10 oktober 2017

High SierraMac opnieuw installeren met macOS High Sierra (clean install)

Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren doormiddel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je vanaf een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Ook is het aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt. Net zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS High Sierra te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

Lees ook: Alleen macOS (OS X) opnieuw installeren zonder gegevens te verliezen

Deze procedure is bedoeld voor Mac gebruikers die macOS High Sierra al hebben geïnstalleerd. Heb je nog macOS Sierra of eerder? Dan kun je deze ook opnieuw installeren en daarna updaten naar macOS High Sierra. Daarnaast kun je ook direct je Mac herinstalleren met behulp van een High Sierra installatie USB-stick. Het is belangrijk dat je voor je jouw Mac opnieuw installeert al je bestanden en documenten die je wilt behouden exporteert naar een externe harde schijf of online dient zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive.

Clean Install: macOS High Sierra opnieuw installeren

• Herstart daarna je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

Macintosh HD wissen

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

Zorg ervoor dat je een werkende wifi-verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het wifi-icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het verkregen venster op 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'. Selecteer vervolgens in de kolom je harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de 'tweede' schijf die uitspringt naar rechts, vervolgens klik je in de knoppenbalk op 'Wis'

Kies voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' in het menu 'Structuur', kies indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling', vul een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van schijfhulpprogramma sluiten.

macOS opnieuw installeren

Een Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Heb je een Mac met officiële Fusion Drive? Dan kun je bovenstaande ook gewoon uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Ondervind je problemen? Dan moet je een internet recovery uitvoeren.

macOS High Sierra (opnieuw) installeren

Nu gaan we High Sierra opnieuw installeren, selecteer in het hulpprogramma’s-venster 'Installeer macOS opnieuw'. Klik op 'Ga door' en volg daarna nauwkeurig de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige macOS-schijf (die je zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de laatst geïnstalleerde versie op je Mac opnieuw downloaden.

Alle gegevens worden gewist

Houdt er wel rekening mee dat de harde schijf volledig wordt gewist en opnieuw wordt voorzien van macOS. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf of je maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel). Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

Bekijk ook: Een Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Clean Install uitvoeren vanaf een oude OS X

In bovenstaand artikel gaan we er vanuit dat High Sierra al is geïnstalleerd op je Mac of je geen moeite hebt om na het wissen te updaten via de Mac App Store naar High Sierra. Wil je liever direct macOS High Sierra installeren dan moet je gebruikmaken van een installatie USB stick. Hoe je deze maakt en gebruikt lees je hier terug. Sluit na het wissen van de harde schijf de USB Stick aan op je Mac om zo macOS te installeren.

Lees ook: Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren in macOSReacties


 • Ad

  26 september 2017 om 14:41

  Opvallend is dat bij high sierra de Mac al soepeler werkt na een gewone upgrade vanaf sierra.

 • Ko

  10 oktober 2017 om 14:13

  Ik beschik over een haast antieke Macbook Air, model A1237. Er zit nu MacOS snow leopard op, als ik me niet vergis. Kan ik daar ook High Sierra op draaien of is dat toch een paar bruggen te ver? En mocht dat mogelijk zijn, wat zijn dan de voordelen?
  met vriendelijke groet,
  Ko.

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2017 om 14:41

  @ko volgens mijn gegevens komt jouw MacBook Air uit 2008 en kan deze High Sierra niet draaien (vanaf 2010 voor de Air). Meer vragen of opmerken kun je stellen op https://genius.appletips.nl

 • Ko

  10 oktober 2017 om 15:08

  @wesley: Daar hield ik al rekening mee. Dank je wel voor je reactie!

 • Ben

  10 oktober 2017 om 21:06

  Sinds de update high sierra is verschenen probeer ik deze te instaleren op mijn iMac van 2012 met fusion drive. Helaas zonder succes. Welke installatie ik ook kies, update, her install of clean install van USB stick krijg steeds het verbodsbord in beeld. Wat kan ik doen?

 • Wesley Fabry

  11 oktober 2017 om 10:39

  @Ben en kun je deze wel gewoon update vanuit de Mac App Store? Anders moet je dit proberen en als je dan alsnog een clean install wilt doen doe je het op deze manier: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-clean-install/

 • Petroos

  13 oktober 2017 om 11:34

  Beste Allen,
  Bij schijfhulp programma de optie OX S uitgebreid junald bij wisse is gebrek!!! dan komt staan APFS, het nieuwe Apple File System, die komt conflict met andere programma zoals Autocad enzo. I er een oplossing?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!