30 januari 2015

WhatsApp: Controleer wanneer een bericht gelezen is

whatsapp icon

Het is een handige functie in WhatsApp, maar wel een die de afgelopen maanden voor de nodige ophef zorgde. In WhatsApp is het al enige tijd mogelijk om te controleren of iemand je bericht heeft gelezen via de blauwe vinkjes. Het is een optie die niet bij iedereen in goede aarde is gevallen, je kunt namelijk zien of iemand je bericht wel gelezen heeft maar nog niet heeft geantwoord.

Een drama voor veel gebruikers! Op zich is er niets mis met deze functie, maar voorlopig kun je deze optie nog niet uitschakelen in iOS (Android toestellen wel). De vinkjes vind je terug onder iedere verstuurd bericht, maar er is meer. Je kan namelijk zien op welk tijdstip een bericht is verstuurd, afgeleverd en is bekeken. Hoe lees je in onderstaande stappen:

• Open WhatsApp
• Navigeer naar een gesprek
• Plaats je vinger op een verstuurd bericht
• Veeg met je vinger over het bericht naar links

Whatsappgelezen

Er opent zich nu een extra venster met meer informatie over het verzonden bericht. Zo kun je zien wanneer het bericht precies is afgeleverd en wanneer deze gelezen is. Bij het bericht zelf kun je de tijd zien waarop jij het bericht hebt verzonden.

Momenteel kun je dit gedrag niet uitschakelen in WhatsApp, dit zal vast en zeker wel kunnen bij de volgende update. Ook iMessage (van Apple) maakt gebruik van een 'gelezen' functie, echter kun je deze wel uitschakelen. Dit doe je via Instellingen ▸ Berichten ▸ schakel de optie 'Stuur leesbewijzen' uit.

Timo, bedankt voor de tipReacties


 • Jelle Zwiers

  1 februari 2015 om 15:59

  Ik vind het erg oneerlijk dat Android toestellen die optie wel kunnen uitzetten. Waarom alleen Android? Ik zie geen reden om deze optie niet beschikbaar te maken op IOS.

 • Ed

  19 april 2016 om 14:49

  Bij een verstuurd bericht zie ik 1 grijs vinkje en als ik het bericht open en naar links schuif zie ik 2 grijze en 2 blauwe vinkjes maar bij beiden geen tijdstip!

  Wat betekent dit?

 • Annemieke

  22 augustus 2016 om 13:29

  Dat vraag ik me ook af

Een reactie toevoegen: