Menu

28 september 2016

macOS SierramacOS Sierra: Bureaublad en Documenten (niet) bewaren in iCloud Drive

iCloud Drive logo

Vanaf macOS Sierra wordt automatisch de inhoud van het bureaublad en de map Documenten opgeslagen in iCloud Drive. Het voordeel hiervan is dat je op al je apparaten deze documenten en bestanden kunt raadplegen.

Doordat de gehele inhoud van Documenten wordt bewaard in iCloud worden deze altijd gesynchroniseerd en is de kans klein dat je per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert. Dit omdat je iCloud Drive bestanden tot 30 dagen na verwijdering kunt herstellen, klik hier voor meer info.

Bureaublad en Documenten niet bewaren in iCloud Drive

Het kan zijn dat je niet zit te wachten op deze functie. Wanneer je bijvoorbeeld veel bestanden bewaart op je bureaublad of in de map Documenten dan kan de opslagruimte van je iCloud snel vol zitten. Hoe je deze nieuwe optie uitschakelt lees je hieronder terug.

bureaublad en documenten bewaren in iCloud Drive vanaf macOS sierra

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel ‘iCloud’
• Klik naast ‘iCloud Drive’ op ‘Opties’
• Open het tabblad ‘Documenten’
• Vink de optie ‘Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten” uit.

Kies vervolgens voor de optie ‘Schakel uit’ om de optie definitief te deactiveren. macOS zal de inhoud van de mappen lokaal downloaden en bewaren zodat je geen gegevens verliest. Uiteraard kun je te alle tijden de optie weer via bovenstaande procedure inschakelen.

Lees ook: Siri activeren, instellen en gebruiken in macOS Sierra

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


  • Marcel 29 september 2016 om 15:04

    Hoe kun je bij de verwijderde bestanden (trash) van iCloud komen? Alleen via de website http://www.icloud.com of ook via je macbook?

  • Peter Bloemendaal 22 oktober 2016 om 21:26

    Ik lees nauwelijks waarschuwingen dat je deze functie in sommige gevallen beter niet kunt activeren. Voorbeeld: DEVONthink Pro Office slaat databases en syncstores standaard op in een submap in Documenten. Wanneer je de cloud-functie voor Documenten activeert “verhuizen” ook deze bestanden naar de cloud. En zal de sync niet meer werken. Gelukkig was DEVONtechnologies deze “ramp” een stapje voor en heeft de map Documenten als no go area verklaard voor dataopslag vanuit hun software.

    Zo zijn er nog heel wat pakketten die hun data standaard opslaan in Documenten. Microsoft User Data, Outline, Roxio Converted Items, Microsoft RDC Connections, Vivox, Wondershare, Adobe… om er maar een paar te noemen. Die kunnen vrees ik ook problemen gaan geven wanneer je deze cloud-opslag activeert. Al was het maar qua performance…

    Mijn advies: kijk goed uit voordat je deze functie activeert…

Een reactie toevoegen: