10 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: Foto’s synchroniseren met iPhone, iPad en iPod Touch

Foto's voor OS X logo

Het is even wennen aan de nieuwe Foto’s applicatie voor OS X, maar uiteindelijk zal je merken dat het een erg handige applicatie is. Je kunt ervoor kiezen je foto’s te bewaren in iCloud, dat is handig want dan worden in één keer al je foto’s gesynchroniseerd met al je apparaten.

Hiervoor moet je twee opties activeren, open als eerste de Foto’s voor OS X applicatie, klik in de menubalk op ‘Foto’s’ en vervolgens op 'Voorkeuren’. Open het tabblad ‘iCloud’ en activeer de optie ‘iCloud-fotobibliotheek’. Vanaf dit moment worden al je foto’s gesynchroniseerd naar je iCloud account en online opgeslagen.

Dit zelfde dien je te doen op je iPhone, iPad of iPod Touch. Navigeer naar Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ schakel de optie 'iCloud-fotobibliotheek' in. Vanaf dit moment worden al je foto’s op je iDevice gesynchroniseerd met iCloud en samengevoegd met alle foto’s van al je andere apparaten waar iCloud-fotobibliotheek is geactiveerd. De tussenkomst van iTunes is nu geheel overbodig (overigens ook niet meer mogelijk).

icloudfotobibliotheekgebruiken

Foto's synchroniseren via iTunes

Mocht je geen gebruik willen maken van iCloud-fotobibliotheek dan kun je uiteraard op de ouderwetse manier je foto’s synchroniseren via iTunes met je iDevices. Let wel op dat op geen enkel iDevice of Mac 'iCloud-fotobibliotheek' geactiveerd mag zijn.

Open iTunes en sluit je iDevice aan met behulp van de USB-kabel. Navigeer naar je iDevice in iTunes en klik in de navigatiekolom op 'Foto’s'. Vink de optie 'Synchroniseer foto’s' aan en selecteer 'Foto’s' bij de optie 'Kopieer foto’s uit'.

fotosyncen

Vervolgens kun je jouw favoriete albums of alle foto’s selecteren, klik op 'Pas toe' om het synchroniseren te starten.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Marco

  10 april 2015 om 22:49

  Het gebruiken van iCloud-fotobibliotheek zal veel van je databundel kunnen opsnoepen als je veel filmt en fotografeert zonder wifi verbinding. Of zie ik dat verkeerd?
  Fotostream “synchroniseert” alleen wanneer verbonden met wifi.

 • Wesley Fabry

  10 april 2015 om 22:59

  @marco ook icloud-fotobibliotheek werkt alleen via wi-fi. Hij zal dus pas alles uploaden als je verbonden bent met een wi-fi netwerk..

 • Marco

  11 april 2015 om 10:08

  Dank je wel voor je reactie Wesley. Dan denk ik toch dat ik icloud-fotobibliotheek ga gebruiken. Ik was bang dat, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens evenementen waar ik veel film en/of fotografeer mijn data bundel zomaar zou worden opgesnoept.

 • Marc

  11 april 2015 om 15:09

  Gebruikt iCloud-fotobibliotheek niet heel veel van je opslagruimte in iCloud en wordt het daarmee niet duur?

 • Biker

  12 april 2015 om 17:52

  Heeft Fotostream aanvinken nog wel zin als alle devices met iCloud-fotobibliotheek werken,

 • Brigit

  16 april 2015 om 10:23

  Waarom verdwijnen mijn foto’s ook uit de mappen enzo als ik ze uit de stream verwijder op mijn Mac?

 • Wesley Fabry

  16 april 2015 om 12:12

  Foto’s in een album is slechts een verwijzing naar een foto in de fotobibliotheek. Wanneer je ze dus uit ‘alle foto’s’ verwijdert, verwijder je ze ook in het album.

 • Brigit

  16 april 2015 om 13:08

  Ik verwijder ze niet uit alle foto’s maar uit de stream, dat kon met iPhoto wel!!

 • Brigit

  16 april 2015 om 13:11

  En als ik ze uit de stream verwijder verdweinen ze ook uit alle foto’s en de mappen!!

 • Wesley Fabry

  16 april 2015 om 13:12

  Birgit, iCloud-fotobibliotheek is niet hetzelfde als mijn fotostream. ICloud-fotobibliotheek is een gesynchorniseerde bibliotheek over al je apparten. Dit is 1 bibliotheek, fotostream was een extra bibliotheek ter back-up..

 • Brigit

  16 april 2015 om 13:27

  Dan zal het wel komen omdat ik wel gebruik maak van foto’s maar niet van de iCloud-fotobibliotheek. Als ik ze terughaal uit onlangs verwijderd dan komen ze terug in alle foto’s en mappen maar niet meer terug in de map Fotostream! Beetje omslachtig zo

 • Wesley Fabry

  16 april 2015 om 13:28

  Birgit, iemand zei al hier op appletips:
  ‘Net contact gehad met apple.
  Als ik een foto uit mijn fotostream naar een album of een iphoto-gebeurtenissen sleep is hij uit deze verdwenen zodra ik hem uit mijn stream verwijder. Apple zij dat de klacht bekend was en hadden geen oplossing. Wat ik ook een probleem vindt is dat ik albums niet oplopend en aflopend kan sorteren b.v. album 2001 boven en 2015 nu onderaan, is heel lastig bij foto’s uit stream slepen naar album.’

 • Brigit

  16 april 2015 om 13:33

  Jammer dat er geen oplossing is, in ieder geval bedankt voor je reactie!! Fijne dag verder.

 • charles

  22 april 2015 om 12:40

  Hallo Wesley ! Marco spreekt over i-cloud en databundel verbruik. Antwoord is : Synchroniseren doet hij alleen bij Wifi verbinding.
  Maar hoe zit dat met gewoon foto’s bekijken op m’n i-pad als je geen Wifi hebt?
  Bijv. als ik bij een klant ben en heb geen Wifi, dan kan ik m’n foto’s niet laten zien, omdat m’n foto’s eerst ge-upload moeten worden?

 • Wesley Fabry

  22 april 2015 om 18:50

  Charles, hij upload alleen je foto’s en video’s wanneer je verbonden bent met een wifi netwerk. Echter wil je foto’s bekijken die in iCloud staan dan zal hij deze downloaden over het data-netwerk en dat kost je inderdaad data. Heb je totaal geen verbinding dan moet je het doen met de ‘lage resolutie’ die wel beschikbaar is op je iPhone/iPad/iPod.

 • Marcel

  25 april 2015 om 12:46

  Ik heb in het nieuwe ‘Foto’s’ alle gebeurtenissen omgezet naar de albums.
  Naar mijn mening heb ik alles nu in orde.
  Alleen het synchroniseren via iTunes met mijn iPhone en iPad lukt niet.
  Bij het kiezen van waaruit ik afbeeldingen wil synchroniseren heb ik ‘Kopieer foto’s uit Foto’s.
  Hij meldt dan dat er 0 afbeeldingen zijn
  De optie ‘geselecteerde albums’ kan ik ook niet aanvinken.
  Als ik op Foto’s klik en dan de (nieuwe) map ‘Foto’s kies dan is deze map onbereikbaar en lichtgekleurd.
  Ik ben bevoegd lezen en schrijven voor de map Foto’s.
  Mogelijk staat ergens nog een instelling verkeerd.
  Wie kan mij helpen?

 • Chris Vagant

  1 mei 2015 om 17:11

  Ik heb juist hetzelfde probleem als Marcel. Ik kies om handmatig te synchroniseren, maar de (nieuwe) map Foto’s is onbereikbaar en lichtgekleurd, dus kan ik enkel kiezen om de foto’s op m’n iPhone te bewaren of te verwijderen. Synchroniseren is geen optie?!? Is er iemand met een oplossing?

 • Wesley Fabry

  1 mei 2015 om 17:31

  Beste is jullie vraag even te stellen op http://genius.appletips.nl, dan kunnen jullie schermafbeeldingen plaatsen om het probleem te verduidelijken.

 • margafromned

  6 mei 2015 om 11:38

  Omzetting van iPhoto naar de nieuwe app is goed gelukt. Ik ben er alleen nog niet uit wat nu het verschil is tussen de tab “Foto’s” en het album “Alle foto’s”, behalve dat ik bij de eerste kan schakelen tussen jaren en data. De inhoud van beide (aantal foto’s) is ook verschillend.
  Is het album “Alle foto’s” eigenlijk niet overbodig?

 • Tycho

  21 mei 2015 om 21:39

  Sinds een dag of tien, synchroniseert mijn iphone 5 de foto’s niet meer (icloudfotobibliotheek heen en weer). gedeelde mappen werkt nog wel.
  Bij instellingen zie je dan: “85 onderdelen om te uploaden”. blauw balkje begint en dan breekt hij halverwege weer af. Opslagruimte op cloud is meer dan voldoende.
  Hoe is dit te verhelpen? Op m’n iPad werkt alles naar behoren.

 • Wesley Fabry

  22 mei 2015 om 9:13

  @margafromned, niet helemaal, ‘ foto’s’ synchroniseert altijd op datum, het album ‘Alle foto’s’ synchroniseert op datum van toevoeging, in principe moet je ‘leren’ Foto’s te gebruiken en ‘Alle foto’ links laten liggen.

  @Tycho, heb je jouw iPhone al eens geforceerd herstart? http://www.appletips.nl/de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/

 • Myrza

  26 mei 2015 om 10:50

  Sinds bijna 4 weken blijft de Foto bibliotheek op mijn MacBook op Bijwerken staan. Mijn Iphone 5 heeft wel de foto’s en video’s in de iCloud gezet maar ik kan ze dus niet bekijken op mijn MacBook (via Foto’s).
  Alle instellingen (op beide apparaten) staan zoals hierboven beschreven en ook heb ik genoeg opslagruimten (200GB).
  Heb net mijn iPhone geforceerd herstart (zoals je Tycho hebt geadviseerd) maar volgens mij ligt het aan mijn MacBook.
  Heb je hier ook nog tips voor?

 • Manuela

  3 juni 2015 om 19:19

  Ik heb me nog nooit zo in de steek gelaten door een product van Apple als met Foto’s. Ineens moet ik nadenken en websites raadplegen om te begrijpen. Niet Apple-waardig.
  Ik zou graag willen weten wat iCloud met de kwaliteit van foto’s doet. Ik hou het gevoel dat ze gecomprimeerd worden, iets wat ik absoluut niet wil.
  Wat ik voorheen deed en nu niet meer durf is mijn camera aansluiten op mijn iPad en daarna mijn camera legen. Omdat iCloud er niet tussen zat kon ik mijn foto’s in prima kwaliteit na een tijdje via iPhoto op mijn laptop zetten. Maar mijn vertrouwen in Apple heeft een stevige knauw opgelopen. Kan iemand mij vertellen of foto’s hun kwaliteit behouden als ik ze op eerder beschreven manier verwerk?

 • Filip

  5 juli 2015 om 10:26

  Volledig akkoord met Manuela. Vroeger nam je je iPad of Mac en zonder handleiding kon je alle applicaties efficiënt en gemakkelijk gebruiken. Nu moet je forums en Apple sites raadplegen om problemen op te lossen die je vroeger niet had. Het synchroniseren van foto’s tussen verschillende toestellen bijvoorbeeld wordt een echte nachtmerry. Tijd dat Apple zich herpakt. Wat als ik bijvoorbeeld de iCloud bibliotheek wens te gebruiken voor iPhone en Mac en niet voor de Ipads?

 • laura

  4 augustus 2015 om 2:34

  ik heb een paar jaar geleden enkele foto’s van mijn computer op mijn iPod geplaatst. Nu wil ik deze weg krijgen, maar dat gaat niet want het icoontje van een vuilnisbak verschijnt nergens. Weet iemand hoe ik dit toch op één of andere manier kan verwijderen?

 • Denise

  22 augustus 2015 om 21:28

  Ik wil mijn foto’s synchen via iTunes (vanwege te weinig icloudruimte) maar ik kan bij ‘kopieer foto’s uit’ niet Foto’s selecteren. Hoe heb je dit gedaan?

 • R. de Brieder

  17 september 2015 om 12:36

  Al die problemen met Foto’s waarvoor Apple geen oplossing had, deed mij besluiten om alles weer naar Iphoto te verhuizen. Kan ik weer normaal sorteren. Dat Apple het nog steeds niet voor elkaar heeft, blijkt uit het feit dat, als Itunes niet wil synchroniseren met Iphoto, maar wel met Aperture, waarin ik geen albums of mappen heb aangemaakt. Het lijkt wel of Itunes Aperture voor Iphoto aan ziet. Ik vind het alles overziend, Apple onwaardig.

 • Alize

  24 september 2015 om 16:25

  Hoi Appletips,

  Ik heb een iPhone en een WindowsPC. Op beiden heb ik iCloud aan staan.

  Ik heb de laatste week 235 foto’s gemaakt en 107 daarvan zijn niet naar iCloud gesynchroniseerd. Nu moet ik per 5 foto’s ze via e-mail gaan versturen, zodat ik ze in het originele formaat kan opslaan op mijn PC.

  Hoe is dit te voorkomen? Hoe is dit op te lossen?

 • Wesley Fabry

  24 september 2015 om 17:16

  @alize, via iCloud.com kun je ze ook downloaden, wel 1 voor 1, maar dat is net iets makkelijker dan doormailen. Open iCloud.com op je PC, log in en klik op foto’s. Open de foto en daarna klikken op het wolkje met de pijl omlaag om hem te downloaden, druk op de pijltoetsen om de volgende foto weer te geven en dan kun je die weer downloaden.

 • Antoine

  12 oktober 2015 om 11:25

  Foto’ van I phone naar I pas automatisch versturen via i cloud werkt opeens niet meer. Forceren restart lukt niet omdat knopje aan/ uit niet meer werkt. Bij instellingen I phone staat ook geen ‘i phone fotobibliotheek’. Wie kan mij helpen.

 • Kris

  8 november 2015 om 16:37

  Ik kan op mijn iPad bij de instellingen onder iCloud niet kiezen om foto’s en iCloud drive te activeren. Die keuzes zijn gewoon niet zichtbaar.
  Weet iemand hoe ik die keuzes daar tevoorschijn kan toveren?
  Ik heb alles al afgezocht.

 • scotsj

  29 november 2015 om 15:27

  als ik foto’s verwijder van de laptop, ipad of iphone, worden die foto’s dan ook uit iCoud verwijderd?

 • Judith

  9 december 2015 om 15:46

  Ik snap het niet zo goed. Ik heb zojuist een i-cloud abonnement afgesloten voor 50 GB met het idee dat ik dan rustig mijn foto’s op kan slaan. Maar wat heeft dat voor nut als ik mijn foto’s van mijn devices moet verwijderen omdat deze vol zijn? (16GB) Als ik op de i-pad of i-phone foto’s verwijder, worden deze dus ook verwijderd op i-cloud. Waarom dan een opslag van 50 GB?

 • Emma

  12 januari 2016 om 20:48

  Sinds aankoop iPhone 6S synchroniseren foto’s op mac niet met iPhone.
  Iemand die mij kan helpen?
  Instellingen (zoals hierboven beschreven) staan goed.
  Er blijft wel al een hele tijd opstaan “758 onderdelen uploaded”, maar gaat niet vooruit.
  Alvast bedankt.

 • Musab

  16 januari 2016 om 13:13

  Hallo,
  Ik heb mijn iphone net op een andere computer verbonden en heb wat foto’s op mn iphone gezet van uit de computer met synchronisatie de vraag is zijn nu mijn fotos ook opgeslagen bij die itunes van die computer?

  Alvast bedankt
  Btw sorry voor mijn slechte nederlands 😁

 • Conny van Cleef

  7 maart 2016 om 13:17

  Waarom verdwijnen steeds de bestaande albums als ik via iTunes gesynchroniseerde foto’s toevoeg? Ook kan ik die foto’s niet in de Cloud bibliotheek bewaren. Wat een waardeloos foto pakket van jullie! Gelukkig heb ik nog een oude laptop waarop ik wel alles netjes kan bewaren. Wel jammer want het zou mooi zijn om foto’s te laten zien aan vrienden maar dat lukt niet.
  Geen reclame voor Apple!

 • Kim

  19 juli 2016 om 23:50

  @ Emma,

  Ik had precies hetzelfde maar heb het vandaag eindelijk uit gevonden!!
  Als je bij Systeem voorkeuren klikt op Icloud dan zie je daar het overzicht wat je allemaal wilt dat er gestreamt wordt. Je moet even op het vinkje klikken wat voor fotos staat dan gaat ie hem herladen alles opgelost!
  Succes
  Groetjes Kim

 • Arjen

  21 augustus 2016 om 2:02

  Waarom worden niet al mijn albums op de mac gesynchroniseerd met Foto’s? Ik heb alle instellingen volgens mij correct. Andere mappen worden ook wel gesynchroniseerd.

 • Wesley Fabry

  21 augustus 2016 om 7:09

  Alleen handgemaakte albums worden gesynchroniseerd, gezichten en slimme albums bijvoorbeeld niet.

Een reactie toevoegen: