17 oktober 2014

YosemiteOS X: Eindelijk een volledige spotlight

spotlight icon voor OS X/iOS

Spotlight is sinds Tiger de handigste functionaliteit binnen OS X, echter miste deze een breder aspect van zoeken. Je kon zoeken op je Mac, Finder en via een snelkoppeling op Wikipedia en op het web.

Vanaf OS X Yosemite is de spotlight-functionaliteit in zijn geheel op de schop gegaan en is deze vrijwel compleet. Via het vertrouwde vergrootglas in de menubalk of via de toetscombinatie cmd⌘+spatiebalk kun je Spotlight activeren.

Vanuit deze nieuwe functie kun je nu snel en simpel een hoop handige suggesties te zien krijgen. Denk hierbij aan wikipedia-, App-, nieuws- en iTunes resultaten. Daarnaast kun je vanuit Spotlight onmiddellijk zoeken op het internet waardoor het opstarten van Safari eigenlijk overbodig is. Activeer spotlight en onmiddellijk wordt in het midden van je scherm het zoekveld geactiveerd. Voer een zoekopdracht in en spotlight doet de rest.

spotlight1

Met spotlight kun je een hoop informatie opzoeken, maar ook snel een programma open. Zo kun je bijvoorbeeld 'Voorvertoning' invullen om gelijk de applicatie op te sporen en te openen. Dit allemaal vanuit Spotlight, daarnaast kun je ook bijvoorbeeld 'Evernote' invullen. Is de applicatie al aanwezig op je Mac dan kun je de app of de Evernote-documenten openen. Is hij niet aanwezig kun je de app downloaden vanuit de Mac App Store via Spotlight.

spotlight2

Verder kun je zoeken met de Bing zoekmachine en wil je snel iets opzoeken op Wikipedia? Zet dan het trefwoord 'Wiki' in je zoekopdracht, bijvoorbeeld 'Wiki Apple' en onmiddellijk kun je de Wikipedia pagina van Apple bekijken. Door de interactieve voorvertoning van de zoekresultaten kun je vanuit spotlight een document lezen, kaarten bekijken, een e‑mail versturen of een telefoongesprek starten door op één van de resultaten te klikken.

De volgorde en welke zoekresultaten spotlight moet tonen kun je aanpassen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Vink hier de gewenste resultaten aan of uit en verplaats ze via een sleepbeweging.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Danny

  18 oktober 2014 om 11:30

  Kun je ook de standaard Bing zoekmachine veranderen naar bijvoorbeeld Google?

 • Peter

  3 april 2015 om 11:07

  In osx Yosemite wordt er via Spotlight op mijn Imac en Macbook niet gezocht op het internet, ik zie alleen de zoekresultaten vanaf mijn eigen harddisk.
  Ik start op via optie CMD+Spacebar en niet via Option+CMD+Spacebar wat alleen inderdaad de eigen harddisk doorzoekt.
  Wat doe ik fout ?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!