Menu

2 december 2014

OS X: Automatisch corrigeren van spelling uitschakelen

systeemvoorkeuren OS X icoon

Sinds OS X Lion wordt spelling automatisch gecorrigeerd tijdens het typen zoals dit het geval is in iOS. Hoewel de meningen over deze functie verschillen blijft het een handige functie binnen OS X.

Helaas kan het wel eens voorkomen dat per ongeluk een woord wordt gewijzigd zonder dat je er erg in hebt. Mocht je niet tevreden zijn over de autocorrectie dan is het mogelijk om deze uit te schakelen, hierbij heb je de beschikking over twee opties.

Je kunt de autocorrectie functie in zijn geheel uitschakelen of alleen uitschakelen in een bepaald document. De autocorrectie functie in OS X zal automatisch woorden corrigeren die fout worden getypt, deze worden dan voorzien van een blauwe stippellijn. Door op een woord te klikken dat is gecorrigeerd kun je de correctie ongedaan maken.

Wanneer je geen gebruik wilt maken van de autocorrectie functie dan kun je deze voor alle applicaties uitschakelen via de systeemvoorkeuren.

autocorrectie-osx

Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren, klik vervolgens op ‘Taal en Tekst’ (OS Mountain Lion of eerder) of ’Toetsenbord’ (vanaf OS X Mavericks) en open het tabblad ‘Tekst’. Vink hier de optie ‘Corrigeer spelling automatisch’ uit.

Daarnaast kun je tijdens het bewerken van een document de autocorrectie functie voor dat document uitschakelen. Ga hiervoor naar de menubalk van de applicatie en selecteer het menu ‘Wijzig’ ▸ Spelling en grammatica en vink hier de optie ‘Corrigeer spelling automatisch’ uit.

Meer over Spelling kun je hier terugvinden.
Gerelateerde tips:
Reacties


  • Sjaak Uitterdijk 4 september 2015 om 10:21

    Heeft iemand enig idee waarom het uitschakelen van de automatische spellingcorrector, op de wijze zoals voorgeschreven, geen enkele invloed heeft op deze functie ? Althans niet in het e-mail programma van Apple, de plaats waar ik er het meeste last van heb.

  • Sjaak Uitterdijk 4 september 2015 om 10:51

    Zelf gevonden!!
    Ga, in e-mail, met de cursor in het tekstveld staan en ga vervolgens via “wijzig” naar “Spelling en Grammatica”. Zonder de cursor op die plaats heb je geen keuzemogelijkheid achter “Spelling en Grammatica”

Een reactie toevoegen: