19 augustus 2017

Bestanden, instellingen en gegevens verplaatsten naar een nieuwe Mac met Migratie-assistent

Migratie-assistent icon

Wanneer je een nieuwe Mac aanschaft wil je natuurlijk graag je bestanden, instellingen en meer verplaatsen van je oude Mac of PC naar je nieuwe Mac. Dit kun je doen via een Time Machine-reservekopie of via de Migratie-assistent.

Tegenwoordig kun je ook eenvoudig bestanden online bewaren in de cloud, dat is zeker een voordeel bij aanschaf van een nieuwe computer. Door de desbetreffende clouddienst te installeren worden automatisch je bestanden en meer geplaatst op je nieuwe Mac. Mocht je dit niet willen dan kun je gebruikmaken van de Migratie-assistent, het is zelfs op deze manier mogelijk om bestanden en meer te migreren vanaf een Windows-PC.

Lees ook: Eenvoudig een back-up maken van je Mac naar Google Drive

Wat is Migratie-assistent?

De Migratie-assistent is een tool (programma) op de Mac die het mogelijk maakt om bestanden, gegevens, instellingen en meer van een oude computer over te zetten naar een nieuwe Mac. Niet alleen bestanden en documenten kunnen worden overgezet, maar ook gebruikersaccounts en persoonlijke instellingen. De assistent kun je onmiddellijk raadplegen op een Mac wanneer je deze voor het eerst opstart, tijdens het installatieproces heb je al direct de mogelijkheid de assistent te gebruiken. Ook achteraf kun je deze raadplegen om vooralsnog gegevens te migreren.

Computers en Mac met elkaar binden voor het migreren

De migratie kan worden uitgevoerd via verschillende wegen, zo kun je eenvoudig draadloos een verbinding tot stand brengen met behulp van het wifi-netwerk. Daarnaast kun je ook de computers koppelen via een Thunderbolt-, FireWire-, USB- of Ethernetkabel. Tot slot kun je een Time Machine back-up gebruiken om gegevens te migreren van deze 'oude' Mac.

Oude Mac of PC voorbereiden

Voor je van start kunt gaan moet je eerst de Migratie-assistent op je oude Mac of Windows-PC openen. Op deze manier kun je namelijk de gegevens exporteren. Voor je bij een Windows-PC aan de slag kunt moet je de migratie-assistent voor Windows downloaden en installeren de werking daarna is gelijk. Klik hier voor meer informatie over het voorbereiden van een Windows PC.

Download hier Migratie-assistent voor Windows naar macOS Sierra of nieuwer
Download hier Migratie-assistent voor Windows naar OS X El Capitan Sierra of ouder

Migratie-assistent starten op een Mac of PC

Zodra je assistent hebt opgestart op je oude Mac of PC kies je voor de optie 'Naar andere Mac' en volg de stappen op het scherm. Deze computer wordt nu een verzender en maakt het mogelijk om bestanden, gegevens en meer te exporteren. Tijdens dit proces geef je aan hoe je de gegevens wil verplaatsen, bijvoorbeeld draadloos of via een kabel.

Migratie-assistent gebruiken om bestanden over te zetten naar je nieuwe Mac

• Open Migratie-assistent via Programma's ▸ Hulpprogramma's op je nieuwe Mac
• Maak een keuze tussen Mac, Time Machine, externe harde schijf of PC

Migratie-assistent back-up kiezen

In het nieuwe scherm kun je een Mac, PC of back-up selecteren, het kan even duren voor je Mac de juiste bron gevonden heeft. Eventueel kun je het netwerk of server wijzigen wanneer het apparaat niet gevonden wordt. Het is dus ook mogelijk om een Time Machine reservekopie te selecteren, hierdoor kun je gedeeltes van de kopie overzetten i.p.v. de volledige back-up. Kies de gewenste optie en ga verder.

Bestanden en instellingen vanaf je oude Mac verplaatsen

Nu je een keuze heb gemaakt kun je de gegevens exporteren, wacht tot je Mac alle bestanden en instellingen heeft ingeladen. Selecteer vervolgens de opties aan die je wil exporteren naar je nieuw Mac. Klik op 'Ga door' en volg eventueel de extra stappen op het scherm.

Migratie-assistent bestanden verplaatsen naar een nieuwe Mac

De migratie van je bestanden en gegevens wordt nu gestart, dit kan naargelang de grote van de bestanden enige tijd duren. Soms duurt een migratie wel enkele uren. Daarna kun je de nieuwe Mac gebruiken met alle oude bestanden en instellingen die je hebt verplaatst.

Wanneer je volledige gebruikersaccounts overzet naar een nieuwe Mac dan kan het zijn dat er gevraagd wordt of je de naam wilt wijzigen of vervangen op je nieuwe Mac. Dit vindt plaats wanneer je al een account hebt aangemaakt op je nieuwe Mac met dezelfde naam. Als je de naam wijzigt, verschijnt het oude account als een afzonderlijke gebruiker met een eigen thuismap en login op de nieuwe Mac. Bij het vervangen wordt het account op je nieuwe Mac verwijderd en vervangen door de oude.

Lees ook: Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een MacReacties


 • Wim

  19 augustus 2017 om 12:47

  Interessant en makkelijk … maar neem je zo niet ‘eventuele problemen’ van oude mac mee naar nieuwe mac ?
  Werkt dit ook om geinstalleerde programma’s over te zetten of dien je echt compleet nieuw te downloaden/kopen en installeren op nieuwe mac ?

 • Wesley Fabry

  21 augustus 2017 om 8:22

  @wim hangt er een beetje vanaf, als ‘nieuw’ beginnen is altijd goed. Maar je bestanden, apps, etc. overzetten via de migratie-assistent is vaak geen probleem.

 • Tanja

  29 augustus 2017 om 22:03

  Bij apple hebben ze mijn computer hersteld en nu wil ik een gedeeltelijke back-up terugzetten. Ik open de migratie assistent en selecteer de time Capsule waar de back-up op staat. Ik kom echter niet verder. De computer blijft hangen en ik kom niet tot de selectie van wat ik wil terugzetten. Kan het zijn dat er ergens een bescherming zit die ik nog moet uitzetten of heb ik onvoldoende rechten? Iemand een tip hoe ik dit verder kan brengen?

 • Wesley Fabry

  30 augustus 2017 om 7:20

  Het zou in principe gewoon moeten werken, misschien dat de reservekopie beschadigd is, het kan maar is niet zeker. Je kunt ook dit proberen: https://www.appletips.nl/time-machine-reservekopie-terugzetten/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!