Als bovenstaande methodes nog geen oplossing bieden dan kun je met een ander apparaat de openstaande tabbladen op je iPhone afsluiten. Zo kun je de webpagina met een pop-up afsluiten vanop afstand. Dit doe je via deze stappen.

Het voorkomen van deze meldingen is erg lastig. Meestal duiken ze op via bepaalde websites met forums, video's, games, via door gestuurde links, etc. Probeer deze websites niet of minder te bezoeken. Vooral links die geplaatst zijn op Facebook zoals leuke filmpjes of nep-nieuws zijn vaak de boosdoener.

Lees ook: Nieuw soort spam in Agenda en fotodelen

origineel artikel van 18/07/15, geupdate op 23/01/17 i.v.m. nieuwe ontwikkelingen, geupdate op 06/02/16 extra oplossingReacties


 • Tom

  18 juli 2015 om 21:58

  Dit is echt niet iets van de laatste paar dagen. Had dit probleem al enkele weken geleden. Overigens snel opgelost op de manier die nu ook hier beschreven wordt.

 • richard

  19 juli 2015 om 9:02

  Ik heb op mijn iPad, waar ik het meest mee op internet zit, standaard javascript uitstaan. Misschien werken niet alle website zoals ze behoren te werken, maar dat neem ik dan maar voor lief. In het uiterste geval kijk ik dan wel op mijn imac.

 • Wouter Palm

  20 juli 2015 om 23:51

  Dit soort scam bestaat ook voor Safari op de Mac.
  Stopping scam pop-ups
  There are a number of popular scams that involve displaying a pop-up window that prevents you from doing anything with your browser. These scams usually involve telling you that you have a virus and that you need to call a phone number to get rid of it, or that you owe some law enforcement agency a fine and must pay it to unlock your browser, or some similar nonsense. This problem is not caused by adware, just a JavaScript on a scam web page.
  The methods for getting rid of the page vary depending on what web browser you’re using. See the information for your browser below to get rid of the immediate problem.
  To prevent a recurrence, it’s important to understand that this generally happens when you visit a site that is either malicious itself or that has been hacked to include malicious code. Most likely, you will have been loading a page on some specific site when the pop-up appeared; check your browser’s history to find out what that site was, and then avoid it. If it’s a legit site, you may want to try to find a way to alert the owner of the site that they may have been hacked. If you do so, you’ll want to provide information about what specific page caused the problem, so they can quickly identify the problem.

  Safari
  Press command-option-esc to display the Force Quit Applications window. In that window, select Safari and click the Force Quit button.
  Safari views this as a crash, and will try to re-load the pages that were open when it “crashed.” This will cause the problem to recur immediately. To prevent this, hold down the shift key when re-opening Safari.

 • To

  5 augustus 2015 om 22:36

  Ik kon niets vinden op internet en had de telefoon nodig, ik 2x homeknop en wegswipen maar het hielp niet. Ten einde raad maar op OK geklikt.
  Ik moest mijn naam invullen maar heb dat niet gedaan en weer eens afgesloten en toen was het weg.
  Heeft dit nu gevolgen voor mij?

 • jan

  17 augustus 2015 om 15:31

  Ook last van, maar bij de beschreven oplossing komt het wel terug als je safari weer opstart op iPad of iPhone. Je moet dan echt de geschiedenis wissen

 • pierre

  1 december 2015 om 16:17

  ik krijg ook de melding van luckydaytoday met een prijs van 500,00 maar ik krijg het niet weg na het 2x indrukken van de thuis knop. ook de iPad uit gezet maar het komt terug, wat kan ik doen?

 • Diny

  29 december 2015 om 23:20

  ik krijg ook een melding van luckyday today, op mijn iPad dat ik een prijs heb gewonnen van 250,= winnaar van de dag. probeer weg te drukken en al diverse malen uitgezet. Wat kan ik doen?

 • Hans

  30 december 2015 om 21:53

  Ik kreeg een melding met: gefeliciteerd! U waren gekozen omdat we behoefte aan meer testers voor de nieuwe iPhone 7 etc. en met OK button.
  Na uitzetten iPad 1 bleef deze button staan.

  Via instellingen – safari – wis geschiedenis en cookies weer opgelost

 • Bart

  31 december 2015 om 11:13

  Ook ik krijg steeds weer een pagina van facebook in beeld waar ik iets gewonnen zou hebben. Ik heb alle opties zoals hierboven beschreven geprobeerd maar het probleem blijft bestaan. Java uit-alles wissen-java
  Het is niet echt een pop-up maar gewoon nieuwe pagina in safari.

 • Marius

  11 januari 2016 om 9:50

  Ook een prijs gewonnen van Luckyday 500, eurotjes van Albert Heijn.
  Via Safari en wis geschiedenis probleem opgelost . Bedankt

 • Ben

  13 januari 2016 om 9:09

  Gisteravond blijkbaar op een verkeerde advertentie geklikt in de allmusic.com app op mijn iPad. Ook bij een popup met de mededeling dat ik een prijs gewonnen heb: 500 euri boodschappen bij Albert Heijn. Of ik alleen nog even op OK wil drukken? Ik ben niet gek!
  Wel vervelend, dat Safari geblokkeerd is door de popup. Gelukkig vond ik deze oplossing. Bedankt!
  Geschiedenis wissen is nogal rigoreus en misschien wel de veiligste optie, maar niet per sé nodig. Alleen Java script tijdelijk uitzetten is ook voldoende. Als je daarna Safari weer opstart, dan verschijnt de boodschap als een normale webpagina, en kun je op de normale manier het tabblad sluiten.

 • Wouter

  26 januari 2016 om 20:24

  Help me. Ik heb al deze stappen hierboven ook geprobeerd maar de melding blijft maar komen. Wat moet ik doen?

 • gast

  26 januari 2016 om 21:02

  same here als bij wouter

 • S.

  26 januari 2016 om 21:25

  ik 00k sinds vandaag weer!

 • Wesley Fabry

  26 januari 2016 om 21:26

  Hebben jullie alle opties geprobeerd? Zou toch moeten werken…

 • S.

  26 januari 2016 om 21:40

  Ik heb geen idee maar er is iets mis met safari op dit moment

 • S.

  26 januari 2016 om 22:06

  Oke ik denk dat het aan een site ligt.. 9gag.com werkt niet goed blijkbaar!

 • Wouter

  27 januari 2016 om 23:22

  Vandaag naar de Dixons gegaan en ze hebben me geholpen. Dus vanmiddag uitgetest en geen meldingen! Maar ik had daarnet weer een paar. Help!!!!!

 • R.

  28 januari 2016 om 3:29

  Heb al het bovenstaande geprobeerd, maar ik krijg de vervelende pop-ups nog steeds. Wat te doen? Ik heb een iPhone 6 en maak gebruik van Safari

 • M.

  31 januari 2016 om 17:01

  Ik heb hier al maanden last van uit het niets. Een collega die Android heeft die liet mij dit ooit zien en ik was altijd blij en in de veronderstelling dat Apple/safari hier tegen beschermd was. Ik kan safari weinig gebruiken, ondanks dat deze tip. Die gebruik ik nadat ik zo een vreselijke pop-up mij blokkeert. Jammer dat Apple hier niet meer aan kan doen. Het enige wat ik nog ga proberen is JavaScript uitzetten.
  Lekker genieten van je iPhone 6. Ik moet zeggen dat ik het met de voorgaande iPhones niet heb gehad. Pas met de 6…
  Ik blijf deze site volgen. Wellicht komt er een definitieve oplossing.

 • L.

  31 januari 2016 om 22:35

  Ik heb alle bovenstaande manieren om er vanaf te komen geprobeerd, maar niets lijkt te werken. De pop-ups blijven steeds opnieuw komen en ik kan safari dus eigenlijk helemaal niet gebruiken. Super vervelend als je snel even iets moet opzoeken. Ik hoop dat er snel een definitieve oplossing komt voor dit probleem!

 • Jamie

  1 februari 2016 om 1:10

  Ik heb de methode uit het artikel en de suggesties uit de comments geprobeerd, maar de pop-ups blijven verschijnen. Ik moet dan de pagina sluiten. Hierdoor kan ik veel websites op safari nu niet meer bezoeken en ook artikelen die ik via Facebook of Pinterest open zijn door de pop-ups onleesbaar.

  Hoop dat dit snel kan worden opgelost, kan mijn iPhone nu niet naar behoren gebruiken.

 • Wesley Fabry

  1 februari 2016 om 12:38

  We hebben (vandaag 01/02) het bericht geupdate met nieuwe oplossingen en meer duidelijkheid. Gelieve dus even het artikel opnieuw door te lezen.

 • Norbert

  1 februari 2016 om 17:45

  Hier ook al.
  Ik heb gewoon op ja getikt tot ik bij een venster kwam waar ik adresgegevens moest invullen. Toen kon ik de pag. gewoon sluiten. Nadien geen last meer van gehad.

 • Wim Fonteyn

  3 februari 2016 om 15:26

  Ik denk dat Apple dit probleem echt rigoreus moet aanpakken en niet de klant met hun dure apple-apparatuur maar laten klungelen. Schande. M.i. het gevolg van het veel te frequent moeten updaten want hoe vaak zijn er nu al problemen gemeld als er een nieuwe update kwam? Vroeger kreeg je 1x per jaar een update en alles werkte prima. Apple: hou op met die race tegen Samsung e.a.want je maakt al genoeg winst dus de aandeelhouders moeten eens een keer tevreden zijn en niet alleen maar willen graaien!

 • melle

  4 februari 2016 om 9:19

  In vliegtuigmodus gezet, zoals hierboven aangegeven en toen op ok geklikt zodat ik de pagina zou kunnen blokkeren… Opent dat ding gewoon alsnog en begint met aftellen. Hoe kan dat?

 • S

  19 februari 2016 om 16:15

  Bij mij is het wel gelukt. Vind wel echt dat apple deze fout eens moet aanpakken, heb t al 2x gehad en de boven staande oplossingen werken wel steeds. Wel durf ik nu geen muziek meer te downloaden omdat ik t hier steeds van kreeg.. Iemand nog n goeie app die gratis is voor muziek te luisteren?

 • Wesley Fabry

  19 februari 2016 om 16:20

  S, gratis bestaat helaas niet, je hebt het dus betaald met die vervelende pop-ups. Beste is gewoon Apple Music of Spotify te gebruiken.

 • Nick Seamore

  23 januari 2017 om 11:22

  Wesley, gratis bestaat wel degelijk maar is illegaal en vergeet vooral Tidal niet.

 • Emmy

  11 september 2017 om 15:51

  Kleine tip voor mensen (zoals ik) die dit alleen ervaren via Facebook: Omdat ik de pop-ups alleen kreeg als ik via de Facebook app een link opende, werkte bij mij het leegmaken van de safari cache niet. Ook verwijderen en opnieuw installeren van de app werkte niet, maar ik heb nu iets gevonden wat wel lijkt te werken, het leegmaken van je browsergeschiedenis in de facebook app. Dit doe je als volgt:
  – open de facebook app
  – ga naar het meest rechtse menu (de 3 streepjes)
  – scroll naar beneden naar ‘instellingen’
  – ga naar ‘accountinstellingen’
  – ga naar ‘browser’
  – klik op ‘gegevens wissen’

  Dit lijkt voor mij tot nu toe de problemen opgelost te hebben!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!