25 januari 2017

Autocorrectie uitschakelen of negeren op iPhone en iPad

quick type logo toetsenbord

Door middel van autocorrectie worden fout geschreven woorden automatisch verbeterd in iOS op de iPhone, iPad of iPod Touch. De functie is handig en snel, maar kan ook onbedoelde fouten uitlokken. Ook kan deze correctie een lichte irritatie opwekken.

Vooral wanneer je gebruikmaakt van woorden of zinnen uit een andere taal kan de autocorrectie op hol slaan. Gelukkig kun je de autocorrectie tijdelijk negeren of net volledig uitschakelen in iOS.

Autocorrectie negeren (weigeren)

Als er tijdens het typen een suggestie verschijnt, kun je deze autocorrectie uiteraard ook negeren. Tik hiervoor op het kruisje bij de suggestie en het woord wordt niet gecorrigeerd. Let op, als je gewoon doorschrijft zal de correcte wel worden toegepast.

Autocorrectie uitschakelen in iOS

De automatische correctie kun je eenvoudig uitschakelen op een iPhone of iPad. Volg hiervoor onderstaande stappen.
• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Tik op 'Toetsenbord'
• Schakel de optie 'Autocorrectie' uit

autocorrectie uitschakelen op een iPhone of iPad

Vanaf nu worden woorden wel gecontroleerd op spelling, maar niet automatisch gecorrigeerd. Wanneer een woord wordt fout geschreven zal de bekende rode stippellijn onder het woord verschijnen. Door op dit woord te tikken kun je de suggesties bekijken en eventueel kiezen. Wil je ook de spellingscontrole uitschakelen dan kun je dit doen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Schakel 'Controleer spelling' uit.

Uiteraard kun je ook op de Mac de spellingscontrole of autocorrectie uitschakelen. Hoe je dit precies doet lees je hier terug.

Lees ook: Woordenboeken beheren en gebruiken in iOSReacties


 • Bert de Vies

  13 april 2017 om 20:38

  Zie mijn vorige reactie dat word op de IPad een ramp is geworden!!!
  Autocoorectie is niet meer uit te zetten. Voorkeurtaal kun je wel instellen, naar hij doet wer geen moer mee.
  In een tekst die overal rood is onderstreepd, valt niet te werken!!!!!

 • A. Donnever

  2 september 2017 om 17:30

  Mr Apple,

  Sinds een automatische upadate is autocerrectie in pages ingeschakeld. Ondanks uitschakelen in toetsenbord’ etc. blijft het alle (Engelse e.a. internat.) woorden onderstrepen. Héél irritant! Ik importeer voor mijn werk/lezingen regelmatig citaten uit andere talen. Het maakt het geheel nu bijzonder onleesbaar. Graag snel de Verlossing.

 • Wesley Fabry

  4 september 2017 om 10:40

  @A heb je de autocorrectie van Pages zelf ook uitgeschakeld? Open een document in Pages, tik op de drie bolletjes voor instellingen en navigeer naar ‘Automatische correctie’ schakel hier uit wat je niet wil gebruiken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!