21 juni 2017

Wisselkoersen gebruiken in Numbers (iOS en macOS)

Met behulp van de functie VALUTA in Numbers de spreadsheet applicatie van Apple kun je actuele wisselkoersen opvragen en verwerken in je werkblad. Een handige functie als je vaak werkt met vreemde valuta en wisselkoersen wil doorbereken.

De functie geeft je de wisselkoers tussen twee verschillende valuta zoals deze was bij het sluiten van de vorige handelsdag. Voor de functie is wel een internet-verbinding nodig omdat de actuele gegevens worden opgehaald bij Yahoo Finance. Is er geen verbinding met het internet dan wordt er in de cel niets weergegeven totdat er verbinding is met het internet.

Hoe gebruik je de valuta (wisselkoers) functie

Om de valuta functie te gebruiken klik/tik je op een cel in je werkblad en voeg je de functie toe met behulp van '='. Type nu 'VALUTA' en gebruik deze functie met de volgende twee parameters:

=VALUTA("valuta#1"; "valuta#2")

valuta#1: Dit is de valutacode voor de valuta die je wilt omrekenen. Plaats deze tussen aan aanhalingstekens gevolgd door een ';'.

valuta#2: De valutacode waarnaar je de valuta opgegeven bij valuta#1 wilt omrekenen tussen aanhalingstekens.

wisselkoers vsaluta numbers berekenen

De valutacodes dien je op te geven volgens de speciaal hiervoor bedachte ISO 4217 standaard, bijvoorbeeld: euro = EUR en Amerikaans dollar = USD. Een lijst van alle valuta inclusief de bijbehorende ISO codes kun je op deze Wikipedia pagina terugvinden.

Wil je in Numbers de Amerikaanse dollar (USD) omrekenen naar euro's (EUR) dan dien je de VALUTA functie als volgt gebruiken:

=VALUTA("USD"; "EUR")

Je krijgt nu in de cel waar je de functie in heb toegevoegd te zien wat de waarde was van één dollar omgerekend in euro's bij het slot van de vorige handelsdag.

De VALUTA functie is beschikbaar in Numbers v4.x en hoger in zowel de iOS als macOS versie van Numbers. In de beide versies van de applicatie is de werking van de functie het zelfde.

Lees ook: Professionele vormen toevoegen en gebruiken in iWorksReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!