11 februari 2017

Automatisch verbeteren van spelling onder macOS uitschakelen

woordenboek icoon OS X

Al sinds OS X Lion wordt spelling automatisch verbeterd tijdens het typen op een Mac. Dit is een functie die dankzij iOS is overgewaaid naar de Mac. Hoewel de meningen over deze functie verschillen vinden sommige deze functie erg handig. Toch kun je het automatisch corrigeren in de meeste gevallen beter uitschakelen.

Helaas komt het wel eens voor dat per ongeluk een woord wordt gewijzigd zonder dat je er erg in hebt. Dit resulteert dan in een tekst met (vreemde) fouten. Mocht je niet tevreden zijn over de autocorrectie dan kun je deze eenvoudig uitschakelen, hierbij heb je zelfs de keuze uit twee opties.

Je kunt de autocorrectie functie in zijn geheel uitschakelen of alleen uitschakelen in een bepaald document. De autocorrectie functie in OS X zal automatisch woorden corrigeren die fout worden getypt, deze worden dan voorzien van een blauwe stippellijn. Door op een woord te klikken dat is gecorrigeerd kun je de correctie ongedaan maken.

Automatisch corrigeren van spelling uitschakelen op een Mac

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar ‘Toetsenbord'
• Ga naar het tabblad ‘Tekst'
• Vink de optie ‘Corrigeer spelling automatisch' uit

Automatisch corrigeren van spelling uitschakelen op een Mac

Wil je alleen het automatisch verbeteren van de spelling uitschakelen in documenten zoals in Pages of Notities, dan is dat ook mogelijk. Open hiervoor het document, notitie, etc. en ga naar de menubalk van de applicatie. Selecteer het menu Wijzig ▸ Spelling en grammatica en vink hier de optie ‘Corrigeer spelling automatisch’ uit.

Lees ook: Erkende Nederlandse spelling gebruiken op een Mac
Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: