9 januari 2017

macOS SierramacOS Sierra: Bureaublad en Documenten (niet) bewaren in iCloud Drive

iCloud Drive logo

Vanaf macOS Sierra wordt automatisch de inhoud van het bureaublad en de map Documenten opgeslagen in iCloud Drive. Het voordeel hiervan is dat je op al je apparaten deze documenten en bestanden kunt raadplegen.

Doordat de gehele inhoud van Documenten wordt bewaard in iCloud worden deze altijd gesynchroniseerd en is de kans klein dat je per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert. Dit omdat je iCloud Drive bestanden tot 30 dagen na verwijdering kunt herstellen, klik hier voor meer info.

Bureaublad en Documenten niet bewaren in iCloud Drive

Het kan zijn dat je niet zit te wachten op deze functie. Wanneer je bijvoorbeeld veel bestanden bewaart op je bureaublad of in de map Documenten dan kan de opslagruimte van je iCloud snel vol zitten. Hoe je deze nieuwe optie uitschakelt lees je hieronder terug.

bureaublad en documenten bewaren in iCloud Drive vanaf macOS sierra

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel ‘iCloud'
• Klik naast ‘iCloud Drive' op ‘Opties'
• Open het tabblad ‘Documenten'
• Vink de optie ‘Map ‘Bureaublad' en ‘Documenten” uit.

Kies vervolgens voor de optie ‘Schakel uit' om de optie definitief te deactiveren. Daarna krijg je de boodschap “Je documenten staan in de mappen ‘Bureaublad' en ‘Documenten' op iCloud Drive.” te zien. Ga nu in Finder naar de map iCloud Drive en in een nieuw venster naar je thuismap. Sleep vervolgens de inhoud van ‘Bureaublad en Documenten' naar de lokale gelijknamige mappen in je thuismap. Uiteraard kun je te allen tijde de optie weer via bovenstaande procedure inschakelen.

Lees ook: Siri activeren, instellen en gebruiken in macOS Sierra


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Marcel

  29 september 2016 om 15:04

  Hoe kun je bij de verwijderde bestanden (trash) van iCloud komen? Alleen via de website http://www.icloud.com of ook via je macbook?

 • Peter Bloemendaal

  22 oktober 2016 om 21:26

  Ik lees nauwelijks waarschuwingen dat je deze functie in sommige gevallen beter niet kunt activeren. Voorbeeld: DEVONthink Pro Office slaat databases en syncstores standaard op in een submap in Documenten. Wanneer je de cloud-functie voor Documenten activeert “verhuizen” ook deze bestanden naar de cloud. En zal de sync niet meer werken. Gelukkig was DEVONtechnologies deze “ramp” een stapje voor en heeft de map Documenten als no go area verklaard voor dataopslag vanuit hun software.

  Zo zijn er nog heel wat pakketten die hun data standaard opslaan in Documenten. Microsoft User Data, Outline, Roxio Converted Items, Microsoft RDC Connections, Vivox, Wondershare, Adobe… om er maar een paar te noemen. Die kunnen vrees ik ook problemen gaan geven wanneer je deze cloud-opslag activeert. Al was het maar qua performance…

  Mijn advies: kijk goed uit voordat je deze functie activeert…

 • Cees van Doorn

  7 november 2016 om 9:56

  Een en al ellende na het installeren van Siera.
  Constant het gekleurde wieltje in beeld en maar wachten en wachten.
  Ook de map Documenten op mijn Mac was ineens verdwenen en alleen zichtbaar in iCloud Drive en durf eigenlijk de optie niet te deactiveren want weet niet wat er dan met de map gebeurd.

 • Wesley Fabry

  7 november 2016 om 10:15

  @Cees als je ervoor hebt gekozen om Documenten en bureaublad te bewaren in iCloud wordt inderdaad de map verplaatst naar iCloud Drive. Door dit uit te schakelen wordt de map weer gekopieerd naar je Thuismap op je Mac zonder gegevens te verlezen.

 • Giel Vanden Herrewegen

  9 november 2016 om 12:43

  Sinds os sierra wil iCloud drive op mijn iMac niet meer volledig synchroniseren, nog bestanden uploaden. Enkel de mappen van de standaard programma’s zoals keynote, pages & numbers synchroniseren, maar andere persoonlijke mappen komen niet tevoorschijn in mijn iCloud drive. Dit is een heel vervelend probleem omdat ik iCloud gebruik om bestanden uit te wisselen tussen mijn iMac en MacBook Pro. Ik heb al alles geprobeerd maar niets werkt. Ik hoop dat iemand van jullie hier misschien een oplossing voor heeft of het zelfde probleem ervaart. Alvast bedankt.

  P.S Ik gebruik het zelfde AppleId op al mijn apparaten en op bijvoorbeeld mijn iPad is het ook geen probleem om al mijn mappen te zien in iCloud drive. Dit is enkel een probleem op mijn iMac.

 • Wesley Fabry

  9 november 2016 om 15:12

  @giel als je alles al hebt geprobeerd dan lijkt het probleem eerder achter de schermen plaats te vinden. Het beste kun je Apple zelf raadplegen om hulp. Zij kunnen kijken of je iCloud Drive corrupt is: http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • J Terpstra

  1 december 2016 om 17:35

  Ik heb een nieuwe macbook pro en daarin is de icloud bieb blijkbaar standaard aan. Nu had ik mijn oude documenten teruggezet en zijn die dus automatisch in icloud gezet wat ik niet wilde. ik heb de functie uitgezet maar de mappen worden niet terug gekopieerd op de mac. Staat dus wel op de icloud, zelf terug kopieren werkt niet. Enig idee?

 • Wesley Fabry

  2 december 2016 om 8:22

  @J Tijdens het installatieproces kon je dit inschakelen of niet, maar dat is het punt niet. Als je bovenstaande tip volgt kun je bureaublad en documenten uitschakelen in macOS. Daarna krijg je de boodschap “Je documenten staan in de mappen ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ op iCloud Drive.” te zien.

  “Je kunt deze documenten op deze Mac laten staan door ze vanaf iCloud Drive te verplaatsen of te kopiëren.” Sleep dus nu de inhoud van deze mappen uit iCloud Drive naar de mappen in je thuismap.

 • Joris

  7 december 2016 om 11:23

  Sinds het upgraden naar Sierra werkt mijn Mac Pro gevoelig trager. Ook uitzetten gaat blijkbaar niet meer. Hij springt telkens in sluimermodus terwijl ik mijn Mac echt wel wil uitschakelen. Java geeft ook veel te regelmatig meldingen van upgraden etc… Zijn er tips waardoor mijn Mac weer vlotter gaat werken?

  Thanks
  Joris

 • ivo de jong

  15 december 2016 om 17:58

  erg irritant van apple. Ik doe wat voorgesteld werd, en: De bewerking kan niet worden voltooid, omdat er zich een onverwachte fout heeft voorgedaan (foutcode -1429).
  Zelfs het tikken van dit berichtje wordt onderbroken door dat vrolijke regenboogrondje. Kwalijke zaak dit.

 • Nick Seamore

  9 januari 2017 om 15:05

  Geen enkel probleem hier. Ook niet qua performance.

 • Anneloes

  20 januari 2017 om 9:36

  Hallo,

  Ik heb gister Sierra gedownload en geïnstalleerd, automatisch stond toen ook de documenten voor iCloud drive aan. Ik heb dit uitgezet, omdat ik dit niet handig vond. Vervolgens verscheen mijn gewone document mapje weer, maar nu de volgende dag zet ik mijn computer weer aan en zijn al mijn wordt documenten verdwenen…… kan ik ze op 1 of andere manier nog terug krijgen

 • Anneloes

  20 januari 2017 om 9:40

  Nog even ter aanvulling. In wordt bij laatste geopend zie ik al mijn bestand nog wel.. Als ik er dan op 1 wil klikken zegt hij: stuk kan niet worden geopend, Dit document is verwijderd of is momenteel niet toegankelijk.

 • Wesley Fabry

  20 januari 2017 om 9:40

  @anneloes dat kan sowieso met Time Machine, tenminste als je dat hebt ingesteld: https://www.appletips.nl/os-x-time-machine-gebruiken-en-bestanden-uit-het-verleden-terugzetten/

  Anders goed kijken in de iCloud Drive en prullenmand, het is vreemd dat deze documenten spontaan verdwenen zijn.

 • Anneloes

  20 januari 2017 om 10:08

  Ik ben bang dat Time machine niet aan staat. Er staat namelijk dat deze niet geconfigureerd is. Wanneer ik dit wil doen zegt hij andere Time capsule, en dan doe ik configureer, maar zegt hij geen geconfigureerde basisstations gevonden?? Alleen een bol met internet komt in beeld, maar daar kan ik niks mee volgens mij.

  Er staat niks in mijn iCloud drive en ook niks in mijn prullenmand… ook niet online in iCloud drive

 • Wesley Fabry

  20 januari 2017 om 10:31

  @anneloes dan is Time Machine inderdaad niet geactiveerd en kun je dus ook niet in het verleden zoeken. Zo kun je Time Machine instellen op een Mac: https://www.appletips.nl/os-x-een-externe-harde-schijf-instellen-voor-time-machine/

  Je zou dit nog kunnen proberen, misschien kun je ze toch herstellen via deze weg: https://www.appletips.nl/verwijderen-icloud-bestanden-herstellen/

  Vermits je niets kunt terugvinden ben ik bang dat je alles kwijt bent. Je kunt iCloud Drive voor documenten/bureaublad weer activeren? Misschien dat ze toch verschijnen omdat ze ergens zijn blijven ‘hangen’. Als dat niet helpt ben ik bang dat je ze voorgoed kwijt bent.

 • Debby

  21 januari 2017 om 13:40

  Ik snap ook nog niet hoe ik mijn map documenten van iCloud drive weer naar lokale schijf moet slepen. Ik wilde mijn documenten niet in de cloud, want ik heb gewoon een airport time capsule.
  De eerste stappen om het terug te zetten lukken mij wel. Totdat ik de mappen vanuit de iclouddrive naar de lokale schijf moet slepen. Die lokale schijf ben ik ‘kwijt’. Die zou dan toch onder kopje APPARATEN moeten staan? Daar staat bij mij alleen een symbool van een schijf met tekst Niet-lokale schijf. Wie kan mij helpen?

 • Wesley Fabry

  23 januari 2017 om 10:17

  @Debby je lokale schijf is gewoon je thuismap, of documenten map, etc. Uiteraard moet je voor documenten dit eerst uitschakelen in iCloud Drive zoals hierboven staat omschreven.

 • Dorien

  1 februari 2017 om 21:53

  Zojuist heb ik de bestanden (Word) eindelijk van mijn iCloud kunnen halen. Ik heb de bestanden uit de iCloud gehaald en in de thuismap gezet. Maar nu zijn ze onvindbaar.. Iemand een idee waar het is gebleven? Ik kan ze niet vinden wanneer ik op naam zoek in de zoekbalk in Finder en ze staan ook niet in de prullenbak.

 • Wesley Fabry

  2 februari 2017 om 8:43

  @dorien helaas weten wij ook niet waar jij de bestanden hebt geplaatst. Zijn deze niet meer beschikbaar in iCloud? Bijvoorbeeld via deze tip: https://www.appletips.nl/verwijderen-icloud-bestanden-herstellen/

 • Cees Coenen

  2 februari 2017 om 20:59

  Ik heb hetzelfde probleem gehad. Na ondersteuning van Apple Care heb ik het opgelost. Een afgebroken ‘upload’ van de map Documenten en Bureaublad naar iCloud en daarna uitzetten van de iCloud functie op de Mac zorgt ervoor dat alles lokaal weg lijkt. Er wordt echter een archief aangemaakt. Deze is te vinden door in de Finder op Ga te klikken en de Thuismap aan te klikken. Hier staat een map iCloud (Archief) in. Hierin vindt je de hele ‘oude’ documenten en bureaublad folder.

 • Dorine

  3 februari 2017 om 12:03

  Bedankt voor de hulp. De bestanden zijn weer terug! :)

 • Frank

  15 februari 2017 om 20:47

  Ook bij mij alles weg uit de map documenten. Niet te vinden in iCloud en op de mac staan alleen bij de map documenten 2 Word documentjes. Iemand nog een idee?

 • Jan

  1 maart 2017 om 16:57

  Ik werk heerlijk met Sierra, geen problemen. Zou het wel erg fijn vinden als ik het bureaublad los van de map documenten zou kunnen uitschakelen voor iCloud. Gebruik mijn bureaublad meer als tijdelijke opslag van bestanden die ik even nodig heb en die hoeven dan niet in iCloud. Is er een mogelijkheid om dit los in te stellen?

 • Yvette

  15 april 2017 om 16:42

  Ik heb de optie iCloud uitgezet volgens bovenstaande instructie en mijn mappen ‘documenten’ en ‘bureaublad’ naar mijn lokale schijf gesleept. Alleen liet ik ze per ongeluk los boven de ‘downloads’ en nu lukt het met niet meer dat te wijzigen. Ik heb de mappen naar mijn favorieten gesleept, dat is gelukt maar die mappen synchroniseren met de mappen onder downloads, het zijn dus aliassen. Hoe krijg ik nu de mappen Bureaublad en Documenten weer naast Downloads, in plaats van eronder? Verplaatsen ‘mag niet van mijn Macbook…’

 • Wesley Fabry

  18 april 2017 om 8:56

  @yvette je kunt de mappen proberen te knippen en dan te verplaatsen, dat doe je zo: https://www.appletips.nl/finder-knippen-mac/

Een reactie toevoegen: