18 september 2011

10.7OS X Lion: Een e-mail backup maken en terugzetten

Mail heeft in Mac OS X Lion een groot aantal nieuwe functies gekregen. Een minder voor de hand liggende feature is de mogelijkheid om een backup te maken van je postbussen. Dat kan handig zijn als je de e-mails wilt archiveren of als je deze wilt overzetten naar een andere Mac.

Het maken van de backup kan gewoon vanuit de standaard Mac OS X Lion Mail applicatie, daarnaast heb je vanzelfsprekend een locatie nodig waar je de gegevens kunt opslaan (netwerklocatie, USB stick of iets dergelijks). De ruimte die de backup inneemt is afhankelijk van het aantal e-mails dat je gaat backuppen.

Back-up maken

Om een back-up te maken ga je naar Mail. In de favorietenbalk vind je het knopje 'Toon'. Klik hier op en al je postbussen zullen verschijnen aan de linkerkant van de applicatie. Selecteer alle postbussen waarvan je een backup wilt hebben. Dit doe je met command + muisklik. Als je van de verstuurde mailtjes ook een backup wilt hebben dien je deze map ook te selecteren!

Wanneer je alle postbussen hebt geselecteerd, klik je met je de secundaire muisknop (ctrl + klik) op één van de geselecteerde postbussen en vervolgens kies je 'Exporteer postbus'. Er zal nu een venster verschijnen waar je de doelmap kunt selecteren. Je kunt een bestaande map selecteren of een nieuwe aanmaken door linksonder op 'Nieuwe map' te klikken. Als je een map gekozen hebt klik je op Ok en vervolgens staat er een backup in de gekozen map.

Een backup terugzetten in Mail

Open Mail op je nieuwe Mac of nieuwe installatie van Mac OS X en ga naar Archief ▸ Importeer postbussen… ▸ Selecteer het .mbox bestand en klik op Kies. Alle e-mails worden nu vanuit de back-up geïmporteerd in de Mail applicatie.Reacties


 • Roy

  18 september 2011 om 10:36

  Deze functie ken ik al maar zeker een goede tip die lang niet iedereen kent. Zelf orden ik de mail gewoon in mappen en slimme mappen. Het gaat bij mij via POP3 dus alles staat al lokaal. Heb nog geen goede archiveringsmethode gevonden.

 • André

  18 september 2011 om 15:37

  Maaktz TimeMachine ook een backup van je email?

 • mos

  18 september 2011 om 16:15

  Hi I can not jailbreak me iPhone could jou help how to get cydia.thanks

 • Bonimacx

  18 september 2011 om 16:29

  @André, Zou je enige reden kunnen bedenken waarom je email zou uitgesloten worden van een Backup in Time machine?

 • Bikey

  18 september 2011 om 22:52

  Ik vind zelf de beste on-line backup dat ik mijn mails allemaal bij Gmail laat binnenkomen en dit via IMAP benader.

  Heb recentelijk al 2 mensen in mijn omgeving gehad die alles via POP3 lazen en na een (welliswaar PC..) crash al hun mails kwijt waren.
  Met Gmail heb je bovendien een goede archiveringsfunctie.

  Misschien combineren met bovengenoemde tip om je ook in te dekken tegen problemen met Gmail of handmatig ongewilde verwijder acties.

 • mos

  19 september 2011 om 14:55

  Hi I can not jailbreak me iPhone could jou help how to get cydia.thanksPm

 • Carlo

  4 oktober 2011 om 21:15

  Op deze manier komen al je mails in een map geïmporteerd maar wat als je nou je mail wilt overzetten 1 op 1, dus van Mac1 naar Mac2? Ik heb een Macbrook Pro en wil mijn mail + alle instellingen overzetten naar mijn iMac. Ik heb de map Mail uit de bibliotheek overgezet + de prefs com.apple.mail.plist en com.apple.mail.plist.lockfile maar hij pakt hem niet….zie ik iets over het hoofd?

 • Mootje

  23 oktober 2011 om 11:14

  Na migratie van Snow Leopard naar Lion ben ik in Mail al m’n slimme postbussen kwijt. Help!

 • Gerlach

  28 maart 2012 om 0:32

  Zeer veel dan voor de oplossing van een probleem!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!