28 november 2020

iCloud Drive instellen en gebruiken op iPhone, iPad en Mac

Inclusief uitleg over iCloud Drive gebruiken op een Windows PC en online
5 min leestijd
iCloud Drive instellen en gebruiken op iPhone, iPad en Mac
Handleiding  
5 min leestijd

Als Apple gebruiker kun je gebruikmaken van iCloud Drive, deze dienst zorgt ervoor dat je al je documenten online kunt bewaren en synchroniseren met al je Apple apparaten. Trouwe Apple fans kennen waarschijnlijk iDisk nog, dit was een online harde schijf waar je verschillende documenten in kon opslaan en is te vergelijken met iCloud Drive.

Het principe is erg eenvoudig, het is een online harde schijf die je overal ter wereld kunt raadplegen via al je Apple apparaten. Direct vanuit Finder op de Mac of via de Bestanden applicatie op je iPhone of iPad. We leggen uit wat iCloud Drive precies is en hoe je dit kunt instellen en gebruiken.

Wat is iCloud Drive?

iCloud Drive is niets meer, maar zeker ook niets minder dan een online harde schijf voor al je documenten, bestanden en foto's. Dankzij Apple's online bestandendienst is het mogelijk om alles te bewaren in iCloud en direct te synchroniseren met al je apparaten. Je hebt dus maar één 'bibliotheek' die online wordt opgeslagen en iedere wijziging wordt ook aangepast op je gekoppelde apparaten.

Uiteraard kunnen al deze bestanden ervoor zorgen dat je iCloud-opslag toeneemt en je extra opslag moet bijkopen.

ook interessant
Keuzehulp: iCloud-opslag abonnement kiezen
Keuzehulp: iCloud-opslag abonnement kiezen

Met behulp van dit artikel helpen we je graag op weg met het kiezen van je iCloud-opslag abonnement voor je iPhone, iPad of Mac.

iCloud Drive als opslag voor apps

Applicaties kunnen ook gebruikmaken van iCloud Drive om gegevens in op te slaan. Denk hierbij aan je chatgesprekken van WhatsApp of je fotoprojecten uit Pixelmator. Daarnaast fungeert iCloud Drive tegenwoordig als opslaglocatie die je afzonderlijk kunt benaderen.

iCloud Drive instellen en activeren

Stappen voor Mac

  • Open  ▸ Systeemvoorkeuren
  • Klik op 'Apple ID'
  • Selecteer 'iCloud'
  • Schakel de optie 'iCloud Drive' in
  • Volg de stappen op het scherm

iCloud Drive instellen en activeren

Stappen voor iPhone of iPad

  • Open Instellingen
  • Tik op je Naam
  • Selecteer 'iCloud'
  • Schakel de optie 'iCloud Drive' in
  • Volg de stappen op het scherm

Heb je nog iOS 10.2 of eerder dan ga je naar Instellingen ▸ iCloud ▸ iCloud Drive, activeer dan ook nog even de iCloud Drive app volgens deze stappen.

iCloud Drive gebruiken op een Mac

De iCloud Drive map kun je in Finder benaderen. In deze omgeving kun je bestanden of mappen aanmaken die je graag wil synchroniseren met iCloud en andere Macs of apparaten.

iCloud Drive gebruiken op een Mac

iCloud Drive reageert net als andere mappen in Finder, dus dat is vrij eenvoudig te doen. Alle mappen en bestanden die je in deze map plaatst worden direct gesynchroniseerd met iCloud en je gekoppelde apparaten.

ook interessant
Verschillende symbolen achter iCloud Drive bestanden in Finder voor Mac en Bestanden
Verschillende symbolen achter iCloud Drive bestanden in Finder voor Mac en Bestanden

Wie gebruikmaakt van iCloud Drive ziet soms verschillende symbolen achter bestanden verschijnen op de iPhone, iPad of Mac. Dit betekent het.

iCloud Drive gebruiken op een iPhone of iPad

Sinds iOS 11 kun je de volledige inhoud van je iCloud Drive benaderen via de Bestanden applicatie. In een uitgebreide handleiding over Bestanden voor iPhone en iPad leggen we uit hoe de app precies werkt. iOS 10 en iOS 9 gebruikers kunnen de inhoud bekijken via de iCloud Drive applicatie.

Bestanden iCloud Drive op een iPhone

iCloud Drive benaderen via iCloud website en Windows

Niet alleen kun je jouw online bestanden raadplegen via iOS en macOS, ook onder Windows kun je deze Drive installeren. Dit kun je eenvoudig doen met de iCloud voor Windows tool. Ook via iCloud.com is het mogelijk om de inhoud van je iCloud Drive te bekijken en te bewerken.

iCloud Drive geeft geen extra fysieke opslagruimte

Let wel op, veel iCloud gebruikers denken dat je ruimte bespaart op je Mac, iPhone of iPad door het gebruik van iCloud Drive. Dit is niet het geval, iOS en macOS downloaden gewoon de bestanden naar Finder of applicaties die gebruikmaken van iCloud Drive. Dankzij iCloud Drive wordt alles gesynchroniseerd en is er altijd een back-up online. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe Mac koopt moet je niet eerst je bestanden extern bewaren om ze vervolgens over te kopiëren naar je nieuwe Mac. Op de nieuwe Mac activeer je iCloud Drive en onmiddellijk wordt alles gedownload.

Bekijk ook: iPhone opslag kan niet worden uitgebreid met behulp van iCloud

iCloud Drive opslag optimaliseren

Heb je toch ruimtegebrek dan kun je de Mac-opslag voor de online Drive optimaliseren. Dit kan sinds macOS Sierra via:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ iCloud Drive 'Opties' ▸ schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in. Vanaf dit moment worden, indien nodig, bestanden niet opgeslagen op je Mac, maar alleen in iCloud Drive.

Daarnaast kun je sinds macOS Catalina handmatig bepalen welke mappen en bestanden er opgeslagen worden op je Mac, hierdoor kun je de opslagruimte van je Mac optimaal beheren. Hoe je dit precies instelt en kunt toepassen leggen we uit in dit artikel.

icloud drive bestanden download verwijderen

Wanneer je ze nodig hebt worden ze uit iCloud gedownload zodat je ze kunt gebruiken. Er worden geen bestanden definitief gewist door deze optie. De optie is te vergelijken met de iCloud-fotobibliotheek, als er voldoende ruimte is worden alle foto's vanuit de iCloud-fotobibliotheek lokaal bewaard, zo niet wordt enkele een lagere resolutie van een foto bewaard.

ook interessant
Handmatig bepalen welke iCloud Drive mappen gedownload worden op een Mac
Handmatig bepalen welke iCloud Drive mappen gedownload worden op een Mac

Je kunt handmatig bepalen welke iCloud Drive mappen gesynchroniseerd en gedownload worden met je Mac zodat de opslag optimaal blijft.

iCloud Drive uitschakelen

Wil je geen gebruik meer maken van iCloud Drive en je bestanden lokaal wil bewaren op je iPhone, iPad en Mac? Dan moet je iCloud Drive uitschakelen via  ▸ Systeeminstellingen / systeemvoorkeuren ▸ je naam ▸ iCloud ▸ iCloud Drive ▸ schakel de optie 'Synchroniseer deze [apparaat]' uit ▸ bewaar een kopie van je gegevens en bestanden. Op een iPhone of iPad kan dit via Instellingen ▸ je naam ▸ iCloud ▸ iCloud Drive ▸ schakel de optie 'Synchroniseer deze [apparaat]' uit ▸ bevestig het uitschakelen. Bewaar indien nodig ook een kopie van de bestanden op je iPhone of iPad mocht de software hiernaar vragen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt13/02/2024 09:16
Categorie Apple, Handleiding, iOS, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Peter Bloemendaal
    22 mei 2015 om 11:51

    Worden bestanden in iCloud in volle omvang gesynchroniseerd? Of alleen de thumbnails? Ik merk dat, naarmate meer data in iCloud staat, het geheugen van mijn iPhone ook volloopt. Met 200 GB in iCloud en 16 GB in mijn iPhone loopt dat natuurlijk vast… Ik kan nergens bij Apple info over dit vraagstuk vinden. Jullie wel?

  • Wesley Fabry
    22 mei 2015 om 13:27

    Als je apps gebruikt met bestanden in iCloud Drive dan worden inderdaad de thumbnails alleen gedownload, bij het openen van het bestand wordt ie volledig gedownload. Zo heb ik 60MB aan gegevens in iCloud Drive staan voor Pages, de Pages iOS app gebruikt voor documenten slecht 588KB, alleen als je een document opent wordt dit meer.

  • Frank
    22 mei 2015 om 11:53

    Eigenlijk niets anders dan Dropbox dus….. Ook daar heb je desktop applicaties en kan je ook nog eens uitwisselen met windows en linux computers….

  • Yuri
    22 mei 2015 om 14:45

    Vanaf wanneer komt er een app om ook zo bij de bestanden te komen?

  • Wesley Fabry
    22 mei 2015 om 14:47

    Waarschijnlijk in iOS 9…

  • Yuri
    22 mei 2015 om 14:49

    Werd tijd ook ;-) Thanks!

  • Peter Bloemendaal
    22 mei 2015 om 15:56

    @Wesley Fabry.

    Dank voor je info. Dat gelt inderdaad voor de zgn. containers-apps zoals Pages en Numbers, heb ik inmiddels kunnen achterhalen.

    Maar geldt dat ook voor de vrije mappen, die je zelf op een Mac aanmaakt en waar dan bijvoorbeeld MP3-bestanden of FileMaker-databases in staan?

    Wat ik merk is dat -wanneer ik grote hoeveelheden data in die “vrije” mappen plaats- het vrije geheugen in mijn iPhone zienderogen “achteruit” gaat.

  • Wesley Fabry
    22 mei 2015 om 16:26

    @Peter, dat klopt zulke apps slaan inderdaad alles op in de cache, dat kun je controleren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ gebruik ▸ Beheer opslag bij ‘Opslag’ (niet iCloud) ▸ zoek naar de app.

    Kun je alleen oplossen door de cache van de app te legen als die optie beschikbaar is in de app, anders app verwijderen en weer opnieuw toevoegen..

  • Patrick
    22 mei 2015 om 23:56

    Sorry Wesley, je kan wel degelijk gewoon je bestanden bekijken en openen op een IOS device in een soort finder. Via de Appstore kan je Cloud Opener free downloaden. Het is even vogelen, maar het werkt perfect.

    https://itunes.apple.com/us/app/cloud-opener-free-documents/id932897919?mt=8

  • menno
    23 mei 2015 om 7:23

    Ik hou het wel gewoon bij Dropbox. Werkt allemaal veeeel makkelijker.

  • menno
    23 mei 2015 om 7:27

    En ik kan in Dropbox kiezen welke mappen ik wel of niet wil opslaan op mijn Mac of alleen in Dropbox wil bewaren. Stom dat iCloud Drive die mogelijkheid niet heeft!!! in de cloud, maar toch ook op mijn Mac!!! Tjonge jonge. En maak dan ook een een iCloud Drive app!! Dropbox is veel makkelijker n

  • Peter Bloemendaal
    24 mei 2015 om 11:43

    @Wesley Dank voor info. Ga ik proberen.

  • Peter Bloemendaal
    24 mei 2015 om 12:06

    Wat ik node mis in iCloud is selectieve sync per map. En een iOS browser die net zo makkelijk werkt als bijv. de iOS browser voor DropBox. Cloud Opener komt wel in de richting maar werkt niet echt soepel. Hopelijk wordt een en ander beter geregeld in iOS v9… De iCloud sync zelf werkt overigens wel lekker snel, en vele malen sneller dan die van OneDrive die echt erg traag is. DropBox synct ook snel, maar heeft weer als nadeel de vertraging die in OSX optreedt wanneer DropBox de bestandslijst downloadt/bijwerkt. Vooral bij grote hoeveelheden data in DropBox is die vertraging duidelijk merkbaar, zelfs op mijn drie maanden oude iMac.

  • wendy
    14 februari 2016 om 11:32

    OK heel blij te lezen hoe het zit. Heb mijn mac net laten opschonen en wilde dus nog foto’s op de iCloud drive zetten denkend dat de foto’s dan in de cloud staan en niet op mijn Mac. Nu is de harde schijf van mijn Mac dus weer volgelopen. Nu mijn vraag. Wat is nu een manier om de foto’s dan echt in de cloud te hebben staan, want ik heb niet voor niets extra iCloud geheugen gekocht. Kortom, wie kan me helpen om duidelijkheid te geven.

  • Wesley Fabry
    14 februari 2016 om 12:12

    @wendy dan kun je het beste gebruikmaken van de icloud-fotobibliotheek, meer uitleg: http://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

  • Jos
    18 maart 2016 om 16:39

    Ik had probleem dat geheugen iPhone 6 plus telkens vol liep, kon geen oorzaak vinden. Veel contact met Apple. Uiteindelijk gaven ze advies om iCloud drive uit te zetten. Daarmee was t opgelost. Iemand enig idee hoe dit kan? Als ik iCloud drive activeer is de volgende morgen mijn hele geheugen van iPhone vol en moet ik weer herstellen en Back-up terugzetten. Graag advies. Bedankt

  • Wesley Fabry
    18 maart 2016 om 16:41

    Dat is erg vervelend, maar Apple zou dan toch echt de oplossing moeten geven vermits ze dit adviseren.

  • Charlotte
    24 september 2018 om 11:58

    Weet iemand hoe je van bepaalde mappen uit je icloud drive de synchronisatie met je Mac uitzet?

    Al mijn bestanden staan nu in mijn icloud Drive en worden automatisch gesynct met mijn Mac. Om ruimte te besparen op mijn Max wil ik oude bestanden alleen nog opslaan in de icloud Drive en niet meer op mijn Mac. Maar weet iemand hoe je dit handmatig kan doen? Ik weet dat je ‘ruimte kunt besparen op je Mac’ kunt inschakelen en dat dan alleen je bestanden waar je recentelijk in hebt gewerkt worden gesynt met je Mac. Maar ik wil dit dus zelf kunnen bepalen. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat ik bedoel ;-). Alvast dank!

  • Wesley Fabry
    24 september 2018 om 12:01

    @Charlotte dat is helaas niet mogelijk, het is een optie die bijvoorbeeld dropbox of stack wel biedt, maar iCloud Drive voorlopig niet. Wel kun je de opslag optimaliseren, bij tekort zal macOS dan zelf oude bestanden alleen opslaan in drive en niet op je Mac. Dit kan alleen automatisch en niet handmatig, meer info: https://www.appletips.nl/macos-icloud-drive-opslag-optimaliseren/

  • Lambertus
    11 mei 2019 om 12:50

    Sorry dat ik ook nog eens kom met een reactie over iCloud en iCloudDrive/Bestanden. Ben een Apple gebruiker sinds 1990. Maar ik begrijp dat instappers het soms niet begrijpen. Waarom niet één iCloud waarin je alles kunt opslaan en synchroniseren vragen ze zich af. Een waarin al je data en bestanden worden opgeslagen als men dat wil.

  • Peter
    22 juli 2019 om 14:01

    Ik zou ook graag mijn emails in de cloud willen bewaren. Dat gaat wel met mijn iCloud mailaccount. Maar hoe doe ik dat met andere mailaccounts?

  • Wesley Fabry
    22 juli 2019 om 14:04

    Dat is helaas niet mogelijk, iedere mailprovider heeft zijn eigen opslag en kun je niet wijzigen. Wel kun je gebruikmaken van mboxen (als je een Mac hebt) en deze dan exporteren en elders bewaren: https://www.appletips.nl/os-x-lion-een-e-mail-backup-maken-en-terugzetten/

  • Vincent
    25 juli 2019 om 5:10

    Kan jij mij helpen?
    Graag privé reageren

  • Wesley Fabry
    25 juli 2019 om 15:59

    Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store