21 juni 2017

Parallels Desktop 12, Windows virtueel gebruiken op een Mac (review)

Toont het parallels logo, een imac met blauwe achtergrond en twee rode strepen

Als je de vele reacties en reviews mag geloven biedt Parallels Desktop het beste van twee werelden, macOS (OS X) en Windows. Echter is de vraag: is dat ook zo? We hebben Parallels 12 getest en dit zijn onze bevindingen.

Met Parallels is het mogelijk om Windows virtueel te installeren op je Mac. Via de virtuele machine kun je Windows volledig gebruiken op je Mac, net alsof je Windows hebt geïnstalleerd op je Mac in plaats van macOS (OS X). Zo kun je alle instellingen, menu’s en overige content raadplegen, zelfs het nieuwe Cortana, Microsoft's versie van Siri.

Windows apps draaien in macOS (OS X) dankzij Coherence

Verder beschikt Parallels over een bijzondere functie genaamd 'Coherence’. Via deze optie is het mogelijk om alle programma’s die je opent in Windows rechtstreeks te gebruiken op je Mac. Zo behoud je gewoon macOS (OS X) met in het Dock de actieve Windows applicaties. Dat is bijzonder, het werkt in eerste instantie vreemd, maar je raakt er snel aan gewend. Je draait de app dus in Windows 10 via Parallels in een macOS (OS X) omgeving.

Voorbeeld van parallels coherence, windows applicaties die geinstaleerd zijn op een Mac

Windows installeren op een Mac via Parallels Desktop 12

Het installeren van Windows is erg eenvoudig, Parallels 12 biedt uiteraard ook ondersteuning voor Windows 10! Om Windows te kunnen installeren via Parallels heb je ten eerste een schijfkopiebestand (ISO) van Microsoft Windows nodig. De retail-versie van Windows 10 kun je bijvoorbeeld hier kopen. Als je in het bezit bent van een ondersteunde versie op DVD, USB of een licentiecode (KEY) dan kun je de ISO-schijfkopie hier rechtstreeks downloaden.

Start Parallels op en installeer Windows via de Image file. Zodra de installatie is voltooid kun je met Windows aan de slag, de meeste zullen het besturingsysteem kennen en het werkt exact zoals op de PC.

Installatie proces van Paralelels

Nu kun je verschillende applicaties installeren die alleen voor Windows bedoeld zijn, met Parallels kun je ze installeren via Image File, USB of DVD. Heb je dus een favoriete game of programma dat alleen geschikt is voor Windows dan biedt Parallels een uitkomst. Verder kun je ook Chrome OS en Android installeren in Parallels.

Bijkomend voordeel, bij het installeren van Parallels kun je aangeven waarvoor je de virtuele machine gaat gebruiken, gamen, programmeren, etc., dat is handig want hierdoor worden de specificaties optimaal op elkaar afgestemd zodat ook je Mac Windows soepel kan draaien.

Het installeren van bestanden in parallels

macOS (OS X) functies gebruiken in Windows

Parallels neemt ook enkele bruikbare macOS (OS X) handelingen mee in Windows, zo kun je gewoon Quick Look gebruiken in Windows en is het erg eenvoudig om over te schakelen tussen de virtuele machine en je Mac. Met Coherence kun je applicaties los van de virtuele machine benaderen op je Mac. Dat is dan weer erg prettig wanneer je slechts enkele Windows apps wil gebruiken die niet beschikbaar zijn voor Mac.

Parallels kent ontzettend veel mogelijkheden, alleen moet je wel een beetje op de hoogte zijn van Parallels en Windows. De documentatie is erg beperkt en in het begin zal je vooral zoet zijn met het zoeken naar alle opties en mogelijkheden.

Conclusie Parallels Desktop 12

Parallels is een slimme applicatie die het mogelijk maakt om Windows optimaal te gebruiken op een Mac. Het is niet een applicatie die voor iedereen geschikt is, maar vooral bedoeld voor gebruikers die graag bepaalde PC applicaties of games willen gebruiken op de Mac.

Een overzicht van Windows 10 op een Mac met parallels

Let wel, wie graag wil gamen in combinatie met Parallels moet wel beschikken over een Mac met een goede videokaart, geheugen en snelle processor omdat de Mac het bij sommige spellen erg zwaar kan krijgen. Parallels houdt hier wel rekening mee, maar het werkt niet altijd even soepel. Het beste is dan alles af te sluiten en alleen de game actief te hebben of gebruik te maken van BootCamp (meer info).

Parallels 12 voor persoonlijk gebruik is te koop voor €79,99, wie de Pro versie wil hebben betaalt €99,99 per jaar. Nieuwsgierig naar Parallels. Klik hier voor meer informatie? Goed om te weten, je kunt Parallels de eerste twee weken gratis uitproberen. Let op, Parallels is alleen beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans Frans, Spaans, Russisch, Chinees en Japans. De Nederlandse taal wordt niet ondersteund.

Parallels Desktop Light nu ook in de Mac App Store

Sinds kort is er ook een Parallels Desktop Lite versie in de Mac App Store beschikbaar. Deze kun je gratis gebruiken om een Linux distributie of macOS versie te installeren binnen de virtuele omgeving. Wil je Microsoft Windows installeren dan zul je hiervoor een speciale in-app aankoop (€59,99) moeten doen. Let wel, er zitten enkele nadelen verbonden aan deze light versie. In deze app ontbreekt namelijk de bijzondere en geprezen 'Coherence'-functie. We raden dus aan te gaan voor de normale versie die je hier kunt downloaden voor €79,99.Reacties


 • Maddriver37

  20 maart 2017 om 10:37

  Gebruik het al jaren, geen enkel probleem, behalve Windows dan. Windows 7 en 10 werken prima. Prijs/kwaliteitsverhouding is goed, je krijgt veel voor je geld.

 • Gerrit

  21 maart 2017 om 12:31

  Ik heb het in het verleden wel gebruikt, maar ik ergerde me mateloos aan het feit dat ik voor elke nieuwe update een flink bedrag moest betalen.
  Gebruik nu naar volle tevredenheid VirtualBox.

 • Hans

  21 juni 2017 om 14:48

  Gerrit, je haalt me de woorden uit m’n…..eh dinges. Voor mij geld precies hetzelfde verhaal. Goed programma, Parallels Desktop, maar dat steeds weer betalen. Ook ik werk goed en graag met VirtualBox.

 • Henk

  22 juni 2017 om 11:16

  Kan nog steeds geen enkele reden verzinnen waarom ik (onstabiel) windows systeem op een (stabiele) mac zou willen gebruiken

 • René

  22 juni 2017 om 15:30

  Gerrit, ik had hetzelfde. Na een update van Apple moest ik 54.- betalen terwijl ik het programma het jaar daarvoor had gekocht voor 79.- Ben overgestapt op Virtualbox, minder goed maar gratis. Doet wat het moet doen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!