5 oktober 2017

iOS 11iOS 11 Bestanden: Eenvoudig documenten en bestanden beheren op je iPhone of iPad

iOS Bestanden app

Vanaf iOS 11 is de iCloud Drive applicatie vervangen door de nieuwe en uitgebreidere Bestanden app. De app is een soort van Finder voor iOS en is vooral in het leven geroepen voor de iPad om deze productiever te maken. Echter kun je de Bestanden app ook gebruiken op de iPhone.

In Bestanden kun je eenvoudig je online documenten raadplegen van verschillende clouddiensten zoals iCloud Drive, Dropbox, Google Drive en meer. Ontwikkelaars kunnen hun apps optimaliseren zodat je de inhoud ook in Bestanden kunt bekijken.

Bestanden in iOS 11: Het eerste gebruik

Wanneer je de app voor het eerst opstart krijg je een overzicht te zien van je iCloud Drive in het tabblad 'Bladeren'. Keurig worden alle mappen, documenten en bestanden weergegeven in een overzicht. Op de iPad zie onmiddellijk aan de linkerkant de navigatiekolom staan, op de iPhone dien je eerst op 'Locaties' te tikken. In de navigatiekolom vind je de tags terug die je in Finder (via iCloud Drive) aan een bestand hebt gegeven, meer info over tags lees je hieronder terug.

De bestanden app in iOS 11

Op basis van de apps die op je iPhone of iPad staan, stelt de Bestanden-app een offline overzicht samen. Deze kun je terugvinden via de optie 'Op mijn iPad/iPhone', hierin vind je alle documenten terug die door een bepaalde app offline bewaard zijn op het iDevice zelf. Een voorbeeld: Je hebt foto's bewerkt in Pixelmator, maar je gebruikt iCloud niet als opslag. Dan worden de foto's bewaard op je iDevice zelf en kun je deze ook in de Bestanden app raadplegen zonder tussenkomst van Pixelmator zelf.

Apps van derden raadplegen in Bestanden

Als een app de nieuwe Bestanden app ondersteunt kun je deze toevoegen. Wanneer de apps nog niet gekoppeld zijn kun je deze toevoegen door in de navigatiekolom te tikken op 'Meer locaties' (rode melding). Schakel vervolgens de app in en verplaats deze eventueel van locatie in de lijst. Dit overzicht kun je altijd raadplegen via de optie 'Wijzig' in de navigatiekolom.

Tik in de navigatiekolom op de app om de documenten te bekijken, je zal merken dat dit soms in een afzonderlijk (pop-up) venster gebeurt. Dit houdt in dat de app nog niet geoptimaliseerd is voor Bestanden. Als dit wel het geval is worden de mappen en documenten weergegeven zoals iCloud Drive. Niet geoptimaliseerde diensten openen dus altijd in een afzonderlijk venster.

Dropbox in de iOS 11 bestanden app

Documenten openen en bewerken, eventueel in andere apps

In de Bestanden applicatie kun je vrijwel alle documenten, foto's, video's, etc. openen in de Bestanden app zelf. Dit houdt in dat je zonder tussenkomst van andere apps de bestanden kunt bekijken en zelfs bewerken. Dit werkt ook voor apps van derden die je hebt toegevoegd aan de app. Wanneer je bijvoorbeeld een foto of pdf-bestand hebt geopend kun je deze in de Bestanden app bekijken.

Bovenin vind je de markerings- en deelknop terug. Tik op de pen om te markeren en aantekeningen toe te voegen aan het bestand of deel deze. Via de deelknop kun je het bestand overigens ook openen of bewaren in een andere app. Wanneer een app gekoppeld is aan een andere app (in iCloud Drive), dan wordt deze automatisch geopend in de desbetreffende app (als die op je iDevice staat) wanneer je het bestand aantikt.

markeringen toevoegen in bestanden app

Documenten, foto's en meer voorzien van tags of favoriet maken

Net zoals in Finder kun je bestanden een tag geven. De tags vind je terug in de navigatiekolom en kun je beheren door bovenaan op 'Wijzig' te tikken. Wil je een tag koppelen aan een bestand dan kan dit alleen in de iCloud Drive map en 'Op mijn iPhone/iPad' binnen de app. Leg je vinger op het bestand of map en wacht tot het pop-up menu verschijnt.

Tik in dit menu op 'Tags' (op een iPhone eerst op het driehoekje) en kies vervolgens een gewenste tag of maak een nieuwe aan. Dit wordt vervolgens gesynchroniseerd met iCloud. Daarnaast kun je ook wanneer een bestand is geopend in de Bestanden app tikken op de deelknop en vervolgens op 'Tag' om deze toe te voegen.

Tags in iOS 11 bestanden app

Mappen kun je markeren als favoriet zodat je snel toegang tot ze hebt via de navigatiekolom. Ook hier geldt, dit kan alleen voor iCloud Drive mappen of 'Op mijn iPhone/iPad'. Leg je vinger op de map tot het pop-up menu verschijnt en tik op 'Maak favoriet'.

Recent geopende bestanden en extra informatie bekijken

De Bestanden applicatie heeft voorlopig twee tabbladen genaamd 'Recent' en 'Bladeren'. De werking spreekt voor zich, via 'Recent' kun je de recent geopende documenten (in een andere app) raadplegen. Via 'Bladeren' kun je alle bestanden raadplegen.

meer informatie in bestanden app

Extra informatie over een bestand (alleen iCloud Drive of via 'Op mijn iPhone/iPad') kun je raadplegen door je vinger op het bestand of map te leggen tot het pop-up menu verschijnt. Tik vervolgens op 'Info' om meer informatie over het document of map te bekijken. Via de optie 'Recent verwijderd' kun je alle bestanden die je recent (max. 30 dagen geleden) hebt gewist uit je iCloud Drive bekijken en eventueel terugzetten via de Selecteer-knop.

Documenten, foto's en meer toevoegen aan Bestanden

Natuurlijk kun je ook ontvangen documenten, foto en meer toevoegen aan de bestanden app. Als voorbeeld nemen we een pdf-bestand dat je hebt ontvangen via Mail. Open het bestand in Mail en tik op de deelknop. Kies in de onderste rij voor 'Bewaar in bestanden' (tik op meer als je deze niet ziet en voeg deze toe), kies een gewenste map en tik op 'Voeg toe'. Dit kun je toepassen in alle applicaties waar je het bestand kunt weergeven en de deelknop kunt activeren.

documenten toevoegen aan iOS 11 bestanden

Gemiste kans

Helaas is het niet mogelijk om de Bestanden app echt als Finder te gebruiken op je iDevice, tenminste voorlopig niet. In iCloud Drive kun je wel extra mappen aanmaken, maar dat kan niet via 'Op mijn iPhone/iPad'. Dat is jammer en een gemiste kans. De app is vooral bedoeld om meer te halen uit je iCloud Drive, hopelijk kunnen we de Bestanden app in de toekomst ook als 'opslaglocatie' gebruiken op de iPhone of iPad.

Lees ook: Het nieuwe QuickType-toetsenbord is handiger dan ooit

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Bjornels

  19 september 2017 om 7:35

  Ik gebruik al jaren filebrowser. Veel komt overeen met de functies van drive. De toekomst zal uitwijzen welke op de ipad blijft staan.

 • James

  20 september 2017 om 16:03

  Kun je in de app “bestanden” documenten of mappen vergrendelen. Zoals het wel mogelijk is in de notities?

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 17:28

  Neen dat is niet mogelijk, wel kun je de documenten (van Pages, Keynote en Numbers) beveiligen met een wachtwoord. Hoe lees je hier: https://www.appletips.nl/iwork-bestanden-beveiligen/

 • Mike

  20 september 2017 om 21:07

  Op de afbeeldingen in dit artikel zie ik bij “locaties” de locatie “mijn iPad” staan. Bij mij ontbreekt deze optie. Mijn keuzes zijn Google drive, iCloud drive en OneDrive. Iemand een idee hoe dit kan?

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 21:17

  @mike locaties komt alleen tevoorschijn als er nieuwe apps zijn die je nog niet hebt toegevoegd aan bestanden. Als je alles hebt toegevoegd zal ‘locaties’ niet te zien zijn.

 • Angeline

  23 september 2017 om 12:03

  Hallo, ik werkte voor de update naar iOS 11 afgelopen week gewoon met iCloud drive op mijn iPhone 7plus. Daarin kon ik ook Word bestanden gewoon bekijken. Prettig dat je recente bestanden een kon inkijken op je iPhone.

  Als ik nu in de map Bestanden op een Word bestand klik, opent het bestand niet, maar gaat ie meteen naar Google drive, vraagt of ik het wil opslaan in google drive, wisselen van account of annuleren! Ik wil helemaal niet opslaan in Google drive, want het staat al opgeslagen op mijn iCloud drive. Vervolgens kan ik dus het Word bestand niet inzien. Pdf’s of foto’s kan ik wel gewoon zien. Heb ook al Microsoft Word app gedownload, maar dat helpt niet. Heb al opnieuw opgestart etc. Wat kan dit zijn?

 • Wesley Fabry

  23 september 2017 om 12:12

  Ik zie inderdaad het probleem en dat is google drive, als je deze app wist op je iPad zal het wel werken. Gaat wellicht om een bug en zal waarschijnlijk in een toekomstige update worden opgelost.

 • Angeline

  23 september 2017 om 12:14

  Ooooww, hij heeft Word blijkbaar toch gevonden, bijna 2 uur bezig geweest, maar ineens kan ik toch vanuit iCloud drive een Word bestand inzien!
  Ik had tussendoor Keynote en Pages even gebruikt, misschien dat dat hielp, geen idee…

 • Angeline

  23 september 2017 om 12:15

  @Wesley bedankt! Ik had inderdaad intussen Google Drive ook gewist. Dan zal dat het probleem geweest zijn. Thx!

 • Peter

  25 september 2017 om 16:15

  Vreemd dat de app niet “airport” ziet met zn HDD. En wel mijn NAS althans de bijbehorende apps.

 • Walter

  5 oktober 2017 om 11:10

  Kun je Bestanden app ook vergrendelen met een paswoord ? Zoals bij Box. Dropbox.

 • Wesley Fabry

  5 oktober 2017 om 12:03

  Dat is voorlopig niet mogelijk, wel kun je Pages, Numbers en Keynote bestanden beveiligen met touch id/wachtwoord. https://www.appletips.nl/iwork-bestanden-beveiligen/

 • Walter

  5 oktober 2017 om 14:35

  @Wesley. Txs

 • Freek Wolsink

  5 oktober 2017 om 15:03

  In een van de beta’s iOS 11.0 kun je swipen door de bestanden (foto’s) helaas is deze optie uiteindelijk verwijderd door apple was echt een plus punt.

 • Wim

  5 oktober 2017 om 18:14

  Sorry ik zie de map Op mijn iPad/iPhone niet in de map Bestanden

 • Wesley Fabry

  5 oktober 2017 om 18:19

  @wim dan gebruik je wellicht geen apps die bestanden op je iPad zelf opslaan zoals Pixelmator (indien je iCloud niet gebruikt), etc.

 • ronald

  5 oktober 2017 om 20:34

  Is er ook een mogelijkheid om andere “clouds” toe te voegen? Ik maak gebruik van WD MYCLOUD en van MYCLOUD-MIRROR. Het zou voor mij een uitkomst zijn om deze ook toe te kunnen voegen.

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2017 om 8:33

  @ronald voorlopig kun je alleen iCloud drive, ‘lokale opslag’ en apps die online opslag en de bestanden app ondersteunen toevoegen. Zolang WD die niet optimaliseert kan het niet. Geen idee of dat in de toekomst ooit mogelijk gaat worden.

 • ronald

  7 oktober 2017 om 3:18

  @Wesley: Jammer, want het blijft behelpen met de software van WD! Bedankt voor je antwoord.

 • Roel

  12 oktober 2017 om 9:30

  Op mijn iPad staan in iBooks een aantal pdf’s en Foto’s diverse foto’s. Ik zou het handig vinden als die ook te zien zijn in Bestanden, maar zie ze daar niet staan. Daar staan alleen de locaties iCloud Drive en Dropbox. Hoe krijg ik die daar?

 • Wesley Fabry

  12 oktober 2017 om 9:35

  Dat kun je doen door handmatig te exporteren (via de deel-knop) en te plaatsen in Bestanden of op een Mac het regelen via iCloud Drive.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!