13 mei 2017

Problemen met je Mac en macOS (OS X) oplossen

imac met spinning wheel

Het kan zijn dat je Mac opeens niet meer naar behoren werkt, gegevens corrupt zijn geraakt, voortdurend blijft laden of opslag fouten geeft. Dat is erg vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal simpele oplossingen.

Heb je bijvoorbeeld altijd problemen met dat ene (niet-Apple) programma, dan kun je deze herinstalleren of op zoek gaan naar een alternatief. Wanneer macOS (OS X) helemaal niet naar behoren werkt kun je onderstaande stappen uitvoeren om het probleem op te lossen.

Herstel schijfbevoegdheden in veilige modus

Herstart je Mac en hou de shift⇧-toets tijdens het herstarten ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. macOS en OS X wordt nu voorbereid om op te starten in veilige modus (safe-mode).

macOS en OS X kun je nu gebruiken zoals je gewend bent, open 'Schijfhulpprogramma' via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma's en selecteer de systeempartitie (zie pijl op onderstaande afbeelding). Klik hierna op de knop ‘Herstel schijfbevoegdheden’. De bevoegdheden worden nu gecontroleerd en eventueel aangepast naar de juiste rechten, dit kan enkele minuten duren. Zodra dit is voltooid kun je de Mac gewoon herstarten zonder een toets in te drukken en controleer of de problemen verholpen zijn.

Vanaf OS X El Capitan is dit niet meer mogelijk op bovenstaande manier, klik hier voor de procedure voor OS X El Capitan of hoger.

schijfbevoegdheden herstellen

Installeer de combo-update

Een combo-update installeert niet alleen de nieuwe software, opties en bugfixes, maar herinstalleert ook de kernel extensions (hardware drivers), controleert de propertylists m.b.t. hardware en verwijdert oude cache-bestanden. Dit zorgt er dus voor dat je een soort van schone update uitvoert. Vaak zitten de problemen in oude cache bestanden of in de kernel extensions die tijdens een vorige update niet goed vervangen worden.

De laatste combo-update voor macOS kun je downloaden via de download pagina van Apple, deze vind je hier terug. Open de update en doorloop het installatie proces, ook macOS gebruikers die deze versie al hebben geïnstalleerd kunnen deze update uitvoeren. Heb je een andere versie van macOS of OS X? Klik dan hier en vul eventueel in het zoekveld 'Combo Update [versie]' in, vervang [versie] door jouw huidige macOS (OS X) versie.

combo-update

Herinstalleer macOS (OS X)

Wanneer bovenstaande niet werkt dan heb je de mogelijkheid om macOS (OS X) opnieuw te installeren. Het klinkt drastisch, maar je kan perfect macOS (OS X) opnieuw installeren zonder verlies van je persoonlijke data. Herstart je Mac en hou de toetsen cmd⌘ + R ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Klik vervolgens op 'Installeer macOS (OS X) opnieuw', daarna op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. Selecteer in het venster waarin u een schijf moet selecteren de huidige OS X-schijf in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf.

Lees ook: OS X opnieuw installeren zonder je gegevens te verliezen

opnieuw osx installeren (MAC)

Herstel de PRAM, NVRAM en SMC

Stappen en uitleg over het herstellen van PRAM en NVRAM
Stappen en uitleg over het herstellen van SMC

Mac compleet opnieuw installeren

In het slechtste geval moet je jouw Mac volledig opnieuw installeren, met als gevolg dat je persoonlijke data en gegevens moet wissen. Gelukkig kun je dan een Time Machine back-up terugzetten of de gegevens bewaren op een externe harde schijf. We hebben al eerder uitgelegd hoe je jouw Mac compleet opnieuw kunt installeren (clean install), deze uitleg vind je hier terug in deze handleiding.

Lees ook: Nog steeds problemen met je Mac? Vraag hulp op appletips GeniusReacties


 • Kay van Aarssen

  13 september 2015 om 9:18

  Neem aan dat de “Combo Update” Geen software, instellingen aanpast. Dus dat alles na de update weer is zoals het was…
  In feite dus een Update naar de laatste versie maar dan met wat schoonmaak taken als ik het goed begrijp?

 • Wesley Fabry

  13 september 2015 om 9:19

  @kay dat klopt helemaal 👍

 • PB

  13 september 2015 om 9:54

  Aan de andere kant ook wel weer eens lekker om helemaal op nieuw te beginnen en een clean instap te doen. Na een paar jaarscheet het toch weer de nodige ruimte en snelheid. Hoeft dus niet altijd negatief te zijn.

 • Wesley Fabry

  13 september 2015 om 10:01

  @PB daat heb je helemaal gelijk in, eigenlijk raden we aan bij iedere nieuwe grote OS X update OS X opnieuw te installeren.

 • Richard

  13 september 2015 om 10:23

  Goeie tip!!

 • floopiedoopie

  13 september 2015 om 13:16

  “schijfbevoegdheden herstellen in veilige modus”?
  Eerste keer in 15 jaar dat ik dit lees.
  Wat is de de zin van die combinatie?
  Of herstelt me gewoonweg schijfbevoegdheden of start men is op in veilige modus en weer terug normaal.
  Maar speciaal in veilige modus opstarten om dan schijfbevoegdheden te herstellen?
  Eigen uitvinding of is dit een Apple werkwijze?

 • Wesley Fabry

  13 september 2015 om 13:55

  Het gaat er ook om wat je probleem is, in sommige gevallen wilt OS X niet goed opstarten, dan is vaak veilige modus de enige oplossing, het is een algemeen artikel, dus krijg je een algemene oplossing.

 • klaron

  13 september 2015 om 20:42

  Als ik opstart met CMD+R en kies voor OSX opnieuw installeren dan wil hij Mavericks gaan installeren maar ik heb Yosemite.
  Vreemd…

 • Jx

  15 september 2015 om 7:05

  Finder cash en icloud drive cash verwijderen helpt ook goed als finder erg traag is

 • Eric

  15 september 2015 om 7:22

  @JX hoe verwijder ik die caches dan?

 • vroy

  16 september 2015 om 8:13

  Jx brengt iets aan, maar dan zonder verdere uitleg. Daar ik, en Erik, en nog meer appels het allemaal niet zo weten, zou ik ook graag weten wat er verder te doen staat,
  Merci.

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 10:02

  Deze cache bestanden kun je verwijderen door Finder te openen en voer de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + G, plak in het veld het volgende pad:

  ~/Library/Caches/

  Vervolgens dien je de mappen ‘CloudKit’ en ‘com.apple.finder’ verwijderen, de cache is dan geleegd en wordt opnieuw opgebouwd.

 • Johan

  21 september 2015 om 13:42

  Ik heb een problemen het downloaden van OS X Yosemite 10.10.5 Combo Update.
  Als ik deze wil installeren krijg ik de foutmelding “ongeldig controlegetal”
  Kan niet via de apple store updaten .

 • Jordy

  1 oktober 2015 om 13:42

  Ik verbruik 37,37 GB aan programma’s, terwijl ik enkel Spotify, Dropbox en een Office pakket (2011) op mijn MacBook Air (Begin 2014) heb staan. Hierdoor merk ik dat mijn MacBook behoorlijk trager is geworden tov een jaar geleden. Ik vraag me daarom af of de ruimte die in beslag wordt genomen door programma’s normaal is of dat er nog programma’s van vroeger ergens rond zwerven in mijn MacBook?Hoe zou ik dit probleem het beste kunnen oplossen?

 • Jordy

  1 oktober 2015 om 14:03

  Hierbij moet ik opmerken dat indien ik al mijn programma’s in de map programma’s selecteer, dan wordt er vermeld dat deze 11 GB in beslag nemen. Waar zit die overige 26 GB dan?

 • blues

  9 oktober 2015 om 7:37

  Beste Jordy,zoek ’s bij appletips.nl, hdd opruimen, sleepimage, sluimerstand…
  Het zal waarschijnlijk veel oplossen.
  grtz

 • Kaatje

  9 oktober 2015 om 8:37

  @jordy CleanMyMac kun je ook gebruiken, deze heb ik afgelopen zomer gedownload en ben er nog steeds erg tevreden over. Het is niet alleen handig om ruimte vrij te maken, maar ook dingen die heel veel ruimte innemen laat hij goed zien. http://www.appletips.nl/gebruik-cleanmymac-3-om-je-mac-fit-te-houden/

 • Johan

  9 april 2016 om 13:22

  probleem: als ik bijv op een titel, link oud wil klikken werkt dat niet omdat er dan een popup paneltje/schermpje opduikt met keuzes. Ik wil dat weg hebben.
  Heeft het met de knoppenbalk te maken of zo?

 • Ria

  8 september 2016 om 13:52

  Als ik mijn scheme aan tik licht het op en kan geen programma.aanklikken

 • Bert

  2 mei 2017 om 10:05

  /Users/bertsmeets/Desktop/Schermafbeelding 2017-05-02 om 10.00.14.png

  Ik slaag er niet meer in om mijn vuilbak leeg te krijgen wat zou het probleem kunnen zijn

Een reactie toevoegen: