10 januari 2016

OS X: Opslagruimte op je Mac vrijmaken

iMac icoon

De nieuwe generatie MacBooks hebben vrijwel allemaal SSD-Flashopslag, helaas is de opslagruimte beperkt zo krijg je standaard 128 GB of 256 GB opslagruimte. Na verloop van tijd kom je erachter dat de je harde schijf bijna vol is en dan moet je opslagruimte vrijmaken.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om opslagruimte op je Mac vrij te maken, hoe je het beste te werk gaat lees je in onderstaande procedures.

Koop een extra externe harde schijf

Het beste is een externe harde schijf te kopen, je hebt verschillende mogelijkheden, eentje via USB of een draadloze zoals een NAS of Time Capsule van Apple. Hier kun je dan bestanden op plaatsen die je niet al te vaak nodig hebt. Denk aan films of grote bestanden. Via Finder kun je de externe harde schijf benaderen net zoals je bij je Mac. Je sleept dan de bestanden van je Mac naar de externe harde schijf. We hebben enkele externe harde schijven en overige opslagmogelijkheden opgesomd, klik hiervoor op onderstaande links.

Externe harde schijven met USB aansluiting
NAS
Time Capsule van Apple
Slimme uitbreiding via slanke SD-kaart van Photofast

Verwijder grote bestanden

Grote bestanden zijn natuurlijk direct de boosdoeners van te weinig opslag, zoals we al eerder aangaven kun je deze beter elders plaatsen of je kunt ze verwijderen. Grote bestanden kun je op verschillende manieren raadplegen, via apps, maar ook gewoon via Finder. Hoe je dat precies doet lees je hier terug op appletips.

grote bestanden in OS X

Leeg de prullenmanden

Verwijder bestanden uit de prullenmand, het klinkt eenvoudig, maar vele vergeten dit. De prullenmand kun je legen door met een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op de prullenmand en te kiezen voor 'Leeg prullenmand'. Vergeet ook niet de prullenmanden te legen van andere applicaties zoals foto apps (zeker als je nog Aperture of iPhoto gebruikt, design en video apps.

Lees ook: Zo leeg je de prullenmand veilig

Gebruik iCloud-fotobibliotheek

Plaats al je foto’s in de gelijknamige applicaties, daarna worden al je Foto’s gesynchroniseerd met je iCloud-account. Zodra dit voltooid is kun je de opslag van je fotobibliotheek optimaliseren voor je Mac. Open hiervoor Foto’s voor OS X en navigeer naar de Menubalk ▸ Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in. Wil je meer weten over het optimaliseren van je Mac-opslag? Klik dan hier.

optimaliseer mac-opslag

Schakel over op web applicaties

Je kunt steeds meer applicatie ook via het web raadplegen, uiteraard kun je allerlei applicaties installeren op je Mac, maar je kunt ze ook raadplegen in een webbrowser. Heb je een Spotify abonnement? Gebruik dan de webbrowser om je muziek af te spelen, maar je kunt ook Pages, Numbers en Keynote raadplegen via iCloud.com of WhatsApp Web via de WhatsApp website. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, controleer zelf of je favoriete apps ook een web-variant hebben.

Verwijder Mail bijlagen

Gebruik je de standaard Mail applicatie in OS X dan worden alle bijlagen bewaard op je Mac, ook als je het e-mailbericht hebt verwijderd. Dit is vervelend, want de grootte van de opslag kan aardig oplopen. Gelukkig kun je de bijlagen snel verwijderen, open Finder en voer de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + G uit. Vul vervolgens onderstaand pad in en verwijder alle bestanden die in de map 'Mail Downloads' zit.

~/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Mail Downloads

Mail bijlage verwijderen in OS X

Gebruik applicaties om ruimte vrij te maken

Er zijn verschillende applicaties die ruimte op je Mac kunnen vrijmaken, vele applicatie hebben bijvoorbeeld verschillende taalbestanden. Dit totaal kan wel oplopen naar enkele tientallen gigabytes, met bijvoorbeeld CleanMyMac kun je dit verwijderen, maar ook andere bestanden die veel opslagruimte innemen. Klik hier om CleanMyMac aan te schaffen of om gratis te testen. Meer informatie over deze applicatie lees je hier op appletips terug.

Lees ook: Met deze 10 Terminal commando’s maak je El Capitan supersnel!

Een SSD in je Mac laten inbouwen?
Upgreatest.nl biedt hiervoor service aan huis!Reacties


 • Raymond

  10 januari 2016 om 11:29

  Het vermelde pad voor het verwijderen van de mail bijlagen werkt bij mij niet :(

 • Raymond

  10 januari 2016 om 11:37

  Nevermind….. het verschil tussen – en ~ blijkt enorm

 • Wesley Fabry

  10 januari 2016 om 12:18

  Dat is inderdaad een groot verschil..

 • Wim

  10 januari 2016 om 15:26

  Gek dat een Applewebsite apps zoals CleanMyMac blijft pushen!… Straks prijzen jullie Mackeeper ook nog aan!

 • Wesley Fabry

  10 januari 2016 om 15:44

  Wim, cleanMyMac is gewoon een goede app, helemaal niets mis mee. Meer info lees je hier terug: http://www.appletips.nl/gebruik-cleanmymac-3-om-je-mac-fit-te-houden/

  Mackeeper is rommel, dat hebben we gewoon gemeld: http://www.appletips.nl/os-x-mackeeper-volledig-verwijderen-van-je-mac/

  Misschien dus eerst onze website goed bekijken voor je een oordeel geeft.

 • Gerard

  10 januari 2016 om 15:55

  Waarom zo hardnekkig clean my mac aanbevelen?? Is nu eindelijk MacKeeper uit jullie zicht, komt deze steeds terug.
  Ik heb nu enige tijd het kleine en zeer handige Dr.Cleaner op de Mac staan.
  Dit programma staat gewoon in de app store en werkt uitstekend en snel.
  Het heeft een eenvoudige interface en doet precies wat het moet doen. Je mac snel houden en opruimen wat overtollig is.
  Naar mijn idee zou dit een nuttige en handige tip zijn. De moeite waard om eens door jullie te onderzoeken!

 • Eric

  10 januari 2016 om 16:04

  Euh de tip geeft genoeg advies buiten CMM, niet zo zeveren jongens.

 • Nick Seamore

  10 januari 2016 om 19:21

  @Gerard: En ga jij nu Dr.Cleaner pushen? Het is overigens je eigen vrije keus welke app je gebruikt. Wil je bepaalde info niet lezen dan staat het je ook vrij deze niet aan te klikken en niet te lezen.

  Moet bij jou reactie aan die ene reclame denken……..

  Niet omdat het moet…
  Maar omdat het kan…

  😂

 • Marc

  11 januari 2016 om 7:15

  CleanmyMac is een geweldige app. Het vindt bestanden (zoals de enorme aantallen taalbestanden) en oudere OSX en IOS-updates die hij weggooit. Ook kun je oude mailbijlagen weggooien etc. Het mooie is dat je geen specialist hoeft te zijn om het te gebruiken. Ik heb er lang over getwijfeld maar heb het programma nu op al mijn apple’s draaien. Niets dan lof!

 • Gabriel Van Soest

  11 januari 2016 om 7:54

  Ik gebruik Clean my Mac 3 en ben daar uiterst tevreden over.Werkt feilloos, dus meer moet dat niet zijn

 • Ludo

  11 januari 2016 om 13:30

  Als je handmatig de map Mail Downloads leeg maakt zoals hierboven aangegeven, heeft dat dan geen effect op de bijlagen van b.v de “op mijn Mac” bewaarde mails met bijlagen? Zo nee, wat is dan het nut dat deze bijlagen in de map Mail downloads zo ongeveer eeuwig worden bewaard? En als het geen nut heeft waarom biedt Apple dan geen direct benaderbaar/aanklikbaar commando “maak map mail downloads leeg”?
  P.S. Ik ben pas sinds 3/4 jaar Mac gebruiker en zit dus nog vol met MS denkwijzes.

 • tommy

  15 februari 2016 om 19:30

  ik heb mijn download folder geleegd dat scheelde 5.6 GB

 • Bernard

  15 februari 2016 om 21:29

  Ik gebruik de gratis “Dr.Cleaner” en dat werkt perfect

 • olj

  13 juli 2016 om 12:59

  ik gebruik icloud drive op mijn MacBook air, maar bij het overzetten van foto’s (bestanden) van NAS naar icloud drive kost dit toch opslagruimte op de MacBook. Weet iemand hoe dit kan?

 • Wesley Fabry

  13 juli 2016 om 13:09

  @olj dan kun je het beste de laatste alinea lezen in dit artikel: https://www.appletips.nl/wat-is-icloud-drive-en-wat-kun-je-ermee/

 • Laurent De Backer

  22 april 2017 om 13:00

  Ik gebruik Daisydisk… Fijne App :-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!