Menu

28 september 2016

macOS SierramacOS Sierra: Bureaublad en Documenten (niet) bewaren in iCloud Drive

iCloud Drive logo

Vanaf macOS Sierra wordt automatisch de inhoud van het bureaublad en de map Documenten opgeslagen in iCloud Drive. Het voordeel hiervan is dat je op al je apparaten deze documenten en bestanden kunt raadplegen.

Doordat de gehele inhoud van Documenten wordt bewaard in iCloud worden deze altijd gesynchroniseerd en is de kans klein dat je per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert. Dit omdat je iCloud Drive bestanden tot 30 dagen na verwijdering kunt herstellen, klik hier voor meer info.

Bureaublad en Documenten niet bewaren in iCloud Drive

Het kan zijn dat je niet zit te wachten op deze functie. Wanneer je bijvoorbeeld veel bestanden bewaart op je bureaublad of in de map Documenten dan kan de opslagruimte van je iCloud snel vol zitten. Hoe je deze nieuwe optie uitschakelt lees je hieronder terug.

bureaublad en documenten bewaren in iCloud Drive vanaf macOS sierra

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel ‘iCloud’
• Klik naast ‘iCloud Drive’ op ‘Opties’
• Open het tabblad ‘Documenten’
• Vink de optie ‘Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten” uit.

Kies vervolgens voor de optie ‘Schakel uit’ om de optie definitief te deactiveren. Daarna krijg je de boodschap “Je documenten staan in de mappen ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ op iCloud Drive.” te zien. Ga nu in Finder naar de map iCloud Drive en in een nieuw venster naar je thuismap. Sleep vervolgens de inhoud van ‘Bureaublad en Documenten’ naar de lokale gelijknamige mappen in je thuismap. Uiteraard kun je te allen tijde de optie weer via bovenstaande procedure inschakelen.

Lees ook: Siri activeren, instellen en gebruiken in macOS SierraEen compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Marcel 29 september 2016 om 15:04

  Hoe kun je bij de verwijderde bestanden (trash) van iCloud komen? Alleen via de website http://www.icloud.com of ook via je macbook?

 • Peter Bloemendaal 22 oktober 2016 om 21:26

  Ik lees nauwelijks waarschuwingen dat je deze functie in sommige gevallen beter niet kunt activeren. Voorbeeld: DEVONthink Pro Office slaat databases en syncstores standaard op in een submap in Documenten. Wanneer je de cloud-functie voor Documenten activeert “verhuizen” ook deze bestanden naar de cloud. En zal de sync niet meer werken. Gelukkig was DEVONtechnologies deze “ramp” een stapje voor en heeft de map Documenten als no go area verklaard voor dataopslag vanuit hun software.

  Zo zijn er nog heel wat pakketten die hun data standaard opslaan in Documenten. Microsoft User Data, Outline, Roxio Converted Items, Microsoft RDC Connections, Vivox, Wondershare, Adobe… om er maar een paar te noemen. Die kunnen vrees ik ook problemen gaan geven wanneer je deze cloud-opslag activeert. Al was het maar qua performance…

  Mijn advies: kijk goed uit voordat je deze functie activeert…

 • Cees van Doorn 7 november 2016 om 9:56

  Een en al ellende na het installeren van Siera.
  Constant het gekleurde wieltje in beeld en maar wachten en wachten.
  Ook de map Documenten op mijn Mac was ineens verdwenen en alleen zichtbaar in iCloud Drive en durf eigenlijk de optie niet te deactiveren want weet niet wat er dan met de map gebeurd.

 • Wesley Fabry 7 november 2016 om 10:15

  @Cees als je ervoor hebt gekozen om Documenten en bureaublad te bewaren in iCloud wordt inderdaad de map verplaatst naar iCloud Drive. Door dit uit te schakelen wordt de map weer gekopieerd naar je Thuismap op je Mac zonder gegevens te verlezen.

 • Giel Vanden Herrewegen 9 november 2016 om 12:43

  Sinds os sierra wil iCloud drive op mijn iMac niet meer volledig synchroniseren, nog bestanden uploaden. Enkel de mappen van de standaard programma’s zoals keynote, pages & numbers synchroniseren, maar andere persoonlijke mappen komen niet tevoorschijn in mijn iCloud drive. Dit is een heel vervelend probleem omdat ik iCloud gebruik om bestanden uit te wisselen tussen mijn iMac en MacBook Pro. Ik heb al alles geprobeerd maar niets werkt. Ik hoop dat iemand van jullie hier misschien een oplossing voor heeft of het zelfde probleem ervaart. Alvast bedankt.

  P.S Ik gebruik het zelfde AppleId op al mijn apparaten en op bijvoorbeeld mijn iPad is het ook geen probleem om al mijn mappen te zien in iCloud drive. Dit is enkel een probleem op mijn iMac.

 • Wesley Fabry 9 november 2016 om 15:12

  @giel als je alles al hebt geprobeerd dan lijkt het probleem eerder achter de schermen plaats te vinden. Het beste kun je Apple zelf raadplegen om hulp. Zij kunnen kijken of je iCloud Drive corrupt is: http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • J Terpstra 1 december 2016 om 17:35

  Ik heb een nieuwe macbook pro en daarin is de icloud bieb blijkbaar standaard aan. Nu had ik mijn oude documenten teruggezet en zijn die dus automatisch in icloud gezet wat ik niet wilde. ik heb de functie uitgezet maar de mappen worden niet terug gekopieerd op de mac. Staat dus wel op de icloud, zelf terug kopieren werkt niet. Enig idee?

 • Wesley Fabry 2 december 2016 om 8:22

  @J Tijdens het installatieproces kon je dit inschakelen of niet, maar dat is het punt niet. Als je bovenstaande tip volgt kun je bureaublad en documenten uitschakelen in macOS. Daarna krijg je de boodschap “Je documenten staan in de mappen ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ op iCloud Drive.” te zien.

  “Je kunt deze documenten op deze Mac laten staan door ze vanaf iCloud Drive te verplaatsen of te kopiëren.” Sleep dus nu de inhoud van deze mappen uit iCloud Drive naar de mappen in je thuismap.

Een reactie toevoegen: