15 februari 2016

iOS: Opslagruimte op je iPhone, iPad en iPod Touch vrijmaken

Het kan voorkomen dat na verloop van tijd de opslagruimte van je iPhone, iPad of iPod Touch vol is, dan moet je helaas gaan snoeien in je apps en alternatieve bedenken. Gelukkig hebben we enkele handige tips om ruimte vrij te maken op je iDevice.

Niet alleen door apps te verwijderen, maar ook door slim om te gaan met je apps en opslagruimte. Als eerste ga je controleren welke applicaties de meeste opslagruimte gebruiken. Dit kun je doen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Opslag en iCloud-gebruik ▸ Tik op 'Beheer opslag' bij 'Opslag'. Vanaf iOS 11 doe je dit via Instellingen ▸ Algemeen ▸ iDevice opslag.

Opslagruimte van apps controleren

iOS gaat controleren welke applicaties het meeste opslagruimte innemen op je Mac. Zitten hier applicaties tussen die je zelden tot nooit gebruikt dan kun je ze het beste verwijderen, dit doe je door in de lijst te tikken op de app en vervolgens op 'Verwijder' app.

apps verwijderen voor opslag

We nemen als voorbeeld Facebook, deze app verbruikt in het voorbeeld 402MB opslagruimte, door op de app in de lijst te tikken krijg je meer informatie. Hier zie je dat de app 310MB aan documenten/gegevens heeft opgeslagen op je iDevice. Dit is cache en zijn in het geval van Facebook afbeeldingen en video’s. Door de app te verwijderen en opnieuw te installeren verwijder je deze gegevens en is de app slechts 92MB groot. Dit kun je voor alle applicaties doen die veel documenten/gegevens opslaan.

Vanaf iOS 11 kun je apps tijdelijk verwijderen voor extra opslagruimte, hoe dat precies werkt en wat het is hebben we hier uitgebreid uitgelegd.

Cache bekijken van applicaties

Zodra je de apps en cache hebt verwijdert kun je ook eens kijken hoeveel opslagruimte foto’s en muziek verbruikt. Zo kun je misschien beter Apple Music gebruiken om je muziek te streamen in plaats van lokaal te bewaren. Hetzelfde geldt voor Foto’s, het beste is dan iCloud-fotobibliotheek te gebruiken in plaats van alle foto’s lokaal te bewaren. Hier lees je meer over het activeren van Apple Music, met 'Optimaliseer iDevice-opslag’ in combinatie met iCloud-fotobibliotheek kun je foto’s beperken, klik hier voor meer informatie.

Het zijn allemaal kleine hulpmiddelen, maar uiteindelijk kun je beter de volgende keer een iPhone, iPad of iPod Touch kopen met een grotere opslagcapaciteit. Via onze koopwijzer vind je altijd de laatste prijs voor je nieuwe Apple producten.

Lees ook: Opslagruimte op je Mac vrijmaken

Origineel artikel van 11/12/2014, geupdate i.v.m. Apple Music en iCloud-fotobibliotheek


Reacties


 • djeffrey

  17 februari 2016 om 12:48

  Is er geen simpeler manier om de cache gegevens van apps te verwijderen?

 • Wesley Fabry

  17 februari 2016 om 13:31

  Sommige applicaties hebben dit in hun eigen instellingen in de App, helaas de boosdoeners hebben dit niet.

 • eric van den bergh

  17 april 2016 om 11:58

  bij mij staat er 2,1Gb bij InstaG maar vraag me af wat gebeurt als ik de IG app verwijder zoals iPhone voorstelt, is dan enkel de cache weg of tevens al de eigen IG fotos ?

 • Wesley Fabry

  17 april 2016 om 12:30

  @eric, de cache zal dan worden verwijderd, jouw eigen foto’s op je account blijven gewoon behouden. telkens als je instagram bekijkt download de app de foto’s zodat ze achteraf sneller laden, stiekem nergens voor nodig helaas, maar de cache wordt steeds groter.

 • Rudolf

  24 april 2016 om 12:50

  “overig” neemt zeer veel ruimte in. Wat zit er in “overig”? En hoe kan dit geminimaliseerd worden?

 • paula

  3 april 2017 om 18:29

  wanneer ik op een app klik zie ik geen ‘verwijder app’.

Een reactie toevoegen: