20 augustus 2017

Standaard netwerkinstellingen van een Mac herstellen bij problemen

Het lastige van netwerkproblemen is dat ze op verschillende plaatsen binnen je netwerk kunnen ontstaan. Je Mac, router, switch, accesspoint, bekabeling of zelfs de netwerkinstellingen kunnen de boosdoener zijn. Wanneer overige computers en apparaten op het netwerk geen problemen ondervinden dan zijn vaak de netwerkinstellingen het probleem.

Op je Mac is het redelijk eenvoudig om alle netwerkinstellingen te herstellen naar de standaard instellingen. Alle netwerkinstellingen worden opgeslagen in property-lists (configuratie bestanden). Wanneer je deze bestanden verwijdert dan worden deze automatisch weer door macOS (OS X) aangemaakt met de standaardinstellingen.

Netwerkinstellingen herstellen

De configuratie bestanden worden opgeslagen in map:

Root ▸ Library ▸ Preferences ▸ SystemConfiguration

Netwerkinstellingen herstellen

Je kunt deze map openen door in Finder via de menu optie Ga ▸ Ga naar map of de toetscombinatie: shift⇧ + command⌘ + G. Plak in het venster wat nu verschijnt het onderstaande pad en klik op 'Ga'.

/Library/Preferences/SystemConfiguration

Automatisch wordt nu de map geopend. Alle netwerk gerelateerde instellingen van je Mac bevinden zich in de volgende vier bestanden:

Networkinterfaces.plist
preferences.plist
com.apple.airport.preferences.plist

Wanneer je deze 3 bestanden verwijdert en hierna je Mac herstart worden de configuratie bestanden automatisch weer opnieuw aangemaakt met de standaard (default) instellingen. Je zult dus je Mac opnieuw moeten aanmelden op het wifi-netwerk.

Let op! je raakt door het verwijderen van de configuratie bestanden ook eventuele ingestelde VPN, Bluetooth PAN en Thunderbolt (bridge) verbindingen kwijt. Door het verwijderen van de configuratiebestanden kun je uitsluiten dat je Mac (foutieve) netwerkinstellingen heeft uit het verleden, waaraan je niet meer hebt gedacht.

* Geupdate artikel







Reacties


  • Erik

    22 augustus 2017 om 10:36

    Ik heb de 3 bestandjes verwijderd. Opnieuw opgestart. Ik dacht dat ik m’n router PW opnieuw zou moeten opgeven. Dat hoefde dus niet, vreemd.

Een reactie toevoegen:



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!