5 september 2014

Een Mac optimaal beveiligen met FileVault 2

alert uitroepteken pas opAls je in het bezit bent van een Mac dan bevat deze (misschien nu wel meer dan ooit) een hoop persoonlijke informatie. Als je Mac wordt gestolen of je verliest hem dan is heel erg vervelend.

Het idee dat een wildvreemde al je persoonlijke gegevens te weten komt is minder leuk. Denk hierbij aan je adresgegevens, contactpersonen, foto's enzovoorts. Daarom is het belangrijk 'Find My Mac' in te schakelen en je Mac te voorzien van een wachtwoord.

Wanneer je een gebruikersaccount 'standaard' beveiligt is dit niet voldoende, het is beter de gehele schijf te beveiligen. Dit kan met FileVault 2, deze optie codeert de gehele inhoud van de harddisk en maakt gebruik van XTS-AES 128-codering om je (persoonlijke) gegevens te beveiligen. Wij raden daarom ook iedereen aan deze optie standaard te activeren, hierdoor kan iemand met slechte bedoelingen de Mac niet opstarten zonder in het bezit te zijn van je wachtwoord.

Om FileVault 2 te kunnen gebruiken moet je in het bezit zijn van een Mac met OS X 10.7 Lion of hoger en de OS X Recovery partitie die standaard aanwezig is in OS X (Mountain) Lion, Mavericks, Yosemite, El Capitan en later. Volg onderstaande procedure om FileVault 2 te activeren.

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ FileVault ▸ Schakel hier FileVault in. Wanneer er meerdere accounts zijn geactiveerd op de Mac moet je aangeven dat deze wel of niet de FileVault mogen ontgrendelen bij het opstarten van de Mac, hierbij moet je de wachtwoorden van deze gebruikers invoeren. Gebruikers die niet zijn ingesteld om FileVault te ontgrendelen, kunnen alleen inloggen nadat een gebruiker die hiervoor wel is geverifieerd is ingelogd.

Filevault 2activeren

Na deze stappen verschijnt er een herstelcode op het scherm, druk deze af (of schrijf hem op) en bewaar hem op een veilige plaats. Deze code heb je namelijk nodig als je het wachtwoord van de Mac bent vergeten. Daarnaast kun je ook je Mac ontgrendelen met je iCloud account. Zodra je de code hebt opgeslagen klik je op de knop 'Ga door' om FileVault in te stellen.

OS X gaat onmiddellijk aan de slag met het coderen van je schijf, dit kan enkele minuten duren. Zodra dit proces is afgerond zal de Mac worden herstart, dan merk je onmiddellijk dat FileVault is ingeschakeld. Nu moet je namelijk eerst je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren voor deze wordt opgestart, vroeger was dit pas na het opstarten. Dit is veiliger want zo kan niemand je Mac opstarten (of via een omweg bij je gegevens komen) zonder wachtwoord.

Wanneer je jouw inloggegevens vergeet kun je deze alleen herstellen met iCloud of de herstelcode, het is belangrijk je wachtwoord dus zo goed mogelijk te onthouden. Door dit te activeren kan niemand je wachtwoord herstellen (zoals in deze methode).

Lees ook: Het wachtwoord van een gebruiker wijzigen of herstellen

Meer over Beveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


 • macboekje

  5 september 2014 om 14:35

  Is Filevault ook te gebruiken als je tevens werkt met programma’s of services die zelf ook versleutelen, bijv. 1Password, Data Guardian, Megasync?

 • Laurens

  5 september 2014 om 15:29

  Hoeveel impact heeft dit op de snelheid van een i3 3,06 Ghz iMac?

 • Luc

  6 september 2014 om 2:16

  Geïnstalleerd op MacBook.
  Na installatie en herstarten toch wat stress gehad! Wachtwoord noch herstelcode gaven toegang. Oorzaak: instelling klavier was (onaangekondigd) naar QUERTY overgeschakeld. Voor een AZERTY-gebruiker was dat toch even schrikken.
  Eerste ,versleuteling’ van alle bestanden neemt daarna blijkbaar enkele uren in beslag.

 • Dirk

  6 september 2014 om 7:14

  Dit gaat inderdaad wel een hoop snelheidsverlies kosten…

 • Hans ten Caten

  6 september 2014 om 9:01

  Ik gebruik al jaren Filevault en ervaar geen performance verlies.
  Indien je Filevault activeert, stel dan ook een EFI wachtwoord in.
  Anders is het net zo iets als de voordeur open laten.

 • Richard IJzermans

  6 september 2014 om 10:02

  De huidige Mac’s die FileVault 2 ondersteunen zijn hiervoor geoptimaliseerd, hierdoor heeft het gebruik ervan nauwelijks invloed op de algehele prestaties.

 • maddriver371

  6 september 2014 om 11:03

  Ik heb ook mijn back-up HDD gecodeerd met FileVault, zo kunnen je back-ups ook niet gelezen worden!

 • Carsten

  8 september 2014 om 16:24

  Nietvaan te raden als je zwaar werk doet, audio recoding, video editing! Gewoon je bestanden extern bewaren en die schijf coderen!

 • tessa

  7 juli 2015 om 19:51

  ik was een beetje aan het klooten op mn macbook maar toen klikte ik dat perongeluk aan maar er staat nergens cancel!!! hoe krijg ik het weg?

 • Jean

  25 oktober 2015 om 16:44

  Zwaar kak! Toetsenbord wordt nu plots niet herkend dus kan niet meer inloggen op de mac! En nu?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!