Menu

21 februari 2016

macOS (OS X) opnieuw installeren zonder je gegevens te verliezen

Logo van OS X El Capitan tips

Het kan zijn dat je Mac problemen vertoond, wanneer je al enkele stappen hebt ondernomen om het probleem op te lossen kom je er soms niet onderuit om macOS (OS X) opnieuw te installeren.

Wanneer je problemen hebt met de standaard applicaties van Apple, denk hierbij aan Safari, Finder, Agenda, etc. is het soms aan te raden macOS (OS X) opnieuw te installeren. Geen paniek, tegenwoordig kun je macOS (OS X) zelf herinstalleren in plaats van je gehele Mac. Het gaat dus niet om een clean install.

Hoe je OS X opnieuw kunt installeren lees je hieronder terug:

• Herstart je Mac
• Hou de toetsen cmd⌘ + R ingedrukt
• Laat deze los wanneer het Apple logo verschijnt
• Klik vervolgens op ‘Installeer macOS (OS X) opnieuw’
• Selecteer daarna ‘Ga door’ en volg de instructies op het scherm

opnieuw osx installeren (MAC)

Selecteer in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige harde schijf in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf.

macOS (OS X) opnieuw installeren klinkt beangstigend, maar dat is het niet. Alle onderdelen van OS X worden opnieuw geïnstalleerd, maar je persoonlijke gegevens, data en instellingen blijven behouden.

Het is altijd aan te raden eerst een reservekopie te maken van je Mac, mocht bovenstaande procedure om welke reden dan ook niet goed voltooid worden.

Lees ook: Problemen met je Mac en OS X oplossen







Reacties


  • Jochen 21 februari 2016 om 11:44

    Blijven op deze manier ook alle media-bestanden en geïnstalleerde apps behouden?

  • Wesley Fabry 21 februari 2016 om 12:01

    Ja, alles blijft behouden.

  • Ronald 22 februari 2016 om 8:44

    Hoi,

    En blijven de geïnstalleerde programma’s , zoals office, CS5 etc ook behouden?

  • Wesley Fabry 22 februari 2016 om 8:45

    Ja, alles blijft behouden..

  • Henkes62 22 februari 2016 om 11:25

    Klopt dat mijn MacBook lion installeerd ??

  • Wesley Fabry 22 februari 2016 om 11:31

    Hij installeert de software die op dat moment geïnstalleerd is op je Mac, je hebt de keuze om de nieuwste software te installeren. Als dat niet de bedoeling was heb je misschien opgestart met cmd⌘ + option⌥ + R , dan installeert hij de OS X versie die bij aankoop op de Mac stond.

  • Wim Vriend 25 februari 2016 om 11:35

    Hoi,
    Ik ben in bezit van een 27 inch iMac met 8GB memory van mid 2011.Ik draai op dit moment OSX 10.9.5 (maverick) Ik heb de upgrade naar El Capitan geprobeerd maar de machine werd erg traag. Zou ik met bovenstaande methode wel kunnen upgraden zonder traagheid.
    Ik hoor graag van jullie

  • Wesley Fabry 25 februari 2016 om 12:06

    @Wim geen idee, ik heb het nog nooit geprobeerd en kan dus niet zeggen of dit mogelijk is zonder gegevens te verlezen. Weet wel dat je met behulp van cmd⌘ + option⌥ + R, OS X installeert dat geleverd was met de Mac, maar of je dan ook je schijf moet formatteren is mij even onbekend. Misschien weten onze experts op http://genius.appletips.nl een methode?

  • stan van de wouwer 10 juni 2016 om 7:11

    hoi,
    heb een probleem 3d party software op mijn iMac
    wd sync van wd
    begin april nieuwe iMac gekocht de softwarevan de vorige mac erop gezet, alleen de data.
    nu werkt die wd sync niet meer.
    heb het geïnstalleerd op een gastgebruiker en daar werkt hij wel
    nu wil deze gastgebruiker als hoofdgebruiker maken, maar mijn iTunes werkt daar niet meer op.
    iemand een idee

  • Conrad 23 juni 2016 om 23:18

    Hi
    N vraagje ik zoek iets tussen deze manier en een clean install.
    Ik wil alles opnieuw installeren maar wel alle gebruikers data en instellingen veiligstellen en terugzetten.
    De migratie assistent werk alleen bij 2 Macs. En ik wil ook gen time machine kopie maken. Is er dan nog een handig optie.
    De reden: ik heb office 2011 er nog op staan. Upgrade naar 2016 is niet handig / onmogelijk
    Ik zou dus graag el capitein opnieuwe installeren en alle normale software overschrijven maar de data behouden.
    Iemand n idee?

  • Adrie 2 juli 2016 om 22:04

    Hoi.
    Op mijn Imac met OS El Capitan heb ik in totaal 4 gebruikers met hun eigen instellingen etc. Blijft dat ook behouden bij deze herinstalatie??

    Gr: Adrie

  • Robert 8 juli 2016 om 9:17

    Hoi,
    Laat vraagje aangaande dit item. Voor zover ik het begrijp word de oude OS X volledig verwijderd en daarna gans opnieuw geïnstalleerd?
    Dank.

  • Wesley Fabry 8 juli 2016 om 9:38

    Alleen os x wordt opnieuw geïnstalleerd, gegevens etc. gaan niet verloren. De recentste os x wordt geïnstalleerd.

  • stefan 5 augustus 2016 om 12:27

    Ik probeer mijn MacBookPro op deze wijze te voorzien van een nieuwe OS met behoud van data en de rest.

    Echter wanneer ik deze procedure volg, wordt getracht om Maverick te installeren, maar deze versie is niet meer beschikbaar in de AppStore.

    Hoe kan ik het voor elkaar krijgen om EL Captain geïnstalleerd te krijgen?

  • Wesley Fabry 5 augustus 2016 om 13:07

    @stefan welke versie heb je nu geïnstalleerd?

  • Bart 26 augustus 2016 om 18:56

    En blijven je mails ook behouden?

  • Theo 27 augustus 2016 om 23:07

    Zou het de actie fel versnellen als ik voor de herinstallatie opstart van de USB stick met de combo update ? Dat zou toch netwerk transfers overbodig moeten maken of sterk beperken.

  • Demi 30 september 2016 om 13:29

    Hallo,

    Mijn beeldscherm knippend als ik me heb ingelogd, hij komt niet verder dan dit en mijn wachtwoord is gewoon goed. Hoe los ik dit op?? Heb wat hierboven beschreven staat al geprobeerd.

  • Charles 11 oktober 2016 om 14:46

    Goeiesmiddags,
    Ik heb een probleem met mijn Emailprogr. van Microsoft Entourage, Mac al een aantal keren opnieuw opgestart maar Entourage wil niet opstarten. Blijf een melding krijgen “Problemen met opstarten van Entourage” dit is sinds dat ik Sierra heb geïnstalleerd. Heeft hier iemand een antwoord voor ?
    Alvast bedankt.

Een reactie toevoegen: