Menu

17 december 2015

iOS 9iOS 9: Dichtbij-suggesties gebruiken in Kaarten en Spotlight

Kaarten logo apple

Opeens werd er door Apple een iOS 9 functie geactiveerd in Nederland en België met betrekking tot suggesties dichtbij je huidige locatie. Via de dichtbij-suggesties kun je zien wat er zoal in jouw omgeving te beleven valt.

Zo kun je restaurants en bars bekijken, maar ook uitgaansgelegenheden, attracties, winkels, etc. Een handige functie die al enige tijd beschikbaar was is verschillende landen, maar nu ook in Nederland. Hoe de functie werkt leggen we hieronder uit.

Logischerwijze kun je de optie raadplegen in de Kaarten applicatie, open de app en tik op het zoekveld, onmiddellijk krijg je onder de balk de dichtbij-functie te zien aan de hand van gekleurde cirkels, tik op eten, winkelen, plezier, etc. om de subcategorieën te bekijken.

Dichtbij-suggesties iOS 9

Zo kun je opzoek gaan naar Fastfood restaurants (eten), bioscopen (plezier), tankstations (reizen), bezienswaardigheden (reizen), etc. Op deze manier kun je altijd leuke dingen ontdekken, vooral handig als je op reis bent of in een stad waar je minder bekend bent.

Er zijn meer suggesties dan degene die Apple laat zien in de app, zoek je dus naar een apotheek dan krijg je ook suggesties voor apotheken te zien, zo kun je ook zoeken naar specifieke restaurants (Thais, Spaans), banken, attracties, dierenarts, etc. door te zoeken krijg je dus meer suggesties te zien.

Dichtbij-suggesties iOS 9 ipad

Ook kun je de suggesties raadplegen direct in Spotlight, hier worden de relevantste suggesties getoond die het beste bij je huidige locatie aansluiten.

De dichtbij-functie kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Zoeken met Spotlight ▸ schakel hier de optie ‘Kaarten’ uit.

Lees ook: Siri-suggesties (en nieuws) uitschakelen in Spotlight

Reacties


 • Daniël 17 december 2015 om 19:23

  Het idee is leuk, jammer dat bijvoorbeeld de ‘Benzine’ functie niet gelijk de prijzen laat zien zoals ze in mijn MKB app staan. En dat je niet via de officiële TomTom app kan navigeren vanuit de kaarten app is ook jammer. Zeker omdat Apple gebruik maakt van TomTom…

 • Melvin 18 december 2015 om 9:03

  Ik heb regio/locatie op België staan en ontvang Belgisch nieuws en bij mij is gisteren ook al deze functie geactiveerd

 • Wesley Fabry 18 december 2015 om 9:29

  Melvin, dat klopt, ondertussen ook in België geactiveerd. Even aangepast, bedankt!

 • Jouke Boorschen 18 december 2015 om 12:24

  Heerlijk al die tips hier op Appletips! Wat betreft bovenstaande functie: weet je ook hoe ik deze uit kan schakelen? Ik vind de resultaten vooralsnog niet zo nuttig. En de kleuren nogal opdringerig. Alvast dank voor de moeite!

 • Wesley Fabry 18 december 2015 om 15:16

  Jouke, dank je wel :-) je kunt ze in spotlight uitschakelen alleen als je alle (siri) suggesties uitschakelt, dit kan via deze procedure: http://www.appletips.nl/ios-9-siri-suggesties-uitschakelen-in-spotlight/
  In kaarten is het niet mogelijk ze uit te schakelen.

 • Henk Wolthuis 18 december 2015 om 15:27

  Is er ook bekend hoe je de ranking als bedrijf kunt beïnvloeden en/of de info van je bedrijf updaten? M.a.w. waar haalt Apple zijn info vandaan?
  Bv bij mijn bedrijf geeft hij geen recensies van tripadvisor aan terwijl die er wel degelijk zijn. Ook gaat het niet uit van het dichtst bijzijnde en zijn gegevens van bv gesloten bedrijven of van naam veranderde bedrijven niet actueel.
  Alvast dank voor de info

 • Wesley Fabry 18 december 2015 om 15:32

  Apple Maakt gebruik van de gegevens van Tripadvisor, Foursquare en Yelp. Beïnvloeden kan niet en waarom de recensies niet worden getoond is vreemd. Waarschijnlijk haalt Apple ze x aantal keer per dag/week/maand op, dat is onbekend. Wel kun je de gegevens van je bedrijf indienen via Apple’s eigen tool: https://mapsconnect.apple.com/

 • Fred 19 december 2015 om 9:38

  Vreemd, eerst stonden de ‘dichtbij’ voorzieningen er wel. Nu zijn ze ineens verdwenen? Alle functies staan aan maar ik krijg die niet meer te zien?!

 • Sieto 16 januari 2016 om 11:50

  Om te janken die app, winkels die al lang verdwenen zijn, niet bestaande pinautomaten, tankstations die “gesloten” aangegeven worden maar gewoon open zijn. Nutteloos gebruik van geheugen.

 • F. Geuzens 23 maart 2016 om 20:46

  Ik kan wel zoeken naar al die items maar die fel gekleurde cirkels zijn bij mij nergens zichtbaar, ook niet op mijn Watch terwijl de nodige opties toch aan staan volgens jullie tips …

 • Purdey 26 maart 2016 om 8:04

  Komt bij mij continu op Amsterdam uit zit ik toch echt niet hoe verander je dit?

 • wim Snoeren 13 juni 2016 om 19:39

  kan ik ook kaarten buitenland
  Bv vakantieland

 • Sebastiaan 4 juli 2016 om 14:29

  Hoe voeg je een restaurant (bijvoorbeeld) toe???

 • Wesley Fabry 4 juli 2016 om 14:43

  @sebastiaan dat kan, volg hiervoor deze tip: http://www.appletips.nl/bedrijf-toevoegen-apple-maps/

Een reactie toevoegen: