29 december 2016

Mac: Wachtwoord wordt niet getoond bij invoeren in Terminal

Wanneer je in Terminal op de Mac je wachtwoord moet in vullen zal je merken dat er geen sterretjes of dergelijk verschijnen bij het intypen. Je wachtwoord moet je in bijvoorbeeld bij sudo-commando's invoeren omdat Terminal rechten moet hebben om een bestand aan te passen.

Veel Mac gebruikers denken dan dat het wachtwoord niet wordt ingevoerd, maar dat is niet waar. Standaard is de weergave van indicatie uitgeschakeld onder macOS (OS X) o.w.v. de veiligheid. Wie er moeite mee heeft kan gelukkig ook sterretjes laten tonen bij het invoeren van een wachtwoord. Hiervoor dien het visudo profiel aan te passen met behulp van Terminal, een handeling voor de gevorderde Mac gebruiker.

Sterretjes tonen bij invoeren van wachtwoord in Terminal

• Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Typ het onderstaand commando
• Vul daarna je wachtwoord in (je krijgt voorlopig nog geen feedback te zien)

sudo visudo

Beweeg de cursor (zwartegrijze blokje) nu naar beneden met behulp van de pijltoetsen tot de onderstaande regel:

Defaults env_reset

wachtwoord tonen in macOS Sierra

Beweeg nu de cursor naar het eind van de regel (de laatste letter wordt gemarkeerd), druk nu de A-toets in om de -insert-mode te activeren zodat je aanpassingen kunt maken. Voeg nu aan de regel toe (zie bovenstaande foto als voorbeeld).

, pwfeedback

Nadat de regel is aangepast druk je op de esc-toets om de insert-mode te verlaten. Je kunt nu de wijzingen wegschrijven met met behulp van het VI editor commando. Typ nu : wq en druk op enter. Vanaf dit moment worden er sterretjes getoond bij het invullen van je wachtwoord in terminal. Sluit Terminal volledig af en start daarna weer opnieuw op. Je kunt de aanpassing controleren door bijvoorbeeld door het ls commando in combinatie met het sudo commando uit te voeren:

sudo ls

Lees ook: De Mail applicatie sneller maken met TerminalReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!