16 juli 2023

De verschillen tussen Privédoorgifte (iCloud+) en een VPN

4 min leestijd
De verschillen tussen Privédoorgifte (iCloud+) en een VPN
Uitleg
4 min leestijd

Sinds iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey zijn de besturingssystemen voorzien van Privédoorgifte (Private Relay). Apple's Private Relay is een nieuwe privacy-functie die vooral voorkomt dat anderen je online gedrag kunnen volgen en hierdoor een (adverteerders) profiel kunnen opbouwen.

VPN-diensten worden het meest gebruikt om te doen alsof je in een ander land bent. Waardoor je content alleen bedoeld voor een bepaald land kunt bekijken. Maar er zijn nog meer verschillen.

Werking Privédoorgifte

Wanneer je gebruikmaakt van het internet, dan laat je met je unieke IP-adres sporen achter. Je IP-adres kan bijvoorbeeld door trackers worden gebruikt om een profiel van je internetactiviteiten op te bouwen. Deze gegevens worden door marketeers gebruikt om gericht te kunnen adverteren.

Private Relay beschermt het internetten van gebruikers in Safari, DNS-resolutiequery's en onveilig http-app-verkeer.

Op het moment dat je verbinding gaat maken met een server op het internet dan wordt dit verzoek naar een Apple relay server doorgestuurd. Hierna wordt er gebruikgemaakt van verschillende internet-relais en wordt het IP-adres meerdere malen gewijzigd. Hierdoor is je eigen IP-adres voor de webserver waarmee je verbinding maakt niet meer te traceren en kunnen gegevens niet aan elkaar worden gelinkt.

private relay privedoorgifte instellen activeren

Het omzetten van een domeinnaam naar een IP-adres (DNS-resolutiequery) wordt ook door Private Relay uitgevoerd. De DNS-server van je provider wordt dus niet gebruikt wanneer Private Relay actief is.

Je bent hierdoor niet alleen anoniem voor de websites die je bezoekt of trackers die worden geladen, maar ook voor Apple zelf. Een dergelijke functie wordt ook door de aanbieders van VPN-diensten aangeboden als Private-Proxy.

Als een app gebruikmaakt van onbeveiligde HTTP verbindingen, dan zal Private Relay de verbinding vervangen door een beveiligde HTTPS verbinding via de relay-server.

Tijdelijk hoge korting op een NordVPN abonnement

Is Privédoorgifte een VPN?

Hoewel de Privédoorgifte overeenkomt met de Private-Proxy functie die veel VPN-diensten aanbieden, zijn er ook verschillen.

Privédoorgifte gebruikt verschillende relais-servers, terwijl een VPN-dienst alles via één server stuurt. Hierdoor kan een VPN-aanbieder mogelijk de gemaakte verbindingen opslaan in logbestanden. Bij gebruik van een VPN, kan je internetprovider niet meer zien welke websites je bezoekt, maar de VPN-aanbieder weet dit wel. Wees daarom heel kritisch in de keuze van je VPN en kies voor een betrouwbare VPN die geen logs opslaat.

Apple weet met Privédoorgifte alleen wat er op de eerste relais-server gebeurt, maar heeft geen toegang tot de data op de tweede server, omdat alles versleuteld is.

VPN verbinding op een iPhone

Verschillen tussen Privédoorgifte en VPN

Privédoorgifte is voor het grootste gedeelte beperkt tot Safari-verkeer, DNS-resolutiequery's en onveilige http verbindingen binnen apps. Gebruik je een app dan zal deze alleen gebruikmaken van de laatste twee functies. Dus let op, niet al je internetverkeer wordt beschermd via Privédoorgifte.

Het IP-adres dat je via Privédoorgifte gebruikt is gekoppeld aan jouw regio. Je kunt Privédoorgifte daarom niet gebruiken om te doen alsof je in een ander land bent. VPN-diensten worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld het Netflix-aanbod in een ander land te bekijken. Het IP-adres dat door Privédoorgifte wordt toegekend aan je verbinding is altijd van het land waarin je het gebruikt.

Privédoorgifte is duidelijk herkenbaar als een proxy server voor webservers. Dit kan problemen opleveren wanneer verbinding wordt gemaakt met sterk beveiligde netwerken. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om DigiD te gebruiken met Privédoorgifte actief. Iets waar je met een VPN-dienst geen last van zult hebben.

Zoals bij veel Apple-functies, heb je weinig tot geen instellingsmogelijkheden in Privédoorgifte. De functie werkt op de achtergrond en is via een simpele schakelaar aan te zetten in de iCloud-instellingen. VPN-diensten bieden veel meer mogelijkheden, functies en instellingen.

Is Privédoorgifte een vervanger voor VPN?

Privédoorgifte is bedoeld om de gemiddelde internetgebruiker extra privacy en veiliger internet te bieden.

Een vervanger voor VPN is het echter niet, voornamelijk vanwege de vele beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld zelf geen regio kiezen. Privédoorgifte is meer bedoeld om de elementaire functies van een VPN toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers. Daarnaast werkt Private Relay voornamelijk alleen in Safari, gebruik je een andere app die gebruikmaakt van het internet dan wordt Privédoorgifte alleen gebruikt voor de DNS (omzetten domeinnaam naar IP-adres).

Privédoorgifte is een basis om te voorkomen dat adverteerders er met jouw internetgedrag in Safari vandoor gaan. Wil je echter je al je internetverkeer beschermen dan is een goede, stabiele en betrouwbare VPN-dienst zoals NordVPN een veel betere oplossing. NordVPN traceert, verzamelt of deelt je privégegevens niet en geeft je veel meer instelmogelijkheden.

Tijdelijk hoge korting op een NordVPN abonnement
info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt18/03/2024 15:18
Categorie iPad, iPhone, macOS, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Han
    13 oktober 2023 om 10:55

    Mijn ervaring met privédoorgifte is dat het in combinatie met de app 1.1.1.1 faster internet, meer vloeiender en sneller werkt. Welke gecombineerde combinatie je vervolgens krijgt is mij onbekend.
    De app 1.1.1.1. werkt niet samen met een VPN. De gecombineerde combinatie werkte zoveel beter op mijn IOS dat ik de VPN heb verwijderd.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store