4 juli 2017

Virusscanners om je Mac te beschermen

Gelukkig komen virussen, malware en overige kwaadaardige software niet al te vaak voor op een Mac. Toch is het oppassen geblazen en kan het voorkomen dat een Mac wordt 'besmet'. Gelukkig bestaan er een aantal goede virusscanners en antiviruspakketten voor macOS (OS X).

Virussen, malware en trojans komen vooral binnen op een Mac via applicaties die niet zijn gedownload uit de App Store. Denk hierbij aan de app Transmission die vorig jaar nog een ernstig lek had waardoor er ransomware op de Mac geïnstalleerd had kunnen worden. Ook bevat Flash vaak beveiligingslekken en kun je vreemde spam e-mails met links naar dubieuze sites ontvangen waarmee kwaadwillige software op je Mac willen installeren.

Heb je een anti-virusprogramma nodig?

Wanneer je verstandig omgaat met je Mac en geen illegale applicaties download en installeert is er vaak niets aan de hand. Daarnaast beschikt macOS Sierra standaard over een eigen "anti-virusprogramma". Dit wordt ook wel XProtect genoemd en is onderdeel van File Quarantine en GateKeeper in macOS (OS X). Apps van derde die niet worden vertrouwd worden onmiddellijk door macOS Sierra geblokkeerd en zul je via een omweg moeten activeren. Hierdoor kan er niet zomaar automatisch apps worden geïnstalleerd. Meer over deze beveiliging lees je hier terug.

Daarnaast controleert File Quarantine automatisch of de software voorkomt in een lijst met malware die bij XProtect bekend is. Zo ja, dan krijg je een waarschuwing te zien met de boodschap dat de software je Mac kan beschadigen. In geval van malware krijg je ook te zien om welke het gaat. Wie geen risico wil nemen kan altijd een virusscanner installeren. Het geeft je een gerust gevoel en controleert je Mac regelmatig op malware en adware.

De beste virusscanners voor Mac

In de Mac App Store en online zijn er een hoop anti-virus programma's te vinden. Helaas werken deze niet allemaal even zorgvuldig, hieronder vind je een overzicht van de drie beste virusscanners voor de Mac. We raden aan slechts één applicatie te installeren op je Mac, de functies en prijzen verschillen maar het einddoel is gelijk: je Mac beschermen.

Bitdefender Virus Scanner voor Mac

Een bekende in het rijtje virusscanners is Bitdefender. Gratis kun je beperkt je Mac beschermen met dit anti-virusprogramma. Voor een vast bedrag per jaar kun je jouw Mac uitgebreid beschermen. Bitdefender is in staat om automatisch virussen, trojans en andere malware te vinden en te verwijderen. Je hebt de keuze tussen een snelle of volledige scan. Verder kun je ook bepaalde mappen of bestanden controleren op infecties en heb je de mogelijkheid om automatisch je Mac dagelijks, wekelijks of maandelijks te scannen op infecties.

Bitdefender virusscanner

Vertrouwde bestanden, zoals de reservekopieën van je Mac of bestanden die al eerder zijn gecontroleerd en niet zijn gewijzigd worden overgeslagen bij het scannen. Hierdoor is de impact op de prestaties van je Mac minimaal. Met een simpele klik worden de malwaredefinities bijgewerkt en up-to-date gehouden. Bitdefende kun je gratis downloaden uit de Mac App Store en beperkt gebruiken. Via de app kun het abonnement afsluiten voor de volledige protectie. Bitdefender doet precies wat je wil, scannen op virussen en malware, maar is beperkt.

Intego VirusBarrier en Mac Premium Bundle X9

Wie opzoek is naar een uitgebreid pakket om zijn of haar Mac te beschermen kan de virusscanner van Intego aanschaffen. Voor een vast bedrag per jaar kun je één of meerdere Macs beschermen. De Intego Mac Premium Bundle X9 biedt bescherming en hoop extra's. Zo bevat deze een antivirus, anti-phishing en anti-spyware tools. Kun je gebruikmaken van een firewall-netwerkbeveiliging voor thuis/onderweg en beschikt deze over verschillende ouderlijk toezicht-opties waarbij je bepaalde websites en toepassingen kunt blokkeren. Ook worden vertrouwelijke en persoonlijke gegevens beschermd en kun je via de Mac Cleaner 'rommel' op je Mac snel verwijderen. Als extra krijg je een persoonlijke back-upsoftware om snel en eenvoudig je Mac te herstellen na een crash.

Intego X9, 1 van de betere virusscanners voor Mac

Uiteraard is het anti-virrusprogramma het meest interessant. Intego VirusBarrier biedt een antivirusbeveiliging voor Mac’s en scant bestanden telkens wanneer ze worden geopend om de Mac vrij te houden van malware. Dit gebeurd onmiddellijk en altijd zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Automatisch controleert Intego op updates en nieuwe Malware zodat je altijd beschermt bent. Niet alleen controleert Intego VirusBarrier op malware voor de Mac, maar detecteert ook Windows gebaseerde malware zodat je geen geïnfecteerde bestanden verspreidt naar vrienden, familie of collega’s op het werk. De tool is zelfs in staat om nieuwe malware te detecteren, waarvan nog geen signatures beschikbaar zijn gesteld.

Op de website van Intego kun je alle opties van dit pakket nalezen en kun je de virusscanner gratis beperkt uitproberen. De Intego X9 bundel is één van de meest complete virusscanners en is een aanrader om te gebruiken op een Mac ter aanvulling op de standaard macOS (OS X) beveiliging.

Klik hier voor meer informatie over de Intego virusscanner of om deze aan te schaffen. Op de website kun je tevens een gratis trail versie downloaden.

AVG AntiVirus voor Mac

Wie opzoek is naar een gratis virusscanner kan de AVG AntiVirus tool downloaden voor Mac. Voorlopig is deze nog gratis te gebruiken, maar wellicht gaat deze binnenkort ook een betaalde variant krijgen net zoals de Windowsversie. Via het 'Resident Shield' dat op de achtergrond draait worden alle bestanden gescand. Dit gebeurt telkens wanneer je een bestand opent, bewerkt, kopieert, etc. Net zoals bij Bitdefender en Intego kun je mappen, bestanden of een complete scan van je Mac uitvoeren.

AVG antivirus virusscanners

Het voordeel van AVG AntiVirus is dat deze een speciale optie heeft om alleen Potentially Unwanted Programs (PUPs) op te sporen en te controleren. Dit is software die je, zonder dat je dit weet, hebt geïnstalleerd. Wie niet in real-time zijn of haar Mac wil controleren kan dit uitschakelen en slechts enkele keren per week of maand de Mac scannen op virussen. Meer informatie over dit programma lees je hier terug, ook kun je deze hier gratis downloaden. AVG AntiVirus kan niets meer, maar ook niets minder, dan alleen maar scannen op malware en virussen.

Adware verwijderen op een Mac

Naast malware kun je ook last hebben van adware op een Mac. Wanneer je bij het bezoeken van websites last hebt van een een hoop ongevraagde pop-ups en advertenties dan kan dit wijzen op adware. Ook kun je bij het zoeken via zoekmachines stuiten op vage zoekresultaten en kan zelfs de zoekbalk in Safari of chrome worden omgetoverd tot een eigenaardige zoekmachine. Je zoekt dan niet via Google of Yahoo, maar via een vage website. Dit alles heeft niets te maken met de website in kwestie die je bezoekt, maar komt door een soort van SPAM die je via een (illegaal) gedownload bestand op je Mac hebt gekregen. Deze Adware is hardnekkig en moeilijk te verwijderen omdat deze de .plist-bestanden en overige instellingen zomaar kunnen wijzigen.

adware en malware verwijderen met anti-malware

Gelukkig is er de applicatie 'Anti-Malware', die deze vervelende adware kan verwijderen zonder gedoe. Deze app is alleen bedoeld om dit soort malware te verwijderen, maar werkt wel erg goed. Meer informatie over deze applicatie vind je hier terug.

Conclusie: Moet ik een virusscanner installeren op een Mac?

In principe heb je geen anti-virus of virusscanner nodig op je Mac. macOS en OS X zijn instaat zichzelf te beschermen mitt je altijd de meest recentste software- en beveiligingsupdates installeert. Daarnaast moet je slim en veilig met je Mac omgaan, geen dubieuze applicaties installeren, niets illegaals downloaden of vreemde websites bezoeken.

Wie graag een stok achter de deur heeft kan ter aanvulling een virusscanner installeren op zijn of haar Mac. Je kunt een gratis variant kiezen, maar het is aan te raden een volledig pakket zoals bijvoorbeeld Intego X9 te gebruiken. Hierdoor bescherm je niet alleen je Mac tegen malware, ook worden je persoonlijke gegevens beschermd en krijg je vele extra's.

Lees ook: Herkennen van phishing e-mailberichtenReacties


 • maddriver371

  24 februari 2017 om 12:30

  Sohos Anti-Virus, is gratis.

 • Mark

  24 februari 2017 om 13:35

  Een hele goede qua bescherming voor je mac zie ik hier niet terugkomen en dat is Eset Cyber Security Pro. Dit is zo’n beetje de beste beveiliging die je kunt hebben voor je Mac

 • Jan Berents

  24 februari 2017 om 13:36

  Hoe wordt over kpnveilig gedacht

 • Wesley Fabry

  24 februari 2017 om 13:38

  @jan helaas geen ervaring mee, misschien leden op https://genius.appletips.nl wel?

 • Jasper

  24 februari 2017 om 15:45

  Gebruik hier Norton op mijn zakelijke mac

 • ruurd

  24 februari 2017 om 17:45

  Waarom wordt clamav niet vermeld?

 • Hans

  24 februari 2017 om 18:54

  Hier ook ESET Pro op mijn iMac. Gewoon heel goed. Gebruik ESET Pro ook voor Windhoos 10.

 • Kees

  25 februari 2017 om 10:31

  Voor internetgebruikers, die XS4ALL als provider hebben, is gratis via XS4ALL F-Secure Safe te installeren.

 • Ronald van de Glind

  26 februari 2017 om 9:36

  KPN veilig is hetzelfde als F-Secure, ik gebruik hem ook. denk dat dit wel voldoende is.
  Is zeker niet de beste volgens de Consumentenbond.
  De Consumentenbond schrijft in een artikel het volgende over de noodzaak van een Virusscanner op een Apple computer

  “De ingebouwde beveiliging van Apple computers is wél adequaat genoeg dit in tegenstelling tot Window computers.
  Een losse virusscanner is dus niet noodzakelijk.
  Maar een gratis versie installeren is nooit verkeerd, want de bedreigingen nemen wel toe”
  Aldus de Consumentenbond.

 • Jasper

  26 februari 2017 om 10:12

  Gratis is niet gratis, een betalende variant is toch aan te raden. Intego ziet er goed uit en heeft wel interssante extra’s, eens uitproberen. Thnx!

 • Ton

  7 april 2017 om 16:44

  Sophos Antivirus free geeft ook een prima bescherming!

 • Jan Willem

  19 april 2017 om 9:22

  Het grote nadeel voor mij is dat bij ‘real-time bescherming’ mijn downloadsnelheid fors afneemt. Ik heb een 300Mbit snelheid en weet niet hoe dit uitpakt bij minder snelle verbindingen. Ik moet toegeven dat ik het alleen met Sophos heb uitgeprobeerd.

 • ElPol

  4 juli 2017 om 11:06

  ING Bankieren beveelt Sophos Anti-Virus voor Mac aan!

 • Piet

  13 juli 2017 om 22:31

  Malware krijgen ja klopt tegenwoordig is er veel en dit genoemde Anti- Malware werk tot nu toe goed.
  MAAR EEN VIRUS SCANNER INSTALLEREN ? zijn Julie wel lekker?
  Wij apple gebruiker moeten dit zeker niet installeren want als het wel zou bestaan, dan weet je er zelf niets van want apple zelf beheerd dat! je merkt niet dat er een Virus wordt weg gehaald Apple beheerd het Systeem ( met veiligheid update b.v).

  Dus dit moet je zelf nooit doen met een Virus scanner, te gaan installeren die dingen maken alleen maar zelf Virussen Dat is wat er gebeurt in de PC wereld en als je dan betaald dan worden ze weer verwijderd.

  Maar nu heb je een Mac gekocht en je geloof dit? neem dan van mij aan koop dan maar gewoon weer een PC kan je lekker elke week scannen ppff

 • Wesley Fabry

  13 juli 2017 om 23:22

  @piet als je het artkel gelezen had zag je dat het daar precies over gaat.

 • Marc

  11 augustus 2017 om 1:35

  Hoe kan het dat ik in de werkbalk van mijn Mac ineens een icoontje zag van buisplat reporter?
  Weet iemand wat dit is en of dit een virus is wat niet door Apple’s eigen Xprotect is ontdekt?
  Kan iemand mij adviseren wat te doen?

 • Marc

  11 augustus 2017 om 1:36

  Ik bedoelde natuurlijk BugSplat Reporter…

 • Wesley Fabry

  11 augustus 2017 om 8:20

  Geen idee, het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl
  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Jos

  4 oktober 2017 om 17:32

  Dit artikel komt van tijd tot tijd voorbij. Op zich goed, om mensen wakker te houden. In de Apple App Store zit een goede virusscanner, Bitdefender. Een gratis versie, die alleen on-demand scant, en een betaalde variant, de “Plus” die niet elk jaar betaald moet worden, maar eenmalig, en dan op alle macs mag werken onder dezelfde Apple ID. Die Plus-variant werkt on-access en updatet meerdere malen per dag. Weinig tot geen belasting, simpel en effectief – precies zoals een virusscanner moe zijn, naar mijn mening. En Bitdefender komt bij alle testen steeds weer als de beste/een van de allerbesten tevoorschijn.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!