1 juli 2017

10 tips om je iPhone of iPad sneller te maken

iPhone se

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat je iPhone of iPad trager wordt, zeker bij toestellen die ouder zijn dan twee jaar is dit vaak het geval. Het is natuurlijk ontzettend vervelend, maar is te wijten aan verschillende factoren. Met deze 10 tips kun je jouw iPhone of iPad sneller maken.

1: Ruim apps op die je niet gebruikt

Vaak hebben we te veel applicaties geïnstalleerd op onze iPhone of iPad. Wie een sneller toestel wil hebben doet er goed aan om apps die zelden tot nooit worden gebruikt te verwijderen.

2: Apps verversen op de achtergrond beperken

Applicaties hebben de mogelijkheid om te vernieuwen (verversen) op de achtergrond. Nieuwe informatie wordt opgehaald, maar dit is nadelig voor de batterij en snelheid van je iDevice. Het is raadzaam alleen de apps te activeren die je het meeste gebruikt. Dit kun je instellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Ververs op achtergrond ▸ schakel apps uit. Nieuwe gegevens worden dan alleen opgehaald wanneer je de app opstart/opent.

apps verversen op achtergrond

3: Onnodige data en gebruikte opslagruimte

Heb je video's, foto's, muziek, podcasts en bestanden op je iPhone of iPad staan die je nooit bekijkt of gebruikt dan kun je deze het beste verwijderen. Te weinig opslagruimte kan resulteren tot een trage iPhone of iPad. Uiteraard kun je de opslag optimaliseren voor foto's en muziek door gebruik te maken van iCloud-fotobibliotheek en iCloud-muziekbibliotheek. Daarnaast is het aan te raden regelmatig je safari geschiedenis en cookies te wissen via Instellingen ▸ Safari ▸ Wis geschiedenis en websitedata.

4: Ga zorgvuldig om met je locatievoorzieningen

Locatiebepaling zorgt ervoor dat een app je informatie kan sturen met betrekking tot je locatie. Veel apps willen graag deze informatie hebben, maar hebben ze niet altijd nodig. Ga daarom naar Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen. Bekijk de apps die toegang hebben tot je locatie, schakel deze uit wanneer dit niet nodig is. Kies anders voor 'Bij gebruik', dit zorgt ervoor dat de locatie alleen opgevraagd kan worden wanneer je de app gebruikt. Apps die 'Altijd' toestemming hebben mogen op ieder moment je locatie opvragen en verwerken.

5: Herstart je iPhone of iPad regelmatig

Tegenwoordig schakelen we zelden ons iOS-apparaat uit, hierdoor wordt deze bijna nooit opnieuw opgestart. Zelfs in deze tijd is het nodig dat een apparaat regelmatig opnieuw wordt opgestart. Onvoltooide processen die zijn blijven 'hangen' worden opgeruimd en alles wordt weer opnieuw gestart. Dit moet overigens niet dagelijks, maar één keer per week is wel aan te raden.

6: Herstel het werkgeheugen

De iPhone, iPad en iPod Touch beschikken over een werkgeheugen (RAM geheugen), dit is het geheugen dat het besturingssysteem (iOS) tot zijn beschikking heeft om taken te kunnen uitvoeren. Je iDevice regelt uiteraard zelf het werkgeheugen, toch kan het zijn dat je deze eens handmatig moet herstellen. Dit zal je vooral doen wanneer je iDevice traag functioneert of een bepaalde applicaties niet meer kunnen worden opgestart of voortdurend crashen. Klik hier voor de uitleg hoe je het werkgeheugen herstelt.

7: Verwijder oude berichten voor een snellere iPhone of iPad

Niet alleen applicaties, foto's en muziek nemen opslagruimte in, ook tekstberichten kunnen dit. Daarom is het raadzaam ééns in de zoveel tijd de overbodige gesprekken en berichten te verwijderen. Doe dit ook voor WhatsApp berichten en andere chatdiensten. Helaas kun je in de standaard Berichten applicatie geen archief downloaden van een gesprek, dit kan in WhatsApp wel (meer info).

berichten verwijderen voor iPhone sneller

8: Verminder animaties en bewegingen

Je iPhone en iPad maken gebruik van animaties en bewegingen bij het openen van apps, het ontgrendelen van je toestel of het aanpassen van instellingen. Deze kunnen je iDevice vertragen, gelukkig kun je de animaties eenvoudig uitschakelen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ schakel 'Verminder beweging' aan. Ook kun je dit speciale trucje toepassen om je iPhone of iPad sneller te maken.

9: Installeer de laatste versie van iOS

Vaak wordt gezegd dat je de nieuwste iOS versie je iPhone of iPad trager maakt, echter is dat meestal niet het geval. Het opstarten van het toestel kan inderdaad langer duren, maar vaak starten de apps sneller op en verlopen de handelingen soepeler. Echter is vaak de eerste versie van een nieuwe grote software-update (bijvoorbeeld iOS 10.0) vaak trager op een ouder toestel. Dit omdat Apple vaak de tijd nodig heeft om alles te optimaliseren, vanaf de xx.1 versie (bijvoorbeeld 10.1) is dit verholpen en werkt iOS iets sneller. De nieuwste versie van iOS kun je installeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update.

10: Herstel je iPhone of iPad en installeer als nieuw

Wanneer je een nieuwe iPhone koopt zetten we vaak een reservekopie terug. Wanneer je dit jaar in, jaar uit doet bouw je onnodig een hoop data en gegevens op. Daarom is het aan te raden om eens je iPhone of iPad te herstellen en als nieuw te installeren. Dit houdt in dat je geen reservekopie terugzet. Dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Wis alle inhoud en instellingen. Volg daarna de stappen op het scherm en zorg ervoor dat je geen reservekopie terugzet.

Lees ook: Handoff uitschakelen voor een snellere iOS


Het achterlaten van commentaar is niet (meer) mogelijk.