30 november 2016

macOS Sierra optimalisatie handmatig of via iCloud opslag

macOS SierramacOS Sierra: Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren

Wie beschikt over een Mac met een 'oude' harde schijf (HDD) zal er niet snel mee te maken hebben. Maar macOS gebruikers met een SSD (flashopslag) hebben regelmatig te maken met een opslagprobleem.

Omdat deze schijven vaak maar bestaan uit 128, 256 of 512GB aan opslagruimte raken deze snel vol. Hierdoor heeft Apple macOS Sierra aangepast en geoptimaliseerde opslag in het leven geroepen. Met deze functie is het mogelijk om zelf opzoek te gaan naar bestanden die veel ruimte in beslag nemen. Kun je ruimte vrijmaken en de opslag optimaliseren.

De functie kent twee kanten, zo worden automatisch door macOS bestanden opgeruimd en eventueel in iCloud bewaard. Aan de andere kant kun je zelf aan de slag om de boosdoeners op te sporen en te verwijderen.

Automatisch opslag optimaliseren in macOS Sierra

MacOS is instaat om automatisch oude bestanden te verwijderen of op te slaan in iCloud. Bestanden die automatisch zullen worden verwijderd in macOS zijn ondermeer: Safari cache, oude iPhone reservekopieën, oude software-updates, inactieve downloads, mini voorvertoningen van Quick Look en meer.

mac opslag optimaliseren in macOS sierra met iCloud

Daarnaast kunnen bepaalde oude bestanden ook worden opgeslagen in iCloud, deze worden niet verwijderd van je Mac maar er wordt slechts een snelkoppeling bewaard. Zodra je dit bestand opent zal deze volledig worden gedownload en kun je deze gebruiken. Bestanden die worden opgeslagen in iCloud zijn: gekochte boeken die je hebt gelezen, gekochte films die je hebt gezien, volledige resolutie van afbeeldingen, algemene oude bestanden, Mac App Store apps die je zelden gebruikt, en meer. Stiekem een hoop bestanden en apps die Apple eigenlijk zelf al in een database heeft en zo opnieuw gedownload kunnen worden

Automatisch optimaliseren van opslag in iCloud in- of uitschakelen

Het automatisch optimaliseren van opslag naar iCloud wordt niet standaard geactiveerd. Dit moet je inschakelen via  ▸ Over deze Mac ▸ Opslag ▸ Beheer ▸ Aanbevelingen ▸ Bewaar in iCloud. Kies nu voor de optie 'Schakel in' of 'Optimaliseer'. Wil je alleen iCloud Drive optimaliseren dan kan dit via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ iCloud Drive 'Opties' ▸ schakel de optie 'Optimaliseer Mac-opslag' in.

Hoe zit het met mijn iCloud opslag?

Als je via iCloud de opslag van je Mac wilt optimaliseren gaat dit niet ten kosten van jouw iCloud opslag. De optimalisatie werkt 'gratis' voor iedere iCloud gebruiker. De bestanden worden online opgeslagen en zijn te benaderen wanneer je ze nodig hebt. Alles wordt lokaal geregeld en dus niet gesynchroniseerd, in tegenstelling tot iCloud Drive en Foto’s. Let wel, de map documenten en bureaublad horen hier niet bij. Deze worden namelijk nu geüpload naar iCloud Drive, meer informatie.

Zelf je opslagruimte bekijken, beheren en opruimen

Vanaf macOS Sierra kun je ook handmatig de opslag van je Mac beheren en opruimen. Dit doe je via  ▸ Over deze Mac ▸ Opslag ▸ Beheer.

handmatig opslag optimaliseren in macOS Sierra

Direct wordt er een nieuw venster geopend met een overzicht van je opslag. In de kolom kun je allerlei categorieën terugvinden. Klik op 'Documenten' om een overzicht te krijgen van al je documenten. Deze is op zijn beurt weer onderverdeeld in: Grote bestanden, Downloads en Bestandskiezer. Via deze functie is het mogelijk direct de grote bestanden op te speuren op je Mac. Plaats je muisaanwijzer op het bestand om de knoppen 'Verwijder' of 'Zoek op' te raadplegen. Klik op het kruisje om het bestand te verwijderen, het vergrootglas opent het bestand in Finder. Dit kun je ook toepassen voor de categorie ' Programma’s'.

handmatig opslag optimaliseren via de bestandskiezer in macOS Sierra

Het is niet altijd direct duidelijk welke bestanden nu echt veel ruimte innemen. Daarom kun je het beste de bestandskiezer openen via documenten. Je krijgt dan direct je thuismap te zien met bij iedere map en bestand de in beslag genomen opslagruimte. Op die manier kun je beslissen of je deze nog wilt bewaren of definitief te verwijderen.

Permanent ruimte vrijmaken

Via  ▸ Over deze Mac ▸ Opslag ▸ Beheer ▸ aanbevelingen kun je direct een aantal opties inschakelen die permanent ruimte vrijmaken op je Mac. iCloud hebben we hierboven al uitgelegd, verder is het mogelijk om Films en TV-shows die zijn aangeschaft via iTunes en zijn bekeken automatisch te verwijderen. Daarnaast kun je bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand staan automatisch verwijderen. Deze optie kun je ook beheren via Finder ▸ Menubalk ▸ Finder ▸ Voorkeuren ▸ Geavanceerd ▸ Verwijder onderdelen na 30 dagen uit de prullenmand.

Lees ook: De ‘wisbaar’ ruimte vrijmaken op een Mac

Bijgewerkt artikel, origineel artikel van 07/07/16

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • StvnT

  11 augustus 2016 om 12:45

  Goed om te horen. Dit had al veel eerder moeten gebeuren!

 • Johan Sterk

  23 september 2016 om 21:19

  Ik heb de adviezen opgevolgd en zit nu met het probleem dat de volgende tekst niet blijkt te kloppen.
  “Als je via iCloud de opslag van je Mac wilt optimaliseren gaat dit niet ten kosten van jouw iCloud opslag. De optimalisatie werkt ‘gratis’ voor iedere iCloud gebruiker. De bestanden worden online opgeslagen en zijn te benaderen wanneer je ze nodig hebt. Alles wordt lokaal geregeld en dus niet gesynchroniseerd, in tegenstelling tot iCloud Drive en Foto’s.”
  Een dag later kreeg ik heb bericht dat mijn iCloud vol was en dat ik kon kiezen cloudruimte bij te kopen of dat later te doen.

 • Wesley Fabry

  23 september 2016 om 21:40

  @johan heb je jouw bureaublad en documenten bewaard in iCloud?

 • Peter Oudenes

  24 september 2016 om 8:37

  Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn documenten map in iCloud kan opslaan als ik 5GB ruimte heb. Mijn documenten map is 285GB groot.

  Apple gaat mij daarin niet gratis zoveel ruimte geven lijkt me al she bij iCloud Drive normaal gesproken ruimte moet kopen

 • Wesley Fabry

  24 september 2016 om 8:49

  @Peter even goed begrijpen wat er geoptimaliseerd wordt: “Bestanden die worden opgeslagen in iCloud zijn: gekochte boeken die je hebt gelezen, gekochte films die je hebt gezien, volledige resolutie van afbeeldingen, algemene oude bestanden, Mac App Store apps die je zelden gebruikt, en meer.”

  Om verwarring te voorkomen heb ik de volgende tekst bij erbij gezet: “Let wel, de map documenten en bureaublad horen hier niet bij. Deze worden namelijk nu geüpload naar iCloud Drive”

 • Chris

  4 oktober 2016 om 8:55

  Hoi Wesley kun je mij uitleggen hoe ik het telefoon nummer waar de wachtwoord reset code word heen gestuurd, van iCloud, kan veranderen? ik heb een ander 06 nr en het word naar het oude nummer gestuurd! Bij voorbaat dank.
  Chris.

 • Chris

  4 oktober 2016 om 9:56

  Yep gevonden. Dank voor snelle reactie. Fijne dag.
  Chris

 • Jacky Weststrate

  14 oktober 2016 om 21:10

  Hoi ik denk dat ik iets stoms deed om automatisch mijn Prullebak te legen, nadat ik het hier bij Appletips las.
  Normaal staat het 30 dagen in de Prullenbak en desgewenst kun je soms nog een Bestand terug halen.
  Is het mogelijk om dat direct legen van de Prullebak weer naar de oude setting terug te krijgen?
  Google vond het niet en ook op de wijze waarop ik “Prullebak” direct Legen” werkt nu ook niet meer.
  Hoe krijg ik de oude situatie terug?

 • Wesley Fabry

  14 oktober 2016 om 22:09

  @jacky het uitschakelen kan op dezelfde manier als het inschakelen zoals je in deze tip kunt lezen: https://www.appletips.nl/macos-automatisch-prullenmand-legen/ Het definitief verwijderen kan nog steeds op deze manier: https://www.appletips.nl/os-x-el-capitan-bestanden-onmiddellijk-verwijderen/ als dit niet het antwoord is wat je zoekt dan heb ik de vraag niet goed begrepen. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Jacky Weststrate

  14 oktober 2016 om 23:18

  THX Wesley

 • koos

  17 oktober 2016 om 21:19

  Hoi Wesley heb een macbook pro met 512 SSD
  laptop is zo goed als leeg maar geeft aan dat de schijf vol is ,hoe kan ik zien waar alle verborgen bestanden staan ?
  groet Koos

 • Wesley Fabry

  18 oktober 2016 om 9:59

  @koos vreemd, dan kun je beter cleanmymac eens draaien: https://www.appletips.nl/gebruik-cleanmymac-3-om-je-mac-fit-te-houden/

 • koen

  9 november 2016 om 22:28

  oke is snap hier dus niks van. ik heb ruim 50GB wisbaar… hoe wis ik dit dan? waar vind ik deze optie? ik wil bootcamp op mijn appel zetten maar door dit geintje lukt dat dus niet…

 • Wesley Fabry

  10 november 2016 om 0:44

  @koen bekijk dit even: https://www.appletips.nl/macos-wisbaar-vrijmaken/

 • Guus Bertens

  12 november 2016 om 15:29

  Ik heb een SSD bij laten plaatsen voor mijn systeem- en programmabestanden. De documenten, foto’s e.d. komen dan op de oude HD. Kijk ik nu bij 🍏(appletje)➤Over Deze Mac➤Opslag dan zie ik beide schijven, alleen bij de SSD zie ik geen Beheer-mogelijkheid (bij de HD wèl!).
  Wel zie ik in de SSD-balk allerlei onderdelen (zoals Films en Muziek) die ik daar weg wil halen, want die staan ook al op de HD, dan hou ik wat meer ruimte over op de SSD! In Finder kan ik die onderdelen helemaal niet vinden. Hoe kan ik die overbodige bestanden daar weghalen?

 • Wesley Fabry

  12 november 2016 om 17:14

  @guus Beheren kan volgens mij alleen op de vaste HD, Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!