30 september 2015

El CapitanOS X El Capitan: Een installatie USB stick maken

OS X 10.11 El Capitan brengt vele nieuwe functies naar de Mac waaronder Split View, Pinned Sites en verbeteringen diep in het systeem. El Capitan is gratis te downloaden in de Mac App Store via het tabblad 'Updates' of als losse 'app'. Je hoeft dus geen fysiek product te kopen, hier zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om OS X El Capitan te herinstalleren.

Je kan je Mac dan herinstalleren via cmd⌘+R tijdens het opstarten, meer uitleg hierover vind je hier terug. Daarnaast is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je El Capitan kunt herinstalleren. Het maken van zo'n bootable USB stick is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts 2 stappen.

Wat heb je nodig? Een USB stick van minimaal 8 GB (groter mag natuurlijk ook), dit mag natuurlijk ook een externe harddisk/SSD zijn.

1. Download OS X El Capitan in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de OS X El Capitan installatie nodig. Deze kun je vanaf nu alleen maar downloaden vanuit de Mac App Store via het tabblad 'Aankopen'. Heb je El Capitan nooit aangeschaft? Dan kun je deze niet meer opnieuw downloaden.

El Capitan installatie

Wanneer je OS X El Capitan eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat de installer automatisch word opgestart. Stop de installer, dit kun je doen door met de secundaire muisklik het programma in het dock te sluiten of via de menubalk. Het rode kruisje in het venster zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

2. Bootable OS X El Capitan USB stick maken

Koppel de USB stick aan je Mac, open Finder en klik in de navigatiekolom met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de USB stick. Kies voor 'Toon info', je ziet nu bovenaan de volledige naam van de USB stick, deze heb je zo dadelijk nodig.

Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het OS X Terminal nodig, deze kun je terugvinden in: Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal. Start OS X Terminal en gebruik het onderstaande commando.

Let op dat je op de plaats van 'appletips', exact dezelfde naam typt als de naam van je USB stick. Je kunt onderstaande commando eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor. Wil je het commando niet aanpassen geef je usb stick dan de naam 'appletips'. Kopieer daarna het volledige commando (inclusief de juiste naam van de USB stick en plak deze in een leeg terminal venster.

Het commando:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

Wanneer je het commando juist hebt ingevuld, druk je op enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Het maken van een bootable USB stick met OS X El Capitan, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces actief te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

installatie usb maken

yosemite usb drive iconWanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met OS X El Capitan aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install OS X El Capitan'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en wil je hem opnieuw installeren met de bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

• Plaats de USB stick met OS X El Capitan in je Mac en start je Mac op
• Schakel je Mac in en houd de option⌥- toets ingedrukt
• Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken.

Lees ook: Een Mac opnieuw installeren met OS X El Capitan (clean install)Reacties


 • Ben

  30 september 2015 om 20:32

  Bedankt voor deze tip! USB Stick net gemaakt.

  Kan je ook bij de boot van de Mac niet gaan naar Disk-utility en dan de primaire disk formateren (type: Mac OS Extended-journaled) en dan direct via WIFI verbinding os x El Capitan downloaden uit de App Store? Krijg je die versie dan wel aangeboden door Apple (El Capitan)?

 • Wesley Fabry

  30 september 2015 om 20:54

  @ben dat kan, of apple nu al gelijk el capitan installeert is nog maar de vraag, komende dagen vast wel..

 • Ben

  30 september 2015 om 21:03

  In aansluiting op eerder bericht van mij het volgende:
  eerst de primaire partitie van de mac geformateerd, daarna bij boot, gelijk gekozen voor de option key, daarna gekozen voor installatie van El capitan via usb stick, gelijk wifi verbinding wachtwoord ingevuld en installatie El Capitan is over 4 minuten klaar, ik ben benieuwd wat Apple met dit OS heeft te bieden.

 • Ben

  30 september 2015 om 21:04

  bedankt voor je heldere info met deze tips en leuk dat je direct antwoord!

 • Wesley Fabry

  30 september 2015 om 21:05

  Top, daarvoor zijn we er 😉

 • Ronald van Vliet

  30 september 2015 om 21:50

  Heb meerdere macs, normaal bij een nieuw OS, heb ik het direct na uitbrengen binnen, nu al sinds 19.00 uur, steeds maar ‘geen updates’, of ‘nog niet beschikbaar in NL store’, erg irritant en niet zoals ik al jaren gewend ben.

 • Mac-Doctor

  1 oktober 2015 om 8:57

  Waarom “moeilijk” doen als het ook (héél) makkelijk kan??

  Zie: http://diskmakerx.com/ (Diskmaker X v.5 voor El Capitan)

  Suc6 en veel plezier met OSX El Capitan :-)

 • Daniel

  1 oktober 2015 om 9:01

  Bedankt voor de tip! Ik doe het liever op de ‘officiële’, in jouw gedachte, moeilijke manier, al die tooltjes die voor mij alles regelen, neen.

 • Mac-Doctor

  1 oktober 2015 om 9:13

  @Daniel
  Begrijpelijk, je hebt een punt.
  Ik gebruik deze tool al meer dan 3 jaar, dus ook in de beta-fases.
  Ook toen NOOIT problemen ondervonden, gelukkig.

  Deze tool doet in feite niks anders dan bovengenoemde Terminal-commando’s uitvoeren en verwerken.
  Bovendien krijgt je bootable USB-stick ook nog een fraai X-icoontje en niet het saaie standaard disk-icoon.

  Kortom, er kan niks mis gaan en maakt het leven alleen maar makkelijker :-)

  Cheers,
  Mac-Doctor

 • Eric

  1 oktober 2015 om 9:26

  Als hij precies hetzelfde doet, dan gebruik ik wel het terminalcommando :-)

 • Mary

  1 oktober 2015 om 10:18

  Ik heb het geprobeerd, maar kan mijn password niet invullen in terminal? Er staat 1 puntje, maar kan er niets typen en ook niet het puntje vervangen.
  Wat doe ik fout?
  Hoe krijg ik El Captain nu geïnstalleerd? Heb de update gedaan en gestopt, maar waar vindt ik ‘m nu?

 • Mary

  1 oktober 2015 om 10:22

  El Capitan gevonden, bij de programma’s uiteraard, sorry….
  Maar bootable USB maken lukt dus niet…

 • MIscha

  1 oktober 2015 om 13:00

  Vraag over externe Freedom HDD schijf, deze leest die niet meer na het installeren van El Capitan. Weet iemand hoe ik deze kan terugvinden, zodat ik weer bestanden kan openen? Alvast bedankt voor jullie hulp

 • Wesley Fabry

  1 oktober 2015 om 13:01

  @MIscha dit kun je het beste even stellen op http://genius.appletips.nl

 • Max

  1 oktober 2015 om 13:13

  @Mary, je moet gewoon doortypen en op ‘enter’ als je wachtwoord aan het invoeren bent. Dat er maar 1 bolletje verschijnt hoort nu eenmaal zo in Terminal.

 • Jarno Hamelink

  2 oktober 2015 om 10:00

  Hmmm, hij zegt command not found in Terminal. Werkt dus niet helaas…

 • Jonas

  2 oktober 2015 om 20:45

  ik kan de disk succesvol maken via terminal, maar als ik ervan wil booten, dan geraakt ie niet doorgestart. ik krijg meestal gewoon het rondje met de streep door ipv de installer.. en het is een nieuw gekochte én juist geformatteerde usb stick. zelfs als ik via Diskmaker X5 het doe, is het hetzelfde probleem…

 • Guido

  6 oktober 2015 om 13:45

  Hallo ik wil ook een bootle usb maken, alleen wat voorn wachtwoord moet je invoeren ? toch gewoon de gene waar mee je ook inlogt op je mac.
  maar alles wat ik typ zie ik niet is dit normaal ?

  alvast bedankt

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2015 om 13:50

  @guido inderdaad gewoon het wachtwoord van je Mac om in te loggen, het is normaal dat je niets ziet in terminal.

 • Guido

  6 oktober 2015 om 14:38

  @ wesly fabry moet je ook de rotogebruiker aanzetten?
  ik zit te sporen op het web voor het wachtwoord lukt me nog niet helemaal. hij doet niks. las dat het rotogebruiker aan moet staan.

 • Guido

  6 oktober 2015 om 14:45

  @ wesly fabry volgens mij is het gelukt hij is bezig, alleen hoefde dus geen wachtwoord in te voeren. komt dit door dat ik de root aan heb gezet weet jij dat toevallig ?

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2015 om 15:06

  @guido door dat aan te zetten heb je jouw wachtwoord moeten invullen, dit bewaart hij even, daarom moest je het niet meer invullen.

 • Joop van Gemerden

  10 oktober 2015 om 14:38

  Ik ben bezig de usb disk te maken ik zou het leuk vinden om te zien hoe ver ik al ben d.w.z. ik zou graag de voortgang zien van het plaatsen vd files op de usb stick

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2015 om 16:03

  Helaas moet je wachten tijdens het kopiëren, de voortgang is niet te zien. Ongeveer 30-40 min..

 • Yah

  15 oktober 2015 om 14:02

  Er is toch ook een andere manier. Vroeger deed ik het met schijfhulpprogramma en dan selecteer install.esd file en dan zet terug optie.

  Kan dit niet ook met El Capitan in plaats van al die terminal codes?

  Met eerdere versies is mij dat altijd gelukt, met deze heb ik het geprobeerd, maar lijk iets fout te doen… Hij komt niet bij de opstartschijven…

 • Yah

  15 oktober 2015 om 14:05

  Ik maak m namelijk altijd op een partitie van een hd. Ik weet niet of bovenstaande manier dan ook niet de rest eventueel wist…

  Overigens heb ik discmaker gebruikt voor el capitan, maar er lijkt steeds iets fout te gaan bij de installatie. Installeren met die versie is mij niet gelukt op een computer. Eerder werkte ook discmaker prima te werken.

 • Peter van Beusekom

  18 oktober 2015 om 16:07

  Net gedownload en nu vreselijk spijt. Mijn computer reageert nu op alle opdrachten als dikke stront: eeuwig wachten op de volgende stap. Daarnaast doet de scroll functie van de muis het niet meer. Hoe kan ik dit gedrocht er weer af krijgen??

 • Flip

  30 oktober 2015 om 21:57

  Helaas bij mij werkt het niet krijg de volgende melding in het terminal window

  You must specify both the volume and install application path.

 • Richard Hertroys

  28 november 2015 om 16:20

  heb het commando ingevoerd in terminal, vraagt daarna om wachtwoord maar ik krijg de melding incorrect, als ik hetzelfde wachtwoord gebruik bij de i-tunes store doet die het wel, iemand suggesties?

 • Anne - Marie vd Berg

  8 december 2015 om 11:24

  Ik kreeg steeds de melding dat mijn code niet goed was. of de file niet gevonden kon worden. uiteindelijk heb ik via een andere website gevonden de usb/externe harde schijf: Untitled te noemen.
  Daarna onderstaande commando ingevoerd en het wachtwoord zoals ik gebruik voor de hoofdgebruiker.

  sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app –nointeraction

  en nu maar 10-30 minuten wachten

 • Thomas Schepers

  8 december 2015 om 22:32

  Wie kan me helpen, USB stick gemaakt, opnieuw geïnstalleerd, echter bij opstarten een volledig wit scherm. Wat te doen?

 • Marie Hartjes

  13 december 2015 om 22:34

  Hallo, via bovenstaande commando heb ik mijn externe hardschijf met al mijn bestanden erop bootable gemaakt. Hoe kan ik dit weer ongedaan maken? Datarecovery vindt op dit moment helemaal geen bestanden, kan het zijn dat het format van mijn externe harde schijf gewijzigd is?

 • Sandra

  15 december 2015 om 10:19

  Ik kom niet voorbij het wachtwoord in de terminal. Ik heb nl. een blanco ww en als ik gewoon ‘enter’ doe krijg ik de melding dat het ww fout is… Hoe kom ik nu verder?

 • Frank

  15 december 2015 om 23:38

  el capitan downloaden gaat op 10.6.8, maar een stick maken niet, pas vanaf 10.7 heb je createinstallmedia

 • Kenneth

  24 december 2015 om 13:47

  Op de pagina van apple support ontbreekt het laatste stuk van de programmaregel: Waarom staat die hier wel weergegeven?

 • Kenneth

  24 december 2015 om 13:48

  En ik merk net dat die hier ook verdwenen is: –nointeraction

 • Joey

  28 december 2015 om 16:38

  Heb bovenstaande stappen in z’n geheel gevolgd en vervolgens geprobeerd een clean install te doen met Mavericks, en tevens de reacties gelezen (onder andere over de date change). Toch blijft het installatie programma zeer lang op ‘1 seconde resterend staan’, en geeft vervolgens de fout dat er mogelijk een beschadiging is of er geknoeid is.

 • Ewald

  30 december 2015 om 16:17

  Heb de USB stick ook aangemaakt, maar na het booten er van krijg ik (ook) een rondje met de streep er door en stopt het hele proces. Heb de stick nog maar eens aangemaakt, maar met hetzelfde resultaat. Ik gebruik een 32GB USB3 stick. Enig idee waarom dit mis gaat?

 • Petje

  3 januari 2016 om 19:54

  Hoi heb net een installatie op USB gezet, maar heel dat ding wordt niet herkend bij het herstarten van de iMac, terwijl installatie van OS El Capitan toch goed is gebeurd, USB was te zien als OS El Capitan bootable usb kaart, heeft iemand iets waar ik verder mee kan?

 • Petje

  3 januari 2016 om 19:59

  Ergste is nog USB wordt in op mijn andere iMac ook niet meer herkent, iemand een idee hoe ik deze moet formatteren? Wou het ff met yosimite gaan doen, maar helaas geen USB meer beschikbaar😁😁😁

 • Petje

  3 januari 2016 om 20:22

  Fotocamera maar ff gebruikt ✌🏼️✌🏼

 • Chris

  17 januari 2016 om 21:37

  Ik kom een heel eind. USB-drive succesvol aangemaakt en heeft ook de juiste naam.
  Uiteindelijke als de installatie begint, krijg ik de melding dat controle niet kan plaatsvinden omdat er waarschijnlijk mee is ‘geknoeid’.
  Valt dit op te lossen?

 • Danny

  15 februari 2016 om 15:15

  Beste Wesley,

  Ik heb dit in het verleden zonder problemen uit kunnen voeren met jouw tips echter dit keer kreeg ik tijdens de reboot installatie na het kiezen van de USB bootable schijf (USB stick 8 GB) het witte scherm met grijs stopteken waar meerdere mensen over praten hierboven. De enige reden die bij mij opkomt is dat de versies van El Capitan niet overeenkomen (10.11.2. op de te herinstalleren iMac en 10.11.3. op de USB stick). Heb jij hier enige verklaring voor?

  Toffe website trouwens! Al jaren fan…

  Groeten,

  Danny

 • Wesley Fabry

  15 februari 2016 om 15:18

  Hallo Danny, en als je het op deze manier doet? Lukt het dan wel?

 • Julie

  1 maart 2016 om 22:36

  Hoi!

  Ik wil een installatie usb maken van el capitan. Ik heb exact de stappen gevolgd (gekopierd en de naam van mijn usb in plaats van “appletips” getypt, en mijn wachtwoord ingetypt. Helaas krijg ik dan de error:

  Failed to start erase of disk due to error (-9999, 0).
  A error occurred erasing the disk.

  Mijn USB is net nieuw uit de verpakking en 8 GB. Heeft iemand enig idee wat hier mis gaat?

 • Wesley Fabry

  2 maart 2016 om 7:24

  Ik heb het twee weken geleden nog gedaan met dit commando dus het zou moeten werken. Misschien gewoon je usb even de naam appletips geven? Dit kan door deze te formatteren in schijfhulpprogramma.

 • Kevin Duijvelshoff

  13 maart 2016 om 0:49

  Op dit moment erg blij met jullie.
  iMac kon geen herstel meer uitvoeren, op de macbook bootable usb gemaakt en dat werkte wel.

  Dus TOP

 • Julie

  15 maart 2016 om 20:38

  Hoi Wesly,

  Ik heb op 1 maart een vraag gestuurd. Vandaag heb ik het nogmaals geprobeerd met jou tip, maar ik krijg weer dezelfde Error.. Erg vreemd. Jij weet dus ook niet waar het aan ligt dat die zegt:
  Failed to start erase of disk due to error (-9999, 0).
  A error occurred erasing the disk.

 • Julie

  15 maart 2016 om 21:27

  Wellicht heeft het er mee te maken dat ik momenteel OS X 10.6.8 heb?

 • Wesley Fabry

  16 maart 2016 om 10:46

  @julie, het heeft inderdaad te maken met 10.6.8 je kunt het volgende proberen:

  Open Terminal, kopieer onderstaand commando en plak deze in het venster en druk op enter.

  date 0201010116

  Je hebt nu de datum aangepast, probeer nu nogmaals de USB-stick te maken. Het heeft waarschijnlijk te maken met certificaten die verlopen zijn op oude Macs, door de datum aan te passen omzeil je dit.

 • gilles

  22 mei 2016 om 21:48

  Deze uitleg is super, maar kan ik ook deze methode gebruiken om een bootable usb te maken met el capitan die ik dan kan gebruiken op mijn Windows 10 computer en hoe moet ik dan booten

 • Stefan Nienhuis

  30 juni 2016 om 19:50

  Ik heb een programma gemaakt om dit heel makkelijk te doen het heet iDisk.

  http://stefannienhuis.890m.com/Products/iDisk

  Groetjes Stefan

 • Samuel

  29 augustus 2016 om 12:33

  Beste appletips,

  Ik heb exact de stappen gevolgd, maar het lukt niet. Nadat ik als eerste het commando heb geplakt met de goede naam lukte het, alleen drukte ik het venster per ongeluk weg. Toen ik het daarna nog een keer probeerde gaf hij de melding: ‘sudo: /Applications/Install OS X El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia: command not found’.
  Wat moet ik doen?

  Samuel Boersma

 • Wesley Fabry

  29 augustus 2016 om 13:49

  @samuel de dubbelpunt achter sudo hoort er niet, daarom geeft hij deze fout. beste is terminal opnieuw op te starten en het bovenstaande juiste commando kopiëren en plakken.

 • Samuel

  29 augustus 2016 om 14:13

  Beste Wesley,

  Weer werkte het één keer, en daarna niet meer.
  Ook weet ik niet wat ik bij wachtwoord moet typen, het wachtwoord van mijn computer, of dat van iCloud?

 • Wesley Fabry

  29 augustus 2016 om 15:22

  Het wachtwoord van je Mac, beste is je probleem even te beschrijven op https://genius.appletips.nl

 • Appelsap

  29 augustus 2016 om 18:24

  Ik wil graag een nieuwe SSD in mijn iMac plaatsen. Deze schijf is dan leeg en nog zonder apple software. Werkt het als ik een USB maak met OSX Capitan en dat installeer zodra de nieuwe SSD geïnstalleerd is in mijn iMac?

 • TK

  17 oktober 2016 om 18:18

  Hallo,
  Ik heb een boot usb gemaakt zoals beschreven, maar als ik in de boot menu gaat zie ik alleen maar mijn Macintosh HD staan en geen usb die ik kan kiezen..
  Ik kan wel in de disk utility gaan.. Daar had ik dan al mijn harddisk geformateerd, en nu zit ik dus met een lege harddisk zonder een OS en een usb die maar niet herkend wil worden..

  Hoe kan ik nu verder gaan? Kan het zijn dat ie mijn huidige usb niet herkend?

 • MacLover

  24 december 2016 om 14:29

  Hoi,
  Heb alle stappen uitgevoerd en het is allemaal gelukt. Ik heb de bootable USB gemaakt omdat ik met een Macbook zit waarvan de HD is geformatteerd maar de installatie was daarna niet goed verlopen.
  De El Capitan OS X heb ik vanuit een iMac gemaakt.
  Dit zou nu toch ook moeten werken op een MacBook?
  Wanneer ik de MacBook opstart met de option toets ingedrukt krijg ik een grijs scherm met een grote Slot in het midden en ik kan een wachtwoord invoeren. Echter, wanneer ik het mij bekende wachtwoord invoer gebeurt er niks en blijft de optie om een wachtwoord in te voeren staan…
  Iemand tips? :D
  Fijne feestdagen nog overigens!

 • Wesley Fabry

  25 december 2016 om 7:19

  @maclover dit is niet zo heel goed nieuws. Je hebt blijkbaar ooit een firmwarewachtwoord ingesteld. Het kan dus zijn dat dit niet hetzelfde is als je beheerderswachtwoord. Nadeel: als je het wachtwoord niet meer weet dan kan alleen Apple het nog ontgrendelen. Meer info: https://www.appletips.nl/firmware-wachtwoord-mac/

 • Possum

  5 juni 2017 om 14:54

  Jullie hadden mogen vermelden dat de USB / externe harde schijf volledig gewist wordt…..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!