21 maart 2021
Gardena SILENO: slimme robotgrasmaaier te bedienen met een app

Gardena SILENO: slimme robotgrasmaaier te bedienen met een app

Uitgebreide review van de Gardena smart SILENO City 250
12 min leestijd

Onze huizen worden steeds slimmer omdat meer mensen gebruikmaken van slimme apparaten die zijn aan te sturen met behulp van een app. Als je eenmaal bent gestart met slimme verlichting of een slimme thermostaat, dan zul je direct het gemak ervan ervaren.

Een slimme thermostaat of verlichting koop je vooral voor het bedieningsgemak, maar er zijn ook apparaten die nog eens ervoor zorgen dat je tijd bespaart. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de slimme robotstofzuigers en robotmaaiers. Zo hebben we al een reviews gepubliceerd van verschillende robotstofzuigers, en nu is de Gardena smart SILENO City 250 robotmaaier aan de beurt.

De Gardena SILENO City 250 robotmaaier is een superstille robotmaaier die geschikt is voor grasvelden tot maximaal 250 vierkante meter. De robotmaaier maakt gebruik van grensdraden voor de afbakening van het gazon. Met behulp van de speciale Gardena app kun je de robotmaaier configureren en aansturen. We hebben de robotmaaier vorig jaar uitgebreid getest, hieronder kun je onze bevindingen teruglezen over de Gardena smart SILENO City 250.

In de doos

De Gardena smart SILENO City 250 robotmaaier wordt geleverd met een handleiding, Gardena Smart gateway, internetkabel, koppelstukken, meetlat, laadstation, 150 meter begrenzingsdraad en 200 haringen om de draden mee te verankeren in het gazon. Alles wat nodig is voor de installatie is aanwezig in de doos.

Inhoud doos Gardena smart SILENO City 250

Gardena app

Met behulp van de Gardena app is het mogelijk om instellingen van de robotmaaier aan te passen. Daarnaast kun je in de app de actuele status van de robotmaaier bekijken en een maaischema instellen.

Gardena Smart app

Gebruik je meerdere slimme Gardena apparaten dan kun je de optie 'GARDENA-assisted modus' gebruiken. Heb je bijvoorbeeld naast de robotmaaier ook een sproeisysteem systeem, dan wordt het schema van de robotmaaier automatisch aangepast zodat er niet wordt gemaaid als het sproeisysteem actief is.

GARDENA smart system
GARDENA smart system
Categorie: Lifestyle, Diensten
Ontwikkelaar: GARDENA
iPhone, iPad
Nederland 4+  8 MB
DOWNLOAD GRATIS

Begrenzingslus aanleggen

Zoals bijna alle andere robotmaaiers vind de SILENO City zijn weg dankzij een magnetisch veld dat wordt gecreëerd vanaf het meegeleverde laadstation. Het werkgebied van de robot wordt afgebakend met een begrenzingsdraad, een extra geleidingsdraad zorgt ervoor dat de robotmaaier het dockingstation terug kan vinden. Hierdoor blijft de robotmaaier op de grasmat en vind je geen tulpen boeket terug op je gazon.

De robotmaaier maait voortdurend op een willekeurige manier binnen de grenzen van de grensdraden en maait dus niet in stroken. Deze maaitechniek zorgt ervoor dat de robot bijna overal komt, dat er geen sporen achterblijven en het gras altijd even hoog gemaaid is.

De eenvoudigste en beste manier om te beginnen met het leggen van de begrenzingslus is om deze bovenop het gazon te leggen. Hierdoor kun je nog zonder veel moeite eventuele correcties aanbrengen voordat je de draden vastzet in het gazon.

Bij het leggen van de kabel moet je rekening houden met enkele regels. Maai (als dat mogelijk is) voordat je de kabels gaat leggen het gazon. Begin met het leggen van de begrenzingslus altijd bij het laadstation. Werk je een weg door de tuin tot je het kabeluiteinde weer aansluit op het laadstation.

Het is belangrijk om de scherpe (haakse) hoeken met grensdraad te vermijden, maak altijd flauwe bochtjes en kruis de grensdraad niet.

Gardena smart SILENO City 250 begeleidingsdraad installeren

Ligt de grasmat op dezelfde hoogte of iets hoger dan het tegelpad, dan plaats je de draad 10 cm vanaf het tegelpad. Als je gazon grenst aan een border houd dan 35cm afstand als deze hoger is dan 5cm, is de border 5cm of lager dan houd je 30cm afstand. In de doos is een kartonnen meetlat aanwezig waarop de verschillende afstanden zijn gemarkeerd.

Op het verste punt in je tuin maak je een lus in de begrenzingsdraad, hierop sluit je de geleidingsdraad op aan die de robotmaaier terug kan begeleiden naar zijn laadstation.

De begrenzingsdraad en geleidingsdraad bevestig ongeveer elke 70 cm met een haring op de grasmat. Hiervoor kun je het beste een rubberhamer gebruiken. Is je gazon aanmerkelijk kleiner dan het maximale maai oppervlakte van de robotmaaier, dan kun je ervoor kiezen om de haringen op 35cm te plaatsen. Hierdoor blijven de draden nog beter op zijn plaats liggen. Bij de robotmaaier wordt standaard 150m draad en 200 haringen geleverd.

Direct na het plaatsen van de draden zul je deze nog zien liggen in het gazon, enkele weken later zijn deze overgroeit door het gras en bijna niet meer terug te vinden.

Op het laadstation is en LED indicator aanwezig die de status van de begrenzingsdraad en geleidingsdraad weergeeft. Als de led groen brandt dan is de begrenzingslus en geleidingsdraad correct aangesloten. Geeft de LED een andere kleur dan kun je in de handleiding terugvinden wat het probleem is. Als de LED bijvoorbeeld blauw kleurt dan is begrenzingslus niet goed aangesloten op het laadstation.

Goed om te weten: de begrenzingsdraad en geleidingsdraad kunnen ook naar andere plekken in je tuin gelegd worden. Heb je bijvoorbeeld voor en achter het huis een gazon, dan kun je ze met elkaar verbinden zodat de maaier ook zijn weg naar de andere tuin vindt. Hierbij kun je de draad zelfs onder de tegels plaatsen of ingraven om van A naar B te gaan. Ook rond bomen of objecten in het gazon kun je een lus leggen zodat de maaier netjes hier rond maait.

De robot maaier instellen

Als de begrenzingslus is aangelegd, is het tijd om de robot grasmaaier te programmeren. In deze review gebruiken we de 'smart'-versie van de SILENO City 250, deze wordt geleverd met een Gardena Smart-gateway.

Gardena Smart-gateway

Door de Smart-gateway aan te sluiten op je netwerk kun je met behulp van de Gardena app de robotmaaier configureren. Heb je geen smart versie dan kun je de robotmaaier ook instellen via het display op de robotmaaier zelf.

Deze installatie procedure is zeer eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Installeer de Gardena app en doorloop de stappen die in de app verschijnen.

Gardena smart SILENO City 250 toevoegen aan app

De app genereert uit zichzelf een maaiprogramma op basis van de gegevens die je invult. Uiteraard kun je hier zelf aanpassingen in maken indien je wilt dat hij vaker, minder vaak of bijvoorbeeld op andere dagen gaat maaien. Het voordeel van een robotmaaier is dat hij zich precies aan het ingestelde maaischema zal houden. Jij bent de baas over de robotmaaier en hij doet wat jij wil, je hoeft dus niet meer eindeloos te zeuren voordat een gezinslid eindelijk het gras gaat maaien.

Nadat je hebt ingesteld op welke momenten de robotmaaier moet maaien ben je klaar met programmeren, dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Tenminste je moet er wel voor zorgen dat de grasmat vrij is van objecten zoals speelgoed. De maaier zal er altijd om heen gaan, maar wel zonde van dat stukje gras.

Gardena smart SILENO schema instellen

Bij het instellen van de robotmaaier is de mogelijk om SensorControl in te schakelen. Dit is een intelligent maaisysteem dat automatisch de maaitijd aanpast op basis van grasgroei. Als het gras nauwelijks gegroeid is, wordt een maaibeurt overgeslagen. De robotmaaier detecteert bovendien wanneer er (nacht)vorst is. Het maaiwerk wordt dan automatisch uitgesteld om de bevroren grassprieten niet te beschadigen.

De SensorControl optie is recent toegevoegd via een firmware update, de optie is (nog) niet in de app terug te vinden. Je moet de deze functie eenmalig activeren via het display op de robotmaaier zelf.

Gardena smart SILENO City activeren via app

Het maaisysteem

De Gardena SILENO City maakt gebruik van drie scharnierende precisiemesjes die het gras netjes afmaaien en zeer fijn versnipperen. Hierdoor is het niet nodig om het gras op te ruimen. De mesjes zitten onderaan de grasmaaier vast aan een roterende schijf, waarop ze vrijuit kunnen bewegen.

Gardena smart SILENO City robotmaaier

Als de mesmotor wordt geactiveerd, dan klappen de drie mesjes naar buiten. Komen de mesjes vervolgens in aanraking met een object, dan zullen ze automatisch naar binnen scharnieren om zodoende schade aan de mesjes en het object te minimaliseren. De maximale maaibreedte van de SILENO City 250 is 17 centimeter.

De maaihoogte is eenvoudig in te stellen. Dit kan op een gewenste lengte van 20 tot 50mm met behulp van een draaiknop op de robotmaaier zelf. Hierdoor kun je de maaihoogte aanpassen aan de groeisnelheid van het gras. In de zomer bijvoorbeeld, is het beter om het gras iets langer te laten groeien zodat verbranding van je gras wordt voorkomen.

In tegenstelling tot andere robotmaaiers die in parallelle banen maaien, rijdt de SILENO City robotmaaier in een willekeurig patroon kriskras over het gazon en pakt zo ieder stukje van het gazon mee. Dat ziet er vreemd uit, maar we kunnen bevestigen dat de SILENO geen plekje overslaat. Is je gazon niet geheel vlak, geen probleem de robotmaaier kan hellingen tot 35% zonder moeite aan.

Maaien terwijl het regen

De Gardena SILENO City 250 is regenbestendig en is daarom niet voorzien van een regensensor. Een dergelijke regensensor is ook niet nodig omdat de robotmaaier prima kan maaien bij nat weer. Gras groeit nu eenmaal zeer goed bij regenachtig weer in combinatie met zomerse temperaturen. Eventuele grassnippers die blijven plakken aan de robotmaaier, kun je probleemloos wegspoelen met de tuinslang. Dit vraagt dan wel wat extra onderhoud, je kunt er dan eventueel voor kiezen om het schema over te slaan en op een ander moment van de dag te maaien.

Mulching

De Gardena SILENO City 250 houd het gras kort. Grote gras sprieten wil je niet op het gazon aantreffen, vandaar dat de maairobot zorgt voor zogenoemd grasrecycling ook wel mulching genoemd. Je hoeft je gazon na het maaien niet meer aan te harken en op te ruimen! Voor mensen met een hooikoorts allergie is dit ook zeer goed nieuws. Je komt namelijk niet meer in aanraking met grasresten.

Nadat de maairobot minuscule stukjes van het gras heeft afgesneden, vallen de gras snippers op het gazon en komen deze uiteindelijk op de gazonbodem terecht. De snipper zullen op korte termijn verteren en geven hierbij voedingsstoffen af (natuurlijke bemesting). Dit resulteert op langere termijn in een groenere en gezondere grasmat.

Gardena smart SILENO robotmaaier op een pad

Doordat de robotmaaier houdt het gras dagelijks kort zodat eventuele aanwezig mos en onkruid minder tot kans krijgen zich te ontwikkelen. Gevolg is dat ook allergenen minder kans krijgen om zich te verspreiden. Ook zal je merken doordat de maaier vrijwel iedere dag maait, het gazon sterker, dikker en steviger wordt. De grasmat groeit duidelijk in de breedte en dat wil je.

Veiligheidsensoren

De robotmaaier heeft een draaischijf met daaraan drie flexibele maaimesjes. Wanneer er een object op het gazon ligt, zullen de mesjes automatisch inklappen. Dat biedt extra veiligheid in tegenstelling tot andere robotmaaiers die met gefixeerde messen werken en wel schade kunnen aanrichten aan objecten en nachtdieren.

De egelbescherming in de app zorgt voor nog meer veiligheid doordat het maaischema automatisch aangepast kan worden aan de zonopkomst en -ondergang. Er is daarmee geen enkele kans dat egels of andere kleine (nacht)dieren in schemering of duisternis een actieve robotmaaier zullen tegenkomen.

Overdag maaien Gardena

De Gardena SILENO City 250 robotgrasmaaiers zijn uitgerust met verschillende sensoren die voor een veilige werking zorgen. De meeste van deze sensoren zijn over het algemeen niet aanwezig op traditionele grasmaaiers.

Op het moment dat een sensor wordt geactiveerd, stopt de mes-motor direct met draaien waardoor verwondingen worden voorkomen. Je kunt de robotmaaier in geval van nood direct uitschakelen door te drukken op de oranje stop-knop, direct bovenop de maaier.

De botssensor in de robotmaaier detecteert zachte botsingen met voorwerpen als bijvoorbeeld een boom, speelgoed of paaltje. Als dit gebeurd, dan stopt de maairobot direct met maaien en zal deze een klein stukje achteruit rijden. Hierna draait hij om, en rijdt in een andere richting verder.

Gardena smart SILENO City robotmaaier

Extra til- en kantelsensoren zetten de mes-motor direct stil wanneer de maaier kantelt of wordt opgetild door een persoon.

De robotmaaier rijdt door je (voor)tuin en kan hierdoor het doelwit worden van diefstal. De Gardena SILENO City 250 is beveiligd tegen diefstal doormiddel van een pincode. Zonder deze pincode te weten is het niet mogelijk om de robotmaaier te (her)programmeren of te gebruiken. Je kunt dit vergelijken met de pincode zoals je deze gebruikt op een iPhone.

Opladen

De Gardena SILENO City 250 robotmaaier is voorzien van een lithium-ion accu met een accuspanning van 18V en een accu capaciteit van 2.1 Ah. Met deze batterij is de robotmaaier in staat om op een volle acculading minimaal 65 minuten te maaien. Tijdens onze tests keerde de robotmaaier terug naar het laadstation na ongeveer 90 minuten om opnieuw op te laden.

Het opladen gaat volledig automatisch, je hoeft hem dus niet handmatig aan een oplader te koppelen. Via de geleidingsdraad weet de robotmaaier altijd het laadstation terug te vinden.

Eenmaal gearriveerd op het laadstation duurt het opladen ongeveer 60 minuten. Zodra de accu weer is opgeladen zal de maairobot het maaiprogramma voortzetten indien dit nodig is.

Gardena smart SILENO City 250 open

Onderhoud

De robotmaaier heeft weinig onderhoud nodig. Het is aan te raden om twee per jaar de snijmesjes te vervangen uitgaande van een gazon van 200 vierkante meter. Bij een kleiner gazon hoef je dit natuurlijk minder vaak te doen.

Daarnaast is het slim om de messen, wielen en behuizing twee keer per maand schoon te maken. Zoals bij iedere grasmaaier verzameld zich gras onder de maaier dat kan aankoeken. Maairesten kunnen eenvoudig worden verwijderd met behulp van een borstel en tuinslang (gebruik hiervoor geen hogedruk reiniger!).

ook interessant
Neato Botvac D7 Connected: Slimme robotstofzuiger met app
Neato Botvac D7 Connected: Slimme robotstofzuiger met app

Uitgebreide review van de Neato Botvac D7 Connected robotstofzuiger. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe goed maakt deze schoon en meer!


Conclusie: Gardena smart SILENO City 250

APPLETIPS
REVIEW SCORE
4 /5

De Gardena smart SILENO City 250 robotmaaier is een robuuste robotmaaier die uitstekend zijn werkt doet. Na vier weken maaien is het gazon zichtbaar verbeterd. Doordat de robotmaaier iedere dag anderhalf uur maait, groeit het gras in de breedte en is het gazon voller geworden. De grassnippers vallen bij het maaien terug in het gazon en voorziet deze ook direct van natuurlijke voeding (Mulching).

Een vlakke overgang van tuinpad naar gazon wordt perfect gemaaid door de robotmaaier. Als er borders aansluiten op je gazon of een bloemenperk van hoger dan 5 cm, dan is er helaas wel een nadeel te melden. Je ontkomt er dan niet aan om alsnog een paar keer per maand een grasschaar of grastrimmer te gebruiken. Er blijft dan namelijk een strook van ongeveer 20 cm ongemaaid door robotmaaier, simpelweg omdat de maaier hier niet bij komt. Dit kun je oplossen door een handmatige grastrimmer te gebruiken of dit stukje te 'betegelen'.

De Gardena app werkt prima en zorgt ervoor dat commando's via de Smart gateway naar de robotmaaier worden gestuurd. De Smart gateway kun je ook koppelen aan HomeKit, echter heeft dat, in combinatie met de robotmaaier, geen extra toevoeging. Mocht je meerdere Gardena producten bezitten zoals een besproeiingssysteem, dan kun je deze ook toevoegen aan de app.

Met maximaal 58 decibel is de robotmaaier super stil en kan deze ook 's nachts worden gebruikt. Dit is echter niet aan te raden om nachtdieren zoals egels in de tuin te beschermen.

Met een adviesprijs rond de €900 is de slimme robotmaaier natuurlijk een forse investering. Je krijgt hiervoor wel een keurig dagelijks automatisch gemaaid gazon voor terug. Daarnaast wordt de grasmat extra sterk omdat deze voortdurend wordt gemaaid en door de toepassing van mulching wordt je gazon ook nog eens groener en gezonder.

Heb je een grotere tuin en twijfel je om een robotmaaier aan te schaffen dan hebben we één advies: doen! Onze ervaringen met de Gardena robotmaaier is erg positief en zeker een aanrader om grasmatten netjes en sterk te houden. Voor een kleinere tuin is het misschien een wel erg luxe product, maar de tijd die je normaal aan gazon onderhoud kwijt bent, kun je nu ergens anders aan besteden.

  • Robuuste en stille robotmaaier
  • Zorgt ervoor dat het gazon voller en sterker wordt
  • Eenvoudig te bedienen via app en schema's
  • Natuurlijke bemesting van het grasveld dankzij mulching
  • Maait niet goed bij randen en borders, handmatig verwijderen met grasschaar
  • Begrenzingslus kan moeilijk achteraf worden aangepast

Gardena smart SILENO en grastrimmer voor zijkanten

Gardena smart SILENO City 250 kopen

Hieronder vind je de prijzen terug van de GARDENA smart SILENO city 250 robotmaaier, uiteraard is deze ook te koop zonder gateway en andere uitvoeringen afhankelijk van de oppervlakte van je gazon.

Gardena smart SILENO City 250
Gardena smart SILENO City 250
info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt30/09/2022 10:32
Categorie Reviews, Smart Home
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Misschien dat mij iemand kan helpen. Ik heb een nieuwe iPhone moeten kopen maar nu werkt mijn app van Gardena grasmaaier niet meer. Heb al het mogelijke geprobeerd en hij kan niet gekoppeld worden. Spijtig want het is zeer handig

    Beantwoorden
  • Sinds deze zomer ook in het bezit van een Gardena robotmaaier. In principe tevreden over het apparaat. Wel jammer dat je de kantjes nog zelf moet doen en de maaier een flinke strook onaangeroerd laat. Heb via de instellingen wel het een en ander aangepast zodat ie verder over de grensdraad gaat, maar dan bots ie weer overal tegen aan. Gelukkig is de rest van mijn gazonnetje strak gemaaid.

    Beantwoorden
  • Dank je wel voor deze uitgebreide review, naar aanleiding van dit artikel ben ik over gegaan tot aankoop en nog steeds geen spijt van! Mijn gazon ligt er keurig bij.

    Beantwoorden
  • Dank voor de uitleg, ik denk dat ik toch maar eens zo’n robotmaaier ga aanschaffen. Goed formaat is deze ook.

    Beantwoorden
  • @ Johan. Ik heb dit heel simpel opgelost door in mijn tuin waar het nodig was aan de rand klinkers te leggen en de begrenzingsdraad 10cm van de klinkers te leggen. Dan rijdt hij netjes tot op de klinker en maait hij het gras dat aan de klinkers grenst mooi weg. Gemakkelijke oplossing toch?

    Beantwoorden
  • Reactie op Johan, man wat een zure instelling gelijk. Het apparaat is nutteloos omdat ie een heel klein stukkie niet doet?. Dat is alleen het geval als je stenen borders hebt hoor…. en dan nog het scheelt je voor de rest heel veel tijd en die kan JIJ dan gebruiken voor allemaal hele nuttige zaken
    .

    Beantwoorden
  • Reactie op Johan.
    Klinkt als: een auto is nutteloos want die moet je af en toe ook eens wassen.?

    Beantwoorden
  • Met dit veelbelovend toestel ben je er aan voor de moeite! Er blijft steeds een zijrand over van ongeveer 25 cm. Dit moet je dan zelf weer aanpakken met een gewone grasmachine of kantenmaaier. Logisch dat je hem er nu gratis kan bijkrijgen. Dit is hetzelfde als bv. jouw vaat doen met een vaatwasser en nadien hem nog eens doen met de hand (?). Dus nutteloos en duur voorwerp!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store