28 september 2017

High SierraHigh Sierra: Eenvoudig iCloud bestanden delen en samenwerken

iCloud Drive logo

Op dit moment is het al mogelijk om documenten, foto's en overige bestanden te delen met derden via iCloud Drive. Echter krijgen deze een kopie. iWork-documenten kun je wel delen en er samen aan werken, maar dit is beperkt.

Vanaf macOS High Sierra wordt dit anders en kun je alle bestanden die zich in iCloud Drive bevinden delen en kunnen ook andere deze bewerken. Op gebied van samenwerken ben je dan niet meer beperkt tot alleen iWork, maar kun je vanaf 10.13 samenwerken aan alle soorten bestanden.

iCloud Drive bestanden delen en samenwerken

Vanaf macOS High Sierra kun je eenvoudig alle bestanden delen met derden, je kunt ze vervolgens de rechten geven om het bestand te bewerken zodat je samen kunt werken. Volg onderstaande stappen om het iCloud bestand te delen.
• Open Finder
• Navigeer naar iCloud Drive
• Klik met een secundaire klik (rechtermuisknop) op een bestand
• Selecteer 'Deel'
• Kies voor 'Voeg personen toe'

Uiteraard kun je ook de deel-knop in de knoppenbalk gebruiken mits je deze hebt geactiveerd hebt (meer info). Wanneer je al een bestand hebt gedeeld kies je voor 'Toon personen' en vervolgens klik je op 'Voeg personen toe'.

Kies vervolgens een methode hoe je het bestand wil delen, zo kun je kiezen voor Mail, Berichten, maar ook gelijk de link naar het bestand in iCloud Drive kopiëren. Klik op de driehoek naast de delingsopties en kies vervolgens of je het bestand wil delen met iedereen die de link heeft of alleen de personen die je uitnodigt. Dit houdt in, wanneer iemand de link van het bestand krijgt deze alleen kan bekijken als deze ook daadwerkelijk is uitgenodigd.

iCloud Drive bestanden delen

Verder kun je het bestand alleen lezen maken of ook de rechten geven om wijzigingen aan te brengen. Door de genodigden de rechten te geven om het bestand te bewerken kun je samenwerken, hoe dat precies werkt lees je hieronder terug. Klik daarna op 'Deel'. Wanneer je kiest voor e-mail of berichten dan kun je nu de personen kiezen, kies je een ander deeloptie dan moet je voor het delen eerst de e-mailadressen of telefoonnummers opgeven van een bepaald persoon.

Samenwerken aan alle iCloud Drive bestanden

Zoals hierboven staat beschreven kun je een bestand delen met derden, daarbij het je de keuze om de genodigden rechten te geven om wijzigingen aan te brengen. Wanneer je dit doet zal het bestand zich automatisch vernieuwen wanneer iemand deze bewerkt en weer opnieuw opslaat. Stel je deelt een pdf-document, de ontvanger bekijkt deze en past wat dingen aan en slaat het bestand op. Vervolgens wordt het bestand bij alle gekoppelde personen aangepast naar de nieuwe versie. Wanneer iemand deze rechten niet heeft blijft het bestand ongewijzigd.

Let wel, je kunt het delen van iCloud Drive bestanden alleen maar doen met andere Apple en iCloud gebruikers. Wanneer zij macOS High Sierra en iOS 11 hebben geïnstalleerd kunnen ze het bestand bewerken, anders krijgen ze een kopie.

Gedeelde bestanden beheren

Wanneer je een bestand hebt gedeeld zal dit zichtbaar zijn in Finder, bij jezelf staat 'gedeeld door mij' en de ontvangers krijgen de boodschap te zien 'Gedeeld door [naam]'. Als beheerder kun je achteraf altijd het delen aanpassen. Klik met behulp van een secundaire klik op het bestand en kies in het contextmenu voor Deel ▸ Toon personen'. Nu kun je de delingsopties voor iedereen aanpassen via 'Delingsopties' of je kunt dit per persoon aanpassen.

Personen beheren in iCloud drive bestanden delen in macOS high sierra

Plaats je muisaanwijzer op de persoon en klik vervolgens achter de naam op de drie bolletjes. Vervolgens kun je wijzigingen toestaan of alleen lezen kiezen. Via deze weg kun je ook een persoon verwijderen. Een bestaand gedeeld bestand kun je op deze manier ook weer delen met nieuwe mensen door op 'Voeg personen toe' te klikken.

Lees ook: Safari 11 bevat eigen website-instellingen en meer

Nieuwe functies voor je Mac dankzij macOS 10.13 High Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle High Sierra tipsReacties


 • Ronald

  29 september 2017 om 9:27

  Ik wilde op mn macbook via finder mijn iCloud Drive map naar het bureaublad slepen maar ben m nu helemaal kwijt! Weten jullie hoe ik dit weer terug krijg via finder?

 • Wesley Fabry

  29 september 2017 om 10:13

  @Ronald ik vermoed dat deze in de navigatiekolom weg is, deze kun je op de volgende manier weer toevoegen: https://www.appletips.nl/navigatiekolom-finder-aanpassen/ Als dat het niet is kun je iCloud Drive via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud, uitschakelen en weer opnieuw inschakelen.

 • Ronald

  29 september 2017 om 13:36

  Jaaa!! Super!! Thanks Wesley👍

Een reactie toevoegen: