16 december 2016

Mac: De Mail applicatie sneller maken met Terminal

De macOS (OS X) Mail applicatie maakt onder de motorkap gebruik van een SQLite database waarin diverse tabellen worden opgeslagen met daarin referenties naar e-mailadressen, attachments, onderwerpen etc. Deze tabellen worden onder SQLite de Envelope Index genoemd.

Het nadeel van deze Envelope Index is dat hij voortdurend in omvang groeit en dat de Mail applicatie hierop zelf geen actie zal ondernemen. De Envelope Index is dan ook vaak de oorzaak wanneer Mail trager opstart of langzamer reageert bij het bladeren door e-mails.

Met behulp van Terminal in macOS en OS X, kun je een speciale SQlite 'vacuum' taak uitvoeren op de Envelope Index. De vacuum-taak ruimt de Envelope Index op door deze opnieuw op te bouwen, verwijderde data wordt uit de index verwijderd en gefragmenteerde data gecorrigeerd.

Het resultaat van het process is dat de Mail applicatie aanmerkelijk sneller zal opstarten en werken. De procedure om de vacuum taak uit te voeren doe je onder Terminal en verschilt per OS X/macOS versie.

macOS en OS X Mail sneller maken met terminal

Hieronder vind je in het overzicht het commando dat je moet uitvoeren voor een specifieke OS X versie.

Let op! het is belangrijk dat je eerst de Mail applicatie volledig afsluit voordat je de vacuum-taak gaat uitvoeren!

Open Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's), kopieer onderstaand commando (command⌘ + C) en plak (command⌘ + V) deze in het venster, druk hierna op enter om het commando uit te voeren. Het uitvoeren van het commando kan enkele seconden duren.

OS X Snow Leopard (10.6):

sqlite3 ~/Library/Mail/Envelope Index vacuum;

OS X Lion (10.7), Mountain Lion (10.8), Mavericks (10.9), or Yosemite (10.10):

sqlite3 ~/Library/Mail/V2/MailData/Envelope\ Index vacuum;

OS X El Capitan (10.11):

sqlite3 ~/Library/Mail/V3/MailData/Envelope\ Index vacuum;

macOS Sierra (10.12):

sqlite3 ~/Library/Mail/V4/MailData/Envelope\ Index vacuum;

os-x-mail-sqlite-vacuum

Herstart na het uitvoeren van het commando de Mail applicatie en je zult merken dat deze een stuk sneller opstart en reageert. Wanneer je veel gebruikmaakt van de Mail applicatie is het aan te raden om de procedure 1 maal in de 2 á 3 maanden uit te voeren.

Lees ook: Maak macOS Sierra supersnel met deze 10 Terminal commando’s

Meer over terminal kun je hier terugvinden.Reacties


 • Kaas

  16 december 2016 om 13:47

  Maar ook hier geldt weer de regel: If it ain’t broken, don’t try to fix it.

 • Tom

  16 december 2016 om 20:14

  Mail start opeens een stuk sneller op. Bedankt voor de tip.

 • Fons

  22 december 2016 om 12:06

  Ik heb MacOS Sierra v 10.12.2 geïnstalleerd, Het bijbehorende commando (met V4) levert me de melding: Error: malformed database schema (last_spotlight_check_date) – near “WITHOUT”: syntax error. Voor V3 krijg ik: Error: unable to open database “/Users/Fons/Library/Mail/V3/MailData/Envelope Index”: unable to open database file.
  Uiteindelijk krijg ik bij V2 geen melding meer. Mijn macbook Pro was uitgerust met Snow Leopard toen ik ‘m kocht. Heb destijds gelijk geüpdatet naar Mountain Lion.

Een reactie toevoegen: