8 september 2015

Hoe werkt de optimalisatie van iCloud-fotobibliotheek

icloud icon retina nieuw

Met behulp van de iCloud-Fotobibliotheek heb je altijd en overal je foto’s bij de hand. Dit is één bibliotheek die je bewaart in iCloud en deze wordt (indien gewenst) gesynchroniseerd met al je apparaten. Simpel gezegd, vanaf nu heb je geen bibliotheek meer op je Mac, iPhone of iPad maar in iCloud.

Dit heeft als voordeel dat je de opslag op je apparaten kunt optimaliseren, zo moet je niet alle foto’s op je apparaten bewaren, maar kun je ze raadplegen wanneer je ze nodig hebt. Stel je hebt een fotobibliotheek van 2GB groot, je kunt ervoor kiezen om deze volledig te bewaren op je iPhone, iPad, iPod of Mac, maar je kan ook de opslag optimaliseren.

Als voorbeeld nemen we de iPhone, de optimalisatie van je iCloud-fotobibliotheek hangt nauw samen met de beschikbare ruimte op je iPhone. Heb je nog 30GB vrij, dan zal de volledige 2GB aan foto’s bewaard worden op je iPhone. Heb je maar 500MB vrij, dan zal de iCloud-fotobibliotheek worden geoptimaliseerd.

optimaliseer opslag foto

Een geoptimaliseerde iCloud-fotobibliotheek houdt in dat bepaalde foto’s volledig worden bewaard (vaak de recente) en andere in een lagere resolutie. Wanneer je deze foto’s wilt bekijken, zal de volledige foto worden ingeladen vanuit iCloud zodat je de foto in volledige resolutie kunt bekijken. Na enige tijd wordt deze dan weer omgezet naar een lagere resolutie.

Het kan goed zijn dat je iCloud-fotobibliotheek eerst tot 1,5GB wordt geoptimaliseerd, daarna zet je extra apps en content op je iPhone waardoor de opslagruimte kleiner wordt, dan zal de iCloud-fotobibliotheek verder worden geoptimaliseerd naar bijvoorbeeld 1GB. Op deze manier werkt de optimalisatie voor iPhone, iPad, iPod Touch en Mac.

Je kunt de optimalisatie inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ Schakel 'Optimaliseer iDevice-opslag' in. Voor OS X dien je de Foto’s applicatie te openen, navigeer dan naar de Menubalk ▸ Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel de optie 'Optimaliseer Mac-opslag' in.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Cloverfield

  8 september 2015 om 10:52

  Wel jammer dat het mij niet lukt om over 4G de volledige foto binnen te halen.
  Het progress indicatortje blijft steken op kwart over drie en wordt een uitroeptekentje.

 • Janov

  8 september 2015 om 20:16

  Op de mac werkt dit niet helemaal “vrijwillig” de optimaliaatie vind pas plaats als de mac met ruimteproblemen kampt. Dus tot sie tijd wordt alles wel lokaal gehaald.

 • Arjan Staal

  8 september 2015 om 23:07

  Klinkt mooi dat je al je foto’s op al je apparaten kunt bekijken.

  ING de praktijk werkt het minder mooi. Mijn vrouw en ik hebben beide een iPhone en we werken samen op dezelfde iMac, we hebben beide een eigen Apple ID ingesteld op onze apparaten. Onze foto’s zijn voor een groot deel van ons samen, verjaardagen, vakantie, enz. We kunnen niet beide beschikken over de foto’s omdat ze maar op een account te zien zijn.

  Ben ik nou de enige die dit een vervelend probleem vindt?

 • vangramberen

  9 september 2015 om 9:37

  Ik heb een probleem op de mac;

  ik krijg ze niet volledig gedownload (wil een fotoalbum maken), Ook hier blijft het klokje staan op kwart over drie om dan naar een uitroepteken te gaan

  het downloaden op de iphone lukt wel volledig.

  kan iemand mij helpen?

 • Werner

  11 januari 2016 om 13:51

  als k foto’s wil toevoegen bij iPhoto zijn dit enkel maar JPEG en geen RAW bestanden ? hoe kan ik ook RAW bestanden uploaden ?

 • melis

  21 juli 2016 om 5:32

  Is er ook een mogenlijkheid dat je fotos niet verwijderd op de macbook. maar alleen op je toestel?

 • Wesley Fabry

  21 juli 2016 om 7:20

  @melis dat kan alleen door foto-bibliotheek uit te schakelen en gebruik te maken van fotostream: https://www.appletips.nl/icloud-fotobibliotheek-uitschakelen/

 • Woeter

  27 juli 2016 om 19:56

  Wie kan me helpen.

  Ik gebruik ICloud fotobibliotheek op Mac – iPhone & iPad
  Zodra ik iPhone aansluit op Mac wil deze alle foto’s nogmaals importeren (dus verdubbelen). Ik heb foto delen op iPhone nu uitgezet, maar zodra ik deze weer aanzet komen alle foto’s ook dubbel binnen.

  Hoe kan ik de foto’s op mijn iPhone verwijderen zonder na opnieuw activeren van fotobibliotheek alles kwijt te zijn of opnieuw dubbelen binnen te krijgen

 • Anne Deblauwe

  24 september 2016 om 23:43

  graag foto’s exporteren van Foto naar Mac met de maakdatum en plaats

 • Robert

  26 februari 2017 om 11:47

  Als ik naar Beheer opslagruimte kijk, heb ik op mijn iPhone bij Foto’s en Camera een waarde staan van 1,37 Gb en op mijn iPad een waarde van 1,55 Gb. Ik gebruik Opslaan in iCloud op beide apparaten. En heb in iCloud nog 25 Gb ruimte over. Hoe kan het dat beide apparaten nog zoveel opslagruimte gebruiken? Vind ik lastig omdat ik regelmatig een melding krijg dat mijn opslag vol is (beide apparaten hebben 16 Gb opslag).

 • Wesley Fabry

  26 februari 2017 om 12:04

  @robert de opslag wordt automatisch geoptimaliseerd, je hebt er helaas geen invloed op.

 • Robert

  28 februari 2017 om 22:45

  @Wesley. Oohw jammer…. Thanks

 • jesse

  29 juni 2017 om 21:30

  dus als ik op optimaliseer opslag druk, dan kan ik ALTIJD mijn foto’s later in een normale resolutie bekijken?

 • eva

  16 augustus 2017 om 20:38

  hallo, ik wil graag de foto’s van mijn mac in de iCloud zetten. als ik dit aan klik in het programma foto’s geeft hij aan dat ik te weinig ruimte heb op mijn mac. Maar daarom heb ik juist extra mb in iCloud gekocht zodat ik ruimte creëer op mijn. mac. kan iemand mij helpen hoe ik hier uit kom?
  Thanks!

 • Wesley Fabry

  17 augustus 2017 om 8:29

  @eva iCloud-opslag zorgt er niet voor dat je extra opslagruimte krijgt op je Mac, iPhone of iPad: https://www.appletips.nl/iphone-ipad-opslag-worden-uitgebreid-icloud/

  Je kunt opzoek gaan naar grote bestanden en deze verwijderen of op een externe harde schijf zetten: https://www.appletips.nl/grote-bestanden-mac/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!