7 juni 2015

Gebruik CleanMyMac 3 om je Mac fit te houden

clean my mac 3 logo

Iedereen heeft vast en zeker ooit wel gehoord van 'CleanMyMac', niet te verwarren met de beruchte 'MacKeeper'. Met behulp van CleanMyMac is het mogelijk je Mac een grondige ‘schoonmaakbeurt’ te geven om al het digitaal zwerfvuil en ongebruikte bestanden te verwijderen. Hierdoor wordt je systeem grondig opgepoetst en zal deze uiteindelijk meer opslagruimte verkrijgen, lichtjes versnellen en verbeteren.

Dit jaar heeft MacPaw, het bedrijf achter CleanMyMac, versie 3.0 van deze krachtpatser op de markt gebracht. Deze is nog slimmer dan zijn voorganger en werkt bovendien erg prettig en soepel. De gebruikersinterface ziet er erg gelikt uit voor OS X Yosemite en is eenvoudig te bedienen in het Nederlands.

Dankzij CleanMyMac worden onderdelen van je systeem zoals het cachegeheugen, logbestanden en achtergebleven bestanden van verwijderde programma’s verwijderd. Daarnaast zoekt CleanMyMac 3 naar taalbestanden die bij applicaties horen. Omdat bepaalde talen zoals bijvoorbeeld Chinees of Spaans voor jou overbodig zijn kun je deze door de applicatie definitief laten verwijderen. Hierdoor bespaar je een hoop opslagruimte en zal de applicatie sneller opstarten. Uiteraard vraagt de applicatie altijd toestemming om bestanden te verwijderen.

voorbeeld cleanmymac 3

Applicaties volledig verwijderen met CleanMyMac 3

Het is vaak moeilijk om bepaalde applicaties en dashboard-widgets te verwijderen van je Mac. Met behulp van CleanMyMac kun je dit eenvoudig doen en heb je in een mum van tijd een applicatie verwijderd van je Mac. iOS updates, apps en de prullenmand wordt met één druk op de knop definitief verwijderd van je Mac.

Wanneer je foto’s synchroniseert met een iPhone, iPad of iPod Touch worden deze verkleind en bewaard op je Mac. Doorheen de jaren wordt neemt deze map enorm veel ruimte in beslag. Via CleanMyMac kun je hem eenvoudig doorzoeken en legen. Uiteraard zijn er een hoop applicaties die je Mac opruimen, maar CleanMyMac is veruit de beste en compleetste. CleanMyMac zal geen noodzakelijke systeembestanden verwijderen, wel is het aan te raden goed te lezen en bekijken wat CleanMyMac wilt verwijderen alvorens je dit gaat doen. Ondanks de 'negatieve' reputatie is CleanMyMac een prima applicatie die je één keer in de zoveeltijd uitvoert, CleanMyMac is in de loop der jaren grondig verbeterd en is niet meer te vergelijken met eerdere (beginnende) versies van de software die af en toe wel voor problemen zorgde.

Clean My Mac 3

Extra gegevens raadplegen dankzij CleanMyMac 3

Via de menubalk kun je CleanMyMac indien gewenst snel raadplegen, vanuit hier kun je de scan starten, maar ook je opslaggegevens van je harde schijf bekijken, prullenmand en batterij controleren, maar de handigste optie is het geheugen. Via één klik kun je jouw tijdelijk Mac geheugen (RAM) opruimen zodat er meer ruimte vrijkomt zodat applicaties soepel kunnen lopen.

CleanMyMac 3 is gratis te downloaden om kennis te maken met de app, maar heeft slechts een beperkt aantal functies en kan niet je gehele Mac opruimen. De volledige versie kost €39,95 (inclusief alle updates voor de 3e versie van CleanMyMac). Klik hier om CleanMyMac aan te schaffen.


 • floopiedoopie

  22 mei 2015 om 17:27

  CleanMyMac 3 om je Mac fit te houden… Zijn jullie nou helemaal betoeterd? Of moet ik beter zeggen: Gesponsord door MacPaw, de makers van cleanMyMac?

  Er is maar één uitleg die al lang geldig is:
  – Bij al die tools komt het op hetzelfde neer: ze ruimen bestanden op die helemaal niet weg hoeven, wat dus zelden tot nooit nut heeft, maar hebben ook de neiging om te veel weg te gooien, waarna OS X en de software erop ineens raar kan gaan doen… De kans dat je er baat bij hebt is dus vele malen kleiner dan de kans dat het de boel verstiert… En daarom zal bijna niemand met een beetje verstand van OS X dergelijke software aanbevelen…

  – Elke doorwinterde Mac gebruiker weet dat hij dit soort software totaal niet nodig heeft.

  – Het grootste probleem met alle schoonmaaktooltjes is dat ze pretenderen voor leken te zijn gemaakt, terwijl het eigenlijk tools voor professionals zijn. Dat is fout, als je een dieetpil kunt slikken, wil dat nog niet zeggen dat je ook een liposuctie kunt uitvoeren! Blijf dus van die scalpels af als leek!

  – Als je niet weet wat je Mac nodig heeft: niks doen. OS X houdt zichzelf redelijk goed schoon. Alleen je prullenmand geregeld legen volstaat doorgaans. En als je harde schijf te vol is (dat kan eigenlijk alleen maar als je veel met foto’s en video doet), dan moet je daar natuurlijk gaan opruimen. Maar het is allemaal heel logisch.

 • Jaap de Vries

  22 mei 2015 om 17:33

  Nou ik gebruik CleanMyMac al jaren en naar volle tevredenheid hoor.
  Vind het een prima stukje software dat mijn SSD netjes opgeruimd houd.

 • Stefan Alen

  22 mei 2015 om 17:39

  Ik gebruik CleanmyMac al jaren en nooit eigenaardige dingen mee tegen gekomen. Werkt altijd vlot en netjes. Er zijn ook mensen die zeggen dat je het huis nooit hoeft te dweilen of stof te vegen. je merkt het toch pas na enkele jaren…..
  Succes.

 • HooijmansNL

  22 mei 2015 om 17:45

  Dat kan ik wel erg goed gebruiken hier!
  Wij hebben meerdere Macs die eens grondig schoon gemaakt moeten worden… En dan bedoel ik zowel van de binnen- en buitenkant ;-)

 • floopiedoopie

  22 mei 2015 om 17:46

  De beste manier om je Mac schoon te houden is nog altijd een licht vochtig doekje.

 • Frank

  22 mei 2015 om 17:49

  pffffff…… waarom? Dit OSX is prima zelf in staat om zichzelf te onderhouden.

 • menno

  22 mei 2015 om 17:54

  Allemaal onzin. OS X voorziet hier zelf in.

 • Eric

  22 mei 2015 om 17:54

  OS X maakt zich zelf inderdaad schoon, maar CleanMyMac is veel meer dan dat. Ruimt e-mail bijlagen op, prullenmanden, cache (doet OS X niet altijd zelf!), systeemtalen die je nooit gebruikt, RAM-geheugen, geeft grote en oude bestanden weer en vooral niet te vergeten: de un-install tool om apps definitief te kunnen verwijderen. Jullie kunnen beter het artikel lezen voor je mening geeft, daar staat duidelijk in waarom ‘CleanMyMac’ oke is. CleanMyMac is CCcleaner, Appzapper, en dergelijke in 1, die installeren we wel allemaal, maar CleanMyMac niet.

 • Rob Lieskamp

  22 mei 2015 om 18:00

  Ben het niet eens met Frank zijn statement: “OSX is prima zelf in staat om zichzelf te onderhouden”

  Daarvoor heb je echt wel beetje hulp nodig van CleanMyMac bij nodig om oude mail attachments, oude ios versies, overbodige talen, oude applicaties, etc te verwijderen.

  Kortom OS X ruimt echt niet zelf alles op hoor!

 • Ief

  22 mei 2015 om 19:04

  Uiteraard ruimt OSX zichzelf niet op. Super ergerlijk om reacties te lezen als: “de beste manier om je mac schoon te houden is nog altijd een licht vochtig doekje.” Het lijkt erop dat zo’n mensen hun mac niet dagelijks gebruiken… Iets meer kritische zin naar je eigen computer en naar een bedrijf als Apple toe a.u.b.

  Apple maakt heel goede hardware & software – overigens veel te prijzig – maar dat maakt hen niet onkwetsbaar, onfeilbaar, heilig, … Volstrekt belachelijk om je mac zo te aanbidden. Als je je computer écht gebruikt, verzamelt je allerlei rommel die je mac alleen maar vertragen. Oude cachebestanden opruimen, kan dan heel heilzaam zijn. Net zoals je schijfbevoegdheden herstellen, en zo.

  Veel succes gewenst met je vochtig doekje. Sinds ik Clean my mac gebruik (bedankt voor de tip destijds), loopt mijn iMac terug vlot en starten apps snel op. En ook terug een stabiele mac.

 • Pieter

  22 mei 2015 om 19:16

  “In samenwerking met MacPaw…”

  Uitverkoop bij Appletips?

  Valt me wel een beetje tegen, jongens….

 • Richard IJzermans

  22 mei 2015 om 19:31

  @pieter: In inderdaad in samenwerking met…
  We geven drie licenties weg, waar we overigens zelf om hebben gevraagd.

  Als wij niet tevreden waren geweest over het product CleanMyMac dan hadden we het ook gemeld.

 • Pieter

  22 mei 2015 om 19:39

  Ik ga meteen meedoen zodra jullie OS X virusscanners gaan weggeven hier…

 • Ad

  22 mei 2015 om 20:14

  Ik gebruik CleanMyMac al een paar jaar en geen problemen ermee gehad.

 • Dirk

  22 mei 2015 om 21:37

  Ik gebruik ook al enkele jaren clean my mac, vooral om mijn apps te verwijderen en cache bestanden op te ruimen om de zoveel tijd, scheelt echt wel. Heeft OS X nog nooit voor mij gedaan ;-) de nieuwe versie heb ik ook aangeschaft enkele weken geleden, ben er zeer tevreden mee, ze hebben er dit keer echt veel aandacht aan besteed. Jammer dat een groot bedrijf die best wel de reclamemarkt domineren zo slecht worden neergezet door jullie…

 • MacMiep

  22 mei 2015 om 22:51

  Mac OS X is een BSD UNIX systeem onder de motorkap. UNIX houdt zichzelf schoon. Het is geen Windows!
  Wil jij voor 2Gb aan harde schijf winst het welzijn van je Mac in handen van zo’n programma leggen? Ga je gang. Mij s.v.p. niet mailen met problemen. Ik antwoordt niet meer op zulke vragen.

 • wolkje

  23 mei 2015 om 10:45

  Sinds ik CleanMyMac gebruik wast mijn Mac witter dan wit!

 • pierre

  23 mei 2015 om 11:03

  Dit programma heeft mijn systeem een keer helemaal verziekt.
  Ik zou zeggen, google eens op dit programma.
  En je zal echt veel problemen vinden.

 • pierre

  23 mei 2015 om 11:08

  De positieve reacties hierboven zijn ook totaal niet geloofwaardig voor mij.

 • Jan

  23 mei 2015 om 11:08

  de eerste versies van CleanMyMac waren echt een ramp, maar sinds begin 2014 leveren ze echt goed werk. De app is slim, werkt gewoon perfect en verwijderd niet zomaar dingen. Wel moet je goed in de gaten houden wat hij verwijderd, maar dat moet je ook bij andere gratis software apps doen.. Ik ben het eens met appletips, cleanmymac is meer dan systeembestanden opruimen en daar besteden ze ook aandacht aan. Jullie moeten de vooroordelen opzij zetten..

 • puppetji

  23 mei 2015 om 11:50

  Het systeem van een Mac moet wel degelijk grondig opgepoetst worden elk voorjaar. Doen we met onze woonplaats toch ook?

  Dankzij het jaarlijks grondig oppoetsen met CleanMyMac heeft mijn Mac terug meer opslagruimte verkrijgen, is lichtjes versneld en verbeterd of anders gezegd: voelt terug als nieuw uit de doos!
  Kopen dus die CleanMyMac!

  (ps aan MacPaw en Appletips: hoe kan ik nu een vergoeding voor mijn reclamebijdrage als tevreden gebruiker in ontvangst nemen?)

 • floopiedoopie

  23 mei 2015 om 12:11

  waarom worden hier posts gewist?
  Is dit een website onder communistisch beheer?

 • Wesley Fabry

  23 mei 2015 om 12:16

  Worden geen post gewist, iedereen mag zijn mening hebben over CleanMyMac. Het is aan de gebruiker om te oordelen, wij zijn tevreden en dat mogen we gerust zeggen met onze ervaring.. OS X ruimt zichzelf inderdaad op, maar met CleanMyMac kun je dit proces direct activeren en heb je de mogelijkheid om extra rommel van je Hard Disk te verwijderen. Bovendien doet CleanMyMac veel meer dan opruimen, denk aan bijlagen, ram-geheugen, etc. Zoals we uitleggen in het artikel..

 • Ronny

  23 mei 2015 om 16:26

  Clean My Mac is voor mij gewoon een clean install. Gratis en voor niks, maar het kost je wel een hele hoop tijd.
  Natuurlijk is het artikel een gesponsorde mededeling. Maar ja, tegenwoordig is alles op internet toch altijd gratis maar toch moet dat betaalt worden.

 • Rai

  23 mei 2015 om 18:28

  @ Ronny,

  Dat zal wel zo zijn, maar het mag niet ten koste van de onwetend-Mac-beginners.

 • MacMiep

  23 mei 2015 om 20:52

  @Rai: Precies.
  Ik heb het idee dat hier een bekend fenomeen een rol speelt: geld. 
  Profiteren van onwetende nieuwe Macgebruikers die geswitcht zijn vanaf Windows en daar altijd clean-up software gewend waren.
  40 Euries voor software die niet nodig is. Gewoon even een herstart doet wonderen. Software die je niet meer gebruikt? Prullenbak.
  Grote programma’s hebben zelf de-installers. Meer info: http://www.thesafemac.com/the-myth-of-the-dirty-mac/
  Het feit blijft dat jullie hier mensen aansporen om voor hooguit 2Gig schijfwinst het welzijn van hun Mac in handen te leggen van een onnodig stuk software met een uiterst dubieuze reputatie.
  Maar dat zal dat fenomeen wat ik noemde wel zijn.

 • Jan

  23 mei 2015 om 20:57

  Ik ben al 10 jaar mac gebruiker en gebruik al enige tijd clean my mac zonder problemen. Bovendien gebruik ik de Mac prive, werk, enz, nooit problemen gehad. Maarja opeens heeft iedereen hier een mening, als negatief is zijn we er snel bij, maar zo veel positieve, laat staan een reactie, op de dagelijkse tips lees ik nooit..

 • Mondo

  23 mei 2015 om 21:06

  Ik ben al vijftien jaar gebruiker van een Mac en ik heb op die hele tijd nog nooit één cleaning tooltje gebruikt.
  If it ain’t broke, don’t try to fix it.

  Het is geen Windows. Hoe minder je prutst aan je Mac, hoe minder problemen.
  Stop met tweaken en opruimen en gebruik je computer gewoon.

 • Berend

  23 mei 2015 om 21:12

  Hoe komt het toch dat als er positieve ervaringen over een product worden gemeld, in dit geval CleanMyMac, er altijd azijnzeikerds zijn die het beter menen te weten? Onder het mom van theoretisch geneuzel zelfs twijfelen aan de praktische (positieve) ervaringen van gebruikers, dat is toch de arrogantie ten top? Na gebruik van CMM werkt mijn Mac gewoon weer wat sneller, heb ik weer meer diskruimte etc. Dit is een aanwijsbaar gegeven en ik ben er blij mee!!!

 • wolkje

  23 mei 2015 om 21:32

  @Berend: hoe komt het dat er altijd hardnekkige Mac OSX gebruikers zijn die blijven denken opruimtools nodig te hebben? Onder het mom van theoretisch geneuzel twijfelen zij chronisch aan de negatieve ervaringen die genoeg te lezen zijn in topics op fora.
  En hoe komt het dat ik al meer dan 10 jaar geen CMM nodig heb en mijn Mac nog steeds even snel als in het begin werkt?
  Dit is een aanwijsbaar gegeven waar ik blij mee ben.

 • MacMiep

  23 mei 2015 om 23:39

  De negatieve reaguurders baseren zich op technische feiten.
  Plus: Je moet ze de kost geven die mij gemaild hebben om hulp omdat ze zo nodig CMM moesten gebruiken. Ik help ze niet meer. En dan begin ik nog niet over de ramp draadjes op diverse fora.

  En opruimen? Ben je zelfs soms te beroerd om regelmatig je Prullebak te legen?
  2Gigabyte diskruimte winst is voor een 1 TB schijf (zo’n beetje standaard) peanuts. Daarvoor heb je het niet ook. En van dat “sneller”, dat is psychisch, daar heb je CMM niet voor nodig. Herstart es wat vaker.

  Ps: gebruik legale software, scheelt een hoop ellende.

 • Ief

  24 mei 2015 om 12:28

  OSX is een geweldig besturingssysteem, veel stabieler en beter dan Windows. Het onderhoudt en herstelt zichzelf, dat klopt. Maar perfect is het niet. Problemen kunnen gebeuren: je mac kan na verloop van tijd trager worden, apps heel traag opstarten, … Daarvoor is Clean my Mac handig, je mac zal terug vlot lopen.

  De processen die Clean my Mac uitvoert, vind je sowieso terug bij je hulpprogramma’s of kan je via Terminal uitvoeren. Ze zijn dus standaard in je mac aanwezig en niet schadelijk. Wat de tegenstanders hierboven beweren, klopt niet. De onderhoudsprocessen zijn niet schadelijk, al moet je er wel bedachtzaam mee omspringen.

  Als je problemen hebt: het kan geen kwaad om tools als Clean my mac te gebruiken, … Als je er niet voor wil betalen: er bestaan gratis alternatieven als Onyx. En al de onderhoudsprocessen kan je sowieso allemaal uitvoeren via hulpprogramma’s of terminal. Gratis en voor niets. Maar via Clean my Mac is het handiger.

  Ik gebruik geen illegale software en heb een gloednieuwe iMac met 24 GB Ram en voldoende vrije ruimte op mijn HD. Op het internet lees je eigenlijk veelal erg positieve reviews over Clean my mac. Ik begrijp het probleem niet.

 • piet

  24 mei 2015 om 12:33

  ik sluit me 100% aan bij : LEF
  je computer wordt er sneller door daarom gebruik ik het al jaren ( dit valt vooral op voor mensen die veel downloaden via torrents ) en dit lost de mac zelf niet op.

 • Mondo

  25 mei 2015 om 10:29

  De enige Macs die ik ken die trager worden (en ik heb er al massa’s onder handen gehad voor allerlei problemen), zijn toestellen waar er problemen waren met fouten op de harde schijf (of SSD). Meestal gaat het dan over “invalid block counts”.
  Dat herstel je met je schijfhulpprogramma.
  Clean my Mac zit meer tussen je oren dan op je computer. Maar goed, als je wil geloven dat je auto beter rijdt als je elke avond even de deuren openzet om hem te laten luchten, dan moet je dat maar doen zeker?

 • Jesse

  25 mei 2015 om 19:12

  Normaalgesproken ben ik per definitie tegen deze soorten software. Toch even gedownload om te kijken wat het eventueel zou kunnen opruimen.

  24,32 GB die ‘geschikt’ is om te verwijderen. Op mijn al redelijk volle 500GB schijf klinkt dit toch wel erg verleidelijk moet ik zeggen :(

  Waar ik vooral van opkeek waren de kopieën die iPhoto schijnt te bewaren. Foto’s die horizontaal zijn geïmporteerd, worden omgedraaid en weergegeven. De ‘originelen’ zweven echter wel ergens op je schijf en kunnen dus gemakkelijk verwijderd worden denk ik.

  Wat is nu wijsheid? Aan de ene kant kan ik mijzelf niet voorstellen waarom een bedrijf zoveel moeite zou willen steken in het verkloten van Macs, maar toch durf ik het (nog) niet aan om de gegevens te verwijderen..

 • Mondo

  25 mei 2015 om 20:09

  Ik moet er wel bij zeggen dat je met Clean my Mac wel meer plaats kan maken op je harde schijf. Maar let op wat je weggooit. CMM heeft bijvoorbeeld ook een mapje “big and old”, maar dat wil niet zeggen dat je dat weg wil gooien.
  Maar sneller? Nee, dat wordt ie er niet van.

 • macboekje

  26 mei 2015 om 3:43

  Ook ik gebruik CleanMyMac al geruime tijd zonder één enkel probleem. Ik doe het om ruimte te winnen. Kennelijk ruimt OSX zelf niet alles op, want CMM maakt altijd weer ruimte vrij. En al zijn dat soms enkele GB’s, op mijn harddisk van 500GB is dat de moeite waard.

 • Nick Seamore

  27 mei 2015 om 19:34

  Één grote doffe ellende die mij vele uurtjes heeft gekost om de boel weer fatsoenlijk draaiende te maken omdat het te veel had gecleand!

  DuckDuckGo maar eens over deze rampen app.

 • Tom

  28 mei 2015 om 7:00

  OS X cleaned zichzelf?
  Hoe kan het dan dat mijn 5K mac toch steeds langzamer wordt ondanks dat ik:
  – om de dag opnieuw opstart
  – elke dag mijn prullenmand leeg
  – regelmatig de cookies verwijder
  – regelmatig de cache leeg
  – regelmatig schijfbevoegdheden herstel
  – regelmatig de harde schijf laat controleren en eventueel herstel

  Het is wat verwarrend dat zoveel professionals elkaar hier tegen spreken.

 • Martine

  29 mei 2015 om 14:57

  Bijzonder verrassend dat een artikel over CleanMyMac zoveel (agressieve) reacties teweeg brengt. Jongens (en meisjes ook), je MOET niets met CMM. Staat nergens dat het door je strot wordt geduwd. Heb je er slechte ervaringen mee, prima. Deel dat dan ook (hetzij op lichte neutrale toon). Goede ervaringen mogen óók gedeeld worden maar eerlijk gezegd ben ik halverwege de “discussie” naar beneden gescrolled omdat de berichten herhaling op herhaling waren, omdat de positieve berichten worden afgeschoten door de negatieve.

  Ikzelf heb alleen maar positieve ervaringen met CMM. Ik beschouw mezelf niet als doorgewinterde Mac gebruiker, maar handig genoeg om een heel eind te komen. CMM ervaar ik een prima programma om gecentraliseerd weer te geven waar ik ruimte kan besparen. En dat doe ik dan ook frequent. Ben nog nooit tegen problemen aangelopen, aangezien ik bij elke “delete” wel mijn gezond verstand gebruik. En gezond verstand is sowieso wel handig bij het gebruiken van een Mac. Bij het gebruiken van elk besturingssysteem trouwens.

  Heb de CMM 3 nog niet aangeschaft omdat ik tegen de prijs aanhik. Ben nog niet vergeten wat ik voor CMM 2 heb betaald en heb er op dit moment niet weer EUR 40,00 voor over aangezien versie 2 voor mij nog prima voldoet. Ik zeg natuurlijk geen “nee” tegen het winnen van een licentie, dat terzijde.

  Lang verhaal kort: laten we ieders gefundeerde mening respecteren. En met gefundeerd bedoel ik andere dingen dan “het schoonhouden van een Mac doe ik met een doekje”.

  Fijn weekend!

 • pixel

  29 mei 2015 om 17:24

  @martine je kan de 3e versie met 50% korting kopen als je de 2e versie hebt. Onderaan de volgende pagina klikken op ‘upgrade now’. http://go.appletips.nl/cleanmymacstore

 • Mondo

  2 juni 2015 om 9:28

  @Tom: Hardwareproblemen.

 • HTL

  2 juni 2015 om 23:17

  Is deze veilig voor je computer, ik heb nu 3 jaar een iMac . Nog nooit problemen gehad , alleen soms lijkt hij wat trager te worden.

 • Eric

  6 juni 2015 om 9:54

  Bij de aankoop van mijn I-Mac eind 2012 had men me verteld dat ik niets hoefde te doen wanneer het zou gebeuren wanneer de Mac traag zou opstarten. We zijn nu bijna drie jaar verder, ondertussen al een tweetal opwaarderingen gehad, Mavericks, Yosemite. Ik merk nu dat de Mac met de dag trager opstart. Twee minuten kan het soms duren. Al die programma’s van Clean My Mac en andere rotzooi (?) vertrouw ik niet, heb destijds genoeg ‘geleden’ onder Windows. Ik begin eraan te twijfelen of een Mac beter is dan een Windows computer……Wat staat er op mijn I-Mac, enkele foto’s, documenten, geen muziek, geen films. Hoe kan ik terugkeren naar een Mac die normaal opstart? Is één keer binnen geweest in een Switch winkel omdat hij zo traag opstarte, maar dit heeft niets verholpen. Of moet ik toch buigen voor ‘Clean My Mac’, of moet ik terugkeren naar een Windows computer…….Mijn Mac betreft een iMac (21,5 inch-Late 2012), geheugen 8 GB, 1600Mhz DDR 3, opstartschijf Macintosh HD. Videokaart NVDIA Geforce 640M 512 MB, het serienummer is C02JPDCCPDNCR, stilletjes aan verlies ik het vertrouwen in Apple……….

 • Nick Seamore

  9 juni 2015 om 10:12

  @Eric: Al eens gekeken wat er allemaal opstart aan apps, hulp apps van apps die je misschien in het verleden hebt geïnstalleerd? Ik zelf heb een late 2012 Mac mini en die loopt nog steeds als een zonnetje. Wel intussen een ssd en 16GB erin gezet maar dat was alleen omdat ik steeds meer apps open had en veel renderwerk doe op de ssd maar voor die tijd zat er maar 4GB in en liep Yosemite ook prima, kon alleen minder dingen tegelijk doen maar dat is logisch. Er moet dus toch echt iets mis zijn in jou Mac. Voor mij geld in ieder geval “nooit meer een windhoos machine in mijn huis”!

 • Thomas

  10 juni 2015 om 0:31

  Ik krijg de indruk dat de discussie op dit moment zeer inefficiënt verloopt omdat de voor- en tegenstanders van gebruik van CleanMyMac het over verschillende dingen hebben en nogal langs elkaar heen praten.

  Zoals al een aantal keer genoemd bevat OS X inderdaad een groot aantal onderhoudsscripts en ‘trucjes’ om achter de schermen je Mac schoon te houden. En alleen hiervoor zou je dus geen aparte applicatie als CleanMyMac hoeven te installeren. Hier hoeven we denk ik verder geen discussie over te voeren.

  Echter, doet CleanMyMac een aantal dingen die OS X niet doet. En die voor de gemiddelde tot gevorderde gebruiker niet zo makkelijk zelf zijn uit te voeren (tenzij je terminal volledig beheerst en regelmatig je systeemmappen doorzoekt op bestanden waarvan je als expert weet dat deze weg kunnen.)

  Hierbij moet je denken aan:

  – makkelijk zien welke processen allemaal opstarten wanneer je Mac opstart (en welke launchagents draaien) en deze uitschakelen en/of verwijderen.
  – applicaties volledig verwijderen, inclusief bestanden uit systeemmappen die niet worden verwijderd wanneer je de applicatie naar de prullenbak sleept.
  – het verwijderen van alle taalbestanden van de talen die je niet gebruikt uit alle applicaties (dit scheelt behoorlijk wat schijfruimte)
  – verborgen kopieën van foto’s die geroteerd/bewerkt zijn in iPhoto makkelijk opsporen en verwijderen (kan zo een paar GB schelen)
  – zoeken naar resten van applicaties die nog horen bij een oude versie van deze applicatie of van een vorig OS X.
  – makkelijk zien welke bestanden veel schijfruimte innemen en al lang niet meer geopend zijn.
  – zien welke bijlages uit Mail veel ruimte innemen en eventueel verwijderen
  enz.

  Regelmatig je Cache legen hoeft inderdaad niet. Maar we kunnen het toch wel eens zijn dat ieder bestand of proces dat opstart op je Mac dat onnodig is er 1 te veel is, of niet? Wie programmeert weet dat je altijd probeert om de code zo “schoon mogelijk” te houden en er voor te zorgen dat er geen onnodige dingen in staan. CleanMyMac helpt gewoon een handje om onnodige bestanden te verwijderen en doet dit op plaatsen waar OS X dat zelf nog niet doet.

 • Nick Seamore

  10 juni 2015 om 9:27

  @Thomas: Hoewel ik erg slechte ervaring heb met Clean my Mac heb je hier een aantal punten waar ik het toch wel mee eens ben. Als je het programma op deze manier zou gebruiken kun je inderdaad niet veel kwaad uitrichten.

 • Joske

  16 juni 2015 om 12:47

  Als je toch iets wil doen: Onyx doet meer en is gratis !

 • Jos

  18 juni 2015 om 15:01

  Zonder dat ik mij in de discussie over Clean my Mac wil mengen (daar heb ik de kennis niet voor) valt het mij op dat dit artikel vrijwel bovenaan blijft staan. Volgens mij worden de andere onderwerpen in chronologische volgorde weergegeven. Wat is hiervan de reden?

 • P C Buchly

  18 juni 2015 om 20:58

  Ik zou graag in aanmerking willen komen voor een Clean my Mac 3.
  probeer versie even geprobeerd. Ziet er prima uit. Maar ik zou graag alles willen proberen, om zo een goede review op de site te plaatsen.

 • Huey

  19 juni 2015 om 20:05

  Ik installeer dit alleen als Oksana Kizikelova het persoonlijk komt brengen.

  ;)

 • GeorgeM

  20 juni 2015 om 17:52

  Positieve reacties over software zeggen per definitie weinig, zeker als het om software gaat die ‘onderhoud’ pleegt zijn negatieve reacties veel interessanter.

  Simpelweg omdat dit soort software je Mac mogelijk helemaal de soep in kan helpen, negatieve reacties waarschuwen je daar (gelukkig) voor.

  Dat Appletips zich leent voor een positief stukje over software met zo’n slechte reputatie zonder enige kanttekening lijkt me op zijn minst bedenkelijk. Of zijn jullie er honderd procent zeker van dat alle ellende die deze software in het verleden veroorzaakte ook echt tot het verleden behoort?

  Kan het schoonmaken van caches voor snelheidswinst zorgen? Ja, maar alleen als die caches corrupt zijn, en dat komt zelden voor. De rest zit waarschijnlijk inderdaad tussen de oren.

  En die caches zijn inderdaad ook makkelijk en gratis (!) te legen met Onyx.

  Met andere woorden, ook als CleanMyMac nu goed werkt is het nog steeds weggegooid geld.

 • macegerjeniet

  30 juni 2015 om 9:44

  Ik adviseer altijd aan mijn klanten om CMM te verwijderen. De kans dat dit je machine beter maakt is veel kleiner dan dat het dingen verkloot.
  Wil je een nuttig schoonmaak-appje? kijk dan eens naar Dr. Cleaner in de Mac App store.

 • Chefmonteur

  2 juli 2015 om 12:43

  @FloopieDoopie, Je hebt volkomen gelijk.. ook die artikelen over dart je met je defecte iphone naar dat bedrijf ergens in den bosch moet gaan.. is ook een vriendje vermoed ik. Dat zijn geen gecertificeerde bedrijven door apple, dus GEEN garantie meer na de reparatie daar!!

 • Gast

  3 juli 2015 om 4:50

  Sluit mij aan bij de kritiek. Ter aanvulling: ontwikkelaars zien het helemaal niet graag als andere programma’s met hun software gaan knoeien, vooral als dat voor gebruikers vervolgens problemen oplevert. Dat is iets waar ontwikkelaars ook niet of niet vaak rekening mee houden. Hetzelfde geldt voor Apple. Het gevolg is dat MacPaw op eigen houtje bestanden uit andere programma’s en locaties ter opschoning aanbiedt zonder te kunnen garanderen dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor deze programma’s. Het ligt in de natuur van software dat deze constant verandert. Het getuigt van behoorlijke arrogantie dat MacPaw meent te weten wat wel en niet weg kan. Zij moeten letterlijk van alles op de hoogte zijn zodat het geen problemen oplevert. Wil je dat vertrouwen uitspreken? Ik zeker niet.

  Ik gebruik nu sinds 7 jaar een Mac en ik heb nog nooit het heil gezien in dit soort hulpprogramma’s, terwijl ik ze natuurlijk wel heb geprobeerd. Je krijgt er hoogstens voor bepaalde tijd wat schijfruimte voor terug, eventuele snelheidsverbeteringen zijn empirisch niet overtuigend aangetoond en dus volledig anekdotisch.

  @Jesse: Apple heeft iPhoto nu eenmaal zo ontwikkeld dat oude foto’s achterblijven. Waarom zou je daarmee willen knoeien? Als je niet tevreden bent over het schijfgebruik van iPhoto, gebruik dan liever een alternatief.

 • louis lutgens

  15 juli 2015 om 21:11

  Floopie doopie heeft helemaal gelijk , allemaal flauwekul , mac houdt zichzelf schoon .Mensen die een Mac hebben en denken dat ze dit nodig hebben moeten eens nadenken of ze niet beter terug naar Windows kunnen gaan .

 • jan breedveld

  3 augustus 2015 om 12:19

  Ik reageer bijna nooit.
  Ik heb dit programma aangeschaft en gedraaid. Gewoon netjes gedraaid in de opruim modus. Na 1,5 jaar probleemloos gedraaid te hebben was mijn iMac opeens traagggggggggggggg. Daarnaast lag Safari helemaal overhoop. Overige programma’s werkten ook traag.

  Ik heb best wat ervaring met mac en weet echt wel wat ik doe, maar mijn ervaringen zijn bijzonder, bijzonder slecht.

  Uiteraard heb ik support gevraagd, maar adequete info kreeg ik niet.

  Wat wel tof is dat ik het geld deze week terugkrijg, dat dan weer wel.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!