11 oktober 2016

macOS SierramacOS Sierra: Alle ontwikkelaars toestaan voor Gatekeeper

logo mac app store

Gatekeeper is een functie die al een tijdje meegaat in het Apple tijdperk. Echter vanaf macOS Sierra is er iets opmerkelijks gebeurd. Het is namelijk niet meer mogelijk om 'Alle ontwikkelaars' toe te staan in Gatekeeper.

Dit houdt in dat je alleen software op je Mac kunt installeren vanuit de Mac App Store of van ontwikkelaars die gecertificeerd zijn door Apple. Gelukkig kun je dit op verschillende manieren omzeilen. Gatekeeper is een service die op de achtergrond draait en wordt automatisch in werking gezet zodra je een nieuwe applicatie wilt installeren of openen.

Niet gecertificeerde applicaties installeren

Als een ontwikkelaar niet is gecertificeerd krijg je de melding te zien dat je de app niet kunt installeren. Je kunt dan door met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op de applicatie in het context-menu de optie 'Open' kiezen. Je krijgt een melding te zien met de vraag of je de App toch wilt openen en/of installeren. Daarnaast kun je ook via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Algemeen de app openen/installeren (meer info).

toch apps installeren gatekeeper

Alle ontwikkelaars toestaan voor Gatekeeper

Vanaf macOS Sierra is het standaard niet meer mogelijk om elke willekeurige bron toe te staan. Wil je toch gebruikmaken van 'Elke willekeurige bron' open dan Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s. Kopieer onderstaand commando en plak deze in een leeg Terminal venster. Druk op enter en vul direct het wachtwoord van je Mac in (het is normaal dat je dit niet ziet verschijnenen in Terminal) gevolgd door enter.

sudo spctl --master-disable

alle ontwikkelaars macOS sierra gatekeeper toestaan

Open nu  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Algemeen en klik onderaan op het hangslot om de instellingen te kunnen wijzigen. Vul je wachtwoord van je Mac in en schakel de optie 'Elke willekeurige bron' in. Vanaf nu kun je alle applicaties die je downloadt installeren, ongeacht deze gecertificeerd door Apple of niet.

Lees ook: universeel klembord gebruiken tussen macOS en iOS

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Mike

  21 september 2016 om 13:24

  Fijne tip, bedankt!

 • Felidae

  21 september 2016 om 16:07

  Direct aangepast, bedankt Wesley

 • Gerard Goedhard

  21 september 2016 om 21:40

  ,
  Om Open Office te kunnen installeren heb ik me suf gezocht en het tenslotte opgegeven. Deze tip is goud waard, dank.

 • Julian

  22 september 2016 om 10:52

  Fijne tip, ik begin een beetje bang te worden voor dit soort ontwikkelingen — nu kunnen we het nog uitzetten — maar hoe lang nog.

  lifesaver tip! thnx

 • Rien

  12 oktober 2016 om 8:01

  Ik heb na het lezen van dit artikel bij mijn systeemvoorkeuren gekeken. Maar daar bleek dat het wel mogelijk was om te kiezen voor ‘elke willekeurige bron’.
  M’n Mac draait versie 10.12 van macOS Sierra.
  Kan het zijn omdat ik die instelling ook al had onder Yosemite? In ieder geval heb ik het nooit aangepast.

 • Wesley Fabry

  12 oktober 2016 om 8:05

  @rien Het kan zijn dat je dat al eerder hebt aangepast. De optie was wel beschikbaar in voorgaande versies. Des te beter zo nu 👍

 • Marc Collet

  12 oktober 2016 om 10:17

  Ik begrijp niet waarom dit een fijne tip is. Het is toch juist heel prettig dat een ecosysteem een systeem van vertrouwen is? Volgens mij moeten ontwikkelaars gewoon die certificering halen/kopen en vervolgens hun applicaties laten testen op malware en virussen. Je wilt niet weten hoeveel non-intrusive spyware er los op internet wordt aangeboden. Ik pleit voor het gesloten ecosysteem waarbij iedere ontwikkelaar GRATIS zijn apps kan indienen ter controle. Beleid moet dan wel enkel over security issues gaan en niet over vorm en functie. Dat is wel een aandachtspunt bij Apple omdat ze daar nogal rigide in zijn bij de App Store bijvoorbeeld.

  My 2 cents…

 • leon

  12 december 2016 om 22:58

  Top tip!!! thnx 4 sharing….

 • Monique

  2 februari 2017 om 18:02

  Superhandige tip, thx! Maar onhandig dat het eerst niet kon in Sierra🙁

 • davi

  8 februari 2017 om 12:02

  Ik heb niet de 3e optie: Sta elke willekeurige bron toe.
  Wat nu?

  Als ik op control druk en op de app, en dan ‘open’ doet hij et nog steeds niet.
  MacOS SIERRAversie 10.12.3

  Wie kan mij helpen?

 • Wesley Fabry

  8 februari 2017 om 12:05

  @davi in de tip staat net wat je moet doen om ‘Elke willekeurige bron’ te activeren.

 • davi

  8 februari 2017 om 12:27

  Ik kan het nu aanvinken maar krijg nog steeds de melding…… ik snap er niks van

 • davi

  8 februari 2017 om 12:44

  @Wesly dankjewel voor de tip. Ik kan het nu aanvinken. Alleen kan ik nog steeds het programma niet openen. Wat kan het dan zijn? Weet jij het?

 • Wesley Fabry

  8 februari 2017 om 13:11

  @davi heb je de Mac al eens herstart, kan ook aan de applicatie liggen? Eens opnieuw downloaden?

 • davi

  8 februari 2017 om 17:05

  @Wesly Computer heb ik zojuist opnieuw opgestart. Het programma werkt nog steeds niet. Opnieuw downloaden kan niet, het komt van mijn vorige computer af. Is er nog een mogelijk om de foutmeldingen te omzeilen?

 • Wesley Fabry

  8 februari 2017 om 17:07

  @davi dan mist de app vast nog wat belangrijke componenten. Helaas kan ik vrij weinig daarbij helpen. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • davi

  8 februari 2017 om 17:41

  @Wesley bedankt voor je hulp!!

 • Eline

  10 maart 2017 om 2:39

  Help please! Ik probeer al de hele avond en nacht software voor mijn nieuwe HP-printer te downloaden en dat lukt niet vanwege Gatekeeper. Ik probeer nu bovenstaande tip op te volgen, maar het gaat fout als ik in Terminal mijn wachtwoord moet intoetsen. Er staat namelijk een sleuteltje achter en dat kan ik niet veranderen. Wat moet ik doen? Ik ben ten einde raad, want ik kan dus nu nog steeds niet de systeemvoorkeuren aanpassen zodat ik de software kan downloaden. Dank!!

 • Wesley Fabry

  10 maart 2017 om 8:31

  @eline het is normaal dat je het wachtwoord niet ziet wanneer je typt in Terminal. Dat kun je wel activeren: https://www.appletips.nl/terminal-wachtwoord-sterretjes-activeren/ Daarnaast kun je ook zonder bovenstaande software installeren. Dit lees je bij ‘Niet gecertificeerde applicaties installeren’ terug: https://www.appletips.nl/gatekeeper-mac-info/

 • Eline

  10 maart 2017 om 12:07

  Fantastisch, Wesley! Zeer bedankt voor je snelle reactie. Het werkt. Ik ga kijken of ik de software/app dit keer wél kan downloaden. Fingers crossed… :-)

 • Wesley Fabry

  10 maart 2017 om 12:14

  @eline graag gedaan en bedankt voor je feedback 👍

 • Jos Schoemaker

  4 april 2017 om 16:03

  Hallo Wesly, goede tip. Vooral als je bij problemen met bijvoorbeeld Apple of KPN hen de mogelijkheid geeft om even “mee te kijken”. Bij mij verdwijnt de mogelijk na de installatie. Ik moet dus iedere keer als een “vreemd” programma installeer het terminalcommando uitvoeren, klopt dat?
  Gr. Jos

 • Wesley Fabry

  5 april 2017 om 10:58

  @Jos na een update kan het zijn dat je dit inderdaad opnieuw moet toepassen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!