7 januari 2023

Private Relay (privédoorgifte) activeren en gebruiken op iPhone, iPad of Mac

Privacy functie exclusief voor iCloud+ gebruikers
4 min leestijd
Private Relay (privédoorgifte) activeren en gebruiken op iPhone, iPad of Mac
4 min leestijd

Private Relay (privédoorgifte) is een privacyfunctie die onderdeel is van iCloud+ en sinds iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey beschikbaar. Met deze dienst kun je veiliger en anoniem gebruikmaken van het internet.

De functie werkt transparant en verbergt je IP-adres voor websites, webservers en trackers. Hiermee kun je voorkomen dat websites die je bezoekt een profiel je surfgedrag kunnen samenstellen. Ditzelfde is ook van toepassing op eventuele trackers die aanwezig zijn op een website.

Wat is Private Relay?

Wanneer je gebruikmaakt van het internet dan laat je met je unieke IP-adres sporen achter. Je IP-adres kan bijvoorbeeld door trackers worden gebruikt om een profiel van je internetactiviteiten op te bouwen. Deze gegevens worden dan vaak door marketeers gebruikt om gericht te kunnen adverteren. Met de iCloud+ functie Private Relay wordt je privacy beschermd.

Privédoorgifte zorgt ervoor dat al het internetverkeer dat je iPhoneiPad of Mac verlaat automatisch wordt versleuteld. Private Relay werkt niet alleen voor Safari internetverkeer, al het internetverkeer vanaf je apparaat gebruikt het Private Relay.

private relay privedoorgifte

Op het moment dat je verbinding gaat maken met een server op het internet dan wordt dit verzoek naar een Apple relay server gestuurd. Hierna wordt er gebruikgemaakt van verschillende internet-relais en wordt je IP-adres meerdere malen gewijzigd. Hierdoor is je eigen IP-adres voor server waarmee je verbinding maakt niet meer te achterhalen en kunnen gegevens niet meer aan elkaar worden gelinkt.

Je bent niet alleen anoniem voor de websites die je bezoekt of trackers die worden geladen, maar ook voor Apple zelf. Een dergelijke Private-Proxy functie wordt ook vaak door de aanbieders van VPN-diensten aangeboden.

ook interessant
iCloud+ functies voor betalende iCloud gebruikers
iCloud+ functies voor betalende iCloud gebruikers

Alle informatie over iCloud+: Private Relay, Verberg mijn e-mail, gebruiken van eigen domein en standaard bij alle iCloud-abonnementen

Private Relay activeren

Om gebruik te kunnen maken van Private Relay heb je een iCloud+ abonnement nodig. Dat betekent dat de functie niet beschikbaar is wanneer gebruikmaakt van het gratis iCloud abonnement. 

Standaard is Privédoorgifte niet geactiveerd in iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey. Je kunt de functie inschakelen met de enkele simpele stappen als je over een iCloud+ abonnement beschikt.

private relay privedoorgifte instellen activeren

  1. Open de Instellingen-app
  2. Tik bovenin het scherm op je naam.
  3. Selecteer iCloud door erop te tikken.
  4. Tik op Privédoorgifte.
  5. Activeer de Privédoorgifte schakelaar door deze op groen te zetten.

De opties zijn beperkt, zo kun je de functie alleen in- of uitschakelen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om ook de locatie van je IP-adres te wijzigen. 'Behoud algemene locatie' staat sites toe om je gelokaliseerd materiaal te tonen in Safari, terwijl je IP-adres verborgen blijft. 'Gebruik land en tijdzone' gebruikt een bredere locatie voor je IP-adres, die wel binnen je land en tijdzone ligt. Specifieke landen kun je niet kiezen.

privedoorgifte inschakelen op een Mac

Op een Mac kun je dit doen sinds macOS Monterey via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Apple ID ▸ iCloud ▸ schakel 'Privédoorgifte' in. Zodra de optie is ingeschakeld is deze actief voor al je internetverkeer. Via 'Opties' kun je eventueel nog aanpassingen maken zoals de locatie gekoppeld aan je IP-adres.

ook interessant
iOS 15 en Monterey: IP-adres verbergen in Safari voor trackers
iOS 15 en Monterey: IP-adres verbergen in Safari voor trackers

Vanaf iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey heb je de keuze uit twee mogelijkheden om je IP-adres te verbergen voor trackers onder Safari.

Werking Privédoorgifte (Private Relay) controleren

Nadat Privédoorgifte is ingeschakeld zal deze transparant op de achtergrond werken en merk je er verder niets van. Wil je controleren of Privédoorgifte daadwerkelijk werkt dan kun je dat als volgt doen:

Schakel Privédoorgifte uit en bezoek hierna de website: whatismyipaddress.com. Op deze pagina wordt het IP adres weergeven waarmee je het internet gebruikt. Daarnaast verschijnt er extra informatie zoals de providernaam (ISP) en je locatie (Apeldoorn, Nederland). Deze gegevens behoren bij je internet aansluiting. De locatie kan afwijken van je daadwerkelijke woonplaats, vaak wordt hier de locatie weergeven waar je het internet opgaat.

private relay privedoorgifte actief

Links Private relay uitgeschakeld, rechts ingeschakeld

Schakel Privédoorgifte (Private Relay) nu opnieuw in en bezoek opnieuw de website. Je zult zien dat zowel het IPv4 als IPv6 adres zijn gewijzigd. Bij ISP wordt nu aangegeven 'iCloud Private Relay' en de locatie is gewijzigd in Amsterdam.  

ook interessant
ClearVPN een eenvoudig alternatief voor ingewikkelde VPN diensten
ClearVPN een eenvoudig alternatief voor ingewikkelde VPN diensten

ClearVPN een het eenvoudige alternatief voor moeilijke en vooral technische VPN diensten. Omzeil geoblocking en surf anoniem op het internet.

Verbindingsproblemen na het activeren van Privédoorgifte

Omdat al het internetverkeer vanaf je device eerst door verschillen relais-servers gaat kan dit ook problemen veroorzaken. Heb je bijvoorbeeld op basis van je IP-adres toegang tot een bepaalde website dan zal de toegang niet meer werken. Daarnaast kunnen bepaalde beveiligingen op een webserver het gebruik van een relais-server blokkeren waardoor de website of dienst niet bereikbaar is.

De gemiddelde internetgebruiker zal hier echter weinig last van hebben en kan met een gerust hart gebruikmaken van deze nieuwe privacy functie.

ook interessant
De verschillen tussen Privédoorgifte (iCloud+) en een VPN
De verschillen tussen Privédoorgifte (iCloud+) en een VPN

Sinds iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey zijn de besturingssystemen voorzien van Privédoorgifte (Private Relay).

Sommige apps en diensten werken niet meer

Tot slot kan het zijn dat sommige apps en diensten niet meer werken na het inschakelen van Privédoorgifte. Een voorbeeld daarvan is DigiD, deze app werkt niet wanneer private relay actief is omdat dit gezien wordt als een VPN. In dat geval moet je de privacy-functie tijdelijk uitschakelen.

ook interessant
Sommige websites, apps en functies werken niet meer door iCloud Private Relay
Sommige websites, apps en functies werken niet meer door iCloud Private Relay

Sommige websites, apps en functies werken niet meer door iCloud Private Relay (Privédoorgifte), zo kun je geen gebruikmaken van DigiD.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt07/01/2023 11:12
Categorie iCloud
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Het is inderdaad nog een beta. Waarschuwing voor Nederlandse gebruikers: als je Private Relay aanzet in MacOS Monterey is het mogelijk dat DigiD niet meer werkt in combinatie met de DigiD app. Je krijgt dan tijdens het inloggen voor b.v. mijnoverheid direct of bij het tonen van de te scannen inlogcode een foutmelding dat de sessie al langer dan 15 minuten niet meer is gebruikt. Uitschakelen van Private Relay op m’n Mac lost dit probleem direct op.

    Beantwoorden
  • Inderdaad Jenne, dat heeft dan inderdaad weinig zin omdat het dan dubbelop is. Maar je kunt het ook zo bekijken, waarom betalen voor een VPN terwijl het dan standaard in een iCloud-abonnement zit. Tenminste als je een VPN gebruikt om je digitaal verkeer te versleutelen, als je het voor een andere locatie doet, is een VPN voorlopig nog nodig.

    Beantwoorden
  • Als ik het goed begrijp moet ge private relay niet activeren als ge over VPN beschikt?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store