Menu

18 februari 2015

Wachtwoord sterretjes tonen in OS X Terminal

terminal logo OS X

Wanneer je in OS X Terminal je wachtwoord moet in vullen omdat je bijvoorbeeld het ‘sudo’ commando uitvoert dan zal je merken dat er geen sterretjes verschijnen bij het intypen. Deze kunnen echter wel ontzettend handig zijn bij het intypen en geven een visuele feedback.

Standaard is de weergave van sterretjes uitgeschakeld onder OS X, wil je toch sterretjes zien dan is dat ook mogelijk. Hiervoor dien het visudo profiel aan te passen, volg hiervoor de onderstaande stappen.

Start OS X Terminal vanuit de map (Programma’s ▸ Hulpprogramma’s) en typ het onderstaande commando:

sudo visudo

Beweeg de cursor nu naar beneden tot de onderstaande regel:

Defaults env_reset

terminal-pwfeedback

Beweeg je cursor naar het eind van de regel en gebruik de a-toets om de ‘insert’ mode te activeren. Voeg nu aan de regel toe:

,pwfeedback

Nadat de regel is aangepast druk je op de escape toets om de insert mode te verlaten. Je kunt nu de wijzingen wegschrijven met met behulp van het VI editor commando: :wq gevolgd door de enter toets.

Je kunt de aanpassing controleren door bijvoorbeeld door het ls commando in combinatie met het sudo commando uit te voeren:

sudo ls

Doordat je eerder het sudo hebt gebruikt kan het voorkomen dat deze rechten nog zijn gecached en dat je geen wachtwoord hoeft in te vullen. Gebruik dan het onderstaande commando om de sudo cache leeg te maken:

sudo -k

Probeer hierna opnieuw:

sudo ls

terminal-sudo
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Jochen 18 februari 2015 om 11:21

  Dat is nu eens handig zeg…

 • Gweilo 18 februari 2015 om 12:06

  Inderdaad, een goeie tip, dank!

 • Nils Breunese 20 februari 2015 om 0:50

  Misschien wel aardig om te vermelden dat het tonen van die sterretjes meegluurders wel meer informatie geeft over je wachtwoord. Het weten van de lengte van een wachtwoord versimpelt het kraken van dat wachtwoord nogal namelijk.

 • hjlin 25 januari 2016 om 12:09

  Dank aan allen die gereageerd hebben: mijn “probleem” is hiermee opgelost!

Een reactie toevoegen: