3 september 2016

clean install uitgelicht

Een Mac opnieuw installeren (clean install)

Soms heb je problemen met je Mac en werkt deze erg traag, loopt ie vaak vast en functioneert deze niet meer naar behoren. Wanneer je verschillende oplossingen hebt geprobeerd zonder resultaat is soms een herinstallatie (clean install, schone installatie) de enige oplossing.

Een herinstallatie op zijn tijd is helemaal niet zo slecht en is zelfs goed voor je Mac. Rommel wordt gewist en je start weer vanaf een schone lei. Veel Mac gebruikers voeren vaak een clean install uit vlak voor de release van een nieuwe OS X, in dit geval macOS, versie. Hierdoor wordt de nieuwe software op een schone installatie geinstalleerd en werkt deze vaak vele malen beter

Lees ook: Alleen macOS (OS X) opnieuw installeren zonder gegevens te verliezen

Een herinstallatie (clean install) uitvoeren

Deze procedure is bedoeld voor ervaren Mac gebruikers die OS X El Capitan of nieuwer hebben geinstalleerd. OS X Yosemite of eerder? Volg dan deze stappen om je Mac opnieuw te installeren.

Voor je jouw Mac opnieuw installeert dien je al je belangrijkste bestanden naar een externe harde schijf of online dient zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive te kopiëren.

• Herstart daarna je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

Macintosh HD wissen

Zorg ervoor dat je een werkende Wi-Fi verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het Wi-Fi icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het venster op 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'. Selecteer in de navigatiekolom je harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de 'tweede' schijf die uitspringt naar rechts. Klik in de knoppenbalk op 'Wis'.

Kies voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' in het menu 'Structuur' en indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling'. Vul een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van Schijfhulpprogramma sluiten.

opnieuw osx installeren (MAC)

Nu gaan we OS X opnieuw installeren, selecteer in het OS X-hulpprogramma’s-venster 'Installeer OS X opnieuw' en klik op 'Ga door'. Volg daarna nauwlettend de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige harde schijf (die je zojuist hebt gewist). In de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de meest recente versie van OS X downloaden. Als dit niet het geval is moet je na de herinstallatie via de Mac App Store de recente versie downloaden en installeren.

Let op, alle persoonlijke gegevens en bestanden worden gewist tijdens schone installatie

Houdt er natuurlijk wel rekening mee wanneer je harde schijf volledig wordt gewist. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf.

Daarnaast kun je altijd een exacte kopie van je huidige harde schijf maken met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel). Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

Een mac opnieuw installeren met een Fusion Drive

Heb je een Mac met Fusion Drive? Dan kun je bovenstaande ook gewoon uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Ondervind je problemen? Dan moet je een internet recovery uitvoeren.

Lees ook: Een Time Machine reservekopie terugzetten op een MacReacties


 • Claes

  3 september 2016 om 11:36

  Opnieuw installeren is niet zo’n probleem, het addertje in het gras zit meer in het terugzetten van oude gegevens. Al je instellingen, via terminal ingestelde voorkeuren, applicaties, dit is allemaal weg als je geen backup terug zet. Daar gaat dit artikel wel erg makkelijk aan voorbij vind ik.
  Als je die zaken meeneemt is het een behoorlijk langdurig klusje.

 • Mike

  3 september 2016 om 13:25

  Toch valt dat op zich nog wel mee, hoor, Claes. Ik had pas geleden dat mijn SSD de geest had gegeven. Ik heb (gelukkig) de gewoonte om minstens 1 keer per week een backup te maken met SuperDuper dus ik had nog een recente backup.

  Nieuwe SSD erin, MacBook herstarten met cmd⌘ + R en Internet Recovery starten. In slechts drie uur had ik mijn MacBook in exact dezelfde staat vwb alle software en data. Valt mij reuze mee in ieder geval.

 • Gunther

  3 september 2016 om 13:37

  Wat met mensen die gebruik maken van een fusion drive?
  Kan men dan op dezelfde manier een clean install uitvoeren?
  Ik bezit het laatste 27 inch model ‘late 2015’ met een fusion drive van 1TB.

 • Wesley Fabry

  3 september 2016 om 14:54

  @gunther dat kan op dezelfde manier, Apple meldt in ieder geval geen uitzonderingen. Misschien dat onze leden op https://genius.appletips.nl hier ervaring mee hebben.

 • Tom

  3 september 2016 om 20:56

  Waarom moet je een USB-installatie stick maken als je een clean-install van macOS Sierra wil maken? Wordt die niet automatisch gedownload op het moment dat die beschikbaar is en je een clean install doet?

 • Wesley Fabry

  3 september 2016 om 22:57

  @tom dat moet niet, uiteraard kun je gewoon updaten via de mac app store. Met de stick kun je jouw mac herstellen en direct macOS Sierra installeren. Nu doe je herstellen, El capitan installeren en dan pas macOS. De stap ‘el capitan’ kun je met de stick overslaan.

 • marcel

  4 september 2016 om 19:02

  Wesley ,
  Waarom is het beter een kopie via SuperDuper te maken aub ? en niet de time machine ? Zei doen toch beide hetzelfde ?
  Dank voor de reactie !

 • Jeroen

  5 september 2016 om 9:35

  mbt applicaties die je vanuit de appstore gekocht heb kan ik me voorstellen dat je die weer uit de store kunt downloaden na een clean install. Hoe zit het met third party software (zoals Lightroom etc..). Ik neem aan dat je deze eerst moet veilig stellen ? En is het dan voldoende een kopie te maken van je Applicatie folder en die dan terug te zetten ?

 • Wesley Fabry

  5 september 2016 om 10:16

  Apps van derde kun je het beste na herinstallatie opnieuw downloaden en installeren via de website van de app (ontwikkelaar). Ook hier moet je eerst belangrijke gegevens bewaren zoals templates, etc. Gelukkig bieden de meeste (moderne) apps cloudopslag aan en wordt alles sowieso online bewaard.

 • theo

  8 oktober 2016 om 22:31

  Schone installatie gedaan van mac os Sierra. Het volgende probleem doet zich voor bluetooth toetsenbord en muis worden niet meer herkent bij het inloggen bij de mac app store kan ik niet meer uitloggen het systeem loopt vervolgens vast.
  Ik heb een mac mini 2014 en het lukt mij niet om dit werkent te krijgen.Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan maar mijn indruk is dat hier nog veel fouten in zitten.

 • Naomi

  22 februari 2017 om 11:49

  Alles loopt goed tot ik de OS X opnieuw wil installeren, ik selecteer in het OS X-hulpprogramma’s-venster ‘Installeer OS X opnieuw’ en klik op ‘Ga door’. Volgens de tips hierboven moet ik ‘ de huidige harde schijf (die ik zojuist heb gewist).’ kiezen. Ik krijg echter meteen een melding dat ik het later opnieuw moet proberen. Ik probeer zelfs vanaf een bootable USB stick op te starten. Maar steeds krijg ik het kadertje ‘OS-X hulpprogramma’s als ik heropstart (met alt ingedrukt)

 • Wesley Fabry

  22 februari 2017 om 11:51

  @naomi dan kun je het beste de harde schijf opnieuw proberen te formatteren (wissen) en opnieuw te proberen installeren.

 • Jagadisa

  7 maart 2017 om 21:25

  Ik probeer een clean install te realiseren, maar met cmd + r lukt dat niet. Komt dat door het draadloos keyboard dat ik gebruik? Bij herstart start de pc gewoon op zonder dat de toetsen daar invloed op uitoefenen.Ik gebruik een Imac eind 2009 met Sierra.

 • Wesley Fabry

  7 maart 2017 om 21:30

  @jaga alleen een origineel Apple draadloos toetsenbord werkt in dit geval. Een toetsenbord met usb aansluiting is geen probleem.

 • steven

  15 maart 2017 om 10:00

  Dag allen,

  graag had ik mijn mac een clean install gegeven. ( deze dateert al van 2009)
  Het probleem dat mijn mac om mijn apple ID en PW vraagt. Nu ken ik mijn Apple id en pw niet meer. Als ik dan PW recover wil doen via E-mail of geboortedatum, herkent apple restore deze jammer genoeg niet.

  Iemand tips?

 • Wesley Fabry

  15 maart 2017 om 10:01

  @steven bij vergeten wachtwoorden kan alleen Apple Support helpen. Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

 • Ron

  26 juli 2017 om 10:44

  Heb gisteravond mij Macbook Pro uit eind 2011 een clean install gegeven, nu is ie nog steeds bezig met configureren, duurt dit altijd zo lang?

 • Wesley Fabry

  26 juli 2017 om 11:03

  @Ron normaal duurt het niet zo lang, hooguit een uurtje. Beste is om het opnieuw te proberen.

 • Ron

  27 juli 2017 om 19:11

  Tweede keer is het gelukt, thanks

 • emiel

  20 september 2017 om 17:03

  Blijft je bootcamp partitie onaangetast bestaan?

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 17:34

  @emiel Toen ik dit twee jaar geleden deed bleef de bootcamp partitie intact omdat het een ander gedeelte op de schijf is. Allen moet je dan wel de macOS/OSX partitie (Macintosh HD) kiezen tijdens het wissen en niet de gehele harde schijf.

 • Joost

  25 september 2017 om 21:15

  @Wesley, ik wil binnenkort op mijn Imac (late 2009) een clean install van High Sierra uitvoeren, met de usb methode. Ik gebruik ook time-machine. Lees iedere keer dat je na de nieuwe installatie ervoor kunt kiezen om je back-up van TM terug te zetten. Dan installeer je toch weer al oude troep wat je juist niet wilt? Of kun je ook selectief kiezen? Als je de fotobibliotheek terugzet worden dan ook automatisch al je albums teruggezet? Is er ergens een soort handleiding te vinden als je selctief kunt terugzetten van TM en welke mappen je dan sowieso moet terugzetten?

  Alvast dank voor je hulp

 • Wesley Fabry

  26 september 2017 om 11:19

  @Joost we raden dat ook niet aan, onderaan het artikel bij het slot zeggen we ook: “Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle ‘rommel’ opnieuw mee.” Beste is dus selectief te zijn, gegevens/bestanden en meer kun je eenvoudig overzetten vanuit een TM reservekopie via de migratie assistent: https://www.appletips.nl/migratie-assistent/

 • hans

  27 september 2017 om 19:14

  Wesley. Op 22 februari schreef je dat Naomi haar harde schijf opnieuw moet formatteren. Kun je ook aangeven hoe je dit kan doen op het moment dat de schijf volledig gewist is en klaar staat voor herinstallatie van OSX Sierra. Alvast bedankt voor je reactie.

 • Wesley Fabry

  27 september 2017 om 20:14

  In bovenstaand artikel staat precies uitgelegd hoe je een Mac opnieuw kunt installeren. Uitleg speciaal voor High Sierra: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-clean-install/

 • hans

  27 september 2017 om 22:30

  Nader uitzoekwerk leert me ook dat os x sierra niet beschikbaar is in de Nederlandse app store

Een reactie toevoegen: