6 augustus 2016

Firmware wachtwoord activeren op een Mac

hangslot toegangscode wachtwoord beveiliging

Voor de beveiliging van gegevens op je Mac kunt je een wachtwoord voor een gebruikersaccount instellen om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers inloggen. Daarnaast kun je ook de opstartschijf coderen met behulp van FileVault zodat de gegevens aanwezig op de Mac niet kunnen worden gelezen zonder het juiste wachtwoord in te voeren.

Als extra beveiliging kun je ook een firmware wachtwoord instellen op de Mac. Deze voorkomt dat de Mac vanaf andere apparaten zoals bijvoorbeeld een externe USB harddisk kan worden opgestart. Het wachtwoord wordt niet gevraagd wanneer er wordt opgestart van de standaard ingestelde opstartschijf.

Mac's die een firmware wachtwoord ondersteunen

Niet iedere Mac beschikt over de mogelijkheid om een firmware wachtwoord in te stellen. Op de onderstaande type Mac's kun je een firmware wachtwoord zonder problemen instellen.

MacBook Air (eind 2010 en nieuwer)
MacBook Pro (begin 2011 en nieuwer)
• MacBook Pro met Retina-display (alle modellen)
• MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015)
• iMac (medio 2011 en nieuwer)
• Mac mini (medio 2011 en nieuwer)
• Mac Pro (eind 2013)

Als je een firmware wachtwoord gaat instellen, moet je vanzelsprekend een wachtwoord kiezen die je zeker niet gaat vergeten. Eventueel kun je het wachtwoord ergens noteren zodat je het zeker niet vergeet. Mocht je het wachtwoord vergeten dan moet je de Mac naar een Apple Store of erkende Apple-serviceprovider worden gebracht om te ontgrendelen.

firmware wachtwoord mac

Firmware wachtwoord instellen

Volg de onderstaande stappen om een firmware wachtwoord op een Mac met OS X Mavericks of hoger in te stellen.

1. Zet je Mac uit.

2. Start je Mac opnieuw op en houd na het opstartgeluid onmiddellijk de Command- en R-toetsen ingedrukt om vanaf OS X Recovery op te starten.

3. Wanneer het venster Recovery verschijnt, selecteer je firmware wachtwoordprogramma in het menu Hulpprogramma’s.

4. Klik in het geopende venster firmware wachtwoordprogramma op Schakel firmware wachtwoord in.

5. Voer een nieuw wachtwoord in en voer vervolgens hetzelfde wachtwoord in het veld Controle in.

6. Klik op Stel wachtwoord in.

7. Klik op Stop firmware wachtwoordprogramma om het firmware wachtwoordprogramma te stoppen.

8. Klik op het menu Apple en kies Herstart of Zet uit. Het firmware wachtwoord is de volgende keer dat de Mac wordt opgestart direct actief.

Een Mac met firmware wachtwoord ontgrendelen

Wanneer je de Mac vanaf de normale opstartschijf opstart, zie je het normale inlogvenster waarin in je het wachtwoord van je gebruikersaccount moet invoeren. Als u vanaf een andere schijf of vanaf OS X Recovery probeert op te starten, wordt het opstarten door de Mac gepauzeerd en verschijnt er een hangslot met een wachtwoord-veld.

Klik op het wachtwoord-veld en voer het firmware wachtwoord in. Druk vervolgens op 'Enter' om de Mac te ontgrendelen en laat de Mac verder opstarten.

Firmware wachtwoord vergeten?

Als je het ingestelde wachtwoord niet meer weet, maak dan een afspraak bij een Apple Store of erkende Apple-serviceprovider. Op vertoon van een aankoopbewijs (origineel ontvangstbewijs of factuur) kan het wachtwoord worden worden verwijderd. Het beste neem je eerst contact op via Apple Support.

Lees ook: Gastaccount inschakelen op een MacReacties


  • Floris Heeres

    7 augustus 2016 om 11:17

    Is dit ook mogelijk op een MacBook Air 2014 met een BETA van macOS Siërra?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!