17 oktober 2014

YosemiteEen Mac opnieuw installeren met OS X Yosemite (clean install)

Wanneer er een nieuwe versie van OS X uitkomt zijn er enkele Mac gebruikers die het liefst OS X compleet opnieuw willen installeren en vervolgens de nieuwe software installeren. Rommel van de vorige installatie wordt hierdoor verwijderend en je start vanaf een compleet nieuw begin.

Dat heeft altijd zijn voordelen want OS X zal al sneller snel aanvoelen. Ook wanneer je problemen ondervindt met je Mac kan een herinstallatie aan te raden zijn. Wil je OS X Yosemite clean (en dus opnieuw) installeren, dan kun je het eenvoudigste onderstaande procedure nauwlettend volgen.

Lees ook: Alleen OS X opnieuw installeren zonder het compleet wissen van je harde schijf

Clean Install: Mac OS X Yosemite opnieuw installeren

• Herstart je Mac
• Hou nu onmiddellijk de cmd⌘ + R-toets ingedrukt
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

harde schijf wissen

Zorg ervoor dat je een werkende Wi-Fi verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het wi-fi icoon en verbind met een netwerk. Selecteer hierna 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'. Klik vervolgens in de kolom op 'Macintosh HD' (je opstartschijf), selecteer hier wel de tweede zodat je rechts de optie 'Wissen' krijgt.

Open vervolgens dit tabblad 'Wissen', kies hier voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' in het menu 'Structuur', voer een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik vervolgens op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, hierna als dit voltooid is kun je Schijfhulpprogramma afsluiten door het venster te sluiten.

cleaninstall

Selecteer hierna in het OS X-hulpprogramma’s-venster 'Installeer OS X opnieuw' en klik op 'Ga door' en volg daarna de instructies op het scherm. Selecteer in het venster waarin u een schijf moet selecteren de huidige OS X-schijf (die je zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf.

Houd er natuurlijk wel rekening mee wanneer je harde schijf volledig wordt gewist en opnieuw voorzien van OS X dat alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd worden. Het beste is dus voor je dit doet alle belangrijke bestanden kopieert naar een externe harde schijf of je maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel op appletips). Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

Ook kun je een installatie USB-stick maken van OS X Yosemite, zodat je OS X kunt herinstalleren vanaf de USB stick. Hoe lees je terug in dit artikel.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • pieter kers

  17 oktober 2014 om 12:14

  Ik begrijp niet wat je hiermee opschiet; Het grootste probleem van een Clean Install is dat je dingen als je keychain, mail, Safari bookmarks ed wèl graag terug wil zetten en de rest opnieuw wil installeren…
  Daar zie ik helaas geen makkelijke oplossing voor. Je moet precies weten wat je doet, en alles handmatig. Het zou prettig zijn als Apple een clean install met overzetten van genoemde instellingen zou aanbieden als geautomatiseerde upgrade.

 • Wesley Fabry

  17 oktober 2014 om 12:51

  @pieter wel niet vergeten dat mail, safari bladwijzers, sleutelhanger, notities, agenda, enzovoorts tegenwoordig allemaal bewaard worden in iCloud. Hierdoor kun je al snel een apparaat volledig wissen en herstellen zonder deze belangrijke dingen kwijt te geraken. Het tipje blijft voor gevorderden en back-ups maken is daarom ook aan te raden.

 • Jaap van der Veen

  17 oktober 2014 om 14:02

  Wesley, je installeert Yosemite nu twee keer.

  Waarom niet eerst het Yosemite installatieprogramma op een usb stick gezet en daarmee de Mac opstarten?

  Dan kan je in één beweging de harde schijf wissen èn Yosemite installeren!

 • pieter kers

  17 oktober 2014 om 14:43

  @Wesley – OK maar zo werk ik niet. Ik snap dat Apple alles via de iCloud wil doen en mensen forceert iCloud te nemen -( zoals Mavericks pas heel laat weer lokale synchronisatie mogelijk maakte met je iPhone en dan nog steeds niet je bookmarks meeneemt)- maar dit is voor mij geen goede oplossing. ik vind iCloud niet veilig en hou mijn data lokaal onder controle.
  MAW- Apple zou het mij en anderen makkelijker en mogelijk moeten maken hun data lokaal te bestieren- breng een personal iCloud sever uit…
  Modern en veilig zijn tegenwoordig is alles behalve centralisatie… Apple weet dat, maar hun verdien model is belangrijker.

 • Wesley Fabry

  17 oktober 2014 om 16:47

  @jaap Dat klopt, we gaan hier later nog aandacht aan besteden, maar het USB-verhaal is voor sommige net iets te ingewikkeld, dit zou in principe iedereen moeten kunnen vandaar.

  @pieter Daar heb je gelijk in, maar dat is je persoonlijke keuze. Appel maakt het wel mogelijk om te doen. Een iCloud account kan ook met een niet-appleadres.

 • Wesley Fabry

  17 oktober 2014 om 19:24

  Een Yosemite installatie usb-stick maken: http://www.appletips.nl/yosemite-een-installatie-usb-stick-maken/

 • TG

  17 oktober 2014 om 22:28

  Ik wilde deze update doen maar krijg elke keer de melding dat er een probleem is opgetreden en de update niet kan worden uitgevoerd. er is Wifi en ik werk met een macbook pro retina 15″ huidige software is OS X 10.9.3 (13D65)
  model eind 2013. tips?

 • Toby

  17 oktober 2014 om 23:18

  Ben ik nou de enige die het een fucking lelijk besturingssysteem is.. Jobs keert zich om in zn graf als hij dit ziet…..

 • Marco

  18 oktober 2014 om 0:06

  @Toby , ik kan er ook nog niet verliefd op worden.
  Mavericks draait prima en ziet er naar mijn mening goed uit. Er is zoveel mogelijk en dan komt dit….. Wie weet ooit nog over ivm updates oid. Voorlopig niet!

 • Patrick

  18 oktober 2014 om 8:43

  Ik zit er een beetje dubbel in. Aan de ene kant vind ik de dock zoals die was veeeeel mooier, aan de andere kant is het wel strak. Ik vind dat hele grote scherm dat je krijgt als je een url in Safari wil tikken overigens niet prettig.

 • Ben

  18 oktober 2014 om 10:32

  Ik hoop, dat ik de uitleg goed begrepen heb, maar ik zie hier een conflict in. Je downloadt Yosemite naar de harde schijf, die je vervolgens gaat wissen. Resultaat: weg download. De enige (theoretische) reden die ik hiervoor kan bedenken, is validatie van je computer bij Apple, maar het downloaden van 5+ GB alleen voor goedkeuring, lijkt me wel heel omslachtig. Vooral ook, omdat de upgrade in de meeste gevallen gratis is. Tot slot wordt je OS op een blanco schijf natuurlijk gewoon via internet geïnstalleerd en valideert Apple je computer vóór aanvang. Dat gezegd, ik ben ook een voorstander van een schone installatie, met het terugplaatsten van bestanden. Zo kun je ook zin van onzin onderscheiden, want op de lange duur gaat je Mac toch wat op je rommelzolder lijken.

  PS. Voor wat ik zo onwaarschijnlijk vind, zal ik de vraag toch stellen: als ik mijn schijf met bijvoorbeeld OSX Mavericks wis, krijg ik dan via internet recovery Mavericks terug?

 • Govert

  18 oktober 2014 om 10:48

  Dank voor de tip – ben in de voorbereiding om een nieuwe, verse installatie van Yosemite te doen. Alle programma geïnventariseerd die over gaan, maar hoe regel je de mail-data, agenda en contacten. Worden deze na installatie via iCloud teruggezet of wordt alles gewist omdat jij deze eerste gewist hebt? Graag advies

 • Yvon

  18 oktober 2014 om 15:10

  Ik heb geprobeert yosemite te instaleren op mijn imac van oktober 2013 maar hij gaf de melding dat yosemite niet op deze imac geinstaleerd kon worden…..ik drukte op de knop “oke” en vervolgens herstarte hij en kom ik in de hulpprogramma terecht….helaas heb ik niet de kennis om nu te weten wat ik moet doen.

 • kor

  18 oktober 2014 om 18:08

  Na installatie geven de USB poorten geen stroom meer.
  Ik heb een Roland TRI-Capture 24 bits 96 KHZ USB audio interface er op aangesloten op mijn Mac Pro .
  Heeft iemand hier al ervaring mee en dit graag opgelost zien.

  Ik gebruik dit in combinatie met Garageband.

 • Jip

  18 oktober 2014 om 19:51

  Even nieuwsgierig of iemand weet of allerlei applications dit aankunnen.
  Bewust niet naar Mavericks geupdate omdat VectorWorks dit niet aankon.

 • Leon

  19 oktober 2014 om 2:33

  Heb gisteren Yosemit geinstalleerd. Niet volledig clean install. Hij doet het goed, alleen zie ik geen bureauachtergronden meer. Alleen nog maar blauw. Als ik van account wissel zie ik het wel even, maar er komt snel een blauw scherm overheen….. Iemand een idee..

 • Avan Erkel

  19 oktober 2014 om 14:32

  ik instaleer Yosimity via de Apple update. helaas het scherm staat al meer dan een uur op licht grijs.. Wat te doen????

 • Joep

  19 oktober 2014 om 17:25

  De installatie heeft ongeveer zes uur geduurd. Je wordt wel nerveus wanneer het scherm zolang lichtgrijs staat zonder dat je iets ziet gebeuren.

 • Jan.S.

  19 oktober 2014 om 19:08

  Yvon,
  Ik heb een iMac van Juli 2012, en heb gisteren 18/10.Yosemite zonder problemen geinstalleerd.
  Het heeft wel zeer lang geduurd, +- 2h, voor 5,7 GB.

 • HenkJan

  20 oktober 2014 om 11:11

  Ook ik zit inde problemen: een correcte installatie van Yosemite op mijn iMac maar op de MacBookPro krijg ik de melding dat installatyie is mislukt en kune je dus helemaal niets meer doen. Wat een broddelwerk Apple!
  Natuurlijk wordt het een rommeltje als je besturingsysteem en applicaties + data niet weet te scheiden dus weet je toch als fabrikant dat je dat correct moet doen. Dan heb je never nooit de problemen die nu optreden; neem een voorbeeld aan RiscOS, dat kon dit 25 jaar geleden al moeiteloos!!!!

 • Margaret

  20 oktober 2014 om 13:55

  Ook bij mij zij er problemen gekomen met Yosemite, maar paas naar de installatie: geen sociale widgets in berichtgeving, geen activiteiten in de agenda (die vol stond met afspraken), ‘geen service’ melding in Safari en Finder onder de Deel knop. Telefoon opnemen gaat ook bijna niet. Handtekening invoeren in mail werkt niet. Heb wel deels opgelost, dankzijn Apple Support Communities forum, die vol stond met dit soort klachten.Ook Nederlandse fora staan vol klachten. :( Niet leuk, hopende lost Apple het snel op. Jammer dat zo betrouwbare merk zulke ‘uitglijders’ maakt.

 • Mark

  20 oktober 2014 om 15:59

  Na installeren Yosemite wert het toetsenbord niet meer op de IMac en de Mac book pro niet meer alleen bij Word van office MAC 2011, heeft er iemand een oplsossing????

 • Corinne

  21 oktober 2014 om 9:43

  Ook ik heb problemen met mijn (bedrade) toetsenbord. Hij doet het niet meer. Alle oplossingen geprobeerd die ik op internet kon vinden maar dat helpt niet. Ook lukt het niet om een blue tooth toestenbord verbonden te krijgen. Godzijdank doet mijn muis het nog wel. Iemand een oplossing????????!!!!

 • george

  21 oktober 2014 om 20:00

  Mail werkt niet meer sinds Yosemite is geinstalleerd.
  mails lopen wel binnen maar kan ze niet openen, dan sluit mail meteen af.

  Wat moet ik doen?

 • Vincent

  22 oktober 2014 om 8:43

  Ik ondervind hetzelfde probleem als George. Mail werkt niet meer sinds Yosemite is geinstalleerd. Als ik Mail open zie ik emails, maar Mail sluit direct af waarna ik de foutmelding ‘Mail werkt niet meer’ krijg. Heeft iemand tips hoe dit probleem te verhelpen?

 • Elvira

  22 oktober 2014 om 17:00

  Ik heb gisteren Yosemite op mijn mac gezet. Nu werkt mijn iPhoto niet meer en kan al mijn oude foto’s die opgeslagen stonden, niet meer vinden. Betekent dit dat al mijn foto’s weg zijn?? Ook heb ik het probleem, wanneer ik mijn Iphone aan de mac hang, dat hij niet meer automatisch iPhoto opent en mijn foto’s van de iphone niet opent/ leest. Wie o wie kan mij helpen??

 • Bakker Barth

  22 oktober 2014 om 17:55

  Sinds ik Yosemite geïnstalleerd heb, start Photshop CS5 niet meer op. Ik krijg de melding: “Er is een onverwacht en fataal probleem opgetreden. Photoshop wordt afgesloten.
  Ook na het downloaden van de Lavavoor OSX 2014-001 blijf deze melding terugkomen.
  Wat moet ik doen??

 • Eric

  23 oktober 2014 om 8:19

  Ook eergisteren Yosemite geinstalleerd op mijn iMac, Safari werkt niet meer en geeft melding ‘Process: Safari [10636]
  Path: /Applications/Safari.app/Contents/MacOS/Safari
  Identifier: com.apple.Safari
  Version: 8.0 (10600.1.25)
  Build Info: WebBrowser-7600001025000000~1
  Code Type: X86-64 (Native)
  Parent Process: ??? [1]
  Responsible: Safari [10636]
  User ID: 501

  Heeft iemand een tip?

 • Theo

  23 oktober 2014 om 20:23

  Helaas veel problemen met yosemite. Ook ik heb met veel geduld yosemite geinstalleerd. Na installatie is mijn mac book niet meer stabiel en wil i-Tunes niet meer opstarten.
  Wie heeft een oplossing?

 • Alex

  23 oktober 2014 om 23:38

  Yosemite op MacBook Air draait prima, maar op mijn iMac (21.5-inch, medio 2010) heb ik problemen met Safari en App Store.
  Safari meldt constant: “Deze webpagina is opnieuw geladen vanwege een probleem” en de App Store blijft helemaal leeg, het tandwieltje linksboven blijft maar draaien en er zijn 6 updates volgens het cijfertje rechtsboven.
  Zijn er meer mensen met deze problemen?
  Weet iemand raad?

 • Henk S

  24 oktober 2014 om 16:04

  Heb op mijn macbook pro 15 inch 0S X , OSMITE geïnstalleerd, werkt goed behalve voor mail. Geeft aan de mails te importeren, maar slaat af en geeft aan dat het bijwerken van de mails niet gelukt is. Hoe moet ik verder????

 • Oscar

  24 oktober 2014 om 23:07

  Ongelooflijk, alles werkte prima met Apple, eerst iPhone, dan 2de iPhone voor het vrouwke, dan volgde de iPad en de volgende logische stap was iMac, want Windows moest echt buiten met al die bugs en blauwe schermpjes. Ik kon niets slecht vertellen van Apple, niemand kon mij van het omgekeerde overtuigen. Mijn iMac 21,5″ werkte altijd goed, nooit problemen gehad, alle updates op tijd gedaan telkens en het laatste was van Mavericks naar Yosemite, alles prima verlopen, alles werkte, maar toen problemen met de reservekopie via Time Machine die vastliep op de helft van de 600Gb. Ik dacht toen dat er conflicten waren mss tussen Mavericks naar Yosemite, dus externe harde schijf van Seagate geformateerd via Schijfhulpprogramma en opnieuw begonnen en telkens hetzelfde probleem, alleen had ik nu geen reservekopie van toen met Mavericks, dus terugkeren was geen optie. Via helpdesk van Apple lag het aan mijn externe harde schijf, straffe mannen, andere harde schijf geprobeerd en het probleem bleef zich voordoen. De externe harde schijfen geformateerd onder exFat en getest bij werk laptop met Windows en die werkten prima. Ik heb dus terug de externe harde schijven geformatteerd onder de iMac en terug de reservekopie geprobeerd en het probleem blijft zich voordoen met Yosemite, begin er dus grijs haar van te krijgen. Via cmd + R heb ik dan Yosemite opnieuw geïnstalleerd met behoud van gegevens, maar probleem blijft zich voordoen. Het enige dat mij dus rest is dus een clean install als hierboven vermeld, hopelijk komt dit goed. Uiteraard eerst een gewone backup van mijn bestanden, export van mijn Safari favorieten, bestand keychanes met passwoorden ook gekopiëerd om achteraf geen problemen te hebben, een lijst gemaakt van alle server instellingen van de verschillende mails en VPN en VMWare verbindingen om achteraf alles opnieuw manueel in te stellen, … Hopelijk is het probleem dan opgelost en anders weet ik het niet meer. Ik verschiet wel van de boodschap op mijn scherm bij clean installatie van OS X Yosemite “ongeveer 49u en 34 minuten resterend”, dit is wel heel lang, maar er zit beweging in, al een geluk dat het weekend is. Apple, dit is eigenlijk zeer slechte reclame voor zo’n dure produkten, begrijp niet dat dit eerst uitvoerig getest wordt, zeker als je ziet dat alle websites vol staan met ontevreden klanten met allemaal problemen sinds Yosemite.

 • Manolito

  25 oktober 2014 om 11:36

  Sinds ik de update heb uitgevoerd werkt mijn Mainstage niet meer. Ik heb hier heel veel patches in staan (nummers met teksten, instrumenten en instellingen) dat ik op het podium gebruik.
  Wanneer ik het programma open met de set die ik wil laden, krijg ik een foutmelding. Balen.
  Nu maar eens kijken of ik terug kan én of dan mijn set niet verder beschadigd is. …zucht…. jammer

 • Geert

  25 oktober 2014 om 21:58

  Gisteren Yosemite geïnstalleerd, clean installatie, terwijl ik op een andere partitie een volledige backup had gedaan van m’n vorige versie (Mavericks) met Time Machine.
  Na installatie Yosemite bleek m’n andere partitie gans leeg te zijn??!!! Dit is een enorm probleem. Wie kan mij helpen aub?

 • Geert

  26 oktober 2014 om 17:58

  Waarom vinden recovery tools alleen maar docx en xlsx files terug? De belangrijkste files vindt hij niet? De files met extensie *.pyt en *.epb zijn voor mij van gigantisch belang.Wie kan me helpen? Ik ben uiteraard bereid hiervoor te betalen.

 • lya

  27 oktober 2014 om 9:15

  Ik heb geen geluid sinds installatie van yosemite.Wie kan mij helpen/

 • Evert

  28 oktober 2014 om 10:54

  Sinds installeren van Yosemite op Macbook Pro komt vaak de eerste letter bij het typen niet door, en zijn de accenten, euroteken en dergelijke (diakritische tekens) niet meer op de “apple wijze” te verkrijgen. Allerlei toestsenbord- en taalinstellingen gecheckt en geresteerd, maar noppes.

 • dwdijkstra

  28 oktober 2014 om 21:50

  @leon

  Heb je toevallig TeamViewer geïnstalleerd? Ik had een half jat geleden hetzelfde probleem als hij hier schetst. Na d installatie van TV was het probleem verholpen!

 • Wibo

  28 oktober 2014 om 22:59

  @oscar…
  Ik heb ook dergelijke problemen gehad, dat lag toen aan mijn harde schijf waarop timemachine draaide… Mss ff schijfcheck doen…

 • Guus

  29 oktober 2014 om 9:12

  Yosemite geïnstalleerd op mijn macbook pro 13inch retina, alles werkt naar behoren op een onderdeel na……het opnemen van de iphone werkt niet op de macbook. Op de ipad als een zonnetje. ook na twee uur helpdesk apple geen oplossing. Zijn er meer mensen met dezelfde klachten? Wie heeft de gouden tip???? Guus

 • Oscar

  30 oktober 2014 om 10:19

  @Wibo: ik had alles geprobeerd en natuurlijk ook schijfcheck via schrijfhulpprogramma. Ik heb een clean install gedaan en alles werkt nu prima, veel sneller, precies terug een toptoestel. Het enige is dat je een gewone backup van al uw bestanden moet doen, al uw mail instellingen ergens opschrijven, het bestand van de Safari bladwijzers en het bestand van de keychains ergens opslagen, … Ik raad het iedereen aan, maar je moet weten wat je aan t doen bent.

 • henk

  30 oktober 2014 om 21:40

  Na de installatie ook ik problemen. Stroom verbruik sterk verhoogd als ook flikkerende schermen. kun je nog terug naar de tijd voor de installatie ?

 • siemon

  31 oktober 2014 om 22:40

  Na de installatie van Yosimite op mijn mac, flitst de cursor van bestand naar bestand op mijn buroblad, en in safari flitst de cursor langs de menubalk, maar zo wek zo snel dat je er niets mee kan uitvoeren. dit gebeurde 2 dagen na de installatie Wat kan het probleem zijn ?

 • tony

  1 november 2014 om 18:01

  k heb gisteren Yosemite op mijn mac gezet. amai wat een ramp ik kan geen mail’s meer versturen. Wel ontvangen .

 • Rene

  2 november 2014 om 20:06

  Wat een drama dat yosemite, ik heb werkelijk waar nog nooit zo vaak vast gestaan als nu met yosemite. Als je overschakelt van I-photo naar finder sta je vast. Snel naar een andere site sta je vast enz. Verlang weer naar het oude besturingsysteem wat perfect werkte.

 • Georges

  5 november 2014 om 19:37

  Na Install Yosemite maakt iMac geen verbinding meer met mijn eigen WiFi net….wel met die van mijn buurman…Hij detecteert alle Wifi in ns gebouw en mijn eigen Wifi staat zelfs aangevinkt en op volle sterkte..Mac maakt GEEN verbinding….Wat te doen..??? Apple ondersteuning gebeld, Telenet ondersteuning gebeld…beiden na uitvoerige testen beschuldigen elkaar…Pffft

 • Jacqueline Van Schooten

  5 november 2014 om 23:01

  Ik wil mijn oude dock terug!!!! weet iemand of dat kan? en zo ja… hoe?

 • Dominique Cant

  6 november 2014 om 20:42

  @ George: ik volg jou volkomen mbt Telenet en mailpoblemen.
  Na 2 ‘ funny checks ‘ door Telenet ( aan 160 euro per check) werkt mijn mail nog altijd niet naar behoren. Ik kan bv. geen enkele mail sturen vanuit m’n professionele account. Mijn website-ontwikkelaar en ikzelf hebben er een punthoofd van gekregen. Via via via heb ik gehoord dat Telenet zéér bewust ‘ poorten ‘ afsluit ‘ voor mail-accounts die ‘ vreemd ‘ zijn. Wat doe je daartegen???

 • Benno

  7 november 2014 om 16:02

  Weet iemand hoe ik mijn externe harde schijf weer kan zien / laat staan openen zonder dat ik deze hoef te formatteren? Bij aansluiten herkent zelfs het schijfhulpprogramma de schijf niet……

 • Leonie

  7 november 2014 om 22:04

  Wat een problemen beste mensen, en dan schaf je een Mac aan omdat die het altijd zou moeten doen. De mensen van Telenet, misschien beter overstappen naar een andere provider? Ik heb zelf xs4all en heb daar nooit problemen mee, hebben ook een goede ondersteuning voor Mac gebruikers.

  Ik heb een gloednieuwe Imac aangeschaft, inmiddels al een half jaar geleden,
  op dag 1 had ik een crash, hij starte niet meer op. Schijf gewist en systeem opgehaald, daarna alleen maar vastlopers en andere gekkigheid.
  Reparatie 1: nieuw moederbord, daarna waren de problemen niet opgelost.
  Reparatie 2: weer een nieuw moederbord, hoppa! Enne, hij deed het nog niet.
  Dan maar weer naar de reparateur maar die kon niets vinden, heb toen het systeem weer opnieuw geïnstalleerd en helaas, alleen maar vastlopers, schermbeveiliging eruitgooien, niet meer wakker worden uit de sluimerstand, grr..

  Een nieuwe Mac kreeg ik niet (Mediamarkt) omdat de Mac volgens de reparateur ok was.

  Nou, toen maar naar de Apple store in Den Haag, daar werden problemen gezien met mijn virusscanner.
  Ok dan, weer naar huis, schijf gewist en meteen Yosemite geïnstalleerd.
  Gaf in eerste instantie goed hoop, liep lekker snel, ziet er goed uit maar u raadt het al..weer vastlopers, in de Mail en I-tunes en een heel naar blauwgroen scherm met de boodschap dat de computer opnieuw ging opstarten vanwege een probleem. Dit bleek een kernel panic te zijn die verholpen zou kunnen worden door updates, die er niet waren, had de dag daarvoor alles al up to date.

  Nou, inmiddels heb ik zelf ook een kernal panic..ergens bij de maagstreek.

  Ok, we gaan maar weer met Apple bellen, alsof ik niets anders te doen heb.

  Ik schrik er eigenlijk best van als ik alle problemen lees van hier.

  Sterkte allemaal!

 • Wilhelmien Marti

  9 november 2014 om 11:09

  Nou dat ziet er niet best uit. Was even aan het checken of het verstandig is om te updaten naar Yosemite. Maar na dit gelezen te hebben toch maar niet.
  Al genoeg problemen gehad met Mavericks! iMac gekocht met Mountain Lion er op. Never enig problemen, na installatie van mavericks al diverse keren alles opnieuw geïnstalleerd. Voorlopig draait ie weer goed dus nog maar even geen yosemite voor mij! Ik wens iedereen die hier zijn problemen meldt heel veel succes.

 • Astrid

  9 november 2014 om 21:39

  @Wilhelmien Marti

  Dat is precies ook mijn verhaal, ik heb nog steeds ellende van Mavericks op de Mac, ondanks diverse schone herinstallaties van Mountain Lion, warvan nota bene de laatste onder begeleiding van het supportteam heeft plaatsgevonden. Ze bleven erg vaag over waarom Mavericks desondanks nog steeds door Mountain Lion heen liep en loopt. Favoriete programma’s doen het niet naar behoren, wat baal ik ervan!

  Ik begin Apple steeds minder leuk te vinden, vroeger was het zorgeloos en kon je het bedrijf blindelings vertrouwen voor de updates. Ongevraagd heb ik nu ineens de nieuwe itunes 12 binnengehaald, wat een chaos en bovendien werkt het ding niet, nummers worden willekeurig afgespeeld als ik op ‘volgende’ druk. En nergens kan ik vinden hoe ik dat uit kan zetten, ik heb genius mix niet aan staan. Ik speel graag met de muziek op de gitaar mee, maar hoe leuk is dat nog als de computer wel even voor mij bepaalt welk nummer zich aandient?! Ik ben op dit moment zeer verbolgen over Apple en de ongevraagde updates. Sinds Steve Jobs dood is, is Apple zakkende, qua service en nazorg. Nog even en ik ga weer terug naar het gehate microsoft of dan maar helemaal computerloos en gewoon de stereo-installatie maar weer in de kamer zetten…

  Tegenwoordig moet je zelf zo goed opletten wat Apple je wil laten updaten. Mijn bieb werkt dus niet meer naar behoren, dus zal ik de vorige iTunes-versie weer moeten installeren vanaf de support site. En dat zal ook wel weer niet zonder obstakels gaan.

  Ik heb begrepen dat Yosemite nog veel te veel problemen oplevert, ik kijk dus wel uit voor ik een upgrade doe. Het schijnt er ook niet bepaald mooi uit te zien, terwijl dit ooit Apple’s sterke punt juist was.

  Sterkte voor de mensen die in de Yosemite-upgrade zijn belandt en nu met een niet goed functionerende computer en programma’s zitten. Op de Amerikaanse sites wordt ook veel geklaagd over dit nieuwe besturingssysteem. Hoop dat de ‘kinderziektes er snel uit gehaald worden.

  Sorry voor mijn lange reactie, moest even mijn frustratie kwijt. De lol gaat er zo echt vanaf voor mij.

 • Chris

  9 november 2014 om 23:56

  Wie kan mij helpen.. Heb zojuist geprobeerd om mijn eigen schijf te wissen bij het schijfhulpprogramma. Dit is echter niet gelukt door een SMART fout op schijf? Nu wil ik dus terug naar mijn gewone startpagina maar ik kom niet meer terug er in. Ik kan het hulpprogramma dus niet meer stoppen. Ben ik nu de Sjaak? Graag even antwoorden in Jip en Janneke taal.

 • Frank

  11 november 2014 om 20:29

  door deze upgrade kan ik niet meer in het videoprogramma FCPX 10.0.8, niet meer in het videoprogramma FCE4, ben ik projecten kwijtgeraakt (maanden werk) van Garageband en van FCP, ben ik de toegang tot MijnING kwijt…

  Ik wil weer terug naar Mavericks. Weet iemand of dat kan?

 • Frank

  13 november 2014 om 18:33

  Het valt mee. De projecten blijk ik niet kwijt, de toegang tot MijnING ook niet. Wel is het zo dat software, video maar ook audio moet worden gespaarde. W.s gaat dit lukken.

 • sanne

  17 november 2014 om 17:06

  heb steeds problemen sinds ik yosemite heb geïnstalleerd ik kan niet meer zoeken in finder en mijn adobe programmas werken niet :'( wat nu krijg ook steeds een brul dat ik java moet updaten

 • Tina

  26 november 2014 om 13:19

  ik heb deze week een 2 dehands macbook air van 2011 gekocht.
  Ik kreeg de vorige eigenaar het profiel er niet uit.
  ik heb de harde schijf gewist en heb yosemite gisteren terug gedownload en deze morgen was hij nog bezig en heb de downloading stop gezet.
  Met gevolg alles weg.
  Kan niets meer doen.
  Als ik de laptop opstart komt er een wit scherm met een mapje met een vraagteken.

  Weet er iemand wat ik moet doen!!! heb al vanalles gebrobeerd.
  Anders moet ik morgen hem binnenbrengen bij switch.

 • Anita Kroon

  1 december 2014 om 14:27

  Ik ben dit jaar van Windows (vanaf de aller1e versie tot XP) na ruim 25 jaar overgestapt naar Mac met het idee dat ik eindelijk verlost zou zijn van die eeuwige updates waardoor dan dit en dan dat weer niet werkt.

  Niet dus, Apple is net zo erg. Het eerste gezeik had ik al met het updaten van mijn geweldige Ipad naar 8.0. Nu 8.1. Zo geweldig is het dus, dat er meteen een update overheen moet. Ik pas even voor Yosemite. Ten eerste vind ik die balk onderaan spuuglelijk en ten tweede zie ik aan de reacties hiervoor dat er nog een hoop gebeuren moet voordat het systeem weer volmaakt functioneert.

  Mijn Macbook Pro 15″ werkt prima en dat wil ik graag zo houden.

 • Maria

  8 december 2014 om 14:26

  Nooit problemen met internetverbinding op mijn MacBook Air, behalve als ik Office 365 wil downloaden, dan zegt hij dat hij geen netwerkverbinding heeft…

 • Johan Ruesink

  14 december 2014 om 10:53

  Beste apple kenners wil kan me met het volgende helpen of adviseren:
  Ik heb na 7 jaar in september 2014 een nieuwe iMac gekocht.
  Sinds OSX Yosemite 10.10.1 geregeld vastlopers met de z.g. strandbal, kunnen programma’s zijn of safari die ik opstart etc.
  Zelfs geforceerd stop werkte niet meer.
  Apple al 3x keer gebeld, 1x caches, 2x nog meer caches, 3x OSX Yosemite 10.10.1 opnieuw installeren. Zou dat niet helpen zou de gehele schijf dienen te worden gewist en volledig opnieuw installatie.
  Het is duidelijk minder vastlopers geworden na de derde keer, maar probleem
  blijft.
  Ik denk dat Apple met Yosemite nog steeds een aantal bugs vertoond.
  Heeft volledig opnieuw installeren wel zin???
  Of gewoon maar afwachten of Apple zijn problemen eens oplost met updates.
  Wie wil en kan mij eens goed adviseren, kan redelijk met Imac overweg maar geen diepgaande kennis om in de systemen oplossingen te zoeken, maar dat zou toch ook niet nodig behoeven te zijn.
  Met mijn eerste iMac 7 jaar nooit soortgelijke problemen gehad.
  Ik haal behalve bij Apple nooit elders z.g. troep vandaan en installeer dit.
  Ben u zeer erkentelijk voor de reacties.
  Met vriendelijke groet.
  14/12/14

 • Caroline

  15 december 2014 om 8:30

  Sinds wij Yosemite hebben geïnstalleerd loopt de mac constant vast en zitten we met allemaal flikkerende vakjes in verschillende kleuren op het scherm . Regelmatig valt de mac gewoon plots uit en herstart hij met de melding dat er een probleem is met de grafische kaart. Heb al 4x met Mac service gebeld , al alles opnieuw geïnstalleerd , begin stilaan de indruk te krijgen dat ze mij daar voor de zot houden .
  Je gaat me niet vertellen dat ik de enige ben met dat probleem , wij hebben hier 3 macs staan en twee ervan vertonen hetzelfde probleem , de derde hetzelfde maar geen flikkerende vakjes .

 • Axel

  16 december 2014 om 4:55

  Ik heb ook problemen sinds Yosemite. spontaan verbreken van connectie met externe HD’s. Mac mini wordt heet/blijft werken terwijl er niets te doen is. sluit mijn VM’s spontaan etc. Dat wordt een clean install Mavericks. Ik hoor het wel langskomen als Yosemite naar behoren werkt. Thanks voor de duidelijke uitleg over de opstart USBstick.

 • kees

  21 december 2014 om 15:04

  ik wou dat ik nooit was ingegaan op het idee om dat Yosemite te installeren: wat een ellende. I photo kwijt. alle trager , net voor 80 euro e books gekocht en de koppeling werkt helemaal niet meer met de e reader.
  Hoe zet ik de hele boel weer terug en hoe vind ik mijn foto’s ooit weer. GGRRR

 • Johan Ruesink

  23 december 2014 om 7:26

  Hallo Apple genoten,

  Op 14 december mocht ik een artikel plaatsen i.v.m. problemen nieuwe Imac met Yosimite. Beleefd verwijs ik hiernaar.
  Kunnen mij de Apple kenners van advies dienen.
  Immers strandbal minder maar komt wel telkens terug.
  Of dit nu aan Safari lkigt over mert overschakelen naar andere wwebsites of programma’s ik kan het nog niet traceren.
  Wacht met belangstelling uw antwoorden af.
  Veriewndelijke groet,

 • Jo

  31 december 2014 om 21:42

  Ik kocht 3 dagen geleden een nieuwe macbook pro( geen retina).heb er de afgelopen dagen wat op rondgekeken ( ik kom van windows) Er zit yosemite op, daar bleek een update voor te zijn, die ik vandaag heb binnengehaald. En sindsdien werkt mijn toetsenbord niet meer. Als ik een bedrade muis aansluit doet die het wel, ook het bedrade toetsenbord werkt. Ik heb er tot op heden alleen 1mailaccount op geinstalleerd, verder nog niets. Muistoetsen is uitgeschakeld, de batterij is 60% vol. Wie heeft een suggestie ? Dit is toch te gek voor een drie dagen oude laptop ?

 • Richard

  4 januari 2015 om 11:40

  Ik ben inmiddels al een aantal jaar apple gebruiker, nu zou een frisse mac wel weer eens fijn zijn. “Vroeger” onder windows gewoon F11 tijdens opstartscherm en hopla, een harde reset was daar. Bij apple houden ze van simpel, maar ik vind dit toch vrij omslachtig.

 • Anita Kroon

  14 januari 2015 om 13:30

  Nog even een vervolg op mijn eerdere bijdrage na het toch maar installeren van Yosemite:

  Ik heb dus na ruim 25 jaar werken met MSDOS en van de eerste Windows tot XP en alles daartussen, vorig jaar besloten ein-de-lijk over te stappen op die ‘super geweldige fantastische lifestylevolle’ Mac omdat ik dacht dan eindelijk af te zijn van het eeuwige upgraden van Windows. Ik heb de laatste 10 jaar met XP gewerkt op een Acer Aspire 1700, een kanjer van een machine en naar volle tevredenheid overigens, maar ja, computer was aan vervanging toe en XP werd niet meer ondersteund.

  Wat blijkt na een jaar Mac, het is bij Apple net zo erg, de ene upgrade na de andere! Ook weer nooit tevreden. En ja hoor, alleen al de overstap naar OS8 op mijn tablet bleek genoeg om mijn oude scepsis betreffende het hallelujahgeschal over Apple te rechtvaardigen en mijn ervaring is inmiddels dat Windows en Apple wel erg veel overeenkomsten vertonen. Mac is mooi maar duur en uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Het is maar een besturingssysteem en uiteindelijk gaat het om de programma’s waar je mee werkt die erop draaien.

  En toen kwam Yosemite, dus ik dacht: “Daar gaaaaan we weer! :-(”

  Alvorens meteen te upgraden eerst maar eens kijken hoe het anderen vergaat. Zucht. Na het lezen van alle mogelijke ellende en navragen bij derden uiteindelijk een bezoekje gebracht aan de winkel waar ik mijn MacBook Pro Retina 15″ eind 2013 in februari 2014 heb gekocht om te kijken hoe lelijk het nou werkelijk is en hoe om te gaan met mogelijke problemen. Gerustgesteld verliet ik de winkel.

  Eerst alles wat ik tot nu toe heb gedaan op de Mac (bestanden en foto’s) gekopieerd naar een USB-stick en vervolgens afgelopen week Yosemite geïnstalleerd en ik moet zeggen, ik vind de strakke vormgeving eigenlijk wel mooier dan de oude layout en tot nu toe draait alles als een zonnetje, heb zelfs de indruk dat dit besturingssysteem sneller is. Fijn voor mij :-).

  Ik hoop voor alle Appelaars dat de eerstvolgende update van Yosemite alle problemen oplost, want ik weet uit ervaring dat je er goed ziek van kunt worden als je lievelingsspeelgoed het niet meer doet.

 • Henk

  18 januari 2015 om 13:45

  Ik heb yosemite gedownload op de harde schijf (benaming onbekend)
  Ik gebruik de handleiding: Een mac opnieuw installeren met OSX Yosemite (clean install) Helaas lukt het mij niet, om de schijf te wissen en opnieuw te installeren. Het invulveld: structuur en naam staan NIET ACTIEF.
  Mogelijk heb ik hiervoor nor een “hulpprogramma” nodig ?
  Zo ja , wie kan mij verder helpen ?
  Bij voorbaat dank.!!

 • Maria

  1 februari 2015 om 22:31

  Hallo,

  Ik probeer met jullie instructies een clean install uit te voeren maar dit lukt niet. Nadat ik op herstarten druk blijf ik cmd+r ingedrukt houden tot de appel maar hij start gewoon normaal op.

  Iemand enig idee wat ik eraan kan doen om het programmaatje te openen? Groetjes :)

 • Optobert

  8 februari 2015 om 21:51

  Zowel mijn MacBookPro van 2009 als mijn iMac van 2010 heb ik altijd up to date gehouden. Draaien dus beiden onder Yosemite. Ziet er mijns inziens prima uit en werkt geheel probleemloos. Voor zover het Yosemite betreft herken Ik dan ook geen enkel probleem zoals hiervoor beschreven. Maar, omdat je hoe dan ook in de loop van de tijd allerlei rommel binnenhaalt zou ik op beide machines een clean install, en dan bedoel ik ook echt clean, willen uitvoeren. Al mijn bestanden staan in Dropbox en ik heb altijd een actuele backup op een externe harde schijf. Waar ik tegenop zie is dat ik allerlei programma’s, zoals Office for Mac enz., opnieuw zal moeten installeren. Is er nu werkelijk niemand bij wie alles van een leien dakje is verlopen en die zijn ervaring wil delen?

 • Bram van Etten

  19 maart 2015 om 17:55

  ik probeer os x Yosemite te installeren maar telkens krijg ik de melding dat het installeren niet mogelijk is. weet iemand hoe dit kan en wat ik eraan kan doen?

 • Mark

  24 maart 2015 om 9:04

  Wat mij opvalt is dat (er bijna) niemand valt over de verplichting van Apple, om voor een nieuwe installatie gebonden te zijn aan internet.

  Zelf ervaar ik dit als bijzonder gebruiksonvriendelijk. Een heel systeem via internet downloaden verloopt meestal weinig soepel of zit vol fouten. Het gebruiksgemak, de veiligheid, snelheid en vrijheid die je met een losse OS schijf had, waren i.o. vele malen beter.

  Ik heb al gekeken naar alternatieven. Als Windows nog de optie heeft om met OS schijven te werken, dan stap ik zeker over!
  Nooit meer een Apple!

 • Charlie

  24 maart 2015 om 11:13

  Kan iemand mij aub helpen? Ik heb een paar jaar geleden online het office pakket voor imac aangeschaft. Ik kan geen bevestigingsmail meer vinden en waar ik het heb gekocht herinner ik me niet meer (ik dacht microsoft, maar zij zeggen dat dat niet het geval is gebaseerd op mijn naam en e-mailadres).

  Nu heb ik een paar dagen terug mijn imac helemaal leeg gemaakt, omdat er teveel troep op zat. Ik heb alleen een code van 20 cijfers, maar om het office pakket opnieuw te kunnen installeren vragen ze een 25-cijferige code, maar die kan ik dus nergens vinden. Hoe moet ik dit oplossen?
  De meneer van microsoft had het meteen over een ‘verse’ versie van office, maar ik heb geen zin om opnieuw te betalen…

 • Anneke

  29 maart 2015 om 18:57

  Gisteren een iMac opnieuw geïnstalleerd met Yosemite. Na cmd R ingedrukt te hebben moet je echt even geduld hebben. Na wissen gekozen voor opnieuw installeren en na ingelogd te zijn bij Apple liep alles als een trein. Na een goed kwartier was alles erop. Maar ja ik ben een vrouw van 69jaar. Misschien heb ik meer geduld dan de heren hierboven.

 • Walter Zuiderwijk

  30 maart 2015 om 11:34

  mevrouw Anneke wat vind ik dit gaaf ik heb een vraag aan u ik ben visueel gehandicapt/blind en kan het scherm dus niet zien hoe lang heeft u gewacht tot u ermee kon werken om het te instaleren?
  Ik ben zeer benieuwd vind het zelfs leuk dat een vrouw van 69 als ik het goed begreep het nog voor elkaar kreeg om opnieuw te instaleren heel mooi ben trots op u!

 • Anneke

  31 maart 2015 om 18:55

  @Zuiderwijk. Ik heb niet zolang gewacht. Zodra de Apple logo op het scherm komt de toetsencombinatie loslaten. Maar als u niet kunt zien hoe kan u dan antwoorden op mijn bericht? Misschien kan er iemand naast u gaan zitten en zeggen wat u moet doen.
  Vandaag mijn eigen IMac ook opnieuw geïnstalleerd en mijn hele computer werkt vlotter.

 • Peter

  6 april 2015 om 18:35

  Met de Pasen OS update gedaan.

  Geen groot succes is een understatement!

  Youtube gaf aan niet meer te kunnen werken met de versie van Safari die ik op mijn iMac van 2007 had. Overigens wel in de loop der tijd gemigreerd naar OS Leopard 10.6.8. Hiervoor werkte alles prima wel steeds wat trager.

  Mogelijk teveel data want Time capsule kon al 1,5 jaar geen update meer afronden.

  Yosimite gedownload over het internet duurde lang maar werkte goed.

  Daarna installatie opgestart. Dit was geen succes na een uur gaf hij aan 21 minuten resterend daarvoor 22 minuten resterend. Na 3 uur opnieuw terug naar 22 minuten resterend. Computer uitgezet en opnieuw geprobeerd.

  Dit lukte niet. Toen maar vanaf DVD lezer met oude versie OS Leopard opnieuw oud OS geladen. Installatie programma gaf aan dat dit in een separate omgeving moest omdat er reeds nieuwere versie van het OS op de computer stond. Hiervoor gekozen. Nadrukkelijk niet gekozen voor clean optie want ik wilde wel bij mijn oude data kunnen.

  Na uren draaien waarbij vooral het checken van het Volume veel tijd koste draait mijn PC weer, echter in een volledig nieuwe omgeving alsof de schijf gewist is. Oude data is niet meer zichtbaar.

  Iemand enig idee wat er gebeurt is en of er een truck is om bij mijn oude omgeving te komen zodat ik de oude data kan veilig stellen?

  Wacht nog even met het installeren van nieuwe software bang om nog meer te vernielen.

 • ldd

  8 april 2015 om 23:28

  Beste,

  Ik heb jullie hulp nodig ik kom van os yosimite
  en heb terug mijn os x snow terug geplaats en ben nu alles kwijt foto’s enz kan ik terug keren naar gisteren bv: ik heb dit dan gedaan

  mvg

 • Anwar

  21 april 2015 om 23:33

  Hallo,

  Mijn macbook pro 2011 yosemite heeft een probleem,
  Paar keer ging mijn wifi automatisch uit schakelen ik kon hem niet meer aan schakelen was niet mogelijk en later staat wr rechts boven WIFI : geen hardware geinstalleerd hoe kam dat en ik kan niet delen met airdrop

 • McGroen

  20 juni 2015 om 16:08

  Bedankt voor de cmd-R tip! Het is vaker genoemd: je hoeft niet per se Yosemite te downloaden voordat je opnieuw opstart. Ik heb het net geprobeerd en ondervind geen problemen.

 • Okly

  27 juni 2015 om 16:50

  Wel ff gewacht met het installeren van Yosemite vanwege de negatieve reacties. Uiteindelijk wel gedaan omdat iPhoto niet meer werkte zoals t hoorde.
  Ben zeer te spreken over Yosemite en over dat t er lelijk uitziet……
  Valt allemaal wel mee toch!

 • Peter

  12 juli 2015 om 11:56

  Ik heb eindelijk de moed gehad om Yosemite te installeren. Bij opstarten moet ik wachtwoord invoeren, maar helaas, wordt niet herkend. Ik heb geprobeerd Mavericks terug te zetten met timemachine back up maar krijg melding dat schijf stuk is. Iemand een oplossing?

 • Alex

  13 juli 2015 om 20:25

  Kan opeens niet meer bij voorkeursinstellingen beeldscherm en geluid.. iemand een idee waar dat aan ligt?

 • wim van der zeijden

  20 juli 2015 om 19:03

  OPNIEUW INSTALLEREN MET EEN ORGINELE INSTALL CD : ALS DAT GOED WERKT – Dan updaten en meteen daarna pas – yosemite installeren .

 • Dimitri

  15 augustus 2015 om 13:57

  Hey,

  Ik zou voor de eerste keer een CLEAN install doen van mijn Macbook omdat deze enorm vertraagd is sinds Yosemite.

  Hoe neem ik het best een backup van iTunes, er zijn hier 4 iphones en twee ipads aan gelinkt en van de instellingen van mijn mac?

  Groetjes, en bedankt

 • Jeroen

  2 oktober 2015 om 1:23

  Snap der helemaal niks van. Alles heb ik exact gevolgd maar ik krijg hele andere schermen dan er word aan gegeven maar goed ben ook niet heel dom, dus heb exact gedaan wat jullie allemaal zeggen en vooral wat appletips zegt. Mijn Mac is nu al 8 uur bezig met een SIR (starting internet recovery) bezig maar heb de hoop wel een beetje opgegeven. Toch maar niet meer zo’n clean install.

 • Karel J.H.

  10 oktober 2015 om 11:55

  Ik heb een MacBook Pro cadeau gekregen van mijn zoon, echter die had de harde schijf gewist met daarbij ook Lion.
  Ik tracht nu het apparaat weer aan de praat te krijgen maar dat lukt van geen kant.
  De installatieschijf van Snow Leopard is nu gekopieerd naar de harde schijf, maar ik krijg dat er niet meer af.
  Ik wil de schijf compleet wissen maar dat lukt niet.
  Is er iemand die mij uit de bramnd kan helpen.
  Ik heb al drie kwartier met een genius van Apple zitten lullen maar die komt er ook niet uit.!

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2015 om 11:57

  @karel je kunt het beste je vraag stellen op http://genius.appletips.nl

 • Math.

  19 december 2015 om 10:59

  Schijf gewist, Yosemite geïnstalleerd.Mail weg maar hersteld via de provider waarbij ik na 3 keer de persoon met juiste knowhow kreeg.
  Hiervoor Mavericks niet gedownload.Verder wel bijna alle andere upgrades waarvan ik dacht dat ze goed waren.
  Yosemite werkt prima.Ook ik ben 69.

 • Bridget

  29 december 2015 om 22:44

  hi,
  Sinds ik El capitan heb kan ik geen enkele foto meer van het internet naar foto’s slepen ! vroeger kon je alles naar i photo slepen, werkt niet meer :-(( ook vertraagd mij mac sindsdien enorm pff , hebben jullie tips?
  Alvast bedankt :-)

 • ingeborg

  15 januari 2016 om 13:25

  kan je ook nadat je de HD hebt gewist OS X Mountain Lion uit je aankopen Itunes installeren op je gewiste mac??

  Ik heb al van alles gelezen over installatie usb maken etc….. maar ook ik heb de fout begaan door El Capitan te installeren…… alles crashed en gaat fout en ook disk utility is veranderd en daardoor kan ik niet Mountain Lion via dat programma op een USB installeren omdat die mogelijkheid tot terugzetten er niet inzit….

 • laura

  14 juni 2016 om 19:36

  Hi, ik ben hiermee bezig maar loop vast bij het herinstalleren van de HD. Systeem vraagt om in te loggen met apple ID. Ik wil juist niet meer inloggen met mijn ID, toch? Wat te doen?

  Dank

 • Michelle

  25 juni 2016 om 18:35

  Ik heb dit dus gedaan maar nu kan ik het besturings programma niet meer terug installeren?

 • Wesley Fabry

  25 juni 2016 om 19:38

  Als alle stappen nauwlettend zijn gevolgd kunnen er geen problemen onstaan. We kunnen je uitgebreid helpen op http://genius.appletips.nl

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!