23 mei 2018
clean install uitgelicht

Een Mac opnieuw installeren (clean install)

5 min leestijd

Soms heb je problemen met je Mac en werkt deze erg traag, loopt ie vaak vast en functioneert deze niet meer naar behoren. Wanneer je verschillende oplossingen hebt geprobeerd zonder resultaat is soms een herinstallatie (clean install, schone installatie) de enige oplossing.

Een herinstallatie op zijn tijd is helemaal niet zo slecht en is zelfs goed voor je Mac. Rommel wordt gewist en je start weer vanaf een schone lei. Veel Mac gebruikers voeren vaak een clean install uit vlak voor de release van een nieuwe macOS-versie. Hierdoor wordt de nieuwe software op een schone installatie geinstalleerd en werkt deze vaak vele malen beter

Lees ook: Alleen macOS (OS X) opnieuw installeren zonder gegevens te verliezen

Een herinstallatie (clean install) uitvoeren

Deze procedure is bedoeld voor ervaren Mac gebruikers die OS X El Capitan of nieuwer hebben geinstalleerd. OS X Yosemite of eerder? Volg dan deze stappen om je Mac opnieuw te installeren.

Voor je jouw Mac opnieuw installeert dien je al je belangrijkste bestanden naar een externe harde schijf of online dient zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive te kopiëren.

  • Herstart daarna je Mac
  • Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
  • Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet
  • De herstelmodus wordt actief

Heb je een Mac met een Apple Silicon chip, bijvoorbeeld M1-chip? Dan moet je de herstelmodus op een andere manier activeren dan bovenstaand stappenplan. Zet je Mac uit en houdt daarna de aan/uit-knop ingedrukt. Blijf de knop indrukken tot het scherm 'Opstartopties laden' verschijnt. Klik op 'Opties' en daarna op 'Ga door'.

macOS recovery scherm

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

  • Klik in de menubalk op het wifi-icoon en maak verbinding
  • Klik op Schijfhulpprogramma ▸ Ga door
  • Selecteer Macintosh HD - Gegevens in de kolom
  • Klik eventueel bovenin eerst op 'Activeer'
  • Vul het wachtwoord van de beheerder/schijf ▸ Ontgrendel
  • Klik op daarna in de knoppenbalk op de min-knop om het volume te wissen
  • Kies voor 'Verwijder volumegroep'
  • Bevestig het verwijderen
  • Selecteer in de kolom 'Macintosh HD'
  • Klik nu in de knoppenbalk op 'Wis'

Het kan zijn dat na het wissen van de gegevens-schijf en de volumegroep ook Macintosh HD gewist en verwijderd wordt uit de lijst. Het resultaat is dat alleen nog de SSD-zichtbaar is. Je kunt deze nogmaals wissen door op de knoppenbalk 'Wis' te klikken en vervolgens de naam 'Macintosh HD' te geven.

Harde schijf volledig wissen (formatteren) Big Sur

Juiste structuur kiezen

Na het wissen dien je een structuur voor de schijf te kiezen. Welke dat is hangt af of je wel of niet het Apple File System (APFS) gebruikt, dit kun je op deze manier controleren. Wanneer APFS acties is dien je 'APFS' als structuur kiezen. Anders kies je voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' in het menu 'Structuur' en indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling'. Vul een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van Schijfhulpprogramma sluiten.

ook interessant
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)

iOS en macOS maken gebruik van het Apple File System, ook wel APFS genoemd. Wat is het, waarvoor dient het en wat moet jij ermee.

Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Heb je een Mac met officiële Fusion Drive? Dan kun je vanaf macOS Mojave het beste onderstaande stappen doorlopen. Heb je macOS High Sierra of ouder geïnstalleerd? Volg dan deze stappen.

Stappen vanaf macOS Mojave

  • Zet je Mac uit
  • Schakel de Mac in en houd onmiddellijk command⌘ + enter ingedrukt
  • Laat de toetsen los zodra u het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet
  • De herstelmodus wordt actief
  • Log eventueel in en klik daarna in de menubalk op Hulpprogramma's ▸ Terminal
  • Typ diskutil resetFusion in het Terminal-venster en druk vervolgens op enter
  • Typ Yes wanneer daarom wordt gevraagd en bevestig met enter

Wanneer Terminal meldt dat de bewerking is geslaagd, sluit je het venste om terug te keren naar het venster 'macOS-hulpprogramma's'.
Kies vervolgens voor 'Installeer macOS opnieuw' en volg de aanwijzingen op het scherm om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren. Als dit klaar is, start de Mac opnieuw op vanaf de Fusion Drive.

Meer informatie vind je terug op de website van Apple Support. Ondervind je problemen? Dan moet je een internet recovery uitvoeren.

macOS opnieuw installeren

Nu gaan we je Mac opnieuw installeren, selecteer in het macOS-hulpprogramma’s-venster 'Installeer macOS opnieuw' en klik op 'Ga door'. Volg daarna nauwlettend de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige harde schijf (die je zojuist hebt gewist). In de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de meest recente versie van macOS downloaden. Als dit niet het geval is moet je na de herinstallatie via de Mac App Store de recente versie downloaden en installeren.

MacOS Big Sur overzicht

Alle gegevens worden gewist

Houdt er natuurlijk wel rekening mee wanneer je harde schijf volledig wordt gewist. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf.

Daarnaast kun je altijd een exacte kopie van je huidige harde schijf maken met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel). Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

ook interessant
Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac
Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Heb je OS X (macOS) opnieuw geïnstalleerd, dan kun je jouw bestanden en instellingen terugzetten via een Time Machine reservekopie (back-up)

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt07/05/2021 11:14
Categorie Handleiding, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Claes
    3 september 2016 om 11:36

    Opnieuw installeren is niet zo’n probleem, het addertje in het gras zit meer in het terugzetten van oude gegevens. Al je instellingen, via terminal ingestelde voorkeuren, applicaties, dit is allemaal weg als je geen backup terug zet. Daar gaat dit artikel wel erg makkelijk aan voorbij vind ik.
    Als je die zaken meeneemt is het een behoorlijk langdurig klusje.

  • Mike
    3 september 2016 om 13:25

    Toch valt dat op zich nog wel mee, hoor, Claes. Ik had pas geleden dat mijn SSD de geest had gegeven. Ik heb (gelukkig) de gewoonte om minstens 1 keer per week een backup te maken met SuperDuper dus ik had nog een recente backup.

    Nieuwe SSD erin, MacBook herstarten met cmd⌘ + R en Internet Recovery starten. In slechts drie uur had ik mijn MacBook in exact dezelfde staat vwb alle software en data. Valt mij reuze mee in ieder geval.

  • Gunther
    3 september 2016 om 13:37

    Wat met mensen die gebruik maken van een fusion drive?
    Kan men dan op dezelfde manier een clean install uitvoeren?
    Ik bezit het laatste 27 inch model ‘late 2015’ met een fusion drive van 1TB.

  • Wesley Fabry
    3 september 2016 om 14:54

    @gunther dat kan op dezelfde manier, Apple meldt in ieder geval geen uitzonderingen. Misschien dat onze leden op https://genius.appletips.nl hier ervaring mee hebben.

  • Tom
    3 september 2016 om 20:56

    Waarom moet je een USB-installatie stick maken als je een clean-install van macOS Sierra wil maken? Wordt die niet automatisch gedownload op het moment dat die beschikbaar is en je een clean install doet?

  • Wesley Fabry
    3 september 2016 om 22:57

    @tom dat moet niet, uiteraard kun je gewoon updaten via de mac app store. Met de stick kun je jouw mac herstellen en direct macOS Sierra installeren. Nu doe je herstellen, El capitan installeren en dan pas macOS. De stap ‘el capitan’ kun je met de stick overslaan.

  • marcel
    4 september 2016 om 19:02

    Wesley ,
    Waarom is het beter een kopie via SuperDuper te maken aub ? en niet de time machine ? Zei doen toch beide hetzelfde ?
    Dank voor de reactie !

  • Jeroen
    5 september 2016 om 9:35

    mbt applicaties die je vanuit de appstore gekocht heb kan ik me voorstellen dat je die weer uit de store kunt downloaden na een clean install. Hoe zit het met third party software (zoals Lightroom etc..). Ik neem aan dat je deze eerst moet veilig stellen ? En is het dan voldoende een kopie te maken van je Applicatie folder en die dan terug te zetten ?

  • Wesley Fabry
    5 september 2016 om 10:16

    Apps van derde kun je het beste na herinstallatie opnieuw downloaden en installeren via de website van de app (ontwikkelaar). Ook hier moet je eerst belangrijke gegevens bewaren zoals templates, etc. Gelukkig bieden de meeste (moderne) apps cloudopslag aan en wordt alles sowieso online bewaard.

  • theo
    8 oktober 2016 om 22:31

    Schone installatie gedaan van mac os Sierra. Het volgende probleem doet zich voor bluetooth toetsenbord en muis worden niet meer herkent bij het inloggen bij de mac app store kan ik niet meer uitloggen het systeem loopt vervolgens vast.
    Ik heb een mac mini 2014 en het lukt mij niet om dit werkent te krijgen.Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan maar mijn indruk is dat hier nog veel fouten in zitten.

  • Naomi
    22 februari 2017 om 11:49

    Alles loopt goed tot ik de OS X opnieuw wil installeren, ik selecteer in het OS X-hulpprogramma’s-venster ‘Installeer OS X opnieuw’ en klik op ‘Ga door’. Volgens de tips hierboven moet ik ‘ de huidige harde schijf (die ik zojuist heb gewist).’ kiezen. Ik krijg echter meteen een melding dat ik het later opnieuw moet proberen. Ik probeer zelfs vanaf een bootable USB stick op te starten. Maar steeds krijg ik het kadertje ‘OS-X hulpprogramma’s als ik heropstart (met alt ingedrukt)

  • Wesley Fabry
    22 februari 2017 om 11:51

    @naomi dan kun je het beste de harde schijf opnieuw proberen te formatteren (wissen) en opnieuw te proberen installeren.

  • Jagadisa
    7 maart 2017 om 21:25

    Ik probeer een clean install te realiseren, maar met cmd + r lukt dat niet. Komt dat door het draadloos keyboard dat ik gebruik? Bij herstart start de pc gewoon op zonder dat de toetsen daar invloed op uitoefenen.Ik gebruik een Imac eind 2009 met Sierra.

  • Wesley Fabry
    7 maart 2017 om 21:30

    @jaga alleen een origineel Apple draadloos toetsenbord werkt in dit geval. Een toetsenbord met usb aansluiting is geen probleem.

  • steven
    15 maart 2017 om 10:00

    Dag allen,

    graag had ik mijn mac een clean install gegeven. ( deze dateert al van 2009)
    Het probleem dat mijn mac om mijn apple ID en PW vraagt. Nu ken ik mijn Apple id en pw niet meer. Als ik dan PW recover wil doen via E-mail of geboortedatum, herkent apple restore deze jammer genoeg niet.

    Iemand tips?

  • Wesley Fabry
    15 maart 2017 om 10:01

    @steven bij vergeten wachtwoorden kan alleen Apple Support helpen. Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

  • Ron
    26 juli 2017 om 10:44

    Heb gisteravond mij Macbook Pro uit eind 2011 een clean install gegeven, nu is ie nog steeds bezig met configureren, duurt dit altijd zo lang?

  • Wesley Fabry
    26 juli 2017 om 11:03

    @Ron normaal duurt het niet zo lang, hooguit een uurtje. Beste is om het opnieuw te proberen.

  • Ron
    27 juli 2017 om 19:11

    Tweede keer is het gelukt, thanks

  • emiel
    20 september 2017 om 17:03

    Blijft je bootcamp partitie onaangetast bestaan?

  • Wesley Fabry
    20 september 2017 om 17:34

    @emiel Toen ik dit twee jaar geleden deed bleef de bootcamp partitie intact omdat het een ander gedeelte op de schijf is. Allen moet je dan wel de macOS/OSX partitie (Macintosh HD) kiezen tijdens het wissen en niet de gehele harde schijf.

  • Joost
    25 september 2017 om 21:15

    @Wesley, ik wil binnenkort op mijn Imac (late 2009) een clean install van High Sierra uitvoeren, met de usb methode. Ik gebruik ook time-machine. Lees iedere keer dat je na de nieuwe installatie ervoor kunt kiezen om je back-up van TM terug te zetten. Dan installeer je toch weer al oude troep wat je juist niet wilt? Of kun je ook selectief kiezen? Als je de fotobibliotheek terugzet worden dan ook automatisch al je albums teruggezet? Is er ergens een soort handleiding te vinden als je selctief kunt terugzetten van TM en welke mappen je dan sowieso moet terugzetten?

    Alvast dank voor je hulp

  • Wesley Fabry
    26 september 2017 om 11:19

    @Joost we raden dat ook niet aan, onderaan het artikel bij het slot zeggen we ook: “Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle ‘rommel’ opnieuw mee.” Beste is dus selectief te zijn, gegevens/bestanden en meer kun je eenvoudig overzetten vanuit een TM reservekopie via de migratie assistent: https://www.appletips.nl/migratie-assistent/

  • hans
    27 september 2017 om 19:14

    Wesley. Op 22 februari schreef je dat Naomi haar harde schijf opnieuw moet formatteren. Kun je ook aangeven hoe je dit kan doen op het moment dat de schijf volledig gewist is en klaar staat voor herinstallatie van OSX Sierra. Alvast bedankt voor je reactie.

  • Wesley Fabry
    27 september 2017 om 20:14

    In bovenstaand artikel staat precies uitgelegd hoe je een Mac opnieuw kunt installeren. Uitleg speciaal voor High Sierra: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-clean-install/

  • hans
    27 september 2017 om 22:30

    Nader uitzoekwerk leert me ook dat os x sierra niet beschikbaar is in de Nederlandse app store

  • Neman
    18 november 2017 om 17:41

    @ Wesley,
    Als die oude rommel op de Time Machine staat staat die toch ook op de HD? En dan staat die toch ook op Super Duper als je een exacte kopie neemt?
    Bedankt voor info hierop!!

  • Wesley Fabry
    18 november 2017 om 17:45

    Klopt, daarom raden we aan als nieuw te installeren, anders heeft een clean install weinig zin.

  • Neman
    18 november 2017 om 22:30

    @ Wesley, hartelijk bedankt. Mag ik uw raad aub voor het volgende:
    Hallo
    Momenteel een oude iMac (jaar 2008 met El Capitan. Straks nieuwe iMac met High Sierra.
    Hoe zet ik alles van oude iMac over naar nieuwe iMac?? Ik lees hier en daar dat beide computers moeten verbonden worden aan de router elk met een ethernetkabel…..
    Maar ik heb momenteel een airport express. Moet ik dan een ethernetkabel in de oude iMac steken en dan in de airport express en zo ook in de nieuwe iMac een andere ethernetkabel steken en die dan ook in de airport pluggen?
    Moeten de iMacs wel degelijk rechtstreeks verbonden zijn met het internet? Is het niet voldoende dat ze gewoon met elkaar verbonden zijn met een ethernetkabel en vervolgens met migratieassistant verder werken?
    En als het dan toch via airport moet gaan in welke aansluiting moeten de kabels dan gestoken worden (lan-wan).
    Bedankt voor de hulp want binnen enkele dagen zal ik mijn nieuwe iMac bezitten.

  • Wesley Fabry
    18 november 2017 om 23:56

    Dat kan inderdaad met de migratie-assistent of handmatig via clouddiensten of harde schijven. https://www.appletips.nl/migratie-assistent/

  • Neman
    19 november 2017 om 9:22

    Bedankt voor de hulp!

  • sanne
    24 december 2017 om 22:39

    ik heb een vraag,
    als ik mijn macbook pro een clean install geef, behoud ik dan mijn aankopen bijv. Imovie?

  • Wesley Fabry
    25 december 2017 om 8:21

    @sanne aankopen kun je gewoon opnieuw downloaden vanuit de Mac App Store via het tabblad ‘aankopen’.

  • Walter
    23 januari 2018 om 9:15

    Ik wil mijn iMac uit 2008 verkopen. Ik heb de iMac verwijdert uit alle Apple accounts. De harde schijf volgens bovenstaande instructie gewist. Alles gaat goed tot ik de OS X opnieuw wil installeren, ik selecteer in het OS X-hulpprogramma’s-venster ‘Installeer OS X opnieuw’ en klik op ‘Ga door’. Vervolgens harde schijf kiezen, geef ik akkoord met de voorwaarden van Apple en krijg de melding om een Apple ID op te geven. Is dit juist? Hij moet nu toch gewoon een schone installatie van de OS installeren zonder dat ik me hoef aan te melden?

  • Wesley Fabry
    23 januari 2018 om 9:44

    Klopt heldmaal, moet normaal zonder apple id. De precieze oorzaak weet ik helaas ook niet, je geeft aan dat je Mac uit je account is. Dus dat moet in orde zijn, je kunt controleren via iCloud.com – instellingen.

  • Walter
    23 januari 2018 om 10:34

    Bedankt voor de snelle reactie. De iMac is niet meer zichtbaar in iCloud, maar ik vond hem nog wel in Apple support. Heb hem nu daar ook verwijdert, maar hoe moet ik nu verder? Hij vraagt nog steeds om een Apple ID. Ik kan de schijf niet meer wissen.

  • Wesley Fabry
    23 januari 2018 om 11:20

    Dan zou ik toch inloggen met je Apple ID en daarna opnieuw proberen te wissen. Je kunt ook Apple Support inschakelen voor eventueel extea hulp. Apple Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

  • Valti
    16 april 2018 om 8:49

    Ik heb al vaker een clean install gedaan maar ik vermoed dat de problemen zich bevinden op de recovery disc. Kan ik op een of andere manier alles wissen en herinstaleren?

  • Leo
    16 april 2018 om 10:06

    @Wesley,
    Ik heb m’n oude (2011) MacBookPro weer uit de kast gehaald. Bezig met een clean start. Na het scherm “To set up the installation of OS X 10.11, click continue” (betreft El Capitan) start het proces en na pakweg 10 seconden verschijnt de mededeling “An error occured while prepairing the installation. Try running this application again.” Dat laatste geeft weer dezelfde foutmelding. Laptop hangt aan de oplader, er is een WiFi verbinding. Heb je nog een truc achter de hand?

  • Raymond
    21 juni 2018 om 22:57

    Ik wil clean install uitvoeren maar kom meteen na het opstarten een slotje tegen, voor een wachtwoord. Nu weet ik niet welk wachtwoord ingevoerd moet worden.

  • Wesley Fabry
    21 juni 2018 om 23:05

    @raymond ik ben bang dat het om dit wachtwoord gaat: https://www.appletips.nl/firmware-wachtwoord-mac/

  • Astrid
    6 juli 2018 om 18:59

    Als ik el capitan probeer terug te zetten zegt hij dat er een wachtwoord op de schijf zit. Terwijl ik juist alles gewist hebt. Hoe zit dat nu?

  • Astrid
    6 juli 2018 om 19:00

    Ik zeg het niet goed, hij geeft aan dat het niet kan omdat de schijf beveiligd is??

  • Wesley Fabry
    6 juli 2018 om 19:55

    Dus je kunt de schijf niet wissen omdat deze beveiligd is? Als je deze wel gewist hebt, maar nu niet kunt installeren moet je deze nogmaals eens wissen. Zorg ervoor dat je de juiste structuur kiest. Daarnaast kun je dit ook proberen: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

    Het kan ook zijndat downgraden niet werkt omdat je terug naar een oude software wil.

  • Suzanne
    18 juli 2018 om 22:46

    kleine toevoeging: Ik weet bijna zeker dat het overbrengen van de yosemite install via Google Drive niet is gelukt omdat als ik in Terminal de command probeer in te geven krijg ik dit:
    createinstallmedia: command not found

  • Suzanne
    18 juli 2018 om 22:51

    Zie dat m’n hele verhaal niet is overgekomen. Komt ie:

    Oude macbook (voor vriend) loopt op El Capitan.
    Schijven gewist via schijfhulpprogramma maar clean install wil die niet doen (fout bij voorbereiding installatie)

    Opgezocht: een bootable USB maken.

    Op eigen imac (2015) bij aankopen geen el capitan, wel yosemite. Idee: die downloaden en op macbook installeren, daarna upgraden naar El Capitan.

    Maar eigen imac wil yosemite niet installeren, en dus ook niet downloaden

    Bij computer van broer wel, en dat via Google Drive met mij gedeeld, maar bestand is denk ik gecorrumpeerd (zie ’toevoeging in eerste bericht)

    Ik wil bij hem niet echt in z’n terminal gaan zitten pielen… Wat kan ik doen. Is er bv een omweg op yosemite toch op mijn imac te downloaden?

  • Wesley Fabry
    19 juli 2018 om 14:58

    Ik vermoed dat Yosemite niet geinstalleerd kan worden omdat de iMac uit 2015 is en de software uit 2014. Deze is dus nooit geschikbaar geweest voor dit type mac. Je kunt dit proberen: https://www.appletips.nl/os-x-el-capitan-downloaden/

    Of een internet recovery: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

  • Roxanne
    17 september 2018 om 12:26

    Hi,

    Vraagje; heb laptop van mijn moeder overgenomen en wil mac even goed opschonen (MacBook Air 2013, ,macOs High Sierra). Wil dus eigen account ipv haar account maar wel word/ppt/excel en paar andere programmas behouden die er nu op staan. Die staan nu in het NL maar wil dit in Engels hebben. Hoe kan ik dit het beste doen? CleanInstall om op te schonen maar dan verlies ik die programmas toch?

    Gr Roxanne

  • Wesley Fabry
    17 september 2018 om 13:17

    Inderdaad Roxanne dan verlies je alle inhoud. Eigenlijk is het niet mogelijk hoe jij dit wil, dit kan alleen door een nieuw account aan te maken. Je kunt het beste deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

  • Geert
    25 september 2018 om 10:28

    Ik heb een iMac late 2014 met fusion drive. Qua clean install staat boven

    “Kies voor ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ in het menu ‘Structuur’ en indien nodig bij indeling voor ‘GUID-partitie-indeling’. Vul een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op ‘Wis’. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van Schijfhulpprogramma sluiten.”

    Als ik me niet vergis wordt APFS nu ondersteund.

    Moet ik de fusion drive nu niet formatteren naar APFS?

    Thanx, Geert

  • Wesley Fabry
    25 september 2018 om 10:55

    @Geert dat klopt, als je APFS hebt geïnstalleerd dan moet je dit gebruiken, maar dan krijg je in het keuzemenu alleen maar APFS opties te zien. Op deze manier kun je controleren of je APFS hebt geïnstalleerd: https://www.appletips.nl/macos-high-mojave-bugs/#apfs

  • recep
    20 november 2018 om 19:01

    Dag Wesley
    Ik heb van iemand een iMac 24″ van 2009 overgekocht.

    Omdat ik de oa flash player niet kon updaten en omdat de mac de naam vab de oude gebruiker had. Heb ik in eerste instantie geprobeerd om via internet de recovery te doen, dit is niet gelukt. Daarna heb ik via command+r de schijf gewist. Hierna wilde ik Mavericks opnieuw installeren. Ik loop alle stappen af tot ik mijn wachtwoord moet geven. Hierna krijg ik de melding dat ‘het artikel niet beschikbaar is’.

    Gelukkig was bootcamp geïnstallerd, waardoor ik de iMac via windows kan gebruiken.
    Is er een manier om Mavericks of vroegere os te installeren?

  • max
    21 december 2018 om 19:47

    hoi
    ik heb recent een hardware vervangen in mijn macbook pro model a1278 . en daardoor moest ik alles opstarten en kreeg ik een foutmelding wanneer ik de software opnieuw moest installeren. dus nu is me vraag welke software moet erin want ik heb wel geprobeerd op er een paar van het internet te downloaden maar ik krijg steeds hetzelfde en dat is dus wanneer ik die software aanklik ‘ an error occured while doing this software try again later’ graag zou ik weten wat ik daar tegen kan doen.

    alvast bedankt
    groeten Max

  • beni
    8 januari 2019 om 14:59

    hallo
    kan mij iemand helpen ? ik kan mijn Imac niet opstarten

  • Wesley Fabry
    8 januari 2019 om 15:27

    Bekijk dit eens Beni: https://www.appletips.nl/mac-opstarten-lukt-niet/ Als dat niet helpt kun je het beste je Mac laten controleren op hardware problemen of Apple Support raadplegen.

  • beni
    8 januari 2019 om 15:46

    bedank Wesley voor uwe tips, is da normaal dat de logo van appl met een lijntje daaronder zo als aan het op daten is en dat blijft maar deuren nu in tussen all een uur bezig en het blijft zoo staan voor min of 10 en dan begint da weer terug op nieuw de zelfde procedure. Ik wet het echt niet verder Bestaat er een manier om de complete systeem te wissen met toets combinaties ?

    Met dank Beni

  • beni
    8 januari 2019 om 17:03

    hall,

    ik heb eindelijk heb ik mijn Imac op nieuw installeert de installatie is voldaan maar het blijft deze icon van macOS sierra te zien da stripje onder is voll en staat ongeveer -8 seconden resterend nu all meer of 30 min

    geen idee wat ik moet doen!!

  • Natascha
    8 januari 2019 om 18:35

    Hoi

    Ik heb even een vraag ik heb me IMac uit 2009 op fabrieksinstellingen gedaan, nu wil ik hem opnieuw installeren OS X Yosemite en dan voer ik mijn apple ID in en dan staat er is tijdelijk niet beschikbaar.
    Wie weet wat ik moet doen terug naar de apple store ?

    Gr natascha

  • Wesley Fabry
    9 januari 2019 om 9:16

    @Beni Geduld is vaak de enige oplossing, opnieuw opstarten kan ook helpen. Als dat niet helpt kun je het beste je Mac laten controleren op hardware problemen of Apple Support raadplegen. Apple Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: http://www.apple.com/nl/support/contact/

    @Natascha Ben je aangemeld op het internet? Klik bovenin op het wifi-icoon en maak verbinding. Ook zou je het inloggen met Apple ID kunnen overslaan.

  • BP
    11 januari 2019 om 12:36

    2009 iMac proberen te wissen mbo herstart & Cmnd R….

    Helaas lukt dit niet (start steeds gewoon opnieuw op ondanks cmmd R inhouden tot apple logo zichtbaar is etc ) en is via hulpprogramma’s de wis knop bij de juiste schijf niet aan te klikken .

    Wie weet een oplossing

  • Jochem
    14 februari 2019 om 11:01

    Ik heb het zelfde als BP.

    Wil een oude iMac 2009 van mijn werk formatteren om deze te verkopen.
    Maar elke keer als ik na het opstarten CMD R in druk gebeurt er niks.
    Na een tijdje komt gewoon het inlog scherm inbeeld.

    Ik heb bij systeem voorkeuren gekeken, de schijf is niet gecodeerd.
    En volgens mij verder ook niet beveilig.

    Een andere iMac, ook uit 2009 kon ik wel zo formatteren.
    Waar kan het aan liggen of kan het ook op een andere manier?

    Groeten,
    Jochem

  • Wesley Fabry
    14 februari 2019 om 15:29

    command⌘ + R zou altijd moeten werken,
    klik op  ▸ Herstart ▸ Herstart en druk dan gelijk de command⌘ + R toetsen gelijktijd in tot het herstelscherm tevoorschijn komt. Tijdens dit proces zal je Mac uitgeschakeld worden, opstarten, logo laten zien.

  • J. Oostra
    24 maart 2019 om 10:11

    Heren/dames, nadat mijn batterij het begeven heeft wat er ook voor gezorgd heeft dat de SSD is overleden, heb ik de macbook ( met de oude gewone harddisk) naar een officiele apple repair centre gebracht om een nieuwe batterij te laten monteren, en kreeg de macbook goed werkend terug. Ik heb de oude schijf verwijderd en een nieuwe SSD gemonteerd, nu probeer ik opnieuw een verse OS te installeren via internet, ik volg alle stappen zoals Klik op ‘Ga door’ om installatie van OS X 10.8 Mountain Lion te configureren, ik ga akkoord met de voorwaarden, dan volgt een scherm “selecteer de schijf waarop u OS X wilt installeren, en daar loopt het vast, ik kan niks selecteren en het “knopje” installeren blijft grijs, ik kan dus niet installeren. Wat gaat er hier verkeerd.

  • J. Oostra
    24 maart 2019 om 10:12

    even wat extra info, het gaat om een 2010 macbook pro

  • Wesley Fabry
    24 maart 2019 om 10:12

    Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

  • Danielle
    4 april 2019 om 10:11

    Beste Wesley,

    Als ik cmd+R ingedrukt hou start bij mij het schijfhulpprogramma niet. Enig idee of ik daar op een andere manier kan komen?

    Groeten Danielle

  • Wesley Fabry
    4 april 2019 om 14:14

    Kan alleen met die combinatie, beste kun je dan eens een bedraad toetsenbord aansluiten, kijken of dat dan wel werkt. Zorg ervoor dat je vanaf het begin (direct na het inschakelen van je Mac) de toetsen indrukt tot het Apple logo of zelfs de herstelmogelijkheden verschijnen.

  • do
    18 juni 2019 om 18:16

    als ik op ‘instaleer macOS opnieuw’ klik. en het gaat downloaden, dan komt er steeds precies voordat het klaar is een foutmelding dat het niet kan geinstaleerd worden. zou iemand mij hier verder mee kunnen helpen?

  • Wesley Fabry
    19 juni 2019 om 8:03

    Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

  • Frederik Schlingmann
    5 november 2019 om 11:49

    Alles gedaan om een clean installatie te doen en met succes. Het resultaat is dat ik in systeemvoorkeuren of in de appelstore altijd maar de mededeling krijg dat mijn I mac up to date is met Mojave 10.14.6 en dat Catalina voor mij niet beschikbaar is. Geheel in het begin toen Catalina online te downloaden was deed hij dat tot 10.4 mb (begin oktober) en na die tijd niets anders dan 8 x aan de telefoon gehangen met apple support en van alles geborneerd echter ZONDER enig succes… (geheugen etc. etc. alles is genoeg aanwezig en de machine is van begin 2019

  • Axel
    4 december 2019 om 12:31

    Hallo,
    Ik heb de stappen gevolgd om mijn mijn Macbook van 2008 terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. Deze stond laatst met OSX El Capitan.
    Het proces wordt echter stopgezet op het einde van de procedure en ik krijg de melding:

    OSX kan niet worden geïnstalleerd op uw computer. Er komen geen pakketten in aanmerking voor installatie. Neem voor hulp contact op met de fabrikant van de software.

    Wat nu?

  • Wesley Fabry
    4 december 2019 om 21:00

    Dan kun je het beste internet recovery proberen: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

  • Jan
    28 december 2019 om 18:01

    Hallo Wesley,

    Ik heb een late 2012 imac 27 inch, na de installatie van Catalina is deze ontzettend traag en de HD is nu een ander format dan de journal die het was, een nieuwe installatie heeft niet geholpen en duurt ook heel erg lang.
    Suggesties?

  • Dik
    30 december 2019 om 15:55

    Hoi Wesley,

    Ik ben bezig om de Ibook schoon te maken en nieuw te installeren.
    Met het wissen van Macintosch HD komt het programma niet verder. En komt niet terug op het scherm OS X-hulpprogramma’s’.
    Wat doe ik hier verkeerd?
    Ik hoor graag.

    Gr,
    Dik

  • Wesley Fabry
    31 december 2019 om 10:17

    Dan kun je de Mac uitschakelen door de aan/uit-knop ingedrukt te houden tot het scherm uitgaat. Zet deze daarna weer aan en houdt command⌘ + R ingedrukt.

  • cees
    15 februari 2020 om 16:46

    iMac: “OSX kan niet op uw computer worden geïnstalleerd”. er komen geen pakktten in aanmerking voor installatie etc etc. Deze mede deling verschijnt NA de download en tijdens de installatie. Vervolgens lees ik: probeer het opnieuw…. De Imac is door vorige eigenaar helemaal leeg gemaakt enkele jaren geleden. Zodanig zelfs dat er geen enkele schijf meer verscheen. Ik heb een USB bootstick moeten maken.

  • ellen
    6 mei 2020 om 12:08

    Ik krijg na het indrukken van de cmd +R niet voor elkaar dat de schijfhulpprogramma opstart maar gewoon het bureaublad. Toetsenbord is bekabeld. Als ik via finder naar schijfhulpprogramma ga en dan de schijf wil wissen kan ik ook niet het wisknop indrukken want die blijft dan licht grijs. Ik wil een schone installatie doen maar krijg het zo niet voor elkaar.

  • Wesley Fabry
    7 mei 2020 om 6:33

    Wissen kan alleen in de modus na cmd + R en niet via bureaublad. Deze toetscombinatie moet altijd werken. Zet je Mac uit, druk dan de toetsen in en houdt deze ingedrukt tot het herstelmenu verschijnt.

  • Victoire
    26 mei 2020 om 17:15

    Nadat ik alles heb ik gewist van mijn oude mac, kan ik geen nieuwe software installeren. Er komt dan de opmerking dat ik een bepaalde download niet heb, en stopt dan met het installeren van de software. Ik kan hem dus niet meer gebruiken en snap niet wat ik fout heb gedaan.

  • Wesley Fabry
    26 mei 2020 om 19:37

    Probeer de internet recovery eens: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

  • Fabian Flaton
    10 september 2020 om 22:10

    Ik heb een probleem met een late 2012 iMac met 1TB Fusion drive en catalina erop. Mogelijk is deze tijdens een macOS update onderbroken waardoor de iMac niet meer goed op start. Enkel nog een eeuwig durende zandloper met logo. Met command+R macOS hulpprogramma de optie schijfhulpprogramma gekozen. De schijf ehbo gaf geen problemen. (0kb wisbaar staat er bij beschikbaar) Daarna een herinstallatie van macOS geprobeerd, maar ik heb slechts 18,62 GB beschikbaar en er is 1,09 GB extra vereist. Mijn laatste reservekopie is van 170 dagen terug maar ben er niet zeker van of deze nog goed werkt aangezien m’n time capsule problemen had. Ik ben dus bang dat m’n gegevens verloren gaan.

    Hoe kan ik dit oplossen?

    Kan ik op 1 of andere manier ergens bij m’n gegevens en daar kiezen welke +/- 5GB gegevens ik kan wissen zodat de rest intact blijft en de herinstallatie weer kan doorgaan? Alvast bedankt!!!

  • Tomas
    18 januari 2021 om 14:31

    Hoi,

    mijn macbook uit 2014 doet het helemaal naar behoren als ik hem opstart en hij aangesloten is op een extern scherm. Wanneer ik mijn macbook aanzet zonder een extern scherm eraan vast met de HDMI kabel, dan doet mijn Macbook het ongeveer 10 minuten begint dan heel hard te blazen en valt uit. Weten jullie wat het probleem is en of een cleaninstall hierbij kan helpen?

    mvg,
    Tomas

  • Henk Dubbeld
    20 januari 2021 om 20:26

    Bij installatie van mijn MacBook Pro (2021) loopt t vast bij het aanmaken van een computeraccount en stagneert de installatie. Melding ‘uw computeraccount kan niet geïnstalleerd worden’. Iemand tips hoe hiermee om te gaan?

  • Dewi
    5 maart 2021 om 17:15

    Ik krijg bij het opnieuw installeren van de Max Os X de melding: “downloaden van vereiste extra onderdelen voor Mac Os X-installatie mislukt.” Hoe los ik dit op?

  • Ko de Zwart
    20 maart 2021 om 14:06

    Hallo, mijn probleem is de volgende; Imac 2010 stopte ermee. Ik had er 2 jaar geleden een SSD in laten zetten en werkte perfect. Besturing was Catalina. De SSD heb ik uit de Imac gehaald en in een andere Imac van mij, ook van 2010 geplaatst. Na opstarten ging hij telkens op zwart. Ook op externe SSD geprobeerd. Toen maar met option + Comd = r geprobeerd High Sierra te installeren, nadat ik geformatteerd en teruggezet naar Ox uitgebreid journailed. Was APFS. Het installeren van High Sierra gaat goed tot 2 minuten en springt alles weer op zwart en verschijnt mapje met vraagteken. Meerdere keren geprobeerd. Alle pogingen mislukken. De SSD was nog wel te lezen als externe maar ging ook na een paar minuten op zwart. Het is een drama. Wie het weet mag het zeggen. Bedankt.

  • Bert
    17 augustus 2021 om 18:43

    Ik mijn hele Mac mini gewist ik kan hem nu niet meer installeren, weet iemand een oplossing daar voor ik hoor het graag.

  • Wesley Fabry
    18 augustus 2021 om 9:15

    Je kunt proberen het clean install-proces opnieuw uit te voeren. Internet recovery kan ook nog helpen: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

  • Bert
    19 augustus 2021 om 13:45

    Hé helaas lukt dat ook niet ik krijg in 6 verschillende talen in beeld. Your computer restarted because of a probleem. Press key Or want a feb seconde toe startting up. Hier kop ik ook niet verder mee jammer genoeg.

  • Bert
    19 augustus 2021 om 14:54

    Hé Wesley bedankt voor je hulp het is me gelukt, fijn dat je me geholpen hebt

  • Willien
    6 november 2021 om 19:34

    Ik wil binnenkort een clean install uitvoeren. Ben bestanden op een externe harde schijf aan het zetten. Maar hoe werkt het met Mail. Heb veel mailtjes opgeslagen in eigen gemaakte mappen in de app Mail, dat ben ik straks kwijt neem ik aan? Is er een manier om de mappen e.d. zoals het nu is te behouden?

  • Wesley Fabry
    7 november 2021 om 8:31

    Mail kun je op deze manier exporteren: https://www.appletips.nl/os-x-lion-een-e-mail-backup-maken-en-terugzetten/

  • Michel
    16 augustus 2022 om 23:01

    Ik probeer op mijn MacBook Air, via het hulpprogramma een nieuwe schone MacOS high siërra te installeren. Eke keer krijg ik 2 min voor het eind de melding
    Er kan geen prebootvolume voor de installatie van APFS worden aangemaakt..
    wie kan me helpen wat doe ik niet goed?

  • Melanie
    4 december 2022 om 18:49

    Ik heb mijn MacBook uit 2017 helemaal gewist. Nu wil ik Big Sur opnieuw installeren en vraagt hij om extern beheer van Meta Inc. Iemand hier bekend mee? Ik kan de stap ook niet skippen of overslaan.

  • lucas
    24 februari 2023 om 9:00

    ik heb mijn mac book pro volledig gewist, als ik El captain wil terugzetten en ik volg de stappen zoals aangegeven in het venster hulpprogramma’s dan start het programma maar na verloop van tijd (een uur of 2) komt hij terug op het venster hulpprogramma’s te staan.
    heb dit enkele malen geprobeerd maar steeds hetzelfde resultaat.
    Wie kan me zeggen hoe ik El Capitain kan terugzetten?
    ps oudere versie van time machine terug zetten lukt ook niet.
    Ik kan er geen installatie programma mee downloaden omdat ik er niet mee op internet geraak.
    wifi is geen probleem.

  • Jo
    31 oktober 2023 om 15:33

    Ik heb mijn HD van de Mac mini erased en wil macos terug installeren via usb maar krijg steeds melding dat dit niet lukt omdat “file has wrong structure”

    Kan iemand helpen aub ?

  • Maria Kern
    1 november 2023 om 20:33

    Hallo, ik heb een MacBook Air van 2020 overgenomen . Helaas ( denk ik) heeft de vorige eigenaar alles gewist / verwijderd
    Ik wil hem nu opnieuw installeren maar hij geeft aan geen internet verbinding.
    Echter het wifi icoontje is ook nergens te vinden. Ook instellingen staat er niet meer. Iemand tips?? Alvast bedankt !
    Gr Maria

  • Giel
    21 november 2023 om 16:19

    Hallo, ik heb een Macbook Pro MID 2012.
    Ik heb kennelijk alles gewist. Als ik nu opstart krijg ik een vraagteken.
    Wat moet ik nu doen.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store