7 september 2016

Gatekeeper uitgelicht

ScreencastGatekeeper op een Mac instellen en gebruiken

Met behulp van Gatekeeper worden alle applicaties die worden gedownload en geïnstalleerd op je Mac gecontroleerd. Deze functie is sinds OS X 10.8 Mountain Lion beschikbaar en zorgt voor een optimale beveiliging van macOS (OS X).

Gatekeeper is een service die op de achtergrond draait en wordt automatisch in werking gezet zodra je een nieuwe applicatie wilt downloaden, installeren of openen. Gatekeeper kent maar een paar instellingen die je terug kunt vinden via de systeemvoorkeuren van je Mac.

Gatekeeper instellen op een Mac

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Beveiliging en privacy'
• Klik op het tabblad 'Algemeen'

gatekeeper mac instellen

Klik onderin het venster op het hangslotje om de instellingen te kunnen aanpassen, hiervoor dien je je wachtwoord van je Mac in te voeren. Gatekeeper is onderverdeeld in drie opties namelijk: ‘Mac App Store‘, ‘Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is’ en ‘Elke willekeurige bron’. Kies één van de drie opties om toe te passen op je Mac. Hieronder lees je de functies van deze opties.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Betekenis van de verschillende Gatekeeper-opties

• Mac App Store

Alle applicaties die worden gedownload en geïnstalleerd vanuit de Mac App Store zijn veilig. Deze hebben een certificaat dat aantoont dat het programma veilig is. Hierdoor zullen deze zonder enige moeite worden geïnstalleerd op je Mac. Door deze optie te activeren kun je dus alleen applicaties installeren die beschikbaar zijn in de Mac App Store.

• Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is

Ontwikkelaars die hun applicatie niet aanbieden via de Mac App Store kunnen met behulp van developer ID certificering aanvragen voor hun applicatie. Bij het opstarten van een dergelijke applicatie zal met behulp van een controle worden geverifieerd of de applicatie door Apple is gecertifieerd. Als dit het geval is worden ze zonder enige moeite geïnstalleerd op je Mac. Wanneer je deze optie activeert kun je alleen applicaties installeren die je hebt gedownload vanuit de Mac App Store of gecertificeerd zijn door Apple.

• Elke willekeurige bron
Met deze optie ben je zelf verantwoordelijk welke applicaties je installeert en zal macOS (OS X) geen controle uitvoeren. Wanneer je deze optie activeert kun je alle applicaties installeren die je hebt gedownload vanaf het internet.

Vanaf macOS Sierra is het niet mogelijk om alle ontwikkelaars (elke willekeurige bron) toe te staan op je Mac. Dit kun je gelukkig terugdraaien en toch instellen. Klik hier voor meer informatie.

toch apps openen met gatekeeper

Niet gecertificeerde applicaties installeren

Wanneer je optie 1 of 2 hebt ingeschakeld krijg je soms de melding te zien dat je de applicatie niet kunt installeren omdat deze niet gecertificeerd is. Er is echter een trucje dat ervoor zorgt dat je een applicatie zonder certificering toch kunt installeren zonder hiervoor de algemeen instellingen van Gatekeeper te wijzigen.

Open het context-menu door met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op de applicatie en kies vervolgens voor 'Open'. Je krijgt een melding te zien met de vraag of je de App toch wilt openen en/of installeren. Daarnaast kun je ook via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Algemeen de app openen/installeren. Onder de instellingen van Gatekeeper vind je de melding ‘Het openen van app is geblokkeerd, omdat het programma niet van een ontwikkelaar afkomstig is waarvan de indentiteit bekend is’. Om deze toch toestemming tot installeren te geven volstaat het om op de knop ‘Open toch’ te klikken.

Lees ook: Nieuwe beveiligingsopties voor Mac App Store aankopenReacties


  • Jan Bos

    13 oktober 2016 om 16:59

    Ik gebruik Sierra en sindsdien kan ik geen programma’s van onbekende makers meer downloaden. De optie ‘elke willekeurige bron’ is er niet meer en er is weliswaar een optie om op een knop ‘open toch’ te klikken, maar dan gebeurt er niets. Is dat een bekend probleem?

  • Wesley Fabry

    13 oktober 2016 om 17:02

    @Jan dat klopt, dit kun je aanpassen. Check deze tip: https://www.appletips.nl/macos-ontwikkelaars-gatekeeper/

Een reactie toevoegen: